Amnesty International закликала вшанувати пам'ять Політковської акціями проти порушень свободи ЗМІ в Росії

Amnesty International закликала вшанувати пам'ять Політковської акціями проти порушень свободи ЗМІ в Росії

4 Жовтня 2014
2536

Amnesty International закликала вшанувати пам'ять Політковської акціями проти порушень свободи ЗМІ в Росії

2536
Amnesty International закликала вшанувати пам'ять Політковської акціями проти порушень свободи ЗМІ в Росії
Amnesty International закликала вшанувати пам'ять Політковської акціями проти порушень свободи ЗМІ в Росії

На знак солідарності з незалежними голосами в Росії проти репресій Amnesty International оголосила з 6 по 12 жовтня тиждень дій у РФ. Про це йдеться на сайті міжнародної організації.

 

«Цей тиждень, - відзначає Amnesty International, - збігається з восьмими роковинами загибелі російської журналістки-розслідувача Анни Політковської - однієї з найстійкіших  критиків Кремля, яка була найвиразнішим голосом вільних російських ЗМІ. Розслідування її убивства спотворено багатьма недоліками. За весь час не вдалося встановити його замовників».

 

Нагадаємо, Анна Політковська загинула у Москві 7 жовтня 2006 року.

 

Amnesty International закликала медіа у всьому світі опублікувати історію висвітлення репресій медіа у Росії. Ці сторінки з газет і часописів у день убивства Анни Політковської будуть виставлені в обрамленні квітів перед фасадом редакції «Новой газеты», в якій вона працювала.

 
«Неспроможність знайти тих, хто підбурював до убивства Анни, свідчить про атмосферу безкарності в Росії. Її загибель стала символом репресій проти громадянського суспільства», - заявив директор європейської та центральноазійської програми правозахисної організації Джон Далгейзен (John Dalhuisen).

«Однак, незважаючи на небезпеку, чимало хто в Росії й досі висловлюється вільно, іноді ризикуючи життям і засобами до існування, - наголосив він. - Цією акцією ми віддамо шану мужності й хоробрості тих, хто продовжує боротися проти гноблення й несправедливості».

 

Генеральний секретар Amnesty International Саліл Шетті (Salil Shetty) заявив: «Падіння 25 років тому берлінської стіни започаткувало нову добу для східноєвропейців, добу свободи слова, асоціацій і зібрань. Росія знову швидко втрачає ці свободи. Однак там є вільні голоси, які відмовляються, щоб їм затикали роти. Наша акція солідарності - це послання їм підтримки».

 

Amnesty International опублікувала дані щодо порушень у Росії права на свободу слова, об'єднань і зібрань.

 

Увагу у них зосереджено на чотирьох головних проблемах:

Журналісти незалежних ЗМІ зазнають у Росії погроз, переслідувань, фізичних нападів і безкарних убивств;

Неурядові організації паплюжать і штрафують, змушують їх припиняти свою роботу через незалежну критичну позицію, фальшиво представляючи її як «політичну діяльність» в інтересах закордонних спонсорів;
 
Протестувальників позбавляють права висловлювати свої погляди у публічних місцях. Їх арештовують і несправедливо судять;
 
Спільноти ЛГБТ переслідують, керуючись гомофобними законами та намагаючись позбавити їх свободи слова.


Amnesty International сподівається, що активісти Бельгії, Чеської Республіки, Франції, Фінляндії, Німеччини, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Польщі Іспанії, Великої Британії Нідерландів, Норвегії Польщі, Чехії, Фінляндії, Франції, України й самої Росії продемонструють своїми діями, флешмобами, листами й петиціями протест проти наступу на основні свободи в РФ.

 

Тиждень дій пройде під гаслами «Висловлюйся за свободу!»(Speak out for freedom!) та «Висловлюйся за Росію!» (Speak out for Russia!).  

 

Аркадій Сидорук для «Детектор медіа»

Фото - http://www.amnesty.org

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2536
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду