Не той канал назвали «Україною»

8 Липня 2008
21581
8 Липня 2008
16:36

Не той канал назвали «Україною»

21581
Висвітлюючи тему 90-річчя підняття на кораблях Чорноморського флоту українського прапору, телеканал «Україна» забув не тільки про історичний бекграунд і збалансованість подачі інформації, а й про патріотизм.
Не той канал назвали «Україною»
6 липня в Україні відзначали День Військово-морських сил. А напередодні у Севастополі відбулися сутички між українськими моряками та представниками проросійських організацій. Приводом для непорозумінь стала спроба ВМС встановити на Графській пристані меморіальну дошку на честь 90-річчя підняття на кораблях Чорноморського флоту українського прапору.
 
Нагадаємо, що у травні та червні моряки вже намагалися встановити пам’ятний знак у цьому місті. Але тоді на заваді стали депутати севастопольської міської ради. 5 липня історія повторилася. Українські моряки виставили кордон, який було прорвано, дійшло до штовханини, метання яєць та фарби. Зрештою, табличку зірвали та викинули у море.
 
Висвітлення ситуації у Криму сьогодні потребує виваженості і максимальної коректності. Як правило, українським телевізійникам це вдавалося. Ось, наприклад, як розповів про події 13 червня 5 канал:
 
«Степан Барна, організатор акції: "27 квітня 1918 року на кораблях Чорноморського флоту російської імперії було піднято український прапор. Чорноморський флот став українським. Річниця відбулася ще півтора місяці тому. Це 45 днів. Ми дали карт-бланш всім силам і владі в тому числі відзначити цю річницю. Відповідно, в такий спосіб ми хотіли, щоб було продемонстровано, що історичний факт тут відбувся, і він не залишився поза увагою української громадськості".
Костянтин Заруднєв, депутат Ленінської районної ради Севастополя: "Сам факт двойственен, он вызывает неоднозначные оценки. Одни говорят – это подвиг. Другие считают предательством (...). Севастопольцы уже второй раз встали на защиту Графской пристани. К сожалению, заезжие гастролеры оказались проворнее и успели установить временную табличку. Естественно, временную, потому что мы немедленно ее сорвем"».
 
Принаймні, бачимо дві точки зору.
 
Той самий день, канал «1+1»:
 
«У Севастополі вирували пристрасті навколо встановлення історичної української символіки.
СТУДІЯ: У студії – Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. У Севастополі сьогодні вирували пристрасті навколо встановлення історичної української символіки. Представники проросійських організацій знищили тимчасовий меморіальний знак на честь 90-річчя підняття на кораблях Чорноморського флоту прапорів Української Народної Республіки. Вони зірвали табличку і втопили її в морі. Члени "Молодіжного союзу "Наша Україна” твердять: встановили знак, щоб ушанувати пам’ятну дату. Сподівалися на підтримку як влади, так і громади.
СИНХРОН: Валерій САРАТОВ, голова Севастопольської міськради: "Я бы хотел, чтобы войны памятников не было. Давайте с памятниками воевать не будем. Понимаете, да? Это… ну, не нужно этого делать. Если вы хотите отстаивать позицию с людьми – пожалуйста. Но не надо памятники ни красить, ни закидывать".
СТУДІЯ: Віталій ГАЙДУКЕВИЧ. Завтра в Севастополі відкриватимуть іще 2 пам`ячники – гетьману Сагайдачному та Катерині Другій».
 
Теж виважений показ.
 
А ось уже 5 липня, 5 канал:
 
«СТУДІЯ: Бійкою завершилося встановлення пам’ятної дошки на честь 90-ої річниці підняття прапорів Української Народної Республіки на кораблях Чорноморського флоту у Севастополі. З самого ранку Графську пристань оточили військові, щоби уникнути сутичок і безперешкодно встановити пам’ятний знак. Це мали зробити ще в червні до 225-ої річниці міста. Утім, тоді севастопольці на чолі з депутатами міськради і районної рад зчинили бійку з військовими. Цього разу уникнути інциденту також не вдалося. Дошку розламали. Її викинули в море. Крім того, проросійські активісти міста закидали графську пристань яйцями і облили військовиків синьою фарбою. Міліція в конфлікт не втручалася і коментувати сутичку відмовилася».
 
Ведучий лише розповів про подію, уникнувши розставляння акцентів.
 
І, нарешті, висвітлення ситуації на Графській пристані телеканалом «Україна». Саме воно, власне, і спонукало до написання матеріалу.
 
«СТУДІЯ: Сторонники "Русского блока" и витренковцы сошлись в рукопашной с украинскими моряками. Инцидент прошел на Графской пристани. С утра украинские военнослужащие пытались установить памятную доску в честь 90-летия поднятия украинских флагов на кораблях Черноморского флота. Такая попытка уже была предпринята шестого мая и закончилась неудачей. Сегодня военнослужащие ВМС Украины взяли пристань в плотное оцепление, которое обеспечивали несколько сотен моряков-контрактников и матросов срочной службы. Установили под колонами металлические заграждения. Возмущенная толпа неоднократно пыталась прорвать оцепление. В итоге несколько человек были избиты.
СИНХРОН: НЕ ТИТРОВАНО: "Я возмущена тем, что 90 лет украинскому флоту, не было, нет и не будет. Нужно, я говорю, исходить из исторических реалий".
СИНХРОН: Геннадий БАСОВ, лидер общественного движения "Русский выбор", депутат Севастопольского горсовета: "Здесь был избит один из активистов, который просто прорвался на Графскую пристань. Его избили военные, что крайне… Ну, это невообразимо просто. Это, вы понимаете, что в "банановых республиках" такого иногда не бывает, как здесь".
СТУДІЯ: Депутаты Севастопольского горсовета считают действия украинских моряков незаконными. Графская пристань – это коммунальная собственность города, и установление каких-либо памятных знаков производится только с разрешения местных властей. Милиция в конфликт не вмешивалась. Негодующие сорвали и утопили доску в море, а также разбили фундамент, на котором она крепилась. Чуть позже памятную доску вновь подняли из воды, погрузили на городской катер и утопили на большой глубине в центре Севастопольской бухты. Потасовка в Севастополе произошла накануне празднования Дня Военно-морских сил Украины. Этот праздник военнослужащие отмечают в воскресенье шестого июля».
 
Закадровий текст ведучої супроводжувався відповідним відеорядом, на завершення якого меморіальну дошку викинули у воду на тлі розгорнутого російського прапора.
 
Очевидно, що такий фінальний акорд зачіпає почуття громадян України, і зокрема, українських моряків, які намагаються увіковічити пам’ятну для себе дату. Відео, показане телеканалом «Україна», в цілому збігається із сюжетом Першого каналу російського телебачення, який вийшов в ефір цього ж дня, 5 липня. І якщо російські журналісти роблять власні акценти – то треба визнати, що роблять вони це, усвідомлюючи інтереси Росії у Криму. Чого в даному випадку не скажеш про їхніх українських колег. 
 
ТРК «Україна» мала би надати можливість українським морякам прокоментувати події, що відбулися, оскільки в даному разі йдеться про престиж держави, іменем якої названо і сам телеканал. Зрештою, це, фактично, відтворення в іншому місці й у меншому масштабі відомих подій на Говерлі, які сталися минулого року, коли активісти ЄСМ спаплюжили, чи зімітували паплюження, українських національних символів.
 
Крім того, у матеріалі ТРК «Україна» звучать щонайменше два звинувачення на адресу ВМС – у незаконному встановленні пам’ятного знаку та в побитті людей.
 
Зауважимо, що 5 канал, хоча й розповів майже те ж саме, але уникнув звинувачень. ТРК «Україна», звісно, має повне право вибудовувати свою версію конфлікту, але повинна при цьому представити усі точки зору. Інакше інформація виглядає упередженою.
 
Характерно, що на «Україні» не спробували елементарно проаналізувати ситуацію, зокрема її правовий аспект. Адже очевидно, що дії громадських організацій – фактично напад на військових моряків, – є правопорушенням. Але ведуча вдалася лише до емоційних висловлювань: «Возмущенная толпа неоднократно пыталась прорвать оцепление. В итоге несколько человек были избиты», ну і ще: «Милиция в конфликт не вмешивалась».
 
До речі, якщо має місце обурення, й автори сюжету акцентують на ньому увагу, не завадило б хоча б у двох словах розказати, які, власне, причини його викликали. А саме, що на тлі швидкого просування німецьких військ по Криму, у квітні 1918 року частина кораблів ЧФ підняла прапори УНР, інша пристала на бік більшовиків та вийшла із Севастополя. Чомусь відповідний «бек» змогли зробили на ОРТ, але не зробили на ТРК «Україна». Натомість ми бачимо лише категоричне несприйняття самої думки про 90-річчя українського флоту від однієї з учасниць пікету: «Я возмущена тем, что 90 лет украинскому флоту, не было, нет и не будет. Нужно, я говорю, исходить из исторических реалий». На цьому історичний екскурс завершено?
 
Севастопольське міське управління міліції за наслідками подій 5 липня порушило кримінальну справу за частиною 3 статті 296 Кримінального кодексу («порушення громадського порядку, яке пов’язане з опором представникові влади чи представникові громадськості, які виконують обов’язки з охорони громадського порядку, або іншим громадянам, які припиняють хуліганські дії»). Севастопольська міська державна адміністрація, у свою чергу, повідомила, що командування ВМС «одержало в законному порядку всі необхідні погодження, у тому числі і Державної служби з питань національної культурної спадщини, і формально мало право приступати до монтажу дошки». Чому ж тоді на ТРК «Україна» так швидко знайшли свого «винуватого»?
 
Відомо, що телеканал контролюється Партією регіонів, яка не приховує своєї проросійської орієнтації. Можливо, саме тому автори матеріалу не помітили, як перейшли межу. Можливо, їм забракло професіоналізму, чи, як би це пафосно не звучало, патріотизму.
 
В принципі, українське, перепрошую, псевдоукраїнське телебачення, із завидною регулярністю ґвалтує українського глядача своїм несмаком, маніпуляціями і відсутністю елементарної громадянської солідарності. Але в новинах таке трапляється нечасто. На жаль, цього разу маємо прецедент.
 
P.S. Прес-служба ТРК «Україна» обіцяла надати офіційну точку зору каналу щодо інциденту.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21581
Читайте також
25.02.2009 10:22
Євген Булавка
, для «Детектор медіа»
23 524
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
sdfsdfsdf
5558 дн. тому
А чего вы смотрите "Украину"? Смотрите 5 канал. Это и есть плюрализм мнений, свобода слова и демократия, ради которых вы устроили оранжевый путч и свергли законное правительство, теперь законы попираются, начиная с самых высоких кабинетов и кончая мелким чиновником.
перехожий
5756 дн. тому
Пане Євгене! Така, наразі, Україна! - Виявляється, треба особливого височайшего дозволу для того, щоби українці могли відзначати пам`ятні дати своєї історії у цій Державі! Зрештою, вони й "формально мали право приступати до монтажу дошки". А от не формально!... Зате, встановити пам`ятник імператриці - ЗАПРОСТО!!!... Не забувайте, у якій Державі живемо!!!... - Такі й канали...
fet
5757 дн. тому
канал {CENSORED}...
Тетяна
5758 дн. тому
Ничего другого от этого канала не ожидала.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду