Мінінформполітики заявляє, що проект Концепції інформаційної безпеки пройшов перший етап громадського обговорення

Мінінформполітики заявляє, що проект Концепції інформаційної безпеки пройшов перший етап громадського обговорення

28 Липня 2015
2330

Мінінформполітики заявляє, що проект Концепції інформаційної безпеки пройшов перший етап громадського обговорення

2330
Мінінформполітики заявляє, що проект Концепції інформаційної безпеки пройшов перший етап громадського обговорення
Мінінформполітики заявляє, що проект Концепції інформаційної безпеки пройшов перший етап громадського обговорення

Експертна рада при Міністерстві інформаційної політики (МІП) України заявляє, що провела перший етап обговорення проекту Концепції інформаційної безпеки з громадськими активістами, представниками медіа та фахівцями з комунікацій в регіонах України. Про це йдеться на сайті міністерства.

 

За інформацією МІП,  у рамках першого етапу громадського обговорення проекту Концепції круглі столи пройшли в Києві, Маріуполі, Одесі та Чернівцях. Другим етапом стане проведення заходів у Харкові, Тернополі, Житомирі, Ужгороді та Лисичанську, після чого проект Концепції буде передано на розгляд Верховної Ради України.

 

«Маріуполь, Одеса та Чернівці - це тільки три "лакмусові папірці" інформаційного простору, яких є багато по всій Україні. Маріуполь є визначальним не тільки з точки зору близькості до лінії зіткнення, а й за рахунок того, що місто безпосередньо стикається з так званим "руським миром" в медіапросторі. Одеса - це місто, яке відчуло на собі масові інформаційні атаки, і з честю вийшло з цих битв. Чернівці також прикордонне місто, яке в свою чергу стикається з викликами в інформаційному просторі, пов'язаними з зобов'язаннями, взятими на себе Україною в рамках Регіональної угоди, яка стосується планування цифрової наземної радіомовної служби, відомої в експертному середовищі як Женева-2006»,- зазначив радник міністра з питань інформаційної безпеки Дмитро Золотухін.

 

Варто зауважити, що при цьому міністерство не подає результатів громадського обговорення проекту Концепції інформаційної безпеки, яке відбулось, за інформацією МІП, у Києві, Маріуполі, Одесі та Чернівцях. У розділі «Обговорення проектів актів» офіційного сайту міністерства відсутня будь-яка інформація та навіть згадування про Концепцію.

 

Нагадаємо, 26 березня Експертна рада при МІП (ЕРМІП) з розробки Концепції інформаційної безпеки та з питань розвитку інформаційного простору України заявила про початок роботи. Проект здійснюється за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» та офісу Координатора проектів ОБСЕ в Україні, зазначає міністерство. Головною метою діяльності ЕРМІП стало напрацювання трьох взаємодоповнюючих документів: проекту Закону про Концепцію інформаційної безпеки, Доктрини інформаційної політики України та Державної програми розвитку інформаційного простору України.

 

1 червня експертна рада при Міністерстві інформаційної політики представила проект Концепції інформаційної безпеки України, який розроблено згідно з графіком виконання програми дій уряду на 2015 рік. Метою створення проекту Концепції інформаційної безпеки України Мінінформполітики називає забезпечення інформаційного суверенітету країни та визначення підходів до його захисту.

 

30 червня заступник міністра інформаційної політики України Артем Біденко заявив, що  сподівається, що Верховна Рада ухвалить Концепцію інформаційної безпеки України у вересні цього року - після широкого громадського обговорення. У свою чергу співголова Експертної ради при Міністерстві інформаційної політики України Сергій Даниленко повідомив, що проект Концепції інформаційної безпеки України, презентований 1 червня, розглядається як відкрита пропозиція до спільної роботи громадського, експертного середовища й держави над формуванням національного інформаційного простору.

 

У липні офіс Представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ оприлюднив  рекомендації щодо проекту Концепції інформаційної безпеки, який був розроблений експертною радою Міністерства інформаційної політики.  У документі зазначено, що у Концепції міститься багато нечітких положень, які можуть призвести до обмежень свободи слова. Тому ОБСЄ радить не ухвалювати Концепцію у її  нинішній формі, а попередньо вилучити елементи, які не відповідають існуючим законам - їх потрібно прописувати у вигляді окремих норм чи змін до чинних законів.

 

Як зазначив міністр інформаційної політики Юрій Стець, до вересня буде представлений новий проект Концепції, з урахування рекомендацій ОБСЄ. 

 

Марина Безкоровайна, менеджер проектів з офісу координатора проектів ОБСЄ в Україні, повідомила, що процес підготовки документу включатиме регіональні обговорення, зокрема плануються дискусії у Харкові, Лисичанську, Тернополі, Житомирі та Києві.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2330
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду