Першими українську музичну комедію «Трубач» Анатолія Матешка оцінили журналісти (+ФОТО)

Першими українську музичну комедію «Трубач» Анатолія Матешка оцінили журналісти (+ФОТО)

26 Березня 2014
12023
26 Березня 2014
13:39

Першими українську музичну комедію «Трубач» Анатолія Матешка оцінили журналісти (+ФОТО)

12023
Першими українську музичну комедію «Трубач» Анатолія Матешка оцінили журналісти (+ФОТО)
Першими українську музичну комедію «Трубач» Анатолія Матешка оцінили журналісти (+ФОТО)

25 березня у київському кінотеатрі «Оскар» (торгівельний центр «Гулівер») відбувся прес-показ української стрічки «Трубач» режисера Анатолія Матешка.

 

З журналістами зустрілися заступник голови Держкіно Лідія Клименко, продюсер Ольга Журженко, режисер фільму Анатолій Матешко, актори Володимир Горянський, Олексій Горбунов, Ірма Вітовська, виконавець головної ролі Леонід Шевченко та  його «голос» Влад Каращук, мультиінструменталістка Поліна Тарасенко, яка дебютувала у «Трубачі» у ролі акторки. Познайомилися представники ЗМІ і з композитором Володимиром Тарасенком, який написав інструментальні партії для «Трубача». Пісні написав композитор та учасник гурту Gogol Bordello Сергій Рябцев.

 

 

Стрічка з бюджетом на 16 млн грн. створювалася державним коштом. Виробник - «УкрКіно». Головний герой стрічки - 13-річний трубач Микола Шевченко, якого виховує бабуся. Він грає в оркестрі та пише власну музику. Із моменту, коли керівник оркестру потрапляє до лікарні, на Миколу та його друзів чекають випробування у подобі нового «педагога». Однак за підтримки товаришів і мудрих викладачів, Микола долає і корупцію, і життєві обставини, і випробування вулицею. Завершується картина хеппі ендом, а за настроєм є позитивною.

 

 

За мету стрічки творці взяли стимулювати дітей до творчості та взагалі надати їм слово. Присвячений «Трубач» «нагим учителям». Олексій Горбунов, який зіграв роль педагога дитячого оркестру «Березіль», під час прес-конференції закликав кінематографістів більше знімати фільмів про дітей, «про нинішнє покоління - талановите, сильне, яскраве».

 

Творчій групі вдалося акцентувати на культурних запитах підлітків. При цьому автори фільму звернулися до забутого вже зараз жанру музичного кіно, та реалізували його з новими для українського кінематографа якістю та масштабами. У зйомках фільму було задіяно 10 вокальних, інструментальних і хореографічних колективів. Причому для оператора-постановника Юрія Короля зйомки цієї видовищної стрічки стали дебютом у повнометражному кіно.

 

Художня частина виробництва, за словами Ольги Журженко, стала найзатратнішою. Як акцентувала продюсер, у творчої групи була можливість працювати у потрібному темпі. «Це й склало більшу частину бюджета», - зазначила пані Журженко. Робота ж над «Трубачем» тривала понад два роки.

 

   Анатолій Матешко (праворуч) та Володимир Горянський

 

Анатолій Матешко розповів журналістам, що звернутися до дитячого кіно його спонукали власні сини, які усі троє займаються музикою. «Коли з`явилася можливість знімати українське кіно, я поставив собі питання, на що не шкода витратити час та енергію та зацікавити глядача? Кому це потрібно сьогодні?- сказав режисер. - І з досвіду своїх синів, я зрозумів, що їм понад усе потрібна наша турбота, а мені потрібна їхня енергія. Це люди, яким зараз 12-14 років, люди вже нового покоління, із зовсім іншим внутрішнім світом. І їм потрібно говорити лише правду. Для мене зйомки фільму були великим стимулом, великим  вихованням і великою роботою». 

 

Автором ідеї та сценаристкою «Трубача» є Анастасія Матешко. Відповідаючи на запитання журналістів про те, як їй це вдалося, вона казала: «Просто я дуже люблю своїх дітей. Якщо кожний робитиме щось для своїх дітей, ми житимемо в прекрасній країні».

 

Виконавець головної ролі Леонід Шевченко

 

 

Мультиінструменталістка Поліна Тарасенко

 

У стрічці поряд з такими досвідченими акторами, як Нонна Гришаєва і Володимир Горянський, знімалися сотні дітей.

 

Постановками займався хореограф балету Freedom Назар Дідик. Відповідаючи на запитання, чи велися переговори з іншими хореографами, наприклад, з Раду Поклітару, якого запросили для постановок святкових Зимових Олімпійських ігор у Сочі, Анатолій Матешко відзначив педагогічні здібності пана Дідика та його вміння працювати в команді.

 

«Назар Дідик виявився ще й дуже добрим педагогом, - сказав Анатолій Матешко. - Він займався з дітьми в студії по три-чотири місяці. З Раду Поклітару я не знайомий, а Назара та його роботи знав дуже добре. І взагалі він мені імпонує як людина, це дуже важливо для роботи в колективі».

 

  Лідія Клименко, Ольга Журженко, Влад Каращук, Анатолій Матешко

 

Музично-хореографічна складова стрічки потребують окремих рецензій. За сюжетом музичного фільму задіяні у зйомках діти та дорослі вільно переходять від спілкування до мови танцю, виявляють себе у виконанні творів. Пісня ж трубача, яку, за сюжетом стрічки, він виконує у «трубі» - підземному переході на Майдані Незалежності - обіцяє стати хітом. Можливо, приклад авторів стрічки спонукає дитячих поетів та композиторів до творчості, адекватнішої викликам часу.

 

У кінотеатрах прем`єра стрічки, як писала «Детектор медіа», відбудеться 27 березня. Прокат охопить всю Україну, а також, як планувалося раніше, кінотеатри у Криму. Покази триватимуть два тижні. До послуг кінотеатрів понад 70 фільмокопій на плівці, DCP та DVD-носіях. 

 

Фільм повинен зацікавити не лише аудиторію шкільного віку, а й багатьох із їхніх батьків. Частину із них «Трубач» має спонукати до спогадів про власне дитинство, коли вони відвідували Будинки піонерів та цінували дружбу товаришів. Хоча події у фільмі суголосні нашому часові, принцип роботи оркестру «Березіль» та його керівництва деколи навіює спогади про радянські часи.  А от робота мерії, представники якої вершать справедливий суд над зловмисниками протягом кількох хвилин - просто посеред важливого конкурсу - надихає на нові часи.

 

«Детектор медіа»

Фото надані агентством маркетингових комунікацій Yummy BTL

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12023
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду