ЛГБТ-портал буде зареєстрований як інформагентство – Державна реєстраційна служба програла суд

ЛГБТ-портал буде зареєстрований як інформагентство – Державна реєстраційна служба програла суд

5 Березня 2015
2825

ЛГБТ-портал буде зареєстрований як інформагентство – Державна реєстраційна служба програла суд

2825
ЛГБТ-портал буде зареєстрований як інформагентство – Державна реєстраційна служба програла суд
ЛГБТ-портал буде зареєстрований як інформагентство – Державна реєстраційна служба програла суд

Всеукраїнська благодійна організація «Точка опори» виграла суд в Державної реєстраційної служби і Національної комісії з питань захисту суспільної моралі щодо реєстрації ЛГБТ-порталу. Про це повідомляє Центр інформації про права людини.

 

Після кількох місяців судового розгляду активісти вибороли право на реєстрацію «Національного ЛГБТ порталу України». Тепер протягом семи днів Державна реєстраційна служба має зареєструвати портал як інформаційне агентство.

 

Позов представників ВБО «Точка опори» суд задовольнив частково - лише у питанні реєстрації порталу. Решту вимог, зокрема вимогу визнати факт дискримінації, суд відхилив.

 

Раніше Державна реєстраційна служба стверджувала, що не може зареєструвати портал через те, що «позивачем не надано змістовного тлумачення скорочення "ЛГБТ", яке використовується у назві інформаційного агентства».

 

В коментарі Центру інформації про права людини виконавчий директор ВБО «Точка опори» Богдан Глоба зазначив, що функція державної служби полягає у реєстрації, а не в тому, щоб досліджувати лінгвістику назв. «Ми наполягали на тому, що Державна служба не має повноважень навіть запитувати про розшифровку абревіатур, не говорячи вже про прохання змінити назву. Назва - компетенція власника», - заявив пан Глоба.

 

Крім того Державна реєстраційна служба, за його словами, не лише просила розшифрувати скорочення, а й відповідно змінити найменування юридичної особи, бо на той момент портал уже був зареєстрований як юридична особа. Богдан Глоба зазначає, що фактично службі не сподобалася назва "Національний ЛГБТ портал України", і вона схиляла до того, щоб змінити назву на більш нейтральну.

 

Активісти стали на принципову позицію, у відповідь реєстраційна служба двічі подавала документи в Національну експертну комісію з питань захисту суспільної моралі, щоб та дослідила, чи є моральною діяльність порталу. Згідно з законом про інформаційні агентства вони не мають права у своїх матеріалах розповсюджувати порнографію або іншу інформацію, яка підриває суспільну мораль. Однак Комісія з захисту моралі, за словами виконавчого директора ВБО «Точка опори», відмовилася оцінювати роботу ЛГБТ-порталу. Богдан Глоба стверджує, що Державна реєстраційна служба так і не надала суду відмову Комісії, щоб це не було доказом.

 

Нагадаємо, у грудні минулого року стало відомо, що виконавчий директор ВБО «Точка опори», правозахисник, ЛГБТ-активіст Богдан Глоба подав до суду на Державну реєстраційну службу України, яка затягує з рєстрацією «Національного ЛГБТ-порталу України» як офіційного ЗМІ.  «Державна реєстраційна служба дійшла висновку, що Національний ЛГБТ портал України шкодить моралі наших громадян, а новини про ЛГБТ взагалі вводять людей в прострацію і вирішила скасувати реєстрацію Інформаційного агенства "Національний ЛГБТ портал", подавши документи до комісії по моралі. Юристи скажуть, що такої процедури не існує - і будуть праві. Але державну реєстраційну службу це не злякало і вони вирішили всупереч закону, конституції і здоровому глузду провернути такий фінт», - повідомив правозахисник.

 

«Національний ЛГБТ-портал України» також повідомляв, що Державна реєстраційна служба порушила семиденний термін розгляду з дня отримання реєстраційної заяви від ВБО «Точка опори», а також дискримінує ЛГБТ-спільноту за ознакою сексуальної орієнтації, відмовляючи у реєстрації.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2825
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду