Слідчий попросив Комісію з етики перевірити журналіста, якого броварський чиновник зіштовхнув зі сходів

9 Серпня 2013
6742

Слідчий попросив Комісію з етики перевірити журналіста, якого броварський чиновник зіштовхнув зі сходів

6742
Слідчий попросив Комісію з етики перевірити журналіста, якого броварський чиновник зіштовхнув зі сходів

Слідчий Броварського МВ ГУ МВС України в Київській області Руслан Яремчук попросив Комісію з журналістської етики оцінити, наскільки професійно діяв журналіст каналу «Інтер» Роман Бочкала під час інциденту 22 жовтня 2012 року з заступником голови Броварської райдержадміністрації Миколою Миронцем, у результаті якого чиновник зіштовхнув журналіста зі сходів. Про це «Детектор медіа» повідомив пан Бочкала.

 

За його словами, слідчого цікавило, чи мав  журналіст право звертатись до чиновника у коридорі без попередньої домовленості.

 

Як йдеться у рішенні,  комісія вважає, що журналіст каналу діяв відповідно до норм Етичного кодексу українського журналіста, зокрема пунктів 1, 2 та 6: «1. Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста. 2. Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста... 6. Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста».

 

«Журналіст Р.О. Бочкала мав право брати коментар чиновника без попередньої домовленості, бо 1) мова йде про суспільно-значущу подію, яка широко обговорювалася у суспільстві, 2) журналіст звертався до чиновника на його робочому місці у робочий час», - йдеться у рішенні.

 

Також Комісія зазначила, що з боку пана Миронця мало місце перешкоджання професійній журналістській діяльності Романа Бочкали: «Він не дав відповіді журналісту, не повідомив його про час і місце можливої відповіді, застосував фізичну силу».  

 

«На що сподівався слідчий, незрозуміло, але колеги цілком прогнозовано підтримали саме мене», - пише пан Бочкала на своїй сторінці у Facebook.

 

Комісія у своїх висновках підтримала журналіста

 

Також, за його словами, у межах розслідування інциденту  правоохоронними органами сьогодні мав відбутись паралельний допит його з чиновником, однак пан Миронець на нього не прийшов. «Мовляв, з'явилася гаряча путівка і він відправився оздоровитися. Знову відкладається мінімум на місяць ... Слідчий призначив ще й експертизу самого відео - мовляв, нефальшиве чи що, не змонтоване чи. Ось так, ні багато ні мало, слідство триває вже 9 місяців у справі із залізобетонними доказами провини держслужбовця», - пише журналіст.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження щодо  перешкоджання професійній діяльності та травмування журналіста у січні 2013 року.

 

Нагадаємо,  22  жовтня 2012 року Микола Миронець зіштовхнув зі сходів  Романа Бочкалу в приміщенні Броварської районної держадміністрації .  це сталось після того, як журналіст представився та попросив чиновника  прокоментувати  інцидент, що стався між броварськими журналістами т та особами що забезпечували візит голови Партії регіонів, Прем'єр-міністра України Миколи Азарова напередодні, 21 жовтня 2012.

 

Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Відео інциденту було показано в сюжеті програми «Подробности» 22 жовтня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

Фото з Facebook Романа Бочкали

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6742
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду