Комісія Київради рекомендувала Кличку негайно звільнити Кострицю з «Вечірнього Києва» (ДОПОВНЕНО)

Комісія Київради рекомендувала Кличку негайно звільнити Кострицю з «Вечірнього Києва» (ДОПОВНЕНО)

27 Січня 2015
5541
27 Січня 2015
16:05

Комісія Київради рекомендувала Кличку негайно звільнити Кострицю з «Вечірнього Києва» (ДОПОВНЕНО)

5541
Комісія Київради рекомендувала Кличку негайно звільнити Кострицю з «Вечірнього Києва» (ДОПОВНЕНО)
Комісія Київради рекомендувала Кличку негайно звільнити Кострицю з «Вечірнього Києва» (ДОПОВНЕНО)

26 січня постійна комісія Київради з питань інформаційної політики та реклами прийняла рішення рекомендувати київському міському голові Віталію Кличку негайно звільнити в. о. головного редактора газети «Вечірній Київ» Романа Кострицю (на фото). Про це у Facebook повідомила депутат Київської міської ради, секретар комісії з питань інформаційної політики та реклами Рена Назарова.

 

Роман Костриця є виконувачем обов'язків головного редактора газети «Вечірній Київ» з 2007 року.

 

«Справа не тільки в тому, що керівник систематично уникає, зокрема, фінансового звіту про свою діяльність перед киянами та депутатським корпусом, різко прикриваючись роздержавленням друкованих ЗМІ, - пояснила пані Назарова. - А за ганебні факти проросійської редакційної політики, про які сьогодні говорять кияни, про які сьогодні вкотре повідомили колеги. Переконана, що в умовах інформаційної війни та реальної війни на Сході України такі дії не просто не припустимі, але й мають каратись відповідно».

 

Депутат Київради, член комісії з питань інформаційної політики та реклами Роман Андрейко розповів «Детектор медіа», що 26 січня комісія вкотре намагалася заслухати звіт в.о. головного редактора КП «Редакція газети "Вечірній Київ"» Романа Костриці про діяльність його комунального підприємства, але пан Костриця не прийшов на засідання й не надав письмового звіту.

 

«У черговий раз Костриця проігнорував засідання комісії, - розповів пан Андрейко. - Письмово його лист виглядає як знущання. Бо він написав щось приблизно такого змісту: "не зрозуміло, що ви хочете, уточніть - то я вам надам". Це повне ігнорування питань і пропозицій з боку Київради, відмова надавати будь-які звіти, відмова приходити на зустрічі і звітувати, у тому числі, коли було запрошення на останню сесію Київраду, і неодноразово на засідання комісії».

 

Щодо «ганебних фактів проросійської редакційної політики» у «Вечірньому Києві», про які написала Рена Назарова, Роман Андрейко навів такий приклад: «З останнього, що я пам'ятаю, - це повідомлення про ще один добровольчий батальйон, яке проілюстровано фотографією із зображенням російських солдат. Причому, зрозуміло, що той, хто підбирав цю фотографію, знав, що ці солдати не українські воїни, тому що фотографія взята з офіційного сайту Южного федерального округа РФ».

 

 

Також особливості редакційної політики «Вечірнього Києва» відзначав у зверненнях до депутатів Київради колишній депутат Київради і Верховної Ради, громадський діяч Олександр Бригинець.

 

Зі слів пана Андрейка, звільнити керівника комунального підприємства не можуть ані профільна комісія, ані Київрада - це компетенція міського голови. Тому комісія й прийняла рішення звернутися до мера. «Спочатку планувалося, що ми будемо готувати проект рішення Київради про звільнення. Потім нам юристи підказали, що це процедурно неправильно і може бути тільки звернення до міського голови, який вправі це зробити. Тож ми так і зробили», - пояснив він.

 

Рена Назарова уточнила «Детектор медіа», що звернення до київського міського голови підтримали одноголосно всі члени комісії з питань інформаційної політики та реклами.

 

«Комунальне підприємство є власністю територіальної громади Києва й утримується коштом платників податків столиці. Тож виникає питання, чому редактор не приходить звітувати чотири рази поспіль, не реагує на наші запити і запрошення, - пояснила пані Назарова «Детектор медіа». - Що там відбувається з фінансово-господарською діяльністю? Чому люди так часто нашій комісії почали надсилати нарікання щодо ознак проросійської редакційної політики? Якщо людина нас просто ігнорує, виникають підозри, що там є що ховати».

 

За її словами, у бюджеті Києва, який Київрада ухвалюватиме 28 січня, передбачені чималі кошти на фінансування «Вечірнього Києва». «Чому ми маємо його фінансувати, коли нам керівник навіть не прозвітував, хоча за законом про місцеве самоврядування він має робити це двічі на рік», - зауважила вона.

 

Пані Назарова уточнила, що комісія рекомендує міському голові звільнити Романа Кострицю не лише з посади головного редактора, а й з посади голови ліквідаційної комісії комунального підприємства (ще за часів Леоніда Черновецького, коли комунальні ЗМІ планували об'єднати в «Київський медіахолдинг», були створені їхні ліквідаційні комісії).

 

«Ми хочемо не просто відпустити людину, а звернутися до компетентних органів, які мають промоніторити і перевірити діяльність на предмет додержання чинного законодавства. Є правоохоронні і контролюючі органи - нехай вони розберуться з паном Кострицею і з його діяльністю в цій газеті», - додала Рена Назарова. 

 

Нагадаємо, що представники «Вечірнього Києва» не з'явилися й на засідання постійної комісії Київради з питань культури і туризму, яка планувала розглянути звіт про діяльність газети «Вечірній Київ» і звернення Олександра Бригинця щодо редакційної політики видання.

 

Коли депутати Київради почали виявляти інтерес до діяльності «Вечірнього Києва», редакція муніципальної газети поширила відкрите звернення від імені колективу до київського міського голови Віталія Кличка, у якому заявила про наміри роздержавитися та попросила міську владу про підтримку.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5541
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ty154
3377 дн. тому
Мнение депутатов - это замечательно, но почему вы игнорируете позицию редакции? http://eveningkiev.com/article/19415 http://eveningkiev.com/article/19090
Киевлянин
3377 дн. тому
Это Путин виноват, не иначе. Может депутатам пора прекратить ловить шпионов и заняться своим прямым делом - канализацией?
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду