detector.media
27.02.2002 11:05
Зиновій Кулик заявляє про неможливість здійснення проекту "Теледебати 3х3"
Зиновій Кулик, який очолює тижневик “Політика і культура”, заявляє про вихід “ПіКу” із участі в проекті “«Без даху. Теледебати 3х3» , започаткованому ним і телекомпанією “TV-Табачук». З. Кулик вказує на причини виходу з проекту: відсутність належного фінансування та відмова половини блоків і партій взяти участь у теледебатах. Надалі проект буде здійснюватися лише за участі телекомпанії “TV-Табачук».
Повний текст виступу головного редактора журналу “ПіК” Зиновія Куліка З.В. 25 лютого 2002 року в телестудії “TVT” перед учасниками проекту «Теледебати 3х3» подаємо повністю:


Вельмишановне товариство!


Повинен вас проінформувати та частково розчарувати. Свою участь у теледебатах станом на 25 лютого, на 12-ту годину, відповідно підтвердили Партії: “Нова сила”, “Яблуко”, КПРС ( Комуністична партія робітників і селян), УНА (Українська національна асамблея), Всеукраїнська партія трудящих, Народна партія вкладників та соціального захисту, Партія “Справедливість”, Українська морська партія, СПУ, та від минулого понеділка - КПУ. І блоки: “Руський блок”, ЗУБР, “Команда озимого покоління”, блок “Новий світ”, блок “Демократична партія України. Демократичний союз”, блок “За єдину Україну!”, і після прес-конференції в УНІАН- приєднався блок Віктора Ющенка “Наша Україна”.

Таким чином, всього - десять партій і вісім блоків.


Проте, деякі з партій поставили додаткові умови, мовляв, якщо не буде тих або тих, то ми теж брати участь не будемо.


Ми сподівалися на значно ширшу підтримку, а не на половину усіх зареєстрованих учасників перегонів. Найбільше сподівалися на тих, хто на всіх прес-конференціях, на зустрічах з виборцями говорить, що рекламні послуги на телебаченні дорогі, що йде інформаційна блокада. Я нагадую, що наш проект - некомерційний, абсолютно справедливий, і, як мені здається - абсолютно прозорий. І від вас може підтвердити кожен, що на жодному етапі нашого проекту ніхто не вимагав з його учасників ні копійки. Саме тому дуже дивно, що блок Юлії Тимошенко, “Жінки за майбутнє”, блок Наталії Вітренко, Народний рух України” Вадима Бойка, СДПУ(о), ПЗУ, “Нова генерація” і ряд інших, які, нібито, є рейтинговими лідерами виборчих перегонів не підтвердили своєї участі без жодних пояснень, окрім - Партії зелених. Партія зелених прийняла дуже дивне рішення взагалі не брати участі в жодних теледебатах. В демократичній державі кожному, як-то кажуть - своє. Кому є з чим вийти до людей, той бажає вийти. В кого цього не має - шукає інформаційних приводів для скандалів і т.д. Це одна сторона проблеми. Інша сторона проблеми - я вкотре повторюю - задуманий проект некомерційний і ставить всіх у рівні умови.


Ми, як організатори, сподівалися на підтримку тих фондів, які дбають про розвиток свободи слова, демократії та про неупереджену журналістику в ефірі.


Фонд “Відродження”, до якого звернувся пан Табачук з цим проектом , навіть не спромігся дати будь-яку відповідь на пропозицію. Ігор Слісаренко вів переговори про надання коштів Радою Європи, Комітет міністрів якої ухвалив План дій для України,що передбачає фінансову підтримку подібних громадських проектів у мас-медіа під час виборів. На жаль, далі переговорів справа не посунулася і, схоже, "потонула" у з"ясуванні подробиць. Це означає, що не довіряють нам, або не довіряють собі, або якісь інші умови. Вони ці умови будуть вивчати. Отже - на сьогоднішній день ніякої реальної підтримки від цих фондів ми не отримали. Реалізація повного проекту вимагає певних коштів на оформлення студії, технічні затрати самої трансляції і т.д. Найбільше буде коштувати створення та розсилка двадцяти професійних копій, повторюю - не любительських, а професійних, за які адресати теж не повинні платити.


На сьогоднішній день, враховуючи всі обставини, ми, як керівники проекту, враховуючи вищезазначені фактори, вирішили припинити роботу над даним проектом. У зв’язку з цим у нас зараз тут немає лототрону і ми не будемо проводити жеребкування. Журнал “Політика і культура”, який я маю честь очолювати, і який був співзасновником цього проекту, виходить з нього. А пан Табачук з кожним індивідуально готовий підписати угоду про дебати на рівноправній комерційній основі. Але це вже буде інший проект, не “3х3”, і не з журналом “ПіК”. На цьому я свою інформацію завершую. Хочу подякувати вам за терпимість, віру в демократію української журналістики та віру в підтримку з боку Ради Європи та інших інституцій незалежної преси, радіо і телебачення та свободи слова в Україні.


Читайте також:

Пропозиції щодо проведення передвиборчих дебатів

Заявлено формат теледебатів на “1+1”, “Інтері”, УТ-1, СТБ
detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY