Школа соціальної магії

15 Листопада 2012
25054
15 Листопада 2012
17:11

Школа соціальної магії

25054
Програми Шустера – насправді це різновид народного ворожіння. Але яку, здавалося б, практичну цінність може отримати глядач від реаліті-шоу?
Школа соціальної магії

Зазвичай реаліті-шоу не дають тобі шансів схаменутися. Ще сьогодні, до прем'єри, ти хотів бацилою кашляти на черговий анонс, а вже через місяць-два стаєш придатком улюбленої заставки. Кажуть, так іноді почуваються люди під час клінічної смерті, коли вже й гравітація дозволяє звалити подалі, й на тіло своє дивишся, наче Віталій Кличко на Олеся Довгого, але ж ні, телевізор буття не закінчив трансляцію чергового епізоду, й ти залишаєшся, бо мусиш, мусиш додивитися до кінця, до останньої Церемонії Вигнання, наче від цього залежить ще щось, крім твої приватної, бездарно змарнованої, клінічної смерті.

 

Десятки разів я намагався пояснити своєму внутрішньому Лесику Довгому, що неможливо двічі вскочити в одну гречку, це вже по-іншому називається; але існують дискусії, в яких усі аргументи використані, а шоу триває, і лише духовне рукоприкладство могло би припинити ці гріховні взаємини з утраченим, віднайденим і знову втраченим часом.

 

Нові реаліті - це як нові вибори: хочеш чи ні, а все одно спершу ставиш галочку, потім починаєш плюватися, трепетно чекаєш на завершення цього балагану, а в підсумку отримуєш черговий початок - у вигляді порції попкорну, звісно. Мораль така: або ти ще в системі, або ти знову в системі. Тобто, в обох випадках твоя клінічна смерть нічим толковим не завершиться, інакше як би ти зміг про це розповісти?

 

Можливо, ця думка звучатиме зрозуміліше в іншому формулюванні: критика реаліті-шоу - річ неможлива і непотрібна. Реаліті належать до того особливого різновиду програм, які змушують вживати словосполучення «магія телебачення» не в переносному, а в прямому, як падіння економіки, значенні.

 

Незгода з такою тезою або ж силовий сценарій, застосований до внутрішнього Лесика Довгого, веде до помноження конфузних дискурсів, у яких критик - іноді несподівано для себе - перетворюється на позаштатного консультанта поліції моралі. Це найпростіший шлях: оцінювати будь-яку систему за допомогою інших систем, між якими існують очевидні, усталені зв'язки, що їх ми вважаємо умовною «нормою».

 

«Побачити когось по телевізору без штанів - головний стимул для глядачів», - пише Андрій Кокотюха в недавньому матеріалі про нове ТЕТівське реаліті «Рай, гудбай». Спостереження видається цілком слушним для всіх, хто перебуває поза системою, але всередині цієї системи - по обидва боки екрана - воно абсурдне. Норма цієї системи якраз і полягає в тому, щоб ходити без штанів і наводнювати ефір матюками, й на критику могла би заслуговувати хіба що відсутність цих обов'язкових елементів стилю. «То, што ктото будєт поддрачівать на мої фотографії - ето только пріятно», - каже героїня реаліті «Рай, гудбай». Чи справді вона плекає великі надії, що інші учасники шоу й багатотисячна глядацька авдиторія відзначать перегляд її еротичної фотосесії системним рукоблудством? Відповідь на це запитання залежить не від уповань героїні, а від самої системи, наскільки для неї це може чи не може бути нормою. І ця внутрішня норма, пакт про взаєморозуміння між виробниками реаліті та публікою перед екранами, найменше потребує зовнішніх оцінок, влучних пострілів із далеких окопів.

 

Ні, я не думаю, що все діло в голих сідницях, навіть якщо вони - високої споживацької якості. Для глядача це всього лише одна з умов - бажана, але не обов'язкова; просто так заведено в цій системі. Для порнофільмів, наприклад, діалоги - річ необов'язкова, хоча й бажана для багатьох глядачів. Так само для якісного горору - анатомічно точне зображення процесу розчленування плоті. Це все різновиди норми, які не варто розглядати в координатах інших систем.

 

Отже, не тілами єдиними. Має бути щось іще. Щось герметичне і древнє, недоступне для розуму, але розчахнуте для чуттєвого пізнання. Адже пружність залучених до будь-якого нового реаліті сідниць - величина більш-менш стабільна й для серйозного дослідження великої цінності не становить.

 

Тому я пропоную поговорити про магію.

 

По-перше, прихильність українського глядача до окультних практик, містичних історій і протистоянь сучасних відьмаків - загальновідома. Єгипетський крокодил божественно клацає щелепами, а смерть і воскресіння Осіріса дотепер інтригує сучасників глиняним фалосом, а якщо все це допомагає передбачати долю і знімати вроки - то й поготів.


Люди ж не дивляться телевізор просто так. Для більшості населення нашої згорьованої батьківщини телевізор - це єдине джерело знань. Тому справа Шустера й надалі житиме і перемагатиме: звідки ще народ довідається, чи вже бігти скуповувати крупи і сіль, чи ще можна почекать? Якби програми Шустера й справді були одним лише переливанням із пустого в порожнє, ніхто б їх не дивився. Але насправді це різновид народного ворожіння. Й завдяки всім цим нібито беззмістовним дискусіям люди орієнтуються у майбутньому не гірше, ніж ото колись за формою і кольором нутрощів тварин. Слова політиків приловчилися тлумачити, як священне белькотіння правдивих оракулів, - і всім по-своєму добре. Політикам - бо не треба відповідати за свої слова, людям - бо й так усе ясно.

 

Але яку, здавалося б, практичну цінність може отримати глядач від реаліті-шоу?

 

Ось, наприклад, стартував на каналі «1+1» проект «Джентльменський набір». Гендерно переорієнтований аналог реаліті «Від пацанки до панянки». Та ж таки школа, Наталя Адаменко у ролі педагогічного робота, ті ж таки інтонації, від яких каміння вкривається холодним потом. Але якщо поглянути уважніше, то вже на рівні кастингу нас чекає грюкіт магічної скриньки, з якої вивалюються таємні знаки й пророцтва.

 

Учасники цього реаліті підібрані за принципом урізаного старшого аркана колоди карт Таро. Є Дурень (Блазень). Це абсолютний нуль. Ключ до всіх інших карт. Вакх, чия історія позначена двоякістю. У лівій руці його - шишка, тільки не соснова. У правій - жезл. Жезл символізує те, що зазвичай символізує жезл, і недаремно Дурень за нього тримається, адже за що йому ще у цьому житті триматись?

 

Є тут академічний тандем Гопніка і Рогуля. Число цієї карти - 6, і зветься вона Закохані (або ж Брати). Карта ця, як і герої програми, пов'язана з Близнюками. Це потрібно для балансу, бо теза немислима без антитези. Між ними непростий зв'язок, у термінах Алістера Кроулі - це «герметичне весілля».

 

Є тут свій Відлюдник. Як і персонаж із «Книги Тота», він тримає у руці лампу, й зізнається, що раніше його іменували задротом.

 

Є клон Бориса Апрєля - впізнавана андрогенна фігура, що зображена на карті Мистецтва.

 

Є типовий «козел, що хтиво заплигує на земні вершини». Безпринципний і безтурботний, як і личить Дияволу.

 

Є також Фокусник - хлопець із фантастичною історією, гідною колонки у «Газеті по-українськи», який два роки учився в семінарії ради дівчини: вона дуже хотіла бути попадею, але потім передумала.

 

Як писав згадуваний вище таролог-сатаніст Кроулі, «кожна карта - це, в якомусь сенсі, жива істота, а її взаємини зі своїми сусідами можна назвати дипломатичними». Усіх їх чекають непрості випробування і дорога, за влучним висловом одного з учасників, «по наклонной впєрьод». Але це - тільки один аспект функціонування системи. Системи, в якій, можливо, більше йдеться про сіль і крупи, про кінець світу й ціни на бензин, про кризу, форму якої передбачили халдеї, а намалював Ейнштейн.

 

Зрештою, якщо українці дивляться програми Шустера, то їм і не таке Таро до снаги. Та й майбутнє наше, правду кажучи, читати можна навіть по сідницях.

 

Фото - 3s.tv, прес-служба «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25054
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kvchas
4177 дн. тому
Набір слів і розділових знаків.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду