Міліція не знайшла криміналу в діях чиновника, який зіштовхнув журналіста зі сходів

24 Грудня 2012
8312
24 Грудня 2012
16:50

Міліція не знайшла криміналу в діях чиновника, який зіштовхнув журналіста зі сходів

8312
Конфлікт між заступником голови РДА Миронцем та журналістом «Інтера» Бочкалою виник на ґрунті особистих неприязних стосунків, вважають у Броварській міліції
Міліція не знайшла криміналу в діях чиновника, який зіштовхнув журналіста зі сходів

Броварська міліція відмовила у порушенні кримінальної справи стосовно заступника голови Броварської райдержадміністрації Миколи Миронця, який 22 жовтня зіштовхнув зі сходів журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу. Таке рішення прийняте на підставі п. 2 ст. 6 КПК України «за відсутністю в діях заступника голови Броварської РДА Миронця злочинів, передбачених статтями 122, 296 ККУ». Про це повідомили 24 грудня представники Генпрокуратури - учасники робочої зустрічі, яка відбулася в рамках «Відкритої розмови».

 

Учасники зустрічі розглянули шість справ з петиції, яка буда передана до прокуратури, міліції і Адміністрації президента 23 листопада - в День боротьби з безкарністю.

 

Зокрема, заступник начальника управління нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ головного управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні Юрій Севрук зазначив, що прокуратурою проведена перевірка і встановлено, що таке рішення міліції мотивовано тим, що «конфлікт між Миронцем М.П. та Бочкалою Р.О. виник на ґрунті особистих неприязних стосунків, тривав невеликий проміжок часу у приміщенні Броварської РДА. При цьому громадський порядок порушений не був». За словами Юрія Севрука, розслідування може бути поновлене, якщо буде додаткове звернення журналіста.

 


 

 

Крім цього, були розглянуті випадки порушень прав журналістів, що набули особливого суспільного резонансу: напад на журналіста програми «Гроші» телеканалу «1+1» Дмитра Волкова, перешкоджання  мирній акції журналістів під час Всесвітнього газетного конгресу, напад на журналіста Мустафу Найєма, напад на знімальну групу програми «Гроші» в Гостомелі, побиття фотографа Віталія Лазебника. У жодному з цих випадків не порушено кримінальну справу про перешкоджання законній професійній діяльності (ст. 171 ККУ).

 

Стосовно справи Дмитра Волкова - кримінальне провадження внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань (досудове розслідування триває).

 

Так само до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості про вчинення кримінального правопорушення за ч. 1 ст. 296 ККУ - перешкоджання мирній акції журналістів під час Всесвітнього газетного конгресу. І відомості про вчинення кримінального правопорушення стосовно Віталія Лазебника. За словами прокурора, розслідування триває, вживаються заходи направлені на встановлення особи, що вчинила злочин. В ГПУ наголосили, що не вбачають підстав для скасування постанови про відмову у порушенні кримінальної справи за ст. 171 ККУ, оскільки не здобуто доказів про те, що Віталій Лазебник є журналістом.

 

Міліція ухвалила рішення про відмову в порушенні кримінальної справи прийнято у зв'язку з тим, що факти стосовно нападу на Мустафу Найєма в ході перевірки не знайшли свого підтвердження. «Опитані особи заперечили факт заподіяння тілесних ушкоджень. Камерами відео спостереження не зафіксовано даної події. Найєму тілесних ушкоджень не заподіяно, за медичною допомогою він не звертався. Прокуратура м. Києва з цим рішенням погодилася», - повідомили під час зустрічі.

 

Також винесено постанову про відмову у порушенні кримінальної справи (Ірпінським МВ ГУМВС України у Київській області) за результатами перевірки нападу на знімальну групу програми «Гроші» під час зйомок сюжету про земельну ділянку Петра Симоненка в селищі Гостомель. Рішення про відмову в порушенні кримінальної справи мотивовано тим, що в ході дослідчої перевірки факти перешкоджання охоронцями ПАТ «Миронівський хлібопродукт» здійснювати відео зйомку будинку та застосовування фізичної сили не підтвердились. Прокуратура також погодилася з цією постановою.

 

На закид представників журналістських організацій стосовно того, що правоохоронні органи не хочуть порушувати статтю про перешкоджання законній журналістській діяльності (ст. 171 ККУ), прокурори попросили журналістів активніше захищати свої права: не просто повідомляти у ЗМІ про напади на них, але й писати заяви.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 22 жовтня 2012 року заступник голови Броварської районної державної адміністрації Микола Миронець зіштовхнув зі сходів журналіста телеканалу «Інтер» Романа Бочкалу в приміщенні районної державної адміністрації. Журналіст скотився сходами, а чиновник сказав, що не чіпав його.

 

Відео інциденту було показано в сюжеті програми «Подробности» 22 жовтня.

 

«Детектор медіа»

 

Фото - скріншоти відео програми «Подробности»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8312
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду