Журналістика натяків, або Як сіяти зневіру

Журналістика натяків, або Як сіяти зневіру

11 Серпня 2017
2653
11 Серпня 2017
11:00

Журналістика натяків, або Як сіяти зневіру

2653
Коли новини намагаються мімікрувати під розслідування — це погано. І навіть дуже погано.
Журналістика натяків, або Як сіяти зневіру
Журналістика натяків, або Як сіяти зневіру

Заголовок новинного повідомлення: «Партнер Порошенка виграв тендер на поставку 40 тролейбусів». Ідеться в новині про те, що тендер на закупівлю нових тролейбусів, проведений у Кременчуці, виграла корпорація «Богдан Моторс». Розплатиться місто коштами, частково отриманими у кредит від ЄБРР, а частково — як грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та екології. А «компанія “Богдан Моторс”... належить партнеру президента України Петра Порошенка Олегу Свинарчуку-Гладковському».

Як мають зрозуміти цю новину читачі? Цілком однозначно — як тонкий натяк: мовляв, от вона, корупція, президентські поплічники дерибанять західні гроші. Бо «партнер президента», винесений до заголовку, — це і є, власне, головна інформація матеріалу, а не лише наживка для читачів, саме до того «партнера» матеріал і мав за мету привернути увагу. Сам факт виграшу тендеру, фінансовий бік справи й належність компанії «Богдан Моторс» — оце й усе, що в новині є, більше нічого. То як іще її можна розуміти, про що вона повідомляє?

Ніхто не стане сперечатися: коли йдеться про взаємодію влади й бізнесу в будь-якій комбінації, небезпека корупції завжди є. Якось прочитав чудову фразу: «Де є принаймні двоє людей та гроші — там завжди є небезпека корупції». І в таких ситуаціях завжди треба пильнувати.

От тільки чи є щось схоже на пильнування в даній новині? Анітрошечки: новина — вона і є новина, а не розслідування. Хіба що в даному разі новина є емоційно забарвленою, й дуже сильно забарвленою — в кольори підозри.

А от жодних деталей, які підтвердили або розвіяли би підозру, в новині немає. Немає даних про умови тендеру, про вимоги міста-замовника до постачальника. Немає згадок про те, хто брав участь у тендері. Немає інформації, які тролейбуси й за якою ціною учасники тендеру пропонували — навіть щодо «Богдан Моторс» згадано лише, що «пропозиція “Богдан Моторс” акцептована тендерним комітетом замовника... як найбільш вигідна за ціною», й так і не названо, за якою саме ціною. Немає й близько експертної оцінки якості пропозицій учасників тендеру, без якої читачі не в змозі оцінити, чи обґрунтовано саме ця компанія виграла тендер, а чи й справді щось там нечисто. Окрім «прозорого натяку», немає взагалі нічого.

А видання, що оприлюднило цей матеріал, до речі, зветься «НВ-бізнес»! Тобто його цільовій аудиторії всі ці подробиці, цілком може бути, були б цікавими й просто так, самі по собі!

Тепер про інше: що таке «партнер Порошенка», що означають ці два слова, поставлені поруч? У чому саме партнер? Нинішній партнер? А чи колишній? У матеріалі про все це немає ані згадки. А якщо колишній, то чи означає це, що всім, геть усім, хто коли-небудь стикався в бізнесових справах із Петром Порошенком, тепер треба негайно кидати все й іти по світах із торбинами, бо в іншому разі — страшна корупція?

А тепер уявімо собі матеріал під заголовком: «Білявка з потужним бюстом виграла тендер на закупівлю 40 тролейбусів». Вас це обурило б, чи не правда? Бо згадки про білявку й розмір бюсту в даному разі були б геть несуттєвими, типовою полуничкою були б. Але в даному контексті, виходячи зі змісту конкретного матеріалу, «партнер президента» має до суті справи такий самий стосунок, як і «білявка» — тобто ніякого. Це — та сама полуничка. Тільки от виглядає, ніби привернення уваги до «партнера президента» й було головною, а то і єдиною метою публікації цієї новини, а все інше в ній — наповнювач, причому абияк домішаний наповнювач, бо не може ж новина складатися з самого лише заголовку.

А тепер розгляньмо інші повідомлення про подібні ж події в різних медіаджерелах і зрозуміймо: йдеться про стійку тенденцію. Отакий заголовок: «name="newsName">Компанія партнера Порошенка виграла півмільярдний тендер на поставку тролейбусів». (Це вже новина про Київ.) Тут хоча б названо учасників тендеру й повідомлено, що «Богдан Моторс» під час аукціону знизив ціну, тоді як його головний конкурент «МАЗтранссервіс» — ні.

Але от останній абзац: «Співвласником “Богдан Моторс” раніше був чинний Президент України Петро Порошенко, а тепер компанія належить його бізнес-партнеру Олегу Гладковському, першому заступнику секретаря РНБОУ. “Богдан” став найбільшим постачальником автобусів і тролейбусів в Україні після Революції гідності». Усе в ньому й так, і не так. Порошенко справді був співвласником, але припинив ним бути ще 2009 року. І в даному разі слово «раніше» без конкретизації дуже скидається на маніпулятивне. Після Революції гідності тролейбуси «Богдан» і справді з'явилися в кількох містах, де їх раніше не було. Але, скажімо, тролейбуси до Києва «Богдан» почав масово постачати ще напередодні Євро-2012. Ще раніше він доправив величезну партію тролейбусів до Сімферополя, Ялти й Алушти, що дозволило нарешті до значної міри оновити тролейбусний парк цих міст і гірської міжміської траси. Головне ж, саме після Революції гідності почалися регулярні поставки тролейбусів до різних міст України, тоді як за президентства Януковича їх не було (окрім згаданих уже Сімферополя, Ялти й Алушти, а ще Севастополя й, головним чином, поставок до міст — господарів того самого Євро-2012, та й то за винятком Львова). До Революції гідності міський електротранспорт занепадав, ледь животів, а після неї все ж таки почав розвиватися. А ще «Богдан Моторс» є відносно новим виробником міського транспорту великої місткості, нинішній модельний ряд з'явився 2010 року. В читачів же має складатися враження, що прихід Порошенка до Банкової став єдиною причиною успіху компанії.

Ще матеріал про Київ, уже з нейтральним заголовком: «“Богдан” поставит Киеву 80 троллейбусов за 500 миллионов». Але й тут завершення «прозоро натякає»: «Совладельцем "Богдан Моторс" ранее был Петр Порошенко, а теперь компания принадлежит его бизнес-партнеру Олегу Гладковскому (Свинарчуку), первому заместителю секретаря СНБОУ. Как сообщалось, Порошенко расстался со своей долей в "Богдане" в 2009 году. Его пакет перешел Гладковскому в обмен на долг в 100 млн долларов и миноритарную долю Гладковского в корпорации Roshen. Поводом для сделки стали финансовые проблемы "Богдана" во время кризиса 2009 года.

По словам Гладковского, он контролирует 100 % корпорации "Богдан". Напомним, "Богдан" стал крупнейшим поставщиком автобусов и троллейбусов в Украине после Революции достоинства». Це не сприймалося би як натяк, якби видання настільки ж детально інформувало про власників усіх згадуваних в усіх новинах фірм. Але ж не інформує.

Інше видання, новина: «Тролейбусний тендер на третину мільярда у Києві виграла компанія партнера Порошенка». Звернімо увагу на лід: «Тендер на 80 тролейбусів “Богдану” допомогла розіграти фірма, наближена до народного депутата з “Волі народу”». В чому допомогла, як допомогла? З тексту випливає одне-єдине: до депутата з «Волі народу» є нібито близьким інший учасник тендеру, тобто прямий конкурент «Богдан Моторс». Тут уже прозорий натяк на змову учасників тендеру — як і годиться, без жодних доказів. Побіжно заляпаною виявилася і згадана в новині система ProZorro, із сайту якої взято дані: вийшло, що вона потурає тендерному шулерству?

А отут не полінуйтеся, зайдіть і погляньте на ілюстрацію. Коментарі зайві.

Це далеко не повний перелік публікацій бодай на дану тему. Якщо раніше мейнстримом були звинувачення без доказів, то тепер — звинувачення без звинувачень, самі лише натяки, які, втім, аудиторія гарантовано зрозуміє саме так, як передбачено. І — в жодному матеріалі немає жодних даних про те, що ж являють собою тролейбуси «Богдан», які вони.

Розмови з понад десятьма випадковими київськими водіями тролейбусів дали напрочуд одностайні відгуки — лише позитивні. Кілька водіїв заявили навіть так: «Богдани» — найкращі тролейбуси, що надходили до Києва за останні чверть століття. Боюся бути звинуваченим у піарі, але немає куди подітися від факту: лише компанія «Богдан Моторс» змогла створити тролейбуси, придатні до експлуатації на гірській трасі у Криму. До того жоден інший український, російський і радянський виробник зробити цього не зміг. І ще на початку нинішнього десятиліття на гірській трасі працювали виключно чеські «Шкоди», постачання яких припинилося 1990 року, а найстаріші було виготовлено ще в першій половині 1970-х.

Тепер, коли до Сімферополя замість «Богданів» надходять російські «Мегаполіси», на сайті знавців та любителів міського електротранспорту http://transphoto.ru/ можна знайти в коментарях чимало порівнянь двох типів тролейбусів — усі на користь українського. І від кримчан, і від росіян. Сайт, до речі, російський. Не вивчав його весь, але серед того, що бачив, жодного негативного відгуку про тролейбуси «Богдан» не трапилося.

Знову ж таки, це не реклама, це — факт, без якого в подіях не розібратися. І цей факт свідчить: компанія «Богдан Моторс» — це не якісь «роги та копита», що виграють тендери лише завдяки близькості до влади, це, треба думати, фірма, що виготовляє цілком гідну продукцію. І, до речі, далеко не в усіх містах тендери виграє саме ця компанія. Але коли, скажімо, вже цього місяця до Сум надійшли зовсім інші тролейбуси, ніякого ажіотажу у ЗМІ це не викликало. А «партнер президента» у Кременчуці — викликав. То, виходить, кандидатуру «Богдан Моторс» треба завалювати й завалювати — бо саме в тому полягатиме справедливість?

Але ж наші ЗМІ чинять саме так. Вважається, що позитивні відгуки хоч про представників влади, хоч про представників бізнесу — це піар та джинса. А завдання вільних і незалежних ЗМІ — мочити й іще раз мочити. От просто так, заради принципу, з будь-якої нагоди. Вільні, чесні й незалежні ЗМІ — це негатив і ще раз негатив. Для якого згодиться будь-який привід — хай навіть притягнутий за вуха, а то й зовсім пересмикування.

Усе написане вище, звісно ж, можна вважати за порохоботство, дурнуватий оптимізм, погляд крізь рожеві окуляри тощо. Але, знову ж таки, ніхто не стане сперечатися: в Україні корупція становить одну з найбільших національних небезпек. І результатів боротьби з нею поки що не видно. Так само зрозуміло: обпікшись на Януковичі, українські ЗМІ тепер дмухають на всіх — тим паче, що це тепер і дозволено, й навіть модно. От тільки журналістика натяків від корупції не врятує. Й журналістика «мочіння в сортирі» теж не врятує. Є факти, є обґрунтовані підозри — давайте їх на розсуд аудиторії. Немає фактів, є лише тонкі натяки? Тоді подавайте їх як власні припущення. Бо довкола — натяки й натяки, здебільшого лише вони самісінькі, а українці переконані: нині — така корупція, що на її тлі навіть Янукович був святим. І що взагалі все довкола — безнадійно, безпросвітно й безрадісно.

І це, до речі, проблема, яку варто бодай озвучити. Нині для багатьох медіаджерел чи не головним у поданні новин є швидкість, оперативність — і дуже часто на шкоду точності, а то й здоровому глузду. А брати експертні оцінки — це втрачати дорогоцінний час. До того ж, такі оцінки роблять тексти новин більшими за обсягом, і чимало хто оцінює їх як перевантаження.

Інший аспект: існує межа, що відділяє позитивну інформацію від джинси та піару. І далеко не будь-яка позитивна інформація є джинсою. Чи не настав час, попри всю швидкість, вівдрізняти одне від одного?

Ще один аспект: журналістика натяків є дуже зручною для різноманітних «третіх сторін» — для тих, хто намагається маніпулювати засобами масової інформації та їхньою аудиторією, домагаючись потрібного собі тлумачення подій, ситуації в Україні й потрібних собі суспільних настроїв. До того ж, натяки неможливо спростувати, це немов бій із тінню — а навіяні ними переконання в аудиторії залишаються.

А ще... Як відомо, кожна дія викликає протидію. І якщо в нас панує, перш за все в новинах, журналістика натяків — то, можливо, даремно сподіватися, що влада стане відкритою й приязною до медіа?

Фото: kpt.kiev.ua

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2653
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду