Олег Фіалко залишає Український Оскарівський комітет після дискусії щодо фільмів «Плем’я» і «Поводир»

Олег Фіалко залишає Український Оскарівський комітет після дискусії щодо фільмів «Плем’я» і «Поводир»

11 Вересня 2014
11607
11 Вересня 2014
12:01

Олег Фіалко залишає Український Оскарівський комітет після дискусії щодо фільмів «Плем’я» і «Поводир»

11607
Олег Фіалко залишає Український Оскарівський комітет після дискусії щодо фільмів «Плем’я» і «Поводир»
Олег Фіалко залишає Український Оскарівський комітет після дискусії щодо фільмів «Плем’я» і «Поводир»

Український кінодіяч Олег Фіалко залишає Оскарівський комітет, який він очолював. Про це пан Фіалко повідомив у коментарі «Детектор медіа» особисто.

 

«Дискусія навколо фільмів "Плем'я" та "Поводир" епатує, аргументи з обох боків дивовижні. Зрозумів: ліс, в якому живемо, загине. Але чи виникне на його місці торф? Тисячі на фронті продовжують боротьбу за гідність. Вочевидь і за нашу. Чи варті ми цього?

 

Я полишаю своє членство в Оскарівському комітеті. Впевнений, як ніколи: з каламутного озера не витікає чиста ріка», - прокоментував своє рішення Олег Фіалко.

 

Нагадаємо, рішення Оскарівського комітету висунути від України на здобуття премії «Оскар» Американської кіно академії в номінації «Фільм іноземною мовою» стрічку «Поводир» режисера Олеся Саніна викликало бурхливу емоційну реакцію в українській кіноспільноті. Адже фаворитом частини критиків і продюсерів була картина «Плем'я» режисера Мирослава Слабошпицького. Ще одним претендентом на здобуття «Оскара» був фільм «Трубач» Анатолія Матешка.

 

Коментуючи вибір членів Комітету, Олег Фіалко зазначив, що за останні три роки вибрати найдостойнішого претендента на здобуття «Оскара» було найважче: «всі три фільми, які номінувалися, дуже високого гатунку»

 

Одним із перших своє невдоволення вибором Українського Оскарівського комітету висловив директор компанії «Артхаус Трафік», яка опікується дистрибуцією «Племені» Денис Іванов. Зокрема, на сторінці у Facebook пан Іванов висловив недовіру таємній процедурі голосування та натякнув на корупцію в лавах Комітету. Позаяк, за його словами, один із учасників голосування поцікавився в нього, чому виробники «Племені» замовляли техніку не в тій компанії, яку очолює член Оскарівського комітету.

 

Режисер стрічки Мирослав Слабошпицький на своїй сторінці у Facebook оголосив протест проти рішення Оскарівського комітету. Він закликав кіно спільноту й журналістів висловити Комітету недовіру і заявив про необхідність його люстрації,позаяк після зміни міністра культури та голови Державного агентства України з питань кіно склад Оскарівського комітету лишився колишнім.

 

«В ім'я майбутніх фільмів закликаємо всіх висловити недовіру оскарівського комітету України», - зазначив режисер «Племені». Мирослав Слабошпицький звинуватив членів Оскарівського комітету в «кулуарних міжсобойчиках» та заявив, що вони повністю відповідатимуть за реакцію «професійних іноземних ЗМІ» на стрічку «Поводир», яка висунута від України на здобуття премії «Оскар».

 

Раніше Мирослав Слабошпицький стикався із жорстким ставленням до його творчості з боку українських чиновників і старших представників кіноіндустрії. У 2002 році через конфлікт з головою Державної служби кінематографії Ганною Чміль він виїхав до Санкт-Петербургу, де працював у кіно як сценарист, другий режисер, кіножурналіст.

 

Нагадаємо, стрічка «Мамай» Олеся Саніна вже висувалася на здобуття Оскара в 2003-му році. Однак у конкурс Американської кіноакадемії не потрапила. До речі, «Оскара» не завоював жодний з українських фільмів, рішення щодо яких приймалося Українським Оскарівським комітетом.

 

«Детектор медіа»

Фото - http://dovzhenko.kinoexpert.ru

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11607
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду