Кабмін погодив Нацраді розміри штрафів для ліцензіатів-порушників

Кабмін погодив Нацраді розміри штрафів для ліцензіатів-порушників

2 Липня 2015
2503

Кабмін погодив Нацраді розміри штрафів для ліцензіатів-порушників

2503
Очікується, що документ набуде чинності через два тижні – після реєстрації в Мін’юсті
Кабмін погодив Нацраді розміри штрафів для ліцензіатів-порушників
Кабмін погодив Нацраді розміри штрафів для ліцензіатів-порушників

30 червня Кабінет Міністрів України на своєму засіданні прийняв розпорядження про затвердження розмірів штрафів, які можуть накладатися на телерадіоорганізації та провайдерів програмної послуги за порушення законодавства про телебачення і радіомовлення. Про це на брифінгу 2 липня повідомив заступник голови Нацради Григорій Шверк.

 

За його словами, розміри штрафів погоджено в тій редакції, у якій їх затвердила 11 червня і подала Кабміну Нацрада. Однак Кабмін вирішив погодити їх на строк лише до двох місяців і запропонував Нацраді ще раз опрацювати питання та подати уряду проект змін до розпорядження.

 

Згідно з документом, розміри штрафів вираховуються з розміру ліцензійного збору, та становлять:

15% - за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацами другим - шостим частини другої статті 6 Закону України «Про телебачення і радіомовлення»;

10%- за вчинення ліцензіатом порушень передбачених абзацом сьомим - дванадцятим частини другої, частиною третьою статті 6 закону «Про телебачення і радіомовлення»;

5% - за порушення інших норм закону або умов ліцензії.

 

У разі, якщо ліцензіат має декілька ліцензій на мовлення з різними способами розповсюдження телерадіопрограм, з однаковою програмною концепцією, розмір штрафу встановлюється з найбільшого нарахованого розміру ліцензійного збору.

 

За оцінкою Нацради, для загальнонаціональних мовників максимальний розмір штрафу сягатиме 2 млн грн.

 

«Голова Кабміну (прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. - ТК) закинув, що ми надто ліберальні. Він вважає, що штрафи мають бути більш жорсткими. Я відповів, що всі суми збігаються з аналогічними в Європі. А з урахуванням не дуже великого розміру нашого рекламного ринку ми вважаємо, що це досить велике навантаження на телерадіоорганізацію, якщо вона підпаде під санкції», - розповів Григорій Шверк.

 

Саме тому Кабмін затвердив розміри штрафів лише на два місяці, запропонувавши Нацраді попрацювати над змінами.

 

Щоб розпорядження про штрафи набуло чинності, його має опублікувати Кабмін, а далі - зареєструвати Міністерство юстиції. Григорій Шверк очікує, що документ набуде чинності протягом двох тижнів, оскільки з Мін'юстом його узгоджено.

 

Нагадаємо, штрафи є однією із санкцій за порушення законодавства з боку ліцензіатів, що передбачена законом «Про телебачення і радіомовлення». Відповідно до ч. 10 ст. 72 закону розміри штрафів встановлюються Національною радою за погодженням з Кабінетом Міністрів України. Але досі розміри штрафів не були затверджені. За останні кілька років Нацрада неодноразово розробляла проекти розмірів штрафів, але Кабмін їх так і не погоджував, у тому числі - через блокування з блоку індустрії.

 

«Національна рада працює вже 20 років, і вперше за весь цей час після опублікування цього документу у нас з'явиться можливість застосовувати фінансові санкції до ліцензіатів, - наголосив Григорій Шверк. - Я вважаю, що це визначне рішення. Національна рада має застосовувати санкції в такому порядку: попередження, штраф, а потім звернення до суду щодо анулювання ліцензії. Доки в нас не було можливості призначати штрафи, ми не могли звертатися до суду щодо позбавлення ліцензії. За всі 20 років є поодинокі випадки, коли Національна рада через суд позбавляла ліцензій ТРО. Наприклад, був прецедент із позбавленням ліцензії одеської компанії Ігоря Маркова АТВ».

 

Востаннє проект розмірів штрафів було винесено Нацрадою на громадське обговорення 12 лютого. Порядок визначення розмірів штрафів нагадує той, що був прописаний у законопроекті № 1889 про посилення санкцій до ліцензіатів-порушників, який 3 лютого провалила Верховна Рада. 11 червня після громадського обговорення Нацрада затвердила розміри штрафів і передала їх на погодження до Кабміну.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2503
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду