Хтось повинен казати людям, що ці проблеми існують

18 Листопада 2002
966
18 Листопада 2002
16:36

Хтось повинен казати людям, що ці проблеми існують

966
Тижневий огляд. Тижневий огляд від Віталія Панасюка.
Хтось повинен казати людям, що ці проблеми існують
Сьогодні „Детектор медіа” започатковує нову рубрику „Відео ТБ”. ЇЇ автором погодився бути відомий у професійних колах телеоператор „Студії „1+1” Віталій Панасюк. Сподіваємося, що у щотижневих оглядах Віталія щопонеділка читачі сайту отримають професійний погляд на професійні успіхи та прорахунки на вітчизняному ТБ. На наш погляд – це дуже важливо, щоб про них дискутували публічно у середовищі самих телевізійників, адже думці саме колег можна насправді більше довіряти, аніж тих, хто знаходиться „поза процесом”.



Сподіваємось, що досить швидко до „Детектор медіа” почнуть писати й інші колеги Віталія Панасюка, в тому числі - й інших телевізійних професій. Ми завжди будемо раді грати роль професійного Форуму і на головних сторінках нашого сайту.



Бажаємо Віталію – вдалого дебюту в ролі своєрідного „Детектор медіа”, а нашим читачам – доброго приводу для полеміки!





Можна констатувати, що сьогодні найбільш якісне відео та монтаж має саме

реклама горілчаних виробів та пива.



Заборона прямої реклами міцних напоїв змушує шукати все нові й нові цікаві задумки, які дуже часто вдалі. Треба відмітити дуже добрий монтаж майже усієї реклами горілчаних виробів. Деякі ролики дуже витончені.

З пивом теж справи йдуть непогано. Один із останніх роликів про користь пива та лазні, хоча й дуже затягнутий, але зроблений не без фантазії. Окремої уваги заслуговує реклама ще одного сорту пива, яке полюбляють найкращі студенти. Безумовно, цікавий хід, дуже добре відзнято й ще краще змонтовано відео. Новий закон “тяжіння до пива” -- дуже вдале креативне рішення.

На жаль, що стосується „оглядових” програм з прихованою рекламою на наших регіональних каналах – якість тут бажає залишатися кращого. На одному з телеканалів, логотип якого дуже нагадує різнокольорове листя каштану, майже випадково побачив “чудову” програму про київські ресторани.

Якась нескінченна, погано прихована реклама із меню, телефонами, цінами, та рейтингами ресторанів. І що цікаво, ресторан, у якого низький рейтинг, заслуговує лише загальний план. Все. Щось не дуже об’єктивно виходить. Панорами по тарілках з їжею, які не можливо порахувати, дуже втомлюють, а кадри, на яких ведуча їсть – це взагалі щось... Як на мене, дуже нескромно це все виглядає. Цікаво, скільки ще залишилося ресторанів, де камери не було?

Цього тижня також уперше побачив нові кліпи “Твої руки” та “ Скрипка

грає”.

“Твої руки” – не сподобався зовсім. Занадто вже простий, дуже небагато планів взагалі, ефектних тим більше.

Скрипка грає” – зовсім інша річ. Є одна, дуже вишукана панорама: листя, яке літає навколо закоханих людей, просто вражає! Дуже цікавий хід із парасолею, яка згортається. Монтаж теж заслуговує уваги.

Ну і, нарешті, черга новин. Ясна річ, найкраще зображення мають студії новин. До недоліків можна віднести монітори комп’ютерів, на яких завмерла заставка з назвою програми, але за якими ніхто не працює – такий собі елемент бутафорії 21 сторічч. Також, на мою думку, недоречні великі телеекрани, які привертають увагу набагато більше, аніж ведучий новин. Що цікаво -- новини одного з наших телеканалів мають студію, яка є дзеркальним відображенням студії новин ГРТ. Неважко здогадатися, який саме.

Сурдопереклад новин УТ-1 -- дуже позитивний приклад поважного відношення до глядачів з проблемами слуху. Інші канали могли б спробувати на своїх новинах запровадити бігучу стрічку.

Дуже дивно виглядає передача естафети від ведучої основних новин до ведучої спортивних. Одне речення -- і рекламна пауза, хвилин так на 3-4. І це однаковий сценарій майже усіх каналів. Може, це комерційно й грамотно. Але не зовсім логічно, як на мене.

Stand-up – це взагалі окрема тема для розмов. Існують випадки, коли людина з’являється у кадрі, аби тільки з’явитися у ньому. Про одяг у кадрі інколи краще промовчати. Вибачте, але хтось повинен казати людям, що ці проблеми існують.

Фінал новин – це прогноз погоди. Особисто я намагаюся дивитися цей прогноз на каналі, де погода ще не перетворилася на додаток до реклами. Наступного тижня спробую проаналізувати саме цей сегмент програм ТБ.

Існує також ще одна програма, у який йдеться про погоду у всьому світі! Але уважно придивіться у нижній лівий кут: ви побачите, як ніяк не може визначитися стрілка компаса з північчю, так вона, бідолашна, однаково тремтить з запрограмованою паузою…

Дуже показовим для мене було поздоровлення з Днем радіо, телебачення та з’вязку на одному із телеканалів – стоп-кадр Майдану незалежності із написом “З святом, колеги “, який тримався близько хвилини. Може, досить вже цих стоп-кадрів?..
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
оператор „1+1”
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
966
Читайте також
20.09.2001 14:25
Наталія Лигачова
«Детектор медіа»
2 602
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду