Спроба Лещенка дізнатися інформацію про продаж «Межигір’я» дійшла до Європейського суду

7 Лютого 2013
7230
7 Лютого 2013
19:25

Спроба Лещенка дізнатися інформацію про продаж «Межигір’я» дійшла до Європейського суду

7230
Інститут медіа права подає чотири скарги до Європейського суду щодо порушення права на доступ до інформації
Спроба Лещенка дізнатися інформацію про продаж «Межигір’я» дійшла до Європейського суду

Інститут медіа права (ІМП) подав дві скарги до Європейського суду з прав людини щодо порушення права на доступ до інформації, а заснований інститутом за підтримки міжнародного фонду «Відродження» Фонд захисту права на доступ до інформації готується подати ще дві скарги. Про це розповіла юрист Інституту медіа права Ольга Сушко на прес-конференції «Закон про доступ до публічної інформації: два роки умовно» 7 лютого.

 

За її словами, Європейський суд уже прийняв до розгляду скаргу в справі «Інститут медіа права - Конституційний Суд України» Ця справа була ініційована у зв'язку із тим, що Конституційний Суд України відмовив Інституту медіа права в доступі до інформації щодо ухваленого 6 квітня 2010 року рішення, яким було підтверджено конституційність новоствореної парламентської коаліції. ІМП оскаржив це рішення у судовому порядку. Суди першої та другої інстанцій, а також Вищий адміністративний суд України відмовили у відкритті провадження в адміністративній справі. Тому позивач звернувся до європейської інстанції.

 

Друга скарга стосується відмови Верховної Ради у відповідь на запит ІМП надати інформацію про офіційне парламентське видання «Голос України»: Інститут медіа права хотів дізнатися, як пов'язані організаційно і фінансово Верховна Рада України (засновник «Голосу України») та приватне підприємство, що видає цю газету. Ця справа теж пройшла всі судові інстанції в Україні. Однак Європейський суд з прав людини відхилив скаргу ІМП і не вказав причин цього рішення.

 

Готується до подання скарга у справі щодо запиту Сергія Лещенка про продаж «Межигір'я». Юридичний супровід журналіста в Європейському суді здійснюватиме Фонд захисту права на доступ до інформації. Нагадаємо, у грудні 2012 року Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) відхилив касаційну скаргу Інституту медіа права у справі журналіста Сергія Лещенка проти Вишгородської районної державної адміністрації, яка відмовилась надати інформацію про те, за якою ціною Віктор Янукович викупив у 2010 році земельну ділянку площею 1,76 га всередині «Межигір'я».

 

Ще одна скарга Фонду базується на справі Східноукраїнського центру громадських ініціатив. За словами Ольги Сушко, громадська організація «Східноукраїнський центр громадських ініціатив» (СЦГІ) оскаржувала порушення права на доступ до «суспільно значимої інформації, що міститься у графічних складових генеральних планів».

 

«СЦГІ здійснював моніторинг доступності генеральних планів міських населених пунктів, під час якого надсилались інформаційні запити на доступ до графічних складових генпланів 196 міст із населенням понад 50 тис. осіб та курортних населених пунктів. Доступ до повноцінної графічної складової генпланів не надав жоден з органів місцевого самоврядування, - розповіла медіаюрист. - У випадку, який був розглянутий судами на національному рівні, організація скаржилася на порушення права на доступ до інформації Миколаївською міською радою, яка відмовила запитувачу в отриманні інформації. Суд першої інстанції не задовольнив відповідний позов. Апеляційний суд залишив рішення без змін. У відкритті провадження за касаційною скаргою було відмовлено. Тому рішення у цій справі будуть оскаржені до Європейського суду з прав людини».

 

На думку керівника головного управління забезпечення доступу до публічної інформації Адміністрації пПрезидента Дениса Іванеска, саме судова практика має сприяти розумінню того, яка саме інформація має бути віднесена до публічної, а яка має обмежений доступ. Адже є випадки коли дві державні установи надають різні відповіді з одного й того самого питання. «Лише судова практика дасть нам ключ до того, як треба діяти в тому чи іншому випадку», - сказав пан Іванеско.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду