Наталія Лигачова: Чеський канал для України допоможе нашій аудиторії більше пізнати європейські цінності

Наталія Лигачова: Чеський канал для України допоможе нашій аудиторії більше пізнати європейські цінності

7 Червня 2014
7830
7 Червня 2014
15:08

Наталія Лигачова: Чеський канал для України допоможе нашій аудиторії більше пізнати європейські цінності

7830
МЗС Чехії заявило про ініціативу створення телеканалу, який транслюватиме інформаційні програми в Україну російською мовою і таким чином стане конкурентом російському пропагандистському телебаченню
Наталія Лигачова: Чеський канал для України допоможе нашій аудиторії більше пізнати європейські цінності
Наталія Лигачова: Чеський канал для України допоможе нашій аудиторії більше пізнати європейські цінності

МЗС Чехії заявило про ініціативу створення телеканалу, який транслюватиме інформаційні програми в Україну російською мовою і таким чином стане конкурентом російському пропагандистському телебаченні. Як повідомляє Deutsche Welle, намір чеської дипломатії підтримують Польща, Словаччина та Угорщина. Ініціативу країн Вишеградської четвірки обумовлено тим, що російськомовні телевізійні канали в Україні перебувають під контролем Москви і з огляду на це «вимикаються» київською владою.

 

Говорячи про новий канал, у чеському закордонному відомстві посилаються на позитивний досвід Euroradio FM і сателітного каналу Belast TV, які транслюють із Європи на Білорусь. Euroradio, яке щодня має 300 тисяч слухачів, є найулюбленішою станцією людей віком від 18 до 35 років. Програми Belast дивиться кожен другий власник супутникової антени, а це - майже чверть дорослої аудиторії.

 

Головна проблема, яка постала у перебігу дискусії з приводу відкриття у Чехії орієнтованого на українських глядачів телебачення, - фінансування. Адже утримання повноцінного каналу коштуватиме сотні тисяч євро на рік.

 

- Ініціатива створення європейського мовника, який би говорив до українців російською, - давно на часі, - зауважила в коментарі «Дню» медіа-експерт, шеф-редактор ГО «Детектор медіа» Наталія Лигачова. - Але я не думаю, що канал відразу користуватиметься шаленою популярністю. Європейський новинний формат відрізняється від тієї картинки, до якої звик наш глядач. Утім, якщо це буде канал, на якому транслюватимуться цікаві європейські розважальні програми, серіали, документалістика - він цілком може мати популярність, передусім, серед молодих глядачів. Тому, думаю, що цей канал потрібно орієнтувати на молодіжну, просунуту аудиторію, яка налаштована проєвропейськи. А молодь «підтягне» до своєї групи старших глядачів. Поступово канал допоможе українцям більше пізнати європейські цінності, а відтак стане своєрідним інструментом боротьби проти російської пропаганди. Але свідомо закладати в основу майбутнього мовника контрпропагандиський концепт, думаю, не варто. Потрібно просто зробити звичайний якісний європейський канал. Українці, в тому числі й зі сходу, побачать, яким буває нормальне ТБ, і поступово відмовляться від російського. Думаю, що українська сторона повинна всіляко підтримати цю ініціативу. Туди можуть піти працювати наші молоді журналісти, які вільно володіють англійською, українською, російською та чеською мовами. З іншого боку - можна підтримати проект інструментом соціальної реклами. А взагалі, давно треба було відкрити  такий російськомовний канал в Україні. Експерти, в тому числі й я, неодноразово про це говорили на різних рівнях упродовж десяти років, але в країні так і немає україноцентричного каналу російською мовою.

 

Вадим Лубчак, «День»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Вадим Лубчак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7830
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
LUPUS
3610 дн. тому
Гаоантирую этому каналу популярность , поскольку на нём не будет гнусных рож наших политиков , без которых наши журнашлюхи не представляют своей "деятельности".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду