Закриття справи про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника є ганьбою для міліції - НМПУ

Закриття справи про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника є ганьбою для міліції - НМПУ

14 Жовтня 2013
4944

Закриття справи про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника є ганьбою для міліції - НМПУ

4944
Закриття справи про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника є ганьбою для міліції - НМПУ
Закриття справи про побиття фотожурналіста Віталія Лазебника є ганьбою для міліції - НМПУ

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) вважає закриття кримінального провадження у справі побиття фотожурналіста Віталія Лазебника, якого 4 травня 2012 року під час виконання службових обов`язків побив директор парку «Перемога»  Олександр Товстоног, ганьбою для співробітників Дніпровського райвідділу міліції Києва. Про це йдеться у заяві НМПУ. 

 

Як розповів фотожурналіст Віталій Лазебник «Детектор медіа»,  він разом з адвокатом Людмилою Опришко двічі подавав заяву щодо оскарження дій нападника за 171-ю статтею (перешкоджання журналістькій діяльності).

 

«У результаті справу було кваліфіковано за 296-ю статтею (хуліганство. Пізніше, з подачі Генпрокуратури, у міліції запропонували переписати заяву щодо оскарження нападу за 125-ю статтею (умисне легке ушкодження, - розповів Віталій Лазебник.

 

Фотограф із цим не погодився: «У випадку зі 125-ю статтею побиття зводиться до побутового конфлікту між мною та особою, яка напала на мене». Він розповів що, після того, як подав письмову заяву про незгоду зі ст. 125, у Дніпровському райвідділі міліції Києва йому повідомили, що «через пару днів» закриють справу по ст. 296 та повідомлять його про це.

 

НМПУ повідомляє, справу про «хуліганство»  недавно закрили, не повідомивши навіть адвоката потерпілого. Лише після запиту Людмили Опришко стало відомо про це рішення. За її словами, старший слідчий Дніпровського райвідділу  майор міліції О.Нежур  9 вересня закрив справу, мотивуючи це тим, що в діях нападника «відсутня така кваліфікуюча ознака, як мотив явної неповаги до суспільства».

 

«Очевидно, за логікою міліції, коли в нашій країні стукають когось металевим прутом по голові, то це вияв найвищої поваги до суспільства, а особливо до того, кого лупцюють», - йдеться у заяві НМПУ.

 

Медіапрофспілка також нагадує, що правоохоронці намагались не відкривати провадження за статтею про перешкоджання журналістській діяльності у нападі на журналістів Ольги Сніцарчук і Влада Соделя. Лише масовий протест журналістів під дверима МВС змусив слідство діяти у відповідності до закону. Суд покарав винних у нападі на Ольгу Сніцарчук і Влада Соделя за статтею про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. «Однак, це не стало уроком для міліції. Вона своїми діями об`активно намагається спровокувати подальші протести журналістської спільноти. Бо практика показує, що лише так можна примусити правоохоронців  захищати закон, а не відбілювати його порушників», - зазначає медіапроспілка. 

 

Як фотожурналіст Віталій Лазебник повідомляв «Детектор медіа», він має намір після закриття справи звертатися до Апеляційного суду Києва.

 

Нагадаємо, 4 травня минулого року фотожурналіста Віталя Лазебника побив директор київського парку «Перемога» Олександр Товстоног. Фотограф знімав знесення незаконного будівництва церкви в парку. Несподівано зі спини на нього напав чоловік і почав бити металевим прутом по голові. При цьому Віталій Лазебник, за його словами, кілька разів вигукнув, що є журналістом, та продемонстрував редакційне посвідчення. Попри це директор продовжував його бити металевим прутом. Інцидент зафіксований на фото і відео.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду