Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг  на «Санденсі»

Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг на «Санденсі»

1 Лютого 2015
9590
1 Лютого 2015
11:57

Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг на «Санденсі»

9590
Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг  на «Санденсі»
Документальний фільм про Чорнобиль «Російський дятел» переміг  на «Санденсі»

Стрічка Чеда Грасія «Російський дятел» (Україна, США та Великобританія) здобула перемогу у номінації «Найкращий зарубіжний документальний фільм» американського національного фестивалю незалежного кіно «Санденс». Про це повідомляється на сайті кінофоруму.

 

У програмі кінофестивалю фільм представляв Велкобританію.

 

У виробництві брала участь і Україна - зокрема, у роботі над стрічкою було задіяно Федора Александровича та Артема Рижикова. «Я в цьому фільму виконував обов'язки оператора-постановника. Федір Александрович грав головну роль та був художником-постановником», - уточнив у коментарі «Детектор медіа» пан Рижиков.

 

Пан Александрович у фільмі виступає ексцентричним художником, який намагається з'ясувати причини аварії на Чорнобильській атомній електростанції.

 

За версією авторів, Чорнобильська атомна катастрофа сталася на замовлення Москви, щоб відвернути увагу від невдалого експерименту з випробування зброї. Чед Грасіа використав у стрічці відео українських вуличних протестів.

 

«Назва фільму "Російський дятел" пов'язана з відомим радіосигналом, що транслювався Радянським Союзом на Захід у 70-ті роки минулого століття. Український художник Федір Александрович, родина якого стала жертвою репресій з боку Москви і Голодомору 1930-х років, захопився вивченням дивних сигналів під час свого розслідування реальної причини Чорнобильської катастрофи, - пише видання Le Point. -  Зокрема, він виявив їх зв'язок із загадковим об'єктом, побудованим на місці найстрашнішої в світі атомної катастрофи. За його теорією, об'єкт і сигнал були частиною проваленого проекту з випробування зброї - щоб відвернути увагу від нього, був замовлений перегрів Чорнобильській станції».

 

В Україні стрічку «Російський дятел» представлено ще не було. Спілкуючись з українськими журналістами, Федір Александрович висловив розчарування, що вони самі не дізналися про цей фільм і не прибули до «Санденса», аби переглянути його. 

 

Решту нагород у документальній секції розподілено так:

 

-«Найкращий американський документальний фільм»: «Вовча зграя» Крістала Мосілля;

 

-Найкращий режисер американського документального фільму: Метт Хейнеман, якого відзначено за стрічку  Cartel Lan;

 

-Приз глядацьких симпатій у категорії «Американський документальний фільм»: «Меру» Джиммі Чина й Елізабет Чай Васархелі;

 

-Найкращий режисер іноземного документального фільму: британець Кім Лонджінотто, відзначений за стрічку «Ловець сновидінь»;

 

-Приз глядацьких симпатій у категорії «Найкращий документальний фільм»: «Темна конячка» Луїз Осмонд (Великобританія);

 

-Найкращий ігровий американський драматичний фільм:  «Я, Ерл та дівчина, яка вмирає» Альфонсо Гомеза-Рейона;

 

-«Найкращий іноземний ігровий фільм»: «Повільний Захід» шотландського кінорежисера Джона Макліна.

 

З переліком іенших нагород можна ознайомитися тут.

 

Церемонія нагородження пройшла 31 січня у Парк-Сіті (штат Юта).

 

Цього року в конкурсній програмі «Седенса» було представлено 118 повнометражних і короткометражних фільмів з тридцяти країн світу.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9590
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду