Міністр внутрішніх справ підписав наказ про поліпшення взаємодії міліції зі ЗМІ

20 Грудня 2011
12487
20 Грудня 2011
12:49

Міністр внутрішніх справ підписав наказ про поліпшення взаємодії міліції зі ЗМІ

12487
Домовлялися про інструкцію, а отримали рекомендації
Міністр внутрішніх справ підписав наказ про поліпшення взаємодії міліції зі ЗМІ

19 грудня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко видав наказ «Про деякі питання покращання взаємодії органів внутрішніх справ зі ЗМІ». Згідно з документом, міністр створює робочу групу, яка до 20 січня має розробити практичні рекомендації по взаємодії міліції зі ЗМІ.

 

Також міністр наказує організувати вивчення особовим складом міліції законодавства про діяльність ЗМІ; забезпечити доступ журналістів до збирання відкритої інформації; сприяти журналістам у здійсненні їхньої законної діяльності та призначити відповідального за взаємодію з журналістами під час масових заходів тощо.

 

Нагадаємо, що протягом останніх тижнів після зустрічі з міністром МВС журналісти і представники міністерства працювали над розробкою інструкції для міліції щодо взаємодії зі ЗМІ під час масових акцій.

 

За словами представника «Репортерів в Україні» в Україні Оксани Романюк, метою перемовин з міністром все ж таки було затвердження інструкції, а не рекомендацій. Тому зареєстрована інструкція була б кращою, ніж рекомендації, які не є обов'язковими для виконання.

 

«В принципі, наказ коротко підтверджує основні пункти, викладені в напрацьованому нами проекті інструкції (збирання інформації, доступ, сприяння, масові заходи). З іншого боку, в ньому не враховано відповідальність за перешкоджання законній професійній діяльності журналістів, не написано, що не можна вилучати зібрані матеріали, пошкоджувати техніку, заважати працювати, до кого звертатись у випадку перешкоджань і т.п.», - зауважує пані Романюк.

 

Вона не впевнена, що практичних рекомендацій буде достатньо для покращення ставлення міліції до журналістів. «МВС - це все-таки вертикальна структура, яка виконує накази керівництва, а рекомендації є всього лише рекомендаціями. Будемо працювати над тим, щоб максимально легітимізувати це все. Тим не менше, цей наказ вже можна брати журналістам, роздруковувати і пред'являти міліціонерам, які їм перешкоджають - там написано про сприяння і збирання відкритої за доступом інформації. Я сподіваюсь, що ми продовжимо працювати, і в процесі роботи робочої групи ще раз обговоримо питання інструкції. Бо наша мета вийти на серйозний результат, який би показав серйозність намірів. Думаю, що це питання діалогу», - додала Оксана Романюк.

 

Як писала «Детектор медіа», міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко 8 грудня звернувся до особового складу міліції з вимогою не лише не перешкоджати, а й сприяти законній діяльності мас-медіа.

 

Наводимо текст наказу повністю:

 

Міністерство внутрішніх справ України

 

Наказ

 

19.12.2011                                       м. Київ                                              № 936

 

Про деякі питання покращання взаємодії органів внутрішніх справ зі ЗМІ

 

Відповідно до Конституції України, Законів України «Про міліцію», «Про інформацію», з метою покращання взаємодії органів внутрішніх справ з представниками засобів масової інформації та забезпечення особистої безпеки громадян, захисту їх прав і свобод, законних інтересів,  запобігання правопорушенням,  охорони і забезпечення громадського порядку , виявлення і розкриття злочинів, а також сприяння працівникам ЗМІ у виконанні ними професійних обов'язків

 

НАКАЗУЮ:

 

1. УЗГ (Поліщук В.П.) до 26.12.2011 створити з числа працівників УЗГ, ГШ, ДОГП, УЮЗ, ДПП робочу групу з розроблення проекту методичних рекомендацій щодо взаємодії працівників органів внутрішніх справ та журналістів при виконанні ними своїх професійних обов'язків.

 2. ГШ (Лазарев А.А.), ДОГП (Ратушняк В.І.), УЮЗ (Гуцу-Біденко В.Г.), ДПП (Петровський В.В.)  повідомити  УЗГ кандидатуру від підрозділу до складу робочої групи.

3. Робочій групі до 20.01.2012 розробити проект відповідних методичних рекомендацій.

4. Начальникам  ГУМВС, УМВС України в Автономній Республіці  Крим, областях, містах Києві та Севастополі, на залізницях:

4.1. У системі службової підготовки організувати вивчення особовим складом нормативно-правових та законодавчих актів, що регламентують діяльність журналістів: Законів України «Про інформацію», «Про державну підтримку засобів масової інформації та соціальний захист журналістів», «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні», «Про телебачення і радіомовлення», «Про інформаційні агентства», «Про професійних творчих працівників та творчі спілки»; наказу МВС від 25.03.2010 №88 «Про вдосконалення взаємодії органів внутрішніх справ із засобами масової інформації».

4.2. Забезпечити доступ журналістів для збирання відкритої за режимом доступу інформації.

4.3. Під час виконання службових обов'язків подавати  в  межах  наданих  повноважень допомогу журналістам у здійсненні їх законної діяльності.

4.4. При забезпеченні громадського порядку під час масових заходів визначати відповідального за взаємодію із журналістами.

5. Наказ  надіслати за належністю.

Контроль за виконанням наказу залишаю за собою.

 

Міністр, генерал внутрішньої служби України В. Ю. Захарченко

 

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12487
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду