Польська кіноакадемія провела акцію «Я – Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара»

Польська кіноакадемія провела акцію «Я – Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара»

3 Березня 2015
3111
3 Березня 2015
12:00

Польська кіноакадемія провела акцію «Я – Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара»

3111
Польська кіноакадемія провела акцію «Я – Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара»
Польська кіноакадемія провела акцію «Я – Олег Сенцов» на церемонії вручення польського «Оскара»

2 березня діячі польського кінематографу під час вручення у Варшаві нагород Польської кіноакадемії «Орли-2015» (польський «Оскар») провели масову акцію над підтримку ув'язненого в Росії українського режисера Олега Сенцова і закликали російську владу його негайно звільнити. Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

 

Під час вручення нагород польського кінематографу «Орли» Польська кіноакадемія (Polska Akademia Filmowa) розпочала нову акцію щодо звільнення Олега Сенцова. Про солідарність з ним заявив президент Академії Даріуш Яблонський, також картку за написом «Я - Олег Сенцов» зробила собі Агнєшка Холланд, яка очолює Європейську кіноакадемію (EFA), та інші кіномитці.

 

Під час церемонії вручення «польських Оскарів» композитор та співачка українського походження Олена Леоненко і Даріуш Яблонський розповіли історію Олега Сенцова, якого у Польщі представляють як кінорежисера, що не визнає російської анексії Криму, і попросили присутніх підняти картки з написом «Я - Олег Сенцов».

 

Gazeta Wyborcza також нагадує, що Олег Сенцов за сфабрикованим звинуваченням перебуває за гратами у Росії уже 10 місяців, при цьому його били і піддавали тортурам. Видання також нагадує, що минулого року на Міжнародному кінофестивалі у Каннах Агнєшка Холланд закликала звільнити режисера з-під арешту. Польська режисерка застерегла: «Добре знаємо, що переслідування діячів культури політичним режимом завжди означає перетворення цього режиму на диктатуру».

 

Тоді 37 тисяч осіб підписали петицію з закликом про звільнення Олега Сенцова. Серед режисерів, які просили за українського митця, були, крім Агнєшки Холланд, Педро Альмодовар, Роберто Бенін'ї, Фолькер Шльондорф, Вім Віндерс, Анджей Вайда та інші. Про долю ОлегаСенцова  нагадав під час Московського міжнародного кінофестивалю улюблений кінорежисер Володимира Путіна Микита Михалков.

 

Нагадаємо, у лютому Берлінська Академія мистецтв звернулася до російського уряду із закликом негайно звільнити українського кінорежисера Олега Сенцова. Президент Академії Клаус Штек заявив, що він та інші працівники установи не підтримуватимуть жодних офіційних контактів з російськими культурними закладами, доки українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно утримують в російській тюрмі, не буде звільнено.

 

Український кінорежисер Олег Сенцов, відомий за повнометражним фільмом «Гамер», а також українські громадяни Олексій Чірній, Геннадій Афанасьєв та Олександр Кольченко 11 травня минулого року були викрадені Федеральною службою безпеки Російської Федерації (ФСБ РФ) з території окупованої Росією АР Крим. Після викрадення їх доправили до слідчого ізолятора «Лефортово» в Москві.

 

Усіх чотирьох громадян України звинувачують у тому, що вони нібито у складі терористичного угрупування вели приготування до вчинення терористичного акту - вибухів у ніч з 8 на 9 травня саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу «Вічний вогонь» та пам′ятника Леніну в Сімферополі (АР Крим), а також у підпалі офісів громадської організації «Російська громада Криму» і представництва партії «Єдина Росія» в Сімферополі 14-18 квітня.

 

Стосовно них було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 205 («терористичний акт»), ч. 2 ст. 205.4 («організація терористичного співтовариства») і ч. 3 ст. 222 («незаконний обіг зброї») КК РФ. Рішенням суду четверо українців були взяті під арешт.

 

Суд у Росії заявляв, що вважає арештованих громадянами Російської Федерації тому, що вони як жителі Криму начебто набули громадянства Росії автоматично, не написавши своєчасно заяву про відмову від російського громадянства, і відмовляється допускати до них українських дипломатів. Самі ж затримані стверджують, що є українцями і не набували російського громадянства.

 

26 грудня 2014 року Лефортівський районний суд Москви продовжив до 11 квітня термін арешту Олега Сенцова. Ув'язнений режисер на суді заявив, що всі обвинувачення проти нього базуються на недостовірних свідченнях однієї особи.  

 

5 лютого адвокат пана Сенцова Дмитро Дінзе повідомив, що Генеральна прокуратура Росії визнала де-факто наявність подвійного громадянства в українського режисера Олега Сенцова, але судитиме його як громадянина РФ.

 

У травні 2014 року Національна спілка кінематографістів України, Європейська кіноакадемія та Кіносоюз Росії вимагали звільнити затриманого ФСБ українського режисера Олега Сенцова.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3111
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду