Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"

27 Лютого 2002
765
27 Лютого 2002
11:05

Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"

765
Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"
Зиновій Кулик, який очолює тижневик “Політика і культура”, заявляє про вихід “ПіКу” із участі в проекті “«Без даху. Теледебати 3х3» , започаткованому ним і телекомпанією “TV-Табачук». З. Кулик вказує на причини виходу з проекту: відсутність належного фінансування та відмова половини блоків і партій взяти участь у теледебатах. Надалі проект буде здійснюватися лише за участі телекомпанії “TV-Табачук».
Повний текст виступу головного редактора журналу “ПіК” Зиновія Куліка З.В. 25 лютого 2002 року в телестудії “TVT” перед учасниками проекту «Теледебати 3х3» подаємо повністю:


Вельмишановне товариство!


Повинен вас проінформувати та частково розчарувати. Свою участь у теледебатах станом на 25 лютого, на 12-ту годину, відповідно підтвердили Партії: “Нова сила”, “Яблуко”, КПРС ( Комуністична партія робітників і селян), УНА (Українська національна асамблея), Всеукраїнська партія трудящих, Народна партія вкладників та соціального захисту, Партія “Справедливість”, Українська морська партія, СПУ, та від минулого понеділка - КПУ. І блоки: “Руський блок”, ЗУБР, “Команда озимого покоління”, блок “Новий світ”, блок “Демократична партія України. Демократичний союз”, блок “За єдину Україну!”, і після прес-конференції в УНІАН- приєднався блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Таким чином, всього - десять партій і вісім блоків.


Проте, деякі з партій поставили додаткові умови, мовляв, якщо не буде тих або тих, то ми теж брати участь не будемо.


Ми сподівалися на значно ширшу підтримку, а не на половину усіх зареєстрованих учасників перегонів. Найбільше сподівалися на тих, хто на всіх прес-конференціях, на зустрічах з виборцями говорить, що рекламні послуги на телебаченні дорогі, що йде інформаційна блокада. Я нагадую, що наш проект - некомерційний, абсолютно справедливий, і, як мені здається - абсолютно прозорий. І від вас може підтвердити кожен, що на жодному етапі нашого проекту ніхто не вимагав з його учасників ні копійки. Саме тому дуже дивно, що блок Юлії Тимошенко, “Жінки за майбутнє”, блок Наталії Вітренко, Народний рух України” Вадима Бойка, СДПУ(о), ПЗУ, “Нова генерація” і ряд інших, які, нібито, є рейтинговими лідерами виборчих перегонів не підтвердили своєї участі без жодних пояснень, окрім - Партії зелених. Партія зелених прийняла дуже дивне рішення взагалі не брати участі в жодних теледебатах. В демократичній державі кожному, як-то кажуть - своє. Кому є з чим вийти до людей, той бажає вийти. В кого цього не має - шукає інформаційних приводів для скандалів і т.д. Це одна сторона проблеми. Інша сторона проблеми - я вкотре повторюю - задуманий проект некомерційний і ставить всіх у рівні умови.


Ми, як організатори, сподівалися на підтримку тих фондів, які дбають про розвиток свободи слова, демократії та про неупереджену журналістику в ефірі.


Фонд “Відродження”, до якого звернувся пан Табачук з цим проектом , навіть не спромігся дати будь-яку відповідь на пропозицію. Ігор Слісаренко вів переговори про надання коштів Радою Європи, Комітет міністрів якої ухвалив План дій для України,що передбачає фінансову підтримку подібних громадських проектів у мас-медіа під час виборів. На жаль, далі переговорів справа не посунулася і, схоже, "потонула" у з"ясуванні подробиць. Це означає, що не довіряють нам, або не довіряють собі, або якісь інші умови. Вони ці умови будуть вивчати. Отже - на сьогоднішній день ніякої реальної підтримки від цих фондів ми не отримали. Реалізація повного проекту вимагає певних коштів на оформлення студії, технічні затрати самої трансляції і т.д. Найбільше буде коштувати створення та розсилка двадцяти професійних копій, повторюю - не любительських, а професійних, за які адресати теж не повинні платити.


На сьогоднішній день, враховуючи всі обставини, ми, як керівники проекту, враховуючи вищезазначені фактори, вирішили припинити роботу над даним проектом. У зв’язку з цим у нас зараз тут немає лототрону і ми не будемо проводити жеребкування. Журнал “Політика і культура”, який я маю честь очолювати, і який був співзасновником цього проекту, виходить з нього. А пан Табачук з кожним індивідуально готовий підписати угоду про дебати на рівноправній комерційній основі. Але це вже буде інший проект, не “3х3”, і не з журналом “ПіК”. На цьому я свою інформацію завершую. Хочу подякувати вам за терпимість, віру в демократію української журналістики та віру в підтримку з боку Ради Європи та інших інституцій незалежної преси, радіо і телебачення та свободи слова в Україні.


Читайте також:

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
765
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду