«Українські новини» назвали коментар МВС щодо їх журналіста неправдивим і вимагають спростування

«Українські новини» назвали коментар МВС щодо їх журналіста неправдивим і вимагають спростування

12 Липня 2015
4224

«Українські новини» назвали коментар МВС щодо їх журналіста неправдивим і вимагають спростування

4224
«Українські новини» назвали коментар МВС щодо їх журналіста неправдивим і вимагають спростування
«Українські новини» назвали коментар МВС щодо їх журналіста неправдивим і вимагають спростування

Інформаційне агентство «Українські новини» обурене коментарем прес-служби головного управління Міністерства внутрішніх справ (МВС) щодо обставин затримання їх кореспондента Дмитра Перепелиці і вимагає спростування. Про це йдеться у заяві видання, опублікованій 12 липня.

 

Нагадаємо, 10 липня агентство «Українські новини» заявило, що представники міліції незаконно затримали їх журналіста Дмитра Перепелицю під час розгону власників МАФів у Святошинському районі столиці, а також забрали у нього редакційний планшет, на який він знімав подію. Міліціонери не реагували на слова кореспондента про те, що він є представником ЗМІ, відвели його до інших затриманих, і лише згодом дозволили пред'явити редакційне посвідчення, а потім відпустили.

 

Увечері 11 липня «Детектор медіа» отримала і опублікувала коментар заступника начальника відділу зв'язків з громадськістю ГУМВС у м. Києві Ірини Левченко щодо інциденту.

 

Вона зазначила, що у Дмитра Перепелиці не було при собі посвідчення чи бейджа, які підтверджували б його роботу в ЗМІ. Вона також заперечила звинувачення у тому, що співробітники МВС забрали у пана Перепелиці техніку. Пізно ввечері реліз про це був розміщений на офіційному сайті столичної міліції. У ньому зазначалося, що щодо планшета проводиться перевірка.

 

12 липня «Українські Новини» заявили, що інформація МВС є недостовірною.

 

«Журналістське посвідчення було зі мною разом з паспортом. І під час затримання я просив міліціонерів дозволити мені його пред'явити, але вони не дали мені це зробити», - каже Дмитро Перепелиця.

 

 

Журналіст заявив, що через деякий час після затримання декілька представників міліції перевірили його посвідчення. Вони сумнівалися у справжності документа, тому що він не був заламінований.

 

«Що стосується редакційного планшета, то при затриманні Перепелиці міліціонери вилучили техніку та передали її патрульному поліцейському, який знаходився поряд і намагався захистити журналіста», - повідомила редакція «Українських новин».

 

Дмитро Перепелиця повідомив, що близько півночі 10 липня йому вдалося повернути редакційну техніку. Він дізнався у патрульних ім'я їх колеги і попросив з ним зв'язатися. Згодом поліцейські повернули журналісту планшет в обмін на розписку, яка повинна зберігатися у правоохоронців.

 

«Спасибі поліцейським, на відміну від інших співробітників МВС, вони дійсно намагалися нам допомогти. Міліція могла з'ясувати деталі затримання і долю редакційної техніки у поліцейських, перш ніж поширювати недостовірну інформацію», - вважає кореспондент.

 

ІА «Українські Новини» заявило, що збирається звернутися до прокуратури зі скаргою на дії міліції.

 

«Ми вимагаємо провести розслідування незаконного затримання нашого журналіста, яке порушує статтю 171 КК (перешкоджання професійній діяльності журналіста. - ТК) , відсторонити від виконання своїх обов'язків Ірину Левченко, а також відкликати або спростувати неправдивий реліз», - заявив головний редактор медіа Дмитро Кузьмін.

 

Нагадаємо, 10 липня перший секретар Національної спілки журналістів України (НСЖУ)  Сергій Томіленко заявив, що очікує, що МВС оперативно надасть пояснення щодо інциденту з затриманням журналіста агентства «Українські новини» та буде поважати роботу співробітників ЗМІ. 

 

«Детектор медіа»

Фото - «Українські новини»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду