Співробітник міліції погрожував журналістці «Преступности.НЕТ» під час зйомки мітингу в Одесі

Співробітник міліції погрожував журналістці «Преступности.НЕТ» під час зйомки мітингу в Одесі

18 Березня 2015
3093
18 Березня 2015
16:02

Співробітник міліції погрожував журналістці «Преступности.НЕТ» під час зйомки мітингу в Одесі

3093
Співробітник міліції погрожував журналістці «Преступности.НЕТ» під час зйомки мітингу в Одесі
Співробітник міліції погрожував журналістці «Преступности.НЕТ» під час зйомки мітингу в Одесі

17 березня в Одесі під час мітингу проти підвищення цін на проїзд у міських маршрутних таксі співробітник міліції (на фото) погрожував кореспонденту видання «Преступности.НЕТ» Радмілі Алієвій за фото та відеозйомку. Про це йдеться на сайті видання.

 

Під час мітингу кореспондент, виконуючи свою професійну діяльність, знімала присутніх, зокрема міліціонерів, які охороняли правопорядок на вулиці Дерибасівській. Один із співробітників правоохоронних органів, лейтенант Рубцов, став заперечувати проти проведення журналістів зйомки, аргументуючи це тим, що він не бажає, щоб його знімали під час служби.

 

На запитання журналіста, чому міліціонер не хоче, що б журналіст виконував свої професійні обов'язки в громадському місці лейтенант почав погрожувати журналістові в присутності своїх колег.

 

«Він сказав, що якщо я вимкну камеру, він назве своє прізвище. Я вимкнула, він представився, після чого я зазначила, що робити фото і відеозйомку - це моя робота. На це він відповів: "Я за вас радий, не треба нас знімати, якщо не хочете залишитися без великого пальця"», - розповіла про події Радміла Алієва.

 

Видання пише, що згідно статті 307 Цивільного кодексу України фізична особа може бути знята на фото-, кіно-, відео- плівку, лише за її згодою. Однак зйомка без згоди допускається, якщо зйомки проводяться відкрито на вулиці, зборах, конференціях мітингах та інших заходах публічного характеру. Відповідно до статті 3 Закону України «Про міліцію» діяльність міліції є гласною.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 29 січня на посту ДАІ в селі Пісочині Харківскої області на групу, в якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Вони зупинили машину, в якій їхали журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, журналіст польського видання «Критика політична» Павєл Пеньонжек та правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ» Костянтин Реуцький. Група медійників поверталася з відрядження у зону АТО.

 

Правоохоронці зупинили машину для огляду, звернувши увагу на луганські номери. Костянтин Реуцький почав знімати огляд на камеру, що, за його словами, стало каталізатором конфлікту. За словами журналістів, екс-«беркутівці» побили Костянтина Реуцького, кілька разів кинули на землю, а також штовхали Настю Станко. Вони також вилучили фотоапарат пана Реуцького, на який він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі та початок огляду машини працівниками МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

 

30 січня харківська міліція заявила, що проводить службову перевірку інциденту між представниками міліції та журналістами. Того ж дня стало відомо, за фактом нападу міліціонерів на журналістів прокуратура розслідує «перевищення службових повноважень». Станом на 5 березня прокуратура Харківської області не висунула жодних підозр у справі щодо інциденту з журналістами «Громадського ТБ» і колишніми працівниками спецпідрозділу «Беркут».

 

Однак правозахисники з Харківської правозахисної групи не змогли дати однозначної оцінки інциденту з журналістами «Громадського ТБ» та екс-«беркутівцями». Наявні матеріали не дали правозахисникам підстав виносити категоричні або однозначні судження ані про факти коректної поведінки працівників міліції, ані про факти побиття Костянтина Реуцького і заволодіння його камерою та викрадення з неї картки пам'яті. На такі висновки правозахисників вплинули відмова сторін конфлікту брати участь у цьому розслідуванні та дати письмові детальні пояснення того, що відбулося.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3093
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду