Прокуратура Івано-Франківська скасувала незаконне закриття справи щодо перешкоджання репортерці Наталії Джулай

Прокуратура Івано-Франківська скасувала незаконне закриття справи щодо перешкоджання репортерці Наталії Джулай

5 Вересня 2014
5443

Прокуратура Івано-Франківська скасувала незаконне закриття справи щодо перешкоджання репортерці Наталії Джулай

5443
Прокуратура Івано-Франківська скасувала незаконне закриття справи щодо перешкоджання репортерці Наталії Джулай
Прокуратура Івано-Франківська скасувала незаконне закриття справи щодо перешкоджання репортерці Наталії Джулай

Прокуратура міста Івано-Франківська розглянула скаргу кореспондентки місцевого видання «Репортер» Наталії Джулай щодо закриття кримінального провадження у справі про перешкоджання її журналістській діяльності і скасувала незаконне рішення слідчого відділу  МВ УМВС України в Івано-Франківській області. Про це журналістка повідомила «Детектор медіа», отримавши відповідне повідомлення.

 

Наразі справу щодо перешкоджання професійній діяльності пані Джулай направлено слідчим для подальшого досудового розслідування, повідомив заступник прокурора Івано-Франківська І. Пупенко.

 

Нагадаємо, 18 липня Наталії Джулай стало відомо, що слідчий відділ (СВ) Івано-Франківського МВ УМВС ще 27 червня закрив кримінальне провадження за фактом перешкоджання її законній професійній журналістській діяльності. Як сказано у постанові, провадження закрито «у зв'язку з відсутністю ознак складу кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.171 КК України».

 

Також у постанові зазначено, що в ході досудового розслідування «не було здобуто жодних доказів щодо шантажу чи залякування журналістки під час здійснення нею журналістського розслідування». Факт закриття справи підтвердила у своєму листі на ім'я Наталії Джулай і прокуратура: «Слідчим відділом 27.06.2014 прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1284 КПК України у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

 

Як повідомляла «Детектор медіа», інцидент із перешкоджанням професійній діяльності журналістки стався 8 червня в Івано-Франківську. Увечері цього дня невідомі у цивільному одязі виштовхали Наталію Джулай з приміщення «Лото Клубу» та погрожували фізичною розправою. 11 червня слідче відділення УМВС України в Івано-Франківській області розпочало досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом перешкоджання журналістській діяльності кореспонденту інтернет-видання «Репортер».

 

Факт закриття справи підтвердила у своєму листі на ім'я Наталії Джулай і прокуратура: «Слідчим відділом 27.06.2014 прийнято рішення про закриття кримінального провадження на підставі п. 2 ч. 1284 КПК України у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального правопорушення».

 

За словами журналістки, з постанови про закриття кримінального провадження випливає, що саме вона - порушник, адже не спитала дозволу на зйомку в адміністрації: «З матеріалів кримінального провадження вбачається, що дії Бондарука Ю.М. (допитаний працівник закладу - ред.) направлені лише на припинення незаконної відеозйомки в приміщення "Лото Клубу" і по своїй суті не перешкождали законній професійній діяльності журналіста, оскільки Джулай Н.В., без отримання згоди адміністрації та відвідувачів закладу, не мала права проводити відео зйомку».

 

Коли журналістка заявила про наміри оскаржити закриття справи, слідчий, за словами пані Джулай, запевнила, що не має сенсу це робити, бо щоразу медійниця отримуватиме повідомлення однакового змісту. Однак репортерка подала скаргу, і прокуратурою міста було скасовано постанову про закриття справи.

 

«Прокуратурою міста 29.07.2014 року вказана постанова скасована як незаконна, а матеріали кримінального провадження направлені до СВ Івано-Франківського МВ УМВС України і області для проведення подальшого судового розслідування», - повідомила прокуратура.

 

Також у цьому повідомленні заступник прокурора Івано-Франківська І. Пупенко роз`яснив, що відповідно до п.1. ч. 1 статті 303 КПК України журналістка вправі оскаржити «бездіяльність слідчого, прокурора, що полягає у невнесенні відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до слідчого судді місцевого суду».

 

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду