Українські медіаексперти закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні

Українські медіаексперти закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні

19 Червня 2015
2056

Українські медіаексперти закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні

2056
Українські медіаексперти закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні
Українські медіаексперти закликали створити міжнародну місію спостереження за свободою слова в Україні

Представники українських журналістських організацій запропонували створити Міжнародну місію з питань моніторингу ситуації зі свободою слова в Україні, а також в окупованому Криму. Про це повідомляє прес-служба Незалежної медіа профспілки України (НМПУ).

 

Таку ідею висловили головний медіа юрист Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Тетяна Котюжинська та заступник голови НМПУ Андрій Яніцький на заключному засіданні масштабної Конференції ОБСЄ з питань безпеки і свободи медіа у Відні (Австрія). НМПУ зазначає, що крім того представники українських журналістських організацій вже давно наполягають на розширенні медійного діалогу між Україною та Росією з долученням представників медіаорганізацій інших країн під егідою ОБСЄ.

 

Учасники закликали євродипломатів приділяти більше уваги безпеці журналістів в Україні, посилити тиск на сепаратистів у питаннях звільнення колег з полону. Також українські журналісти зазначили, що вітають діалог з професійними журналістами Росії, які не транслюють пропагандистські меседжі. Ще вони закликали допомагати контролювати нову владу в Україні, щоб вона не обмежувала права журналістів, посилаючись на війну.

 

Моніторингові місії - один з механізмів  роботи МФЖ та ЄФЖ, коли представники організацій чи запрошені ними експерти виїздять до проблемного регіону, щоб розібратися у всьому на місці. В Україні такі місії проводилися у 2004 році під час Помаранчевої революції представниками МФЖ, а також у 2014 році під час Майдану. Остання завітала до Києва 18-20 лютого 2014 року якраз у дні розстрілів на Інститутській. Ще одна місія була в Києві у листопаді 2014 року, коли українські організації Незалежна медіапрофспілка України та Національна спілка журналістів України протестували проти проведення з'їзду Європейської федерації журналістів у Москві.

 

Нагадаємо,  українські журналістські організації та рухи звернулися до Президента України Петра Порошенка, тоді ще голови СБУ Валентина Наливайченка, міжнародних правозахисних організацій та дипломатичних структур з вимогою вжити всіх зусиль для звільнення луганської журналістки Марії Варфоломєєвої з полону так званої «ЛНР». Відповідну заяву поширили 2 червня рух «Стоп цензурі!», ГО «Інститут масової інформації», ГО «Детектор медіа», ГО «Інститут розвитку регіональної преси».

 

Марія Варфоломєєва перебуває в заручниках уже майже п'ять місяців - більше, ніж будь-хто з журналістів, які побували в полоні проросійських сепаратистів. 9 січня 2015 року її затримали озброєні бойовики під час того, як вона фотографувала житлові будинки на вулиці Луганська. Зі слів журналістки, вона робила фотозйомку для одного з харківських видань. Згодом стало відомо, що бойовики висунули їй звинувачення в «коригуванні артилерійського вогню», за що їй загрожує 15 років «ув'язнення».

 

Ще в березні парламентар Центру сприяння звільненню заручників при СБУ Юрій Тандіт сказав «Громадському ТБ», що СБУ займається звільненням Марії Варфоломєєвої. Однак досі результату немає.

 

За даними луганського журналіста і громадського активіста Костянтина Реуцького, донедавна в обмін на Марію Варфоломєєву бойовики вимагали видати кримінального злочинця, засудженого за здійснені кілька років тому злочини, не пов'язані з конфліктом на сході України. Коли нарешті українська сторона погодилася на такий обмін, бойовики змінили свої вимоги.

 

19 травня російський пропагандистський телеканалу LifeNews поширив сюжет про Марію Варфоломєєву, у якому представники LifeNews проводять допит заручниці, після чого вона плаче, просить український уряд допомогти в її звільненні та відкидає всі звинувачення бойовиків.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2056
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду