Адвокати Надії Савченко розповіли про її алібі - невідомо, як зреагує суд у Росії

Адвокати Надії Савченко розповіли про її алібі - невідомо, як зреагує суд у Росії

28 Липня 2015
2026

Адвокати Надії Савченко розповіли про її алібі - невідомо, як зреагує суд у Росії

2026
Адвокати Надії Савченко розповіли про її алібі - невідомо, як зреагує суд у Росії
Адвокати Надії Савченко розповіли про її алібі - невідомо, як зреагує суд у Росії

Захист української льотчиця Надії Савченко, яку у Росії звинувачують у загибелі журналістів каналу «Россия 1» на Донбасі, заявляє про два фактичних підтвердження її алібі - білінг  її мобільних телефонів і відеозйомку бойовика «ЛНР». Про це її адвокат Ілля Новиков повідомив на брифінгу у Києві, передає «Укрінформ».

 

«Починаючи з минулого грудня, основним доказом захисту і основною опорою, на якій базується позиція захисту, був телефонний білінг двох номерів Савченко. Згідно з даними телефонного білінгу, один з номерів о 10.44 знаходився у центрі міста Луганська, другий об 11.04 знаходився в тому районі, де наступні шість діб її утримували бойовики - на базі батальйону "Зоря"», - сказав він.

 

Адвокат нагадав, що обстріл, в якому обвинувачують Надію Савченко, відбувався об 11.40.

 

За словами захисника, російські експерти по стільниковому зв'язку наполягали, що білінг не є вичерпним доказом алібі Надії Савченко, оскільки найближча до неї антена стільникового зв'язку була пошкоджена. Згідно з теорією російських експертів, це могло призвести до того, що телефон підключався до однієї з антен у Луганську. Оскільки максимальна дальність стандартної антени стільникового зв'язку становить 35 км, російські експерти дійшли висновку, що теоретично і технічно можливо, що Надія Савченко могла знаходитись за 5 км від Луганська у районі боїв, звідки могла коректувати вогонь.

 

Проте, як повідомив адвокат, українські фахівці - співробітники двох провідних стільникових компаній України - спростували російську експертизу. За його словами, опублікувати результати експертизи українських фахівців можна буде після процесуального рішення суду.

 

«Прогнозуємо, що з усіх питань, які стосуються сфери білінга, суд прийматиме блискавичні рішення про відмову. Щонайменше нам не дозволять ці дані використовувати у суді. А якщо дозволять, то не призначать по ним нову експертизу, скажуть, що висновки російських експертів здаються переконливішими», - сказав Ілля Новиков.

 

Адвокат також додав, що телефонний білінг може перевірятися будь-якими експертами у будь-якій точці світу.

 

Крім того, адвокат Надії Савченко повідомив, що алібі її підзахисної - також у відеозаписах, зроблених бойовиком «ЛНР» Єгором Руським і викладених на YouТube.

 

«Цю людину було допитано російськими слідчими, і він надав свідчення про те, що Надія потрапила в полон після 13.00. З врахуванням позиції захисту про те, що у неї є алібі, що вона потрапила в полон не пізніше 11.00, а обстріл стався об 11.40, це кардинально протирічить нашій точці зору. Слідство вилучило у нього відеозаписи і дуже швидко дало висновки, що по них неможливо визначити точний момент, коли Савченко опинилася в полоні з тієї причини, що таймер на камері був збитий», - сказав пан Новиков.

 

Проте, зазначив він, київські експерти проаналізували це відео і чітко встановили час його зйомки, тим самим довели, що Надія Савченко була в полоні вже о 10.30 ранку і непричетна до обстрілу.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 28 липня генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що ГПУ повідомить про підозру усім особам, які скоїли злочини щодо української льотчиці, народного депутата, делегата ПАРЄ Надії Савченко.

 

Нагадаємо, про те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня. Російське слідство стверджує, що «Надія Савченко, будучи офіцером Збройних Сил України, перебуваючи у розташуванні воєнізованого батальйону «Айдар», 17 червня 2014 в районі п. Металіст Слов'яносербського району Луганської області, вела приховане спостереження і коригування артилерійського обстрілу по ділянці блокпоста ополченців Луганської Народної Республіки з перебували на ньому мирними громадянами, у тому числі трьома громадянами Російської Федерації - кореспондентами ВДТРК. В результаті обстрілу двоє росіян були вбиті».

 

Захист Надії Савченко неодноразово спростовував такі дані, наводячи докази, що обстріл, під час якого загинули співробітники телеканалу «Россия 1», стався після того, як Надія Савченко потрапила у полон до терористів «ЛНР».

  

10 червня суд у Москві продовжив арешт Надії Савченко до 30 вересня. Таким чином, були відхилені заперечення адвоката Іллі Новикова проти утримання його підзахисної під вартою у зв'язку з її імунітетом як члена ПАРЄ, а також процедурними неточностями під час оформлення клопотання Слідчим комітетом Росії. 

  

24 квітня російське слідство пред'явило Надії Савченко звинувачення в остаточній редакції: пособництво у вбивстві двох журналістів ВДТРК улітку 2014 року на Донбасі, незаконному перетині кордону Росії, хоча наявні багато доказів того, що льотчицю викрали і перевезли через російський кордон. Вона своєї «провини» не визнала. 

 

Те, що Надію Савченко судитимуть у Ростовській області Росії, стало відомо 13 липня. 17 липня стало відомо, що Надію Савченко етаповано з московського СІЗО в Ростовську область Росії, її перебування кілька днів не було відоме. За даними російського омбудсмена Елли Памфілової, льотчицю мали доправити у  жіноче СІЗО-3 міста Новочеркаська Ростовської області, а за даними  адвоката Марка Фейгіна -  в СІЗО-4 міста Шахти Ростовської області. Суд над Надєю Савченкорозпочнеться 30 липня, журналістів у будівлю суду не пустять.

 

Європейський Союз вирішив направити своїх представників для моніторингу судових процесів у Росії над громадянами України Надією Савченко, а також іншими політв'язнями - Олегом Сенцовим та Олександром Кольченком.

 

«Детектор медіа»


Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2026
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду