В ефірі глядачі бачать не тексти, а сюжети

23 Грудня 2002
913
23 Грудня 2002
12:20

В ефірі глядачі бачать не тексти, а сюжети

913
Нещодавно став свідком, коли журналіст з провідного каналу, даючи завдання своєму оператору під час події, сказав дослівно: “Іди, познімай мені що-небудь”. Холодно. Холод зігріває душу. Нічого подібного у моєму житті досі не було. Хоча минуло вже декілька днів від тоді, коли вперше побачив справжній шедевр «Океану Ельзи» , який поки що називають просто кліпом "Холодно", досі не можу повірити, що я бачив відео, відзняте в Україні.
В ефірі глядачі бачать не тексти, а сюжети
Холодно... Львів... Режисер Віктор Придувалов та оператор Юрій Барсук перетворили на вишуканість кожну(!) мить своєї нової роботи. Жодного випадкового плану. Кожний рух камери, кожний кадр ідеально прораховано. Якісний монтаж ще більше посилює враження від перегляду. Холодно... Нехай весна буде не скоро. Дякуючи “Океану Ельзи”, саме холод наповнює моє життя.

Аж занадто часто минулого тижня мав можливість бачити творіння Наталі Могилевської “Лимоновый фонарь” . Але кількість показів ще зовсім не означає надзвичайну якість. Особисто я ніяк не можу второпати таке: людина пенсійного віку з нездоровим апетитом у кадрі з‘їдає сардельку, але вона чомусь нікуди не зникає, знов опиняючись на тарілці. Придивіться уважно. Це звичайно, дрібниця, але вона дратує.

Нещодавно став свідком, коли журналіст з провідного каналу, даючи завдання своєму оператору під час події, сказав дослівно: “Іди, познімай мені що-небудь”. Тому, мабуть, не слід дивуватися, що потім у ефірі ми бачимо саме “що-небудь”. Така концепція створення сюжетів, коли автору байдуже, яке він має відео. Ось відповідь, чому ми маємо замість телебачення “ілюстроване радіо”, за визначенням Іванни Коберник у ії нещодавньому інтерв’ю у «Дні» .

Щодо технології виробництва, то хотів би зазначити, що усі без винятку телевізійні програми, тим більше новини , повинні монтуватися за участю операторів, а не лише режисерами або журналістами.

Відеоряд сюжету повинен також переглядатися перед ефіром редактором, тобто уваги якості відео треба приділяти не менше, ніж текстам. Нікому у технологічній ланці не треба забувати, що в ефірі глядачі бачать не тексти , а СЮЖЕТИ.

Вже давно у українському ефірі поменшало новин з ЖИТТЯ людей. Ці новини, як добрі, так і погані, треба шукати, бо вони, на щастя, не потрапляють до інформаційних агенств, бо у такому випадку на усіх каналах ми б бачили одні й ті самі “лайфи”.

Проте з‘явилася сила–силенна прес-конференцій. За рівнем складності ці зйомки мають найнижчий рівень, вони найлегші, але дуже скоро на цьому телебачення може багато втратити. Саме ці ілюстрації повідомлень агенств, на жаль, не дають змоги дуже багатьом телеоператорам реалізуватися. Тому й маємо “джентльменський набір” майже однакових планів, у яких з часом змінюються лише обличчя присутніх. Щодня.

Хочу також привернути увагу до появи журналіста у кадрі. Стиліст має працювати не лише з ведучими у студії а й з репортерами. Одяг, зачіска, навіть взуття має працювати на імідж каналу, а не навпаки.

Серед вдалої операторської роботи хотів би відзначити телеоператора ICTV Андрія Біньковського, який з журналістом Єгором Чечериндою відзняв серію спецрепортажів з Енергодару, Гуляйполя та Запоріжжя. Андрій вдало використував додаткову лінзу, яка допомагає при зйомках у малих приміщеннях, та з творчим підходом відзняв “stand up” Егора Чечеринди у сюжеті про хортицький дуб.

Читайте по темі:

Не тільки оператор, а й художник

І про шаблони...

Хтось повинен казати людям, що ці проблеми існують

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
„1+1”, спеціально для „Детектор медіа”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
913
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 598
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду