У Мінкультури хочуть продовжити випуск «Кримської світлиці» в електронному форматі з Києва

У Мінкультури хочуть продовжити випуск «Кримської світлиці» в електронному форматі з Києва

14 Червня 2015
2322
14 Червня 2015
13:55

У Мінкультури хочуть продовжити випуск «Кримської світлиці» в електронному форматі з Києва

2322
У Мінкультури хочуть продовжити випуск «Кримської світлиці» в електронному форматі з Києва
У Мінкультури хочуть продовжити випуск «Кримської світлиці» в електронному форматі з Києва

Міністерство культури України розглядає можливість випуску «Кримської світлиці» в електронному форматі за умови переїзду редакції до Києва та наявності корпункту в Криму. Про це в інтерв'ю кореспонденту «Крим. Реалії» розповів заступник міністра культури Ростислав Карандєєв.

 

Він повідомив, що наступного тижня буде оголошено конкурс на заміщення вакантної посади директора «Національного газетно-журнального видавництва», яке здійснює функцію редакції газети. «Ми сподіваємося, що прийде людина сучасна, освічена, яка зможе ухвалити оперативні та вірні рішення», - сказав Ростислав Карандєєв.

 

Також він додав: «Після цього ми хотіли б обов'язково активізувати нашу роботу в кримському напрямку. Зокрема, ми запропонували редакції переїхати. Хто не може переїхати, ми ухвалимо організаційне рішення про звільнення цих людей. А на їхні місця буде оголошений конкурс з тих, хто може працювати в Києві». Співробітникм редакції, які не зможуть переїхати, за словами пана Карандєєва пропонуватимутьстворити в Криму кореспондентський пункт із наданням відповідного статусу.

 

Пан Карандєєв висловив упевненість, що до кінця червня у Мінкультури визначаться із планом дій щодо «Кримської світлиці», а до кінця літа видання вийде в оновленому форматі в інтернеті, а за наявності фінансування - в друкованому варіанті.

 

Характеризуючи нинішню ситуацію із «Кримської світлицею», заступник міністра акцентував на тому, що через віддаленість редакції та складний спосіб комунікації (редактор не приїздить до Києва, не надає номер мобільного телефону), було прийнято рішення, починаючи з лютого, призупинити виплату зарплати її співробітникам. Крім того, заступник міністра вважає «дивним» електронний формат спілкування між гендиректором видавництва Романом Ратушним, який перебуває в Києві, і паном Качулою, який працює в Криму.

 

«Ми не можемо за рахунок державного бюджету виплачувати кошти невідомо кому. Бо, чесно скажу, якщо рік людини не бачимо в очі, то ми вже не знаємо, хто це, де він, і як він себе почуває», - пояснив Ростисла Карандєєв.

 

За його словами, деякі колишні працівники редакції також не володіють інформацією про місцеперебування  Віктора Качули.

 

За рішенням Мінкультури головного редактора «Кримської світлиці» можуть звільнити. «Є трудовий договір безтерміновий, коли людину призначають на посаду. Але є й інша норма, за якою ми з вами живемо - відсутність упродовж трьох годин на робочому місці вже є підставою для догани, а дві такі догани - звільнення за статтею 40 КЗпП, - сказава пан Карандєєв. - У цьому випадку ми стоїмо на порозі ухвалення кадрового рішення про звільнення за чисто формальними, але законними підставами».

 

Коментуючи причини призупинення виходу друкованої версії газети, Ростислав Карандєєв нагадав, що тираж видання становив 1000 примірників, з яких передоплата налічувала 200. Але забезпечити доставку, за словами пана Карандєєва, вже неможливо: «Основний споживач - житель Криму, українець не має можливості сьогодні отримувати цю газету в друкованому вигляді ні через передоплату, ні фізично шляхом доставки цієї газети якимись іншими способами крім "Укрпошти"».

 

Як писала «Детектор медіа», Віктор Качула наголошує на тому, що протягом чотирьох місяців редакція Кримської світлиці» продовжувала працювати й очікує на виплату зарплати. За його словами, в Мінкультури і «Національному газетно-журнальному видавництві» звернення головного редактора ігнорують. Із відкритими листами, у якому редактор привертав увагу до проблем видання, він звертався до колишнього міністра культури Євгена Нищука, нинішнього міністра культури В'ячеслава Кириленка та генерального директора видавництва Романа Ратушного.

 

За словами пана Качули  він випадково довідався, що є наказ від 17 березня за підписом Романа Ратушного про переведення офісу «Кримської світлиці» із Сімферополя до Києва.

 

«Відразу листом звернувся до Ратушного і Мінкультури прямо запитав, чи це не фейк, і попросив пояснень та коментарів. Не отримав їх і досі. Ніхто нам офіційно (та й неофіційно) не пропонував нікуди переїжджати. Тобто, якби не той «витік» інформації, ми, можливо, й досі не знали б, що взагалі може бути такий наказ. Для працівників редакції наказ це просто нереальний (де жити на новому місці, а як бути із сім'ями та іншим?). Для газети - це остаточний обрив зв'язку з Кримом, бо те, що, можливо, й збираються видавати у Києві, назві «Кримська світлиця» вже не відповідатиме», - прокоментував редактор.

 

Також він сказав: «Про плани розвитку, про припинення фінансування «Світлиці» ніхто не повідомляв, і взагалі - за весь час з моменту окупації - жодного офіційного документа з Києва, жодної відповіді на мої листи ми в Криму не отримували».

 

Як відзначав пан Ратушний, редакція «Кримської світлиці» працює практично підпільно, адже з орендованого приміщення її виселено, працівники виконують свої професійні обов'язки за місцем власного проживання.

 

А пан Качула наголошує, що поїздки до Києва у видавництві за службові відрядження не вважають, тоді як зарплату (13 635 грн. на місяць для семи працівників) сплачують невчасно.

 

«Детектор медіа» вже не одноразово повідомляла про складну ситуацію в Національному газетно-журнальному видавництві Мінкультури. Працівники видавництва протягом кількох років звертаються до редакції, повідомляючи про фінансові труднощі й конфлікти з окремими керівниками видавництва.

 

Запитання щодо подальшого майбутнього «Кримської світлиці» «Детектор медіа» скерувала в інформаційному запиті до прес-служби Міністерства та пана Ратушного. Однак у секторі організації доступу до публічної інформації відомства вважають, що мають право відмовитися розглядати запит через те, що його було подано в електронному форматі на редакційному бланку.

 

Тим часом проблемами  «Кримської світлиці» після звернення «Детектор медіа» зацікавилися у Міністерстві інформаційної політики України. Як повідомив ТК пан Качула, редакція веде переговори із представниками цього Міністерства.

 

«Детектор медіа»

Фото -  «Крим. Реалії»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2322
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду