Нагієвські "Окна" "світитимуть" глупої ночі?

16 Червня 2004
1149

Нагієвські "Окна" "світитимуть" глупої ночі?

1149
Проблема, висвітлена в публікації "Детектор медіа", стала приводом для розгляду на засіданні Нацради з питань телебаченння та радіомовлення.
Нагієвські "Окна" "світитимуть" глупої ночі?
16 червня відбулося чергове засідання Нацради з питань телебачення та радіомовлення. Першим питанням порядку денного засідання стало обговорення показу 1 червня на Новому каналі одного із сюжетів нагієвських "Окон", який містив ознаки явної ксенофобії проти українців. Цьому сюжетові було присвячено публікацію "Детектор медіа" "Мы за это еще и платим".

На обговорення були запрошені менеджери Нового каналу – голова правління Олександр Ткаченко, юрист Ярослав Теклюк і директор з розвитку Олег Черниш.

Як зазначив на обговоренні заступник голови Нацради Віталій Шевченко, стаття "Детектор медіа" "стала детонатором" щодо самої програми "Окна", оскільки до неї вже давно є багато претензій. "Не можна навіть уявити, щоби передача, що принижує національну гідність, з'явилась на якомусь європейському національному телеканалі. Втім, і на теренах СНД, зокрема в країнах Балтії, та й у самій Росії, такого би не допустили самі менеджери телеканалів, – говорить пан Шевченко. – Але навіть абстрагуючись від емоційних оцінок, виходячи з суто юридичних міркувань, цей сюжет суперечить нещодавно ухваленому законові про захист суспільної моралі". І саме на виконання вимог цього закону варто час показу програми "Окна", вважає пан Шевченко, радикально зсунути на більш пізній час.

А за словами голови Нацради Бориса Холода, основну аудиторії цієї програми складає молодь. Хоча решта суспільства – проти, сказав він.

Голова правління Нового каналу Олександр Ткаченко погодився з емоційними оцінками згаданої програми. "Цей сюжет не мав з'являтися", – сказав він. Щоправда, з іншого боку, повідомив пан Ткаченко, за угодою, укладеною з власником програми – російським телеканалом ТНТ, "ми не маємо права втручатися в контент програми". Але подібного більше не станеться, оскільки буквально напередодні пан Ткаченко повернувся з Москви, де було досягнуто домовленостей про право вилучення сюжетів на розсуд покупця. "Ми зробимо висновки. Так, ми могли і не показувати взагалі випуск із цим сюжетом, – погодився пан Ткаченко. – Редакторові, яка готувала програму до ефіру, з цього приводу оголошено догану. Ми обов'язково вибачимось перед телеглядачами". Так само погодився пан Ткаченко щодо перенесення показу цієї програми на більш пізній час – це станеться "або восени, або трохи пізніше". Також пан Ткаченко повідомив, що віднині всі програми "Окон" перед показом будуть суворо моніторитися, аби на екран більше подібне не потрапило. Крім того, програма буде споряджатися спеціальними позначками щодо обмеження аудиторії за віком, подібно до кінопродукції.

Рішення засідання Нацради, зокрема, передбачає вибачення телеканалу перед глядачами за показаний сюжет. Крім того, протягом найближчого тижня телеканал має надати свої пропозиції щодо перенесення програми "Окна" на більш пізній час. До цього часу експертна група має переглянути згаданий сюжет та надати висновок щодо відповідності його українському законодавству.

Це рішення було одностайно підтримане членами Нацради.

Читайте також:

Нацрада винесла попередження Новому каналу. Розгляд порушень на ICTV перенесено

"Вікна" Нагієва дозволено транслювати по телебаченню пізно ввечері та вночі

Мы за это еще и платим…
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1149
Читайте також
04.10.2001 14:13
«Детектор медіа»
1 421
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду