Amnesty International проводить акцію термінової допомоги свідку у справі Сенцова і Кольченка

Amnesty International проводить акцію термінової допомоги свідку у справі Сенцова і Кольченка

4 Жовтня 2015
2235

Amnesty International проводить акцію термінової допомоги свідку у справі Сенцова і Кольченка

2235
Amnesty International проводить акцію термінової допомоги свідку у справі Сенцова і Кольченка
Amnesty International проводить акцію термінової допомоги свідку у справі Сенцова і Кольченка

Amnesty International проводить акцію термінової допомоги Геннадію Афанасьєву, ключовому свідку звинувачення у справі українських активістів Олега Сенцова і Олександра Кольченка.

 

На сайті міжнародної організації опубліковано петицію з насупними вимогами:

- згідно з Конституцією Росії і Конвенції ООН проти катувань, вжити заходів з недопущення застосування тортур і забезпечити притягнення винних до відповідальності;

 

- захистити Геннадія Афанасьєва від усіх форм катувань та інших видів жорстокого поводження, і будь-яких спроб чинити тиск на нього;

 

- розслідувати заяви щодо застосування тортур та інших видів жорстокого поводження до Геннадія Афанасьєва при затриманні в Симферополі в травні 2014 року і згодом у ході судового розгляду в Ростові-на-Дону.

 

Звернення адресовано Генеральному прокурору Юрію Чайкє, директору Федеральної служби безпеки Російської Федерації Олександру Бортникову, директору слідчого ізолятора № 1 у Ростові-на-Дону Сергію Кручиніну.

 

Залишити свій підпис можна тут.

 

Amnesty International висловлює стурбованість тим, що Олег Сенцов і Олександр Кольченко були ув'язнені через їх опозицію щодо російської окупації Криму. Коли Геннадія Афанасьєва викликали дати свідчення проти обвинувачених 31 липня він відмовився на тій підставі, що він дав свідчення під примусом, коли його вперше затримали. Співробітники федеральної служби безпеки декілька разів відвідували його в слідчому ізоляторі і погрожували йому і його родичам. Співробітник федеральної служби безпеки погрожував Афанасьєву, що, якщо віе дотримуватиметься потрібної версії показань, відбуватиме покарання в суворих умовах «з білими ведмедями».

 

Під час зустрічі з комісією з моніторингу умов утримання у в'язниці у Ростові-на-Дону 4 серпня 2015 Геннадій Афанасьєв пояснив, що коли він був затриманий 9 травня 2014 йому було запропоновано свідчити проти Сенцова і Кольченко, а коли він відмовився, його побили та піддали тортурам.

 

Нагадаємо, Геннадій Афанасьєв був затриманий співробітниками федеральної служби безпеки в травні 2014 разом з Олегом Сенцовим, Олександром Кольченком та Олексієм Чирнієм. Четверо чоловіків - українці, жителі Криму і були звинувачені в злочинах, пов'язаних з тероризмом, начебто за участь у підпалах офісів двох організацій, які підтримують російську окупацію Криму, і в плануванні нападів на пам'ятник Леніну і Вічного вогню у Симферополі.

 

В грудні Геннадій Афанасьєв був засуджений до семи років позбавлення волі. Він визнає, що брав участь у підпалах проти установ, які підтримували анексію Криму Росією, але заперечує, що це були терористичні дії.

 

Президент України Петро Порошенко, виступаючи на сесії Генеральної Асамблеї ООН, закликав ООН і держави-члени організації розпочати безстрокову міжнародну кампанію тиску на російську владу, щоб змусити її негайно звільнити всіх українських громадян, яких вона утримує в заручниках.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду