DW: Українські ЗМІ цитували німецьку газету, якої не існує

25 Грудня 2012
6187
25 Грудня 2012
18:04

DW: Українські ЗМІ цитували німецьку газету, якої не існує

6187
DW: Українські ЗМІ цитували німецьку газету, якої не існує

«Німецька хвиля» (DW) з'ясувала, що газети Berliner Tageszeitung,  повідомлення якої з низкою закидів на адресу Юлії Тимошенко українські  ЗМІ наразі активно цитують, де-факто не існує. Про це пише сайт видання.

 

У оригіналі статті, розміщеній за інтернет-адресою berlinertageszeitung.de,  йдеться про те, що у відомстві канцлера Німеччини начебто «задаються питанням, навіщо досі підтримували Тимошенко».

 

Першим газету Berliner Tageszeitung процитувало в п'ятницю, 21 грудня, державне інформагентство «Укрінформ». Потім передрук продовжили інші українські ЗМІ, у тому числі - агенція УНІАН та газета «Кримська правда».

 

DW спробувала перевірити цю інформацію. «Однак зв'язатися з Berliner Tageszeitung виявилося неможливо. У розділі вихідних даних телефони редакції відсутні, що вже є досить дивним, - пише видання. - Жодна з вказаних e-mail-адрес, однак, не функціонує, що ще більше посилило сумніви в серйозності цього веб-сайту, повідомлення якого наробило стільки галасу в Україні. Єдина адреса берлінської, як випливає з самої назви, газети, вказана чомусь в американському Далласі, а єдиний присутній на сайті телефон - у Великобританії. До того ж, цей номер веде на автовідповідач».

 

 

Як з'ясувало видання,  до 1939-го року в Берліні справді існувала ліберальна газета під такою назвою, доки її не закрили нацисти. Згідно з інформацією Німецької бази даних торгівельних марок, комерційну назву Berliner Tageszeitung - Berliner Tageblatt було зареєстровано 2006-го року на ім'я Роземарі Опітц. Однак пані Оптіц спілкуватись з виданням відмовилась, але підтвердила, що має права на газетну назву.

 

«Можливо таке небажання до спілкування пов'язано з тим, що свого часу Berliner Tageszeitung вже опинявся у центрі скандалу. Ще 2008 року німецький часопис Spiegel писав, що на газету за введення читачів в оману подавали до суду два столичних видання Berliner Zeitung і Tageszeitung. Річ у тім, що в назві газети спочатку містилось гасло «вперше, починаючи від 1872 року». Позивачі аргументували свою скаргу тим, що нова Berliner Tageszeitung не має нічого спільного із закритою нацистами газетою, яка справді вважалася поважною інституцією в світі публіцистики. Тож, ті, хто стоїть за цим проектом, не можуть стверджувати, що відновили вихід газети, яку було засновано понад 130 років тому», - пише DW.

 

Суд задовльнив вимогу позивачів, однак не зміг вручити сумнівній газеті своє рішення, оскільки у вихідних даних на веб-сторінці Berliner Tageszeitung містилася некоректна юридична адреса, повідомляє Spiegel. За даними Spiegel, тоді в ролі головного редактора видання, яке опинилось у центрі скандалу, виступав Райко Опітц.

 

DW наголошує, що українська національна агенція «Укрінформ» за останні півроку цитувала «газету-фантом» щонайменше 11 разів.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6187
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду