Триває журналістський конкурс ОБСЄ та Комісії з журналістської етики

17 Жовтня 2011
20066
17 Жовтня 2011
11:46

Триває журналістський конкурс ОБСЄ та Комісії з журналістської етики

20066
Триває журналістський конкурс ОБСЄ та Комісії з журналістської етики

Координатор проектів ОБСЄ в Україні та Комісія з журналістської етики проводять конкурс на кращий журналістський матеріал, що висвітлює питання журналістської відповідальності, професійної етики та саморегуляції.  

 

Метою конкурсу є посилити дискусію в журналістському середовищі України щодо дотримання норм професійної етики, відповідальності українських журналістів, та ролі саморегулювання.

 

Умови конкурсу:

До участі в конкурсі запрошуються автори журналістських матеріалів, виконаних у жанрах аналітичному/публіцистичному/новинному/розслідування. Матеріали мають висвітлювати такі тематичні напрями:

- перспективи підвищення довіри аудиторії до ЗМІ через вдосконалення практики застосування професійних стандартів журналіста;

- етичні норми роботи українського журналіста - проблематика застосування;

засоби захисту журналістом свого права дотримуватися професійних стандартів у трикутнику взаємин ЗМІ - влада - бізнес;

- типові помилки працівника ЗМІ, які можуть призвести до порушення професійної етики;

- застосування методів самоорганізації та саморегулювання в боротьбі за кращу якість української журналістики.

 

Матеріал, що подається на конкурс повинен:

- відповідати стандартам Етичного кодексу українського журналіста (http://nsju.org/tabmenu/kodeks_etiki);

- бути розрахованим на сприйняття та розуміння широкої аудиторії;

- бути опублікованим у ЗМІ (періодичні видання, радіо/телебачення, новинні та аналітичні Інтернет-портали) не раніше січня 2011 або підкріплюватися листом від головного редактора ЗМІ із зобов'язанням опублікувати матеріал до кінця 2011 року.

 

Важливо: Інформаційний партнер конкурсу ГО «Детектор медіа» готова надати авторам якісних та відповідних тематиці матеріалів можливість опублікувати їх на своєму підсайті MediaSapiens. Звернення про опублікування матеріалу можна надсилати на адресу mediaosvita@gmail.com, у темі листа потрібно вказати «конкурс ОБСЄ».

 

Обов'язкова умова: автор надає право подальшої публікації матеріалу, що подається на конкурс, у ЗМІ, які залучатимуться до співпраці з КП ОБСЄ в рамках виконання проекту , зокрема «Журналіст України», Детектор медіа, портал Інституту Масової Інформації.. Матеріали можуть публікуватися в інших ЗМІ зі збереженням імені та прізвища автора або його псевдоніма, а також зі згадуванням назви ЗМІ, в якому цей матеріал було вперше опубліковано  або планується до публікації. Автор матеріалу несе повну відповідальність за узгодження передачі права такої публікації зі своїм керівництвом та редакцією. Так само, автор повністю несе відповідальність за достовірність фактів, викладених в конкурсному матеріалі.  

 

Заявки на участь в конкурсі приймаються з 17 травня по 15 листопада 2011 року. Оголошення переможців відбудеться до 10 грудня 2011 року, вручення премій відбудеться в Києві до 15 грудня.

 

Винагорода: автори трьох найкращих матеріалів отримають сертифікати переможця від Координатора проектів ОБСЄ в Україні та грошову винагороду:

- Перше місце - 700 євро;

- Друге місце - 500 євро;

- Третє місце - 300 євро.

 

Критерії оцінки

Переможців конкурсу визначатиме компетентне журі, до якого входитимуть представники Координатора проектів ОБСЄ в Україні, Комісії з журналістської етики, експерти з провідних українських видань.

 

Конкурсні роботи оцінюватимуть за такими критеріями:

 

а) відповідність вказаним тематичним напрямам;

б) актуальність та гострота матеріалу;

в) наявність в матеріалі прикладів з власного досвіду або життя героя публікації;

г) стилістично-художня якість, використання засобів журналістської майстерності

 

Умови подання матеріалів

Для участі в конкурсі необхідно надіcлати такі документи:

- заповнену анкету, що додається до цього оголошення;

- текст журналістського матеріалу (розшифрованого сюжету, передачі);

- примірник друкованого видання зі статтею, аудіо- чи відеоплівки або компакт-диску з матеріалом;

або

- листа -зобов'язання від редактора щодо подальшого опублікування матеріалу.

 

Вищезгадані документи необхідно надсилати одним із двох способів:

 

а) рекомендованим листом/бандероллю за адресою Координатору проектів ОБСЄ в Україні, Київ, 01034, вул.. Стрілецька 16, до уваги: Мар'яна Матковська, Андрій Дзюбенко  - оригінали документів;

 

б) електронною поштою на адресу maryana.matkovska@osce.org або andrii.dziubenko@osce.org - сканована версія статті в друкованому виданні (сканується вся стаття цілком, а також перша сторінка видання), медіа-файл (з логотипом ЗМІ - якщо йдеться про відео, з джинглом/позивними передачі та радіостанції - якщо йдеться про аудіоматеріали), або текст разом з лінком-посиланням на матеріал, розміщений на Інтернет-порталі.

 

Для електронного подання документів анкету слід роздрукувати, заповнити, підписати і надіслати відскановану версію.

 

 

Увага! Поштовий сервер Координатора проектів ОБСЄ автоматично не пропускає додатків обсягом більше 5 мегабайт. Якщо Ваш пакет документів перевищує цей ліміт, будь-ласка подбайте про те, аби розділити його на менші частини, або надішліть попереднього листа за вказаною адресою.  

 

Якщо у Вас з'явилися запитання щодо анкети чи умов проведення конкурсу, прохання звертатися до: Мар'яни Матковської, співробітника проектів з питань ЗМІ Координатора проектів ОБСЄ в Україні або Андрія Дзюбенка, співробітника проектів з питань ЗМІ Координатора проектів ОБСЄ в Україні за тел.: +38044 4920382 або електронною поштою maryana.matkovska@osce.org, andrii.dziubenko@osce.org.

 

Конкурс проводиться в рамках спільного проекту ОБСЄ та Комісії з журналістської етики «Сприяння підвищенню стандартів професійної етики і зміцненню саморегуляції в журналістській спільноті України».

 

* Для переможців з регіонів можлива оплата витрат на подорож на церемонію нагородження - умови відшкодування транспортних витрат будуть повідомлені безпосередньо переможцям

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20066
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
shelya
4709 дн. тому
Ох, вони напросилися... Буде їм конкурсна робота ;)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду