НМПУ закликає журналістські організації засудити затримання Павла Канигіна у «ДНР»

НМПУ закликає журналістські організації засудити затримання Павла Канигіна у «ДНР»

17 Червня 2015
1671

НМПУ закликає журналістські організації засудити затримання Павла Канигіна у «ДНР»

1671
НМПУ закликає журналістські організації засудити затримання Павла Канигіна у «ДНР»
НМПУ закликає журналістські організації засудити затримання Павла Канигіна у «ДНР»

Незалежна медіапрофспілка України (НСПУ) висловлює обурення з приводу незаконного затримання та перешкоджання професійній російського журналіста, спецкора видання «Новая газета»  Павла Канигіна (на фото) «органами безпеки ДНР» у Донецьку, яке сталося 16 червня. Про це йдеться у заяві організації.

 

НМПУ закликає «Союз журналістів Росії», ОБСЄ, Міжнародну та Європейську федерації журналістів засудити подібні дії представників «ДНР» та проявити активну позицію у відстоюванні прав журналістів на вільний збір, обробку та поширення інформації.

 

Нагадаємо, бойовики «ДНР» звинуватили спеціального кореспондента «Новой газеты» в роботі на українські ЗМІ через те, що знайшли у нього візитку журналіста Олексія Мацуки (голова правління громадської організації «Донецький інститут інформації», ведучий «Радіо Свобода»).

 

«Абсурдність цієї логіки вражає. Оскільки співпраця з будь-яким ЗМІ є правом журналіста і не може трактуватися як злочин. А наявність у нього якоїсь візитки свідчить лише про те, що журналіст має широке коло контактів. НМПУ вважає, що звинувачення у співпраці саме з українськими ЗМІ не є випадковим. На жаль, у самопроголошених республіках українські журналісти можуть працювати або таємно, або так, щоб подавати інформацію вигідну самопроголошеним урядам. Журналісти, чия позиція не подобається урядам так званих "ДНР" і "ЛНР", оголошуються шпигунами і опиняються у полоні. Це засвідчує те, що на цих територіях панує беззаконня і встановлено цензуру», - йдеться у заяві організації.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», після затримання Павла Канигіна головний редактор російського видання «Новая газета» Дмитро Муратов звернувся до Міністерства закордонних справ РФ і Адміністрації президента РФ з проханням втрутитися в ситуацію.

 

Пізно увечері 16 червня Павло Канигін вийшов на зв'язок з редакцією. Він розповів, що його висадили з машини недалеко від прикордонного російсько-українського КПП «Матвєєв Курган».

 

Журналіст опублікував у своєму Facebook фото із слідами побоїв і повідомив подробиці затримання: «Затримали о 14.00 донецькі МГБшники за те, що у мене не було акредитації в той момент, коли співробітниця міністерства інформації ДНР Тетяна з відома міністра Нікітіної говорила мені, що ця моя акредитація буде готова до вечора. Просила дати їй фотографію. 5-годинний допит був люб'язний, як бачите. Я на їхню думку знову "шпигун-підривник", "об'єктивна журналістика нам не потрібна", "агент СБУ", "Американці наркотою тобі платять? Ггиг!" Як же все це бридко».

 

17 червня Павло Канигін повідомив, що під час затримання бойовиками «ДНР» йому висунули вимоги писати про самопроголошену республіку і війну проти України, яку вони ведуть, «або добре, або ніяк не писати».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1671
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду