Політичний трилер або Сповідь сьомого дня

28 Жовтня 2005
2005

Політичний трилер або Сповідь сьомого дня

2005
Вчора, 27 жовтня у кінотеатрі „Батерфляй Ультрамарин” у рамках „Кіноринку Молодість” відбулась презентація промо-ролика нового документального фільму „День сьомий”, який створила продюсерська агенція „Закрита зона”.
Політичний трилер або Сповідь сьомого дня
Це має бути перший український політичний трилер. Продюсерська агенція Володимира Ар’єва „Закрита зона” завершує новий документальний фільм „День сьомий”, про те, як помаранчевий Майдан ледь не втопили в крові. Вчора, 27 жовтня у кінотеатрі „Батерфляй Ультрамарин” у рамках „Кіноринку Молодість”, відбулась презентація промо-ролика стрічки, яка має вийти вже у кінці листопада. У ній на нас чекають сповіді перших людей сучасної України.

В одному зі своїх інтерв’ю Олесь Санін, режисер „Дня сьомого” і ще цілої низки ігрових і документальних фільмів, у тому числі і відомого і неоднозначного „Мамая”, сказав, що митець в жодному разі не повинен бути політиком, але його організм вібрує разом із навколишнім світом. За задумом, новий документальний фільм Володимира Ар’єва має бути саме такого формату. „Це не є фільм помаранчевий, це не є фільм синьо-білий. Цей фільм аналізує події одного дня Помаранчевої революції, коли Майдан Незалежності, коли центр Києва ледь не втопили в крові. Ми стояли навіть не за крок, а за півкроку до цього. 22 липня о 22 годині 25 хвилин солдатам Внутрішніх Військ роздали бойові патрони – і вони почали рухатися на Майдан”, - так Володимир Ар’єв охарактеризував тему фільму. Жанр добряче інтригує: це має бути перший український політичний трилер. Уявити, що Ар’єв почне знімати фільм про квіточки і ховрашків, дуже важко – і він вкотре підтверджує свою репутації любителя матеріалiв-їжаків у стилі „хардкор”, які колють усіх і вся.

Хронометраж – півтори години. Це будуть 90 хвилин авторського тексту (автор сценарію – журналіст Наталка Фіцич), ексклюзивних інтерв’ю та документальних кадрів у супроводі української оперної музики. Атмосфера, яку намагаються створити у фільмі, чимось тяжіє до біблійного сьомого дня, коли Господь відпочивав, осмислюючи те, що створив за тиждень. Олесь Санін зазначав, що стрічка більше націлена на перегляд у кінотеатрі, де при вимкненому світлі глядач може оцінювати свої власні вчинки у той день, на самозаглиблення. „Тяжко бути суддею. Тяжко бути слідчим, і не стати прокурором. Прокурорами, захисниками, звинувачуваними і свідками мають бути глядачі в залі”, - пояснив свою мету режисер.

Рівень осіб, що потрапляють до об’єктиву і висловлюють свої думки з приводу найнебезпечнішого дня революції, вже робить стрічці добрячу рекламу: це будуть своєрідні сповіді Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко, Володимира Литвина, Юрія Луценка, генералів СБУ, розвідки, контррозвідки, Внутрішніх військ України. Документальні кадри брали як у приватних осіб (знайшли людину з Трускавця, яка просто ходила під час тих подій Майданом і знімала все підряд, надавши матеріали лише за місце у титрах), так і з архівів телеканалів (більшість сюжетів безкоштовно надали "Інтер" та 5 канал). Доводилося також купувати ексклюзивні кадри у продакшн-студій. Над фільмом працювала потужна група журналістів, серед яких відомі журналісти-міжнародники Віктор Заболоцький та Федір Сидорук, журналіст і ведуча Лідія Таран, автор документального фільму „Остання зміна” Ігор Скляревський.

Навряд чи доводилося сильно обмежувати себе у фінансах: спонсором є „СхідЕнерго”, бюджет стрічки один мільйон українських монархів мінус податки. Цікаво, що Санін після промо-ролика і спілкування у залі кінотеатру обмовився, що вперше почув суму саме зараз – і був вражений. Питання гонорару для нього не було першочерговим, тому отримавши в той же час дві ласі пропозиції знімати ігрове кіно про ті ж події, він відмовився на користь документального кіно, того, працювати над чим більш цікаво (цей режисер ще займається музикою і скульптурою). „Захотілося зробити фільм, який був би не сьогодні, через рік після революції, а який би жив далі. І перевірити себе, наскільки твої оцінки спроможні через п’ять, десять років”, - зазначав Олесь Санін.

Ці зйомки були доволі складними, і йдеться не лише про організацію двомісячного графіка (наприклад, розмова з топ-політиками переносилися чи то по 6, чи й більше разів). За словами того ж таки режисера, „складно було знайти форму спілкування, щоб вона була не просто репортерським дослідженням чи інтерв’ю сьогоднішнього дня. Ми говорили про те, що відбувалося раніше. І це дуже цікаво - гра в машину часу. Дуже багато людей розквітали, як маленькі діти, інші замикалися, не знали, що сказати, користувались всякими посібниками. Це був не те що лакмусовий папірець, але специфічний знак – і на цій грані дуже складно було працювати. Такий фільм має проблематичну приреченість на агітацію. Складно втриматись на грані. Я б сказав, грані того щита, який стояв на Майдані. Він дуже тоненький, крихкий. Це ті грані, на яких тоді стояла нація. Спробувати відсторонено розповідати про події, які тебе самого глибоко схвилювали. Я думаю, це є найскладнішим. Фільм має бути кольоровим, має розповідати про всі кольори, які ми є. Ми знімали кольоровий, звуковий, повнометражний український трилер”.

Український глядач має побачити фільм 24 листопада, у річницю революції. Зараз стрічка на стадії монтажу. Спочатку вона завітає на широкий екран (до низки київських кінотеатрів приєднаються донецькі, луганські, львівські, луцькі, одеські, з якими вже досягнуто домовленостей). Творці зазначають, що хочуть пустити це документальне кіно і на телеекрани. Транслюватиметься воно провідними телеканалами.

Зацікавилися стрічкою і за кордоном. Планується випуск інтернаціональної версії, яка багато чим різнитиметься від автентичної. Європейцям та американцям треба буде короткий переказ історії України, починаючи хоча б з Радянського Союзу, тому значно більше буде авторського тексту і менше кадрів, розрахованих на нас, безпосередніх учасників тих подій. Інтерв’ю, ймовірно, не перекладатимуть накладанням голосу, а пускатимуть титрами. Щодо „близького північного зарубіжжя”, то пропозиція, звичайно, буде, але продюсер має великі сумніви щодо попиту: чи пропустить цензура.

При цих наполеонівських планах Володимир Ар’єв зазначив, що не сподівається на серйозні прибутки. Нагадаю, що його проект „Остання зміна” йшов лише у трьох київських кінотеатрах і, за його ж словами, комерційно був вдалим. А тут такий розмах.

Загалом, нас чекає цікавий проект. Факти, про які взагалі мало хто знає, ексклюзивні інтерв’ю перших людей держави, погляд з незвичного ракурсу і, якщо все буде саме так, як анонсується, без зайвого пафосу і канонізації героїв. Власне, саме останнього не хочеться більше за все. Олесь Санін зауважує: „Я не хотів би говорити про якусь унікальність, повторювати чергові історії української нації. Все це лежить десь інакше. Цей фільм хотілося зняти так, щоб самим розібратися, що ж лежало за цією унікальністю, за цією святістю, за всіма тими речами, про які говорили політики, які виносили мас-медіа і про які ми говоримо досі. Чи це діагноз не короткотривалий, як грип чи ангіна: ми захворіли на демократію і самі ж її з’їли, задушили, як непотрібну, - а трохи інакше. І це мене тішить”.

Фільм варто розглядати й в іншому ракурсі: що ми маємо сьогодні. „Жахають історії, які ми чули, історії, які відбувались в той час. І інтерв’ю, які ми брали, доведеться в фільмі написати „колишній”, „екс”, „екс”, „екс”, а фактично цими руками була завойована отака свобода. Я не говорю про політиків вищого ешелону – це їхні стосунки. Це про людей, які реально ризикували життям, здоров’ям, кар’єрою – і це зараз втратили. Це мене сильно турбує. Я думаю, що фінальні титри будуть дуже специфічні: що з цими людьми сталося за рік”, - додав режисер.

Через суто людські історії про один переломний день у житті нації представлено бачення цілого важкого періоду. Чи вдасться це творцям, вирішувати нам, глядачам.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2005
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду