23–26 лютого – Дні «Політичної критики» в Україні

20 Лютого 2011
16439
20 Лютого 2011
23:07

23–26 лютого – Дні «Політичної критики» в Україні

16439
23–26 лютого – Дні «Політичної критики» в Україні

23-26 лютого Центр візуальної культури НаУКМА та Krytyka Polityczna (Польща) проводять Дні «Політичної критики» в Україні.

 

Програма передбачає презентацію української версії часопису «Політична критика» (в Києві 23.02, в Одесі 25.02, у Львові 26.02) та покази фільмів Артура Жмієвського «Катастрофа» (2010) та Яелі Бартани «Мур і вежа» (2010) - у Києві 24.02, в Одесі - 25.02. (Повна програма заходів)

 

Серед учасників - Славомір Сєраковський, головний редактор «Політичної критики»; Кароліна Валенчик, фахівець із наркотичної політики («Політична критика»); Міхал Сутовський, політолог, публіцист («Політична критика»); Олексій Радинський та Василь Черепанин, редактори української версії журналу «Політична критика».

 

«Політична критика» (Krytyka Polityczna) - інтелектуальна спільнота, що виникла в Польщі на початку 2000-х років і протягом останнього десятиліття стала одним із найважливіших гравців у східноєвропейській публічній сфері.

 

Явище «Політичної критики» можна описати крізь три постулати: відновлення східноєвропейської заангажованої інтелігенції, критично налаштованої до наявного status quo; діяльність на перетинах політичного, наукового та мистецького полів, що передбачає усунення штучних поділів між цими сферами; активне втручання в публічні дебати «головного нурту» з метою втілення лівого проекту боротьби з економічним та культурним виключенням. Проект «Політичної критики» сьогодні складається з інтелектуального часопису, видавництва (серед його авторів - Луї Альтюссер, Зиґмунт Бауман, Ален Бадью, Славой Жижек, Жак Рансьєр та інші), а також мережі осередків у Польщі.

 

З 2009 року в Києві діє неформальний осередок «Політичної критики», чиїми зусиллями було створено українську версію однойменного часопису. Мета української «Політичної критики» - впровадження сучасних лівих ідей до публічної сфери, а також перевизначення самого поняття політики, послідовно дискредитованого українськими «професійними політиками». Основна тема першого номеру української версії часопису - «Політичні наркотики». У номері йдеться про актуальну наркотичну політику в Україні та світі, а також про системні взаємозв'яки між явищем сучасної політики та проблемою наркотиків.

 

Серед авторів номеру - Анастасія Безверха, Дмитро Гайдук, Кінґа Дунін, Сергій Жадан, Славой Жижек, Артур Жмієвський, Томаш Пйонтек, Олексій Радинський, Тарас Ратушний, Славмомір Сєраковський, Василь Черепанин, Ольґа Токарчук. Номер проілюстровано художніми проектами Павла Альтхамера, Адріана Пачі, Йоанни Райковської та Сантьяґо Сьєрри, відібраними спеціально для українського видання художнім редактором «Політичної критики» Артуром Жмієвським.

 

В рамках Днів «Політичної критики» в Україні буде показано фільми «Катастрофа» Артура Жмієвського (документальне дослідження польського суспільства після катастрофи президентського літака 2010 року) та «Мур і вежа» ізраїльської художниці Яель Бартана, що представлятиме Польщу на Венеційському бієнале 2011 року.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16439
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду