ПАРЄ одностайно підтримала вимогу звільнення Надії Савченко - спікер Держдуми проти

ПАРЄ одностайно підтримала вимогу звільнення Надії Савченко - спікер Держдуми проти

27 Січня 2015
4224
27 Січня 2015
17:15

ПАРЄ одностайно підтримала вимогу звільнення Надії Савченко - спікер Держдуми проти

4224
ПАРЄ одностайно підтримала вимогу звільнення Надії Савченко - спікер Держдуми проти
ПАРЄ одностайно підтримала вимогу звільнення Надії Савченко - спікер Держдуми проти

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЄ) схвалила поправку до резолюції щодо України, в якій йдеться про необхідність звільнення народного депутата Надії Савченко, яку у Росії утримують під вартою за звинуваченням у загибелі російських журналістів. Про це повідомляє «Українська правда».

 

Жоден із депутатів ПАРЄ, в тому числі російські, не виступив проти, голосування профільного комітету було одностайним - на ньому росіяни також голосували «за», зазначає видання.

 

Таким чином, формальне голосування не проводилося, норму про звільнення Надії Савченко було затверджено автоматично. Найближчим часом на дебатах у Страсбурзі буде розглянута також норма про те, щоб вимогу про звільнення було поширено на всіх «в'язнів війни», які перебувають за гратами у РФ.

 

Розгляд резолюції триває.

 

Водночас спікер Державної думи РФ Сергій Наришкін заявив, що вважає неприпустимим звільнення народного депутата Надії Савченко під «тиском» на ПАРЄ, передає «Європейська правда».

 

«Савченко підозрюють у співучасті у вбивстві російських громадян, російських журналістів. Цей злочин стався ще за кілька місяців до її обрання до Верховної ради. Тому лише у випадку, якщо суд визнає її невиновність, Савченко вийде на свободу», - заявив він.

 

Напередодні російська делегація у Страсбурзі неодноразово змінювала публічну позицію щодо звільнення Надії Савченко через проведення кулуарних переговорів.

 

Нагадаємо, 26 січня Бюро Парламентської асамблеї Ради Європи, що є керівним органом ПАРЄ,  більшістю голосів ухвалило рішення про визнання імунітету народного депутата Надії Савченко.

 

Як відомо, Надія Савченко голодує вже 46-й день. Її життя підтримується періодичним капанням глюкози. 

 

Нагадаємо, Президент Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ) Анн Брассер закликала Росію звільнити українську льотчицю, народного депутата Надію Савченко для участі у відкритті сесії ПАРЄ 26 січня. Водночас, спікер Держдуми РФ Сергій Наришкін заявив, що  член делегації ПАРЄ від України Надія Савченко буде звільнена, тільки якщо суд не встановить її провину.

 

Ув'язнена у Росії українка розпочала голодування  13 грудня 2014 року. Вона мала намір продовжувати акцію до 26 січня 2015 року - дати, коли розпочинається сесія Парламентської ради Європи (ПАРЄ) у Страсбурзі (Франція).

 

У Росії Надію Савченко звинувачують у причетності до загибелі російських журналістів. Сама вона всі звинувачення відкидає, її захист наполягає, що льотчицю викрали і примусово вивезли з території України. 

 

5 січня в інтернеті стартувала міжнародна інтернет-акція на підтримку Надії Савченко. Активісти створюють і поширюють у мережах Twitter i Facebook фото- та відеоматеріали з інформацією про Надію Савченко різними мовами і поширюють її з хештегом #FreeSavchenko.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4224
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду