detector.media
09.08.2013 15:32
Слідчий попросив Комісію з етики перевірити журналіста, якого броварський чиновник зіштовхнув зі сходів

Слідчий Броварського МВ ГУ МВС України в Київській області Руслан Яремчук попросив Комісію з журналістської етики оцінити, наскільки професійно діяв журналіст каналу «Інтер» Роман Бочкала під час інциденту 22 жовтня 2012 року з заступником голови Броварської райдержадміністрації Миколою Миронцем, у результаті якого чиновник зіштовхнув журналіста зі сходів. Про це «Детектор медіа» повідомив пан Бочкала.

 

За його словами, слідчого цікавило, чи мав  журналіст право звертатись до чиновника у коридорі без попередньої домовленості.

 

Як йдеться у рішенні,  комісія вважає, що журналіст каналу діяв відповідно до норм Етичного кодексу українського журналіста, зокрема пунктів 1, 2 та 6: «1. Свобода слова та висловлювань є невід'ємною складовою діяльності журналіста. 2. Служіння інтересам влади, а не суспільства, є порушенням етики журналіста... 6. Повага до права громадськості на повну та об'єктивну інформацію про факти та події є найпершим обов'язком журналіста».

 

«Журналіст Р.О. Бочкала мав право брати коментар чиновника без попередньої домовленості, бо 1) мова йде про суспільно-значущу подію, яка широко обговорювалася у суспільстві, 2) журналіст звертався до чиновника на його робочому місці у робочий час», - йдеться у рішенні.

 

Також Комісія зазначила, що з боку пана Миронця мало місце перешкоджання професійній журналістській діяльності Романа Бочкали: «Він не дав відповіді журналісту, не повідомив його про час і місце можливої відповіді, застосував фізичну силу».  

 

«На що сподівався слідчий, незрозуміло, але колеги цілком прогнозовано підтримали саме мене», - пише пан Бочкала на своїй сторінці у Facebook.

 

Комісія у своїх висновках підтримала журналіста

 

Також, за його словами, у межах розслідування інциденту  правоохоронними органами сьогодні мав відбутись паралельний допит його з чиновником, однак пан Миронець на нього не прийшов. «Мовляв, з'явилася гаряча путівка і він відправився оздоровитися. Знову відкладається мінімум на місяць ... Слідчий призначив ще й експертизу самого відео - мовляв, нефальшиве чи що, не змонтоване чи. Ось так, ні багато ні мало, слідство триває вже 9 місяців у справі із залізобетонними доказами провини держслужбовця», - пише журналіст.

 

Як вже повідомляла «Детектор медіа», правоохоронні органи розпочали кримінальне провадження щодо  перешкоджання професійній діяльності та травмування журналіста у січні 2013 року.

 

Нагадаємо,  22  жовтня 2012 року Микола Миронець зіштовхнув зі сходів  Романа Бочкалу в приміщенні Броварської районної держадміністрації .  це сталось після того, як журналіст представився та попросив чиновника  прокоментувати  інцидент, що стався між броварськими журналістами т та особами що забезпечували візит голови Партії регіонів, Прем'єр-міністра України Миколи Азарова напередодні, 21 жовтня 2012.

 

Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його. Відео інциденту було показано в сюжеті програми «Подробности» 22 жовтня 2012 року.

 

«Детектор медіа»

Фото з Facebook Романа Бочкали

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY