НРКУ звинувачує Нацраду в ігноруванні національних інтересів

27 Грудня 2012
8566
27 Грудня 2012
12:09

НРКУ звинувачує Нацраду в ігноруванні національних інтересів

8566
Через конкурс, у якому Нацрада задовольнила лише одну з 23 заявок Національного радіо
НРКУ звинувачує Нацраду в ігноруванні національних інтересів

Національна радіокомпанія України заявляє, що Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вкотре проігнорувала інтереси мільйонів слухачів Українського радіо. Таку заяву НРКУ поширила за результатами конкурсу на вільні частоти, в підсумку якого Нацрада задовольнила лише одну з 23 заявок Національного радіо.

 

Як писала «Детектор медіа», 26 грудня Нацрада провела конкурс на отримання ліцензій на мовлення з використанням вільних радіоканалів. НРКУ подала заявки на 23 частоти для мовлення в FM-діапазоні. «Оскільки проводова мережа, на якій працює НРКУ, невпинно скорочується, а УКХ-передавачі, якими досі користується Українське радіо, практично відсутні в наявних на ринках приймачах, насамперед автомобільних, цілком природньо створення FM-мереж державного радіо», - пояснюють в НРКУ.

 

Обгрунтовуючи необхідність підтримки Українського радіо, перший заступник генерального директора НРКУ Анатолій Табаченко нагадав членам Нацради, що цей мовник виробляє надзвичайно потрібну суспільству продукцію, яку в такому повному обсязі не запропонувала жодна інша ТРК. Це офіційна інформація про діяльність органів влади, програми про вирішення соціальних проблем, розвиток економіки та демократії, широкий спектр культурологічних, літературних, пізнавальних, освітніх та дитячих програм, які працюють на зміцнення духовності суспільства.

 

Після перших голосувань, коли Нацрада не підтримала НРКУ, представник радіокомпанії нагадав членам Нацради, що Українське радіо існує на кошти радіослухачів - платників податків, які мають рівне конституційне право на одержання інормаційного продукту за виготовлення якого вони заплатили по всій території України.

 

У відповідь на таку аргументацію член Нацради Микола Фартушний сказав, що не варто займатися «точковим» (разовим) забезпеченням FM-ресурсом НРКУ. А голова Нацради Володимир Манжосов запропонував зустрічатися та обговорювати це питання. НРКУ нагадує, що неодноразово, але безрезультатно подавала до Національної ради план розвитку інформаційного радіопростору, який би передбачав створення для Українського радіо двох каналів мовлення в FM-діапазоні.

 

За результатами конкурсу з 23 заявок НРКУ Нацрада проголосувала лише за одну в райцентрі Березань Київської області, де НРКУ не мала конкурентів. Частоти в інших містах дісталися переважно комерційним радіохолдингам. Зокрема, як повідомляла «Детектор медіа», частоту у Вінниці Нацрада не віддала жодному з претендентів, у Житомирі, Кіровограді, Рівному та Чернігові - Europa Plus, в Івано-Франківську - «Нашому радіо», у Тернополі та Хмельницькому - «Авторадіо», у Черкасах - «Ретро-ФМ», у Чернівцях - «Буковинській хвилі».

 

«Державний мовник - Українське радіо - ще раз переконався, що його проблеми із частотним ресурсом закінчаться лише тоді, коли Національна рада почне діяти насправді в національних інтересах», - йдеться в заяві НРКУ.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8566
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Юрій
4155 дн. тому
Та причому тут Набруско!? За його керівництва ця Антинаціональна рада ТР займала таку ж ганебну антидержавну позицію. І знову на це немає ради, переважає банальний комерційний інтерес :( Сумно панове..
Григорій
4158 дн. тому
Набруска - у Нацраду!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду