З контрабандою російських книжок уряд боротиметься ліцензуванням і квотуванням – віце-прем’єр Сич

З контрабандою російських книжок уряд боротиметься ліцензуванням і квотуванням – віце-прем’єр Сич

15 Жовтня 2014
3153

З контрабандою російських книжок уряд боротиметься ліцензуванням і квотуванням – віце-прем’єр Сич

3153
З контрабандою російських книжок уряд боротиметься ліцензуванням і квотуванням – віце-прем’єр Сич
З контрабандою російських книжок уряд боротиметься ліцензуванням і квотуванням – віце-прем’єр Сич

Віце-прем'єр-міністр України Олександр Сич заявив, що 30% російських книжок на український ринок потрапляє нелегально, тому уряд планує впровадити ліцензування і квотування продажу імпортованої книжкової продукції. Про це пан Сич сказав 14 жовтня у програмі «Сьогодні. Про головне» на каналі ТВі, повідомляє «Урядовий портал».

 

За його словами, окрім 30 % контрабандних книжок, ще 25% нелегально додруковується в Україні, а решту - завозять згідно закону.

 

Олександр Сич підкреслив, що засилля російського інформаційного продукту в умовах неприхованої російської агресії є прямою загрозою національній безпеці країни. «80% книг, 90% теле- та пісенного продукту - російського виробництва. Частина цього продукту має українофобське спрямування, його треба відфільтровувати відповідно до чинного законодавства і відсікати від нашого інформаційного простору», - зазначив віце-прем'єр-міністр.

 

Водночас Олександр Сич спростував інформацію щодо намірів Уряду взагалі заборонити в Україні поширення російськомовної літератури. «Абсолютна брехня, нібито ми хочемо заборонити російську книжку. Є цілком пристойна література, якої наш ринок потребує - і наукова, і популярна. До того ж є сегменти, які вітчизняний виробник не видає на сьогодні з різних причин», - сказав пан Сич.

 

Натомість уряд планує впровадити ліцензування і квотування продажу імпортованої книжкової продукції, які координуватиме Держкомтелерадіо.

 

«Сьогодні ми напрацьовуємо нормативну базу, яка дозволить  Держкомтелерадіо залучати широке експертне коло до ліцензування книжкової продукції, зокрема, російського виробництва, яка потраплятиме на український ринок», - наголосив Олександр Сич.

 

Проте такі зміни, на думку пана Сича, можуть стати болючими для книговидавців, тому їх слід впроваджувати поступово.

 

«Подейкують, що в разі заборони поширення російської книжки українські книгарні збанкрутують. Тому змінювати пропорції присутності російського продукту на нашому ринку необхідно поступово. Якщо сьогодні вони 20% на 80% - не на користь української книжки, треба завтра забезпечувати 30 на 70, а післязавтра - 40 на 60. І працювати поетапно в цьому напрямку, доки українська книжка щонайменше на 50% не буде представлена на українському ринку», - зазначив віце-прем'єр-міністр.

 

Нагадаємо, на цьогорічному Форумі видавців у Львові не було російських видавництв, а вироблені в Росії книжки маркували.

 

З цього приводу журнал «ШО» організував дискусію, де свою точку зору щодо ситуації навколо російської книжки в умовах російсько-українського конфлікту висловили редактори, поети й письменники та громадські діячі з різних міст України, зокрема Отар Довженко, Борис Херсонський, Ірина Славінська, Андрій Бондар, Юрій Володарський, Маріанна Кіяновська та Лев Рубінштейн.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3153
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду