Мікс(дура) на ТБ

21 Листопада 2006
1574
21 Листопада 2006
19:53

Мікс(дура) на ТБ

1574
Тижневий раціон для хатнього вжитку.
Мікс(дура) на ТБ

Редакція «Детектор медіа» попросила мене уважніше дивитися минулого тижня телевізор. Узагалі-то в нашій квартирі він практично ніколи не вимикається - принаймні той, що на кухні. Відтак уся телепрограма пролітає крізь нашу колективну голову як сімейне підсвідоме. Що дивився  - наступного дня не завжди й  пригадаєш. Ну бачив, скажімо,  фрагменти серіалу «5 хвилин до метро» - це коли вечеряв на кухні. Якомусь мужику запхнули морквину до рота, звязали і носять з однієї квартири до іншої. «Як ти це можеш дивитися ?», - у черговий раз запитую дружину. Відповідь так само традиційна: «Та хіба ж я дивлюсь? Я працюю, а воно крутиться…» Справді, за дослідженнями телеглядач дивиться на екран не більше 30-40% часу, тобто, це більше нагадує сприйняття радіопередач. «Мило» цю особливість враховує - тут головним є сама історія як така, отже,  відсутність режисури і хоча б відносно якісної акторської гри (як у тих самих «5 хвилинах…») на кількісних параметрах аудиторії позначається мало.

 

Добре, вирішив зафіксувати хоча б один телевізійний вечір у своєму виконанні. Наперед знаю, що це буде мікс -  без пульту управління телеящик я не дивлюся. Цим, за моїми спостереженнями, чоловіча частина глядачів і відрізняється у першу чергу: ми полігамні. Як щодо сексу, так і щодо телевізійних задоволень: від багатьох каналів ми хочемо одного, а жінки від одного каналу - багато дечого.

 

Отже, вівторок, 14 листопада, вечір. Першим я вмикаю канал «Мегаспорт» - футбольний матч між «Челсі» й «Уотфордом». В запису, так що сюжет мені відомий: Андрій Шевченко забив один із голів, який і став йому нагородою до дня народження другої дитини. Узагалі-то футбол і є нескінченною «мильною оперою» для чоловіків, бо ж так, по здоровому жіночому глуздові, що тут дивитися? Як один хлоп  ловко копнув шкіряну кулю і вона залетіла у ворота? Але ж ні, тут стільки драм і стільки емоцій - коли вони є, що потім це залишається надовго. Сорок літ минуло, а я досі у подробицях памятаю чвертьфінальний матч чемпіонату світу між збірними СРСР та Угорщини: головним чином завдяки фантастичній грі воротаря Льва Яшина. Він бився, як античний герой, і боги, вочевидь,  були на його боці. Як це можна забути? Або…

 

Втім, поки  перевіряю, що там на 5-му каналі. Данило Яневський і Яна Конотоп допитуються у двох полярно орієнтованих  депутатів, чи можливо з напівпорожнього «регіонального»  відра долити у порожнє «нашоукраїнське», і коли так, то що з того буде? Одверто кажучи, мені вже давно по барабану, що з того буде - відра діряві, мізки трухляві і, щоби не заскочити в смугу непарламентського лексикону, перемикаюсь на британський футбол. Дідьє Дрогба якраз гол забиває, і Шева настрибує на нього зі своїми братніми ніжностями. Тьху, не люблю, коли чоловічі морди слинять одна одну, то ж я повертаю на хвилину Яневського. І пригадую собі сільську бабуську, котра недавно зізналась мені, що частенько дивиться 5-й: сильно їй подобається пан Данило. «Бо ж він каже «Божих ласк вам...». От культурна людина. На таку й дивитися приятно». І справді… Яневський ще раз підтверджує свій всенародний імідж, лагідно примовляючи: «А от Яна хотіла у вас спитать, тільки соромиться...».  

 

Даниле, ну скучно це все! Невже нічого цікавішого у світі немає від от сих прісних депутатських фізіономій і питань щодо того, хто кому більше дуль ізсукав - ті, що на Банковій, чи ті, що на Грушевського? Невже, окрім політиків,  у нашій країні цікавих людей немає?  Я не знаю, падає чи зростає рейтинг цього каналу - у мене він  останнім часом упав нижче плінтуса.

 

Нервово проходжусь по інших каналах: дивитися нічого. Зупиняюсь на  тих самих «5 хвилинах від метро» - Антоновка намагається примусити злочинця Владлена дивитися серіал. Ага, хіба що в отакому стані, зв’язаному по руках і ногах, і будеш дивитися. Усе ж намагаюсь зрозуміти, чим  це «мило» може стільки часу полоскати мізки мільйонів моїх співгромадян. Мабуть, вдалою є сама конструкція розповіді про мешканців одного дому і одного підїзду - в кожному з нас живе інтерес до життя ближніх. Тут давні коди озиваються. Село, скажімо, і було таким  домом,  у селян так само живе «серіальний» інтерес до сусідів - дальніх і ближніх. Нині вся земна куля є таким собі глобальним селом, і ми з цікавістю дізнаємось про любовні романи і хатні клопоти найвідоміших людей планети. Наше телебачення теж не випадає із процесу - останнім прикладом є програма Наталі Мосейчук «Приховане життя»

 

Одначе надходить час, коли Шевченко має забити гол «Уодфорду». Вертаю на «Мегаспорт». Шева не підводить - приймає м’яч, проштовхує його мимо двох захисників у штрафний майданчик і б’є. Епізод показують у повторі ще кілька разів, як і невеличкий обряд, коли футболісти, разом із новоспеченим батьком, зображують колиску з немовлям. А загалом інтрига тут глибша - українець довго не забивав, ми вже тут почали турбуватися, чи не зїхав він з твердої професійної стезі на болотний важкий грунт. Він же наш, сусіда, котрий хоч і живе тепер у британській хаті, одначе звязку із нами не втратив. Тому я дивлюсь це «футбольне мило» - навіть отак, у запису.

 

Справді, напевно, це і є тією причиною, із-за якої западаєш на щось: шукаєш знайомі обличчя і ситуації, навіть мислеобрази знайомі  і, бажано, аби їх презентували  авторитетні люди.

 

Далі я втрапляю на добре знайомий фільм «Сніданок у Тіффані» Блейка Едвардса (канал «Гравіс 35»), із ще однією «своєю» доброю знайомою, Одрі Хепберн. Переконуюсь: Одрі в порядку (хоча фільму вже 45 років), виглядає здорово, попри  надмірну худорлявість. Голівуд усе ж неперевершений умінням точно вибудовувати конструкцію і знаходити виконавців, які ідеально підходять драматургійним кресленням…

 

Далі програма «Чорним по білому» Анатолія Борсюка («Студія «1+1»). Кілька новел, зокрема,  й про прослуховування наших з вами розмов. Одначе моє пожвавлення викликає сюжет про гольф. У кадрі зявляється президент Федерації гольфу (прізвище не запамяталось) і її ж віце-президент, добре знайомий мені кінорежисер Роман Балаян. Борсюк, як видається, краще почувається за ситуацій, коли поруч знайомі обличчя. От вони з Балаяном і перекидаються жартівливими підначками. Керівникам гольфістів пропонують продемонструвати свою майстерність. Вони й показують, не зумівши влучити в доволі широку «мішень».

 

Відчуття таке, що Борсюк, який в останні роки вів програми не один, так чи інакше шукає собі «парного» конферансиста. Одному якось некомфортно, і програма від того виглядає пріснувато - не вистачає повітря, обєму, недостатність якого намагаються компенсувати великою кількістю епізодів. А, можливо, варто б було лише знайти для кожної програми Борсюку цікавого – не за статусом, а за думками, драйвом – співрозмовника? Разом з яким би вони і коментували б сюжети, та «допитували» б «тематичних» гостей до кожної історії…

 

По тому  заходжу на канал «РТР-Планета» і прихоплюю останні хвилини програми письменника Віктора Єрофєєва «Апокриф». Щовівторка він скликає інтелектуалів задля обговорення якоїсь проблеми. Цього разу йшлося про ненависть. Зокрема, запамятовується сентенція: жінки обєктивніше поціновують предмет любові, а чоловіки - зненависті… Так, а у нас-от інтелектуалів на телебачення не кличуть - їх ролі виконують політики, «проффесура», так би мовити. З думкою про це я і рушаю спати, не забувши поставити на відеозапис нічний показ українського фільму «Вітер зі сходу» Абрама Роома (1941 рік), з Амвросієм Бучмою, Сергієм Мартинсоном, Ростиславом Пляттом. Вітчизняне кіно веде здебільшого нічний спосіб життя, хоча завдяки «Київській Русі» (КРТ) щось можна дивитися і вдень.

 

Підсумок телевізійного вечора:  Шевченко забив, Балаян не влучив, чудесний фінал під дощем з Хепберн і Джорджем Пеппардом - та й більше, бачиться, нічого. Ні, хай Антоновка сама свій телеящик дивиться, розумному - досить. Одкриваю книгу Сергія Авєринцева і майже одразу охоплює злість: ось що треба було читати! На що я витратив вечір, цілісіньких чотири години… Чому, чому люди так мало читають і так багато дивляться телевізор? Наркотик проклятущий.

 

Все, наступні дні я телевізор не дивлюся (окрім новин, звичайно). У пятницю - за звичкою - втягуюсь у «Свободу слова» Савіка Шустера, ICTV (про це див. окремий текст). А в суботу до нас приходить родичка зі своєю 8-річною онукою - як у прадавні вже часи, «на телевізор» (з їхнім приймачем якісь негаразди). Онука є гарячою уболівальницею програми «Танці з зірками» («Студія «1+1»), пропустити півфінал - над її силу.

 

Я так само стежив за цією програмою, хоча й фрагментарно. У них досі здорово виходило з епізодами прощання - коли пара, що опинилася останньою в рейтингу, залишає паркет. Розлука з Русланою Писанкою та її партнером - ну чистісінька тобі голівудська мелодрама. Й картинка у дусі американських мюзиклів…

 

Цього разу - три пари. Як на мій непрофесійний хлопський розум,  вони продемонстрували мільйонній телеаудиторії, наскільки швидко може вчитися людина. На початку це була майже чистісінька самодіяльність. А тепер… Точно дібрані, дуже красиві костюми (найбільше вразила єгипетська вдягачка Віталія Козловського та його партнерші). Оригінальні, продумані, добре поставлені танці - сподобалися усі, без винятку. Прямий ефір, а жодного збою. Ведучі, Тіна Кароль і Юрій Горбунов, так само змінились. Особливо Тіна - у перших програмах вона  жахала несмаком,  криком, вульгарністю  макіяжу та ужимок базарного зазивали. Тепер багато стриманіше, скромніше - перед нами  Кароль, яка так сподобалась півтора роки тому на «Словянському базарі» у Вітебську.

 

І - лишалося тільки милуватися телевізійною картинкою, дуже стильною, продуманою як композиційно, так і за співвідношенням кольорових потоків: як у глибині кадру, так і на передньому плані. В нашому кіно, за моїм і не тільки моїм переконанням, завжди була блискуча школа операторського мистецтва.  Відчуття таке, що її не загубили і деякі телеоператори (і художники, і костюмери з гримерами!), за що їм спеціальне спасибі.

 

Світ танку - це висока романтика, і от саме це і вдалося точно і стильно відтворити на екрані. Не зіпсувавши пошлістю діалогів, що траплялося на попередніх програмах і що змушувало мене перемикатися на інші канали. Щоправда, сцену розлуки дещо зіпсував Козловський. Усі вже готові були втирати сльози, як раптом він, зі щасливою усмішкою, повідомив: його невдача була застрахована на мільйон гривень… А цур тобі пек. Сльози одразу висохли, в очах присутніх  застрибали ті цифри. Ну, яка вже тут романтика, натомість  буржуйська самовдоволеність, якої забагато нині на телеекрані: ва-ай, як здорово ми живемо, які бабки башляємо. Зіпсував, зіпсував бал…

 

 В неділю я спеціально подивився на російському ОРТ («Первый канал. Всемирная сеть») однотипну програму «Дві зірки». Та сама модель, що й на «Плюсах», куплена у ВВС,- тільки зірки тут розкрученіші - Валерія, Лариса Доліна, Михайло Боярський з Анастасією Заворотнюк, навіть Владімір Жириновський… А в підсумку - куди блідіше від української програми. Ведучі Лоліта і Олександр Цекало не пішли далі прісних жартів щодо колишнього подружнього життя. Лоліті взагалі не варто було б так оголяти верхню частину тіла - ще пару кілограм і на це важко буде дивитися. Чоловіки люблять, звичайно, ваговитих жінок, одначе ж до певної межі. Вокал більшої частини учасників був посереднім, закулісні діалоги так само не вражали. Ну, а картинка узагалі  біднувата - опісля блиску на «Плюсах», тим більше. І це при тому, що програма йшла в запису і,  напевно,  щось та підрихтували. Словом, наше телебачення може давати продукт якісніший, аніж в Росії чи будь-де. Відтак питання: доки у нас пісня на провідних каналах буде представлена виключно російськими «хорошими» і різними програмами (Михайло Поплавський поза обліком)? Чому не робляться якісні передачі - з нашими талантами? До речі, в «Детектор медіа» мені підказали, що треба мені ще подивитися по пятницях і «Зірковий дует» на нашому «Інтері», а також на російському каналі «Росія» «Танці на льоду» Ну що ж, якщо осилю таку кількість зірок…

 

На 5-му було ток-шоу «Майдан», з Данилом Яневським і Яною Конотоп. Досконалі ніжки останньої, думаю, дещо відволікали чоловічу частину аудиторії від монологів людей, що зібралися на Майдані. Усе ж у телевізійній картинці не буває дрібниць… Тим більше, що  виступи людей були цікавішими від промов політиків, що зібралися у студії і в черговий раз лили воду на невість чий млин.

 

Нудно, панове! Ви так часто виходите на телевізійну сцену, що вже наперед знаєш, хто і що скаже. Хоча тема програми була дражливою - друга річниця Помаранчевої революції… В одному з епізодів письменник і нардеп Володимир Яворівський захоплено вигукнув, реагуючи на чийсь майданний монолог: «Даниле, ми маємо та-акий народ!».  І втрапив якось не туди… Ну, совітська ж матриця тоталітарної свідомості, що уклалася колись у відому анекдотичну формулу: «Моисей Моисеевич имел правительство, правительство имело Моисея Моисеевича». Ото ж бо й воно: наші верховинні люди продовжують опікуватися народом: як би нагодувати його, як  розважити, вклавши при цьому «правильні думки» у недорікуваті голівки.  Скільки не говори, що живемо в іншому суспільстві, а навіть ті, хто стояв на майданній революційній сцені, продовжують мислити по-старому, патріархально - цар-батечко, і ви, матінко... Не розуміючи (хоч правильні слова іноді й говоряться, та ж тільки слова), що тим і відрізняється демократичне суспільство від тоталітарного, що у першому народ є верховенець і це він «має керівництво», а в другому усе навпаки. Державний апарат мусить бути (і почуватися,  відповідно) тільки менеджером, а у нас вище чиновництво - і це так помітно на телеекранах - має поставу  вождів нації. «Мать вашу!» - краще Юлії Тимошенко, ураженої, щоправда, тим самим вірусом, не скажеш.

 

Щодо недільної програми фільмів… Легендарна стрічка «Голова / Председатель» (1965 р.) Олексія Салтикова (канал «Enter фільм»), якої я давно не переглядав, знову вразила глибиною реалізму і чесністю у відтворенні повоєнних реалій. І, звичайно, Михайло Ульянов у ролі Єгора Трубникова… Справді, найдивніше диво, окрім зоряного неба над головами, той моральний закон, якого тримаються люди, хоча й далеко не всі. Чомусь таких персонажів у нинішньому кіно дуже мало…

 

«Київська Русь» показала «Олександра Пархоменка», фільм, зроблений 42-го року Леонідом Луковим («Велике життя», «Два бійці» та ін.). На жаль, у варіанті 60-х, коли вирізали епізоди з товаришем Сталіним. Луков - блискучий майстер жанрового кіно, й переглядаючи його фільм, помічаєш, як відходить те, на що раніше звертали увагу в першу чергу: ідеологічні константи. Тут уже немає «наших» і «ваших», є просто два табори, що воюються один з одним. А ще - чудесні актори: Олександр Хвиля, Петро Алейников, Борис Андрєєв.

 

ОРТ відзначило 85-річчя Еміля Брагинського, сценариста багатьох стрічок Ельдара Рязанова. Фільмом про нього та «Гаражем». Чимало цікавих подробиць, зокрема,  про деякі розходження на початку 90-х з Рязановим - унаслідок ідеологічних різночитань. Режисер вважав, що час казок закінчився, треба робити кіно жорсткішим - за соціальною фактурою, драматургією. Брагінський усе це заперечував… А драматург Валентин Черних поділився думками про «воровскую природу» професії сценариста…  «Гараж» - уже вкотре - подивував точністю відтворення часу. І нагадав мені прем’єрний показ фільму в Київському Будинку кіно у 79-му. Коли Рязанов розійшовся і почав «крити» начальство – передусім,  українське. Шкандаль був,  дехто і з посад полетів.

 

Канал «РТР Планета» показав вечір пам’яті режисера і педагога Сергія Герасимова («Семеро сміливців», «Молода гвардія», Тихий Дон»…). У нас такі рідко знімають і ще рідше демонструють. Хоча 12 листопада УТ-1 і сподобилося на «Бенефіс актора» - Богдана Ступки, у зв’язку з його 65-річчям. Як би ще Перший національний спромігся робити фільми-вистави… Хоча й це буває - канал «Культура» показав недавно «Записки божевільного». А більше чомусь балети показує (втім, не чомусь - грошей у них практично немає). В Україні є визначні зразки театрального мистецтва, і треба не просто механічно фіксувати їх на відеоплівку, а робити якісні фільми на тій основі. Щоби потім лікті не кусати.  Та ж «РТР Планета» віднедавна щонеділі показує сучасні театральні вистави, зняті методом багатокамерної зйомки…

 

Словом, в неділю було що подивитися, одначе більше на російських каналах, аніж на своїх, українських. Ще раз повторю: інтелектуалів не густо на наших екранах, ще гірше із програмами, розрахованими на людей мислячих. Все це не єсть гут - телебачення бачить в нас здебільшого стадо («Ой, яке ж чудесне!») і, попри усі гасла дворічної давнини, нічого, у принципі,  на ТБ не міняється.

 

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1574
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду