Обшуки  в редакціях INTV і «Вечірніх вістей» відбулись з порушенням закону - представники ЗМІ

Обшуки в редакціях INTV і «Вечірніх вістей» відбулись з порушенням закону - представники ЗМІ

10 Грудня 2013
4818

Обшуки в редакціях INTV і «Вечірніх вістей» відбулись з порушенням закону - представники ЗМІ

4818
Обшуки  в редакціях INTV і «Вечірніх вістей» відбулись з порушенням закону - представники ЗМІ
Обшуки  в редакціях INTV і «Вечірніх вістей» відбулись з порушенням закону - представники ЗМІ

Компанія «Структура IT», яка є видавцем газети «Вечірні вісті» та володіє доменним ім'ям  порталу INTV,  заявляє, що  правоохоронні органи провели обшук у редакціях цих ЗМІ з порушенням законодавства, а редакційну техніку було вилучено без відповідного протоколу. Про це представники компанії заявили 10 грудня  під час прес-конференції.

 

«Це був не обшук, а збройний напад на офіс опозиційних структур, які підтримують Майдан та євроінтеграційний напрямок країни», - зазначив фінансовий директор «Структура IT» Сергій Палеха.

 

За його словами, правоохоронці грубо виштовхали усіх співробітників у коридор і заборонили користуватись мобільними телефонами. До тих, хто намагався відіслати смс-повідомлення, застосовувалась сила, телефони вилучали.

 

Обшук проводився на підставі ухвали Печерського районного суду від 9 грудня, якою був наданий дозвіл для проведення слідчих дій. За словами юриста компанії Ірини Кацики,  в ухвалі суду вказано, що у лютому 2011 року «з'ясувались обставини, які стали приводом для відкриття кримінального провадження». «Як відомо з ухвали, деяке обладнання нібито навмисне було привласнене директором «Структури ІТ». Інших відомостей немає: яке обладнання, за яких обставин», - сказала вона.

 

Кримінальне провадження за злочином, скоєним у 2011 році, було відкрите напередодні проведення обшуку - 6 грудня. Підстава - факти нібито шахрайства та  зловживання службовим становищем, що передбачає позбавлення волі до 12 років з конфіскацією майна.

 

«Конкретного переліку речей, як це вимагає стаття 236 Кримінально-процесуального кодексу, у цій ухвалі не міститься. Суддя обмежується формулюванням: сервери, жорсткі диски, флеш карти тощо. Це означає, що у головного слідчого управління МВС України були розв'язані руки, щоб вилучити усі речі, які вони вважають за потрібне», - зазначила компанії Ірина Кацика.

 

Ухвалу Печерського районного суду  пред'явив підполковник міліції Олександр Черненко, старший слідчий з особливо важливих справ.

 

За 20 хвилин після початку обшуку правоохоронці залишили будівлю.

 

Пан Палеха заявляє, що під час обшуку не був складений протокол, і представники компанії його не підписували. Також, за його словами, не було понятих, які б його засвідчили, натомість двоє людей спортивної статури (Сергій Палеха називає їх «тітушками») залишили міліціянтам свої паспорти.

 

«У нас не має жодних документів, які б засвідчували, що саме було вилучено: які сервера, які документи. Що ми маємо на сьогодні?Працю усіх журналістів, випускових редакторів, усіх, хто працював над наданням об'єктивної інформації 10 років, втрачено», - каже фінансовий директор  компанії.  

 

Головний редактор INTV та директор «Структура IT» Олександр Попов розказав, що втрачені не лише оперативні репортажі, а й авторські програми. Втім, за його словами ЗМІ продовжує працювати, випускові редактори розміщують інформацію на сторінках у соціальних мережах.

 

За попередніми підрахунками, під час обшуку  9 грудня було вилучено більше 10 серверів, які компанія орендувала у сторонніх структур. Також, за словами Олександра Попова, правоохоронці прихопили вогнегасник. Пан Палеха переконаний, що сервера не  вдасться повернути.

 

«Я думаю, що це обшук був проведений для того, щоб закрити рот опозиційним виданням», - зазначив Сергій Пелеха.

 

Як зазначила Ірина Кацика, співробітники компанії будуть оскаржувати дії правоохоронців, які вони вважають незаконними,  у  Печерському районному суді.

 

Нагадаємо, в офісі  на вулиці Турівській, де міститься компанія «Структура IT»,  також розташована редакція сайту «Цензор.нет».

 

9 грудня офіс інтернет-телеканалу INTV та інтернет-видання «Цензор.нет» на вулиці Турівській, 19 у Києві було захоплено спецпідрозділами Міністерства внутрішніх справ України. За інформацією міліції, під час обшуку вилучили комп'ютерну техніку та документи підприємства, «що мають доказове значення у кримінальному провадженні».

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4818
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
tag
3798 дн. тому
А прокомментировать сегодняшние заявления своей бывшей сотрудницы Сидоровой Натальи в УкрИнформе не хочет Пелехов? http://youtu.be/1EHEUwVIU2o Уголовное дело было начато не вчера, а с июня месяца минимум.
Телекритик
3798 дн. тому
Было смешно читать, что "демократические" СМИ были на содержании "Батькивщины"))) Не надо так)) А по поводу заявления "журналистов" - всем известно, что указанные интернет-порталы НЕ являются средствами массовой информации. У них нет соответствующей регистрации. Поэтому кричат не журналисты, а обычные блоггеры. Будьте честной, Телекритика
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду