Комітет свободи слова хоче публічного обговорення проекту про ліквідацію НЕК

3 Квітня 2013
5535

Комітет свободи слова хоче публічного обговорення проекту про ліквідацію НЕК

5535
Проситиме «Голос України» опублікувати проект урядового закону
Комітет свободи слова хоче публічного обговорення проекту про ліквідацію НЕК

Комітет з питань свободи слова та інформації на черговому засіданні 3 квітня, розглянувши урядовий законопроект № 2142 «Про внесення змін до Закону України "Про захист суспільної моралі"», не ухвалив жодного рішення.

 

Представник Мін'юсту обґрунтувала необхідність прийняття цього законопроекту. За її словами, він підготовлений на виконання указу президента про ліквідацію Національної експертної комісії з питань захисту моралі від 9 грудня 2010 року. «Недосконалість національного законодавства призвела до дублювання на практиці Національною експертною комісією повноважень міністерства культури, Держкомтелерадіо, Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, що спричинило непорозуміння між цими органами», - зазначила доповідач.

 

Член Комітету Микола Княжицький зауважив, що утримається від голосування за ліквідацію НЕК. Натомість Юрій Стець закликав колег по Комітету ліквідувати «державний орган цензури», яким, на його думку, є НЕК.

 

Голова експертної комісії Василь Костицький зазначив, що для нього це перша можливість взяти участь у публічному обговоренні цього законопроекту, оскільки Мін'юст НЕК його не надсилав. За його словами, НЕК не дублює повноваження інших державних органів, бо жоден з них не робить експертизи щодо відповідності тієї чи іншої продукції закону про суспільну мораль. Він згоден, що укази президента потрібно виконувати, але ситуація за півтора роки  (з моменту підписання указу - Ред.) кардинально змінилася. «Зважаючи на велику кількість звернень і листів до НЕК, можна сказати, що в суспільстві сформувався запит на діяльність Комісії», - зазначив пан Костицький.

 

Голова Комітету Микола Томенко висловився проти того, щоб Комітет з питань свободи слова та інформації робили заручником цієї ситуації, тому запропонував перенести дискусію до сесійної зали, щоб парламент остаточно визначився щодо доцільності ліквідації НЕК. Але пропозицію рекомендувати парламенту прийняти законопроект № 2142 за основу підтримало всього троє з семи присутніх депутатів, решта - утрималися.

 

Наприкінці засідання Микола Томенко запропонував ще раз повернутися до розгляду цього питання, оскільки згідно з регламентом Комітет повинен ухвалити одне з трьох рішень: підтримати, виступити проти або відправити законопроект на доопрацювання. Але повторне голосування вже восьми членів Комітету (приєднався Ігор Мірошниченко) також не було результативним: четверо - «за», троє - утрималися, один - проти.

 

Члени Комітету вирішили звернутися до парламентської газети «Голос України» з проханням опублікувати законопроект про ліквідацію НЕК для більш широкого громадського обговорення і згодом повернутися до розгляду цього питання.

 

Нагадаємо, Кабмін реєструє подібний законопроект вже вдруге. Уперше його було подано до парламенту 10 травня 2012 року за № 10447. Але парламент його не встиг розглянути, а 12 грудня 2012 року Кабмін відкликав законопроект.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду