Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 12 лютого 2006 року

14 Лютого 2007
7190
14 Лютого 2007
15:45

Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 12 лютого 2006 року

7190
Гість студії - В’ячеслав Кириленко
Програма «Епіцентр» із В'ячеславом Піховшеком, «1+1», 12 лютого 2006 року

ВЕДУЧИЙ: Добрий вечір. В ефірі «ЕпіЦентр» на каналі «1+1», і я – телеведучий В'ячеслав Піховшек. Вітаю наших глядачів в Україні, глядачів «1+1 - Інтернешнл» в Сполучених Штатах Америки, Ізраїлі та Канаді. Наш сьогоднішній гість – лідер парламентської фракції «Наша Україна» В’ячеслав Кириленко. Добрий вечір, В'ячеславе.


Добрий вечір.


ВЕДУЧИЙ: У мене до Вас запитання таке, сподіваюся коротке, і прошу на нього також відповісти максимально коротко. Сайт «Разом» 12 грудня подає таку інформацію, що на розгляд партії «Наша Україна», Ви подали заяву про вступ до партії 12 грудня, 13 грудня її задовольнили. Через 12 днів 25 грудня на засіданні парламентської фракції, що проходила в Секретаріаті президента Вас обрали лідером цієї фракції. Чим пояснити такий карколомний зліт на протязі, буквально, тижня?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я би не сказав, що це карколомний зліт, як Ви висловлюєтесь. Швидше, це велика відповідальність, яку я тепер маю. А взагалі-то я і раніше дивився на діяльність Народного Союзу «Наша Україна» з прихильністю, але коли три причини, які мене стримували відбулися – я прийняв рішення взяти участь у партії. А ці причини прості: перехід до парламентської опозиції, ухвалення відповідного рішення, зміна до деяких програмових засад партії і початок внутрішнього реформування самої партії.


ВЕДУЧИЙ: Нагадаємо короткі віхи в біографії нашого гостя.


ДИКТОР: В'ячеслав Анатолійович Кириленко. Народився на Київщині. Після закінчення філософського факультету та аспірантури Київського державного університету імені Шевченка – на громадській партійній роботі. Ще в студентські роки очолював Українську студентську спілку, потім – Молодий рух. У 95-99-му роках – член президії центрального проводу Народного руху України. З 2002-го року – заступник голови Української народної партії. З 98-го року - народний депутат. Переобраний у 2002-му році. Лютий-вересень 2005-го – міністр праці та соціальної політики. З вересня 2005-го року – віце-прем'єр з гуманітарної політики. З травня 2006-го року – народний депутат України. 25 грудня 2006-го року обраний лідером парламентської фракції «Наша Україна».


ВЕДУЧИЙ: Минулого понеділка тут в «Епі-Центрі» Юлія Тимошенко, лідер блоку свого імені, оголосила про підписання заяви про спільну опозиційну діяльність, власне кажучи, її парламентської структури і фракції «Наша Україна».


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Ми підписали угоду, і я сподіваюся, що завтра просто зранку, коли Ви прокинетеся – замість привітання «доброго ранку» Ви почуєте інформацію про те, що ми дійсно об'єднали опозицію.


ВЕДУЧИЙ: Юлія Володимирівна, але Ваші слова…


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: І наш блок…


ВЕДУЧИЙ: Ваші слова можна сприймати, як офіційну заяву про створення такої єдиної опозиції?


Юлія ТИМОШЕНКО, лідер БЮТ: Думаю, да.


ВЕДУЧИЙ: Цю заяву про створення чи спільну опозиційну діяльність було оприлюднено 6 лютого. І того ж дня ми почули заяву народного депутата Петра Жебрівського, члена «Нашої України» близького до Петра Порошенка, який фактично заявив, що В’ячеслав Кириленко поставив свій підпис спільно з відозвою біля автографу Тимошенко одноосібно без узгодження з фракцією.


Павло ЖЕБРІВСЬКИЙ, народний депутат України, «Наша Україна»: На мій погляд на сьогоднішній день жодного опозиційного об'єднання немає, оскільки особисто я і достатньо багато депутатів з фракції «Наша Україна» ніколи не підтримають імперативний мандат для депутатів всіх рівнів, ніколи ми не підтримаємо закон про опозицію в тому вигляді, який є. На сьогоднішній день ми вважаємо, що підстав для дострокових виборів немає. Через це про координацію якихось дій мова йти може, але про якесь об'єднання на сьогоднішній день, я думаю, что слухи слегка преувеличены. Голосування не було, і сьогодні, по великому рахунку, навіть угоди якоїсь немає, вона вроді… неначе має як би розроблятися, але сьогодні не розроблена, і я знаю, що ця угода по крайній мірі в тому форматі, в якому декларується, підписана ніколи не буде від фракції «Наша Україна».


ВЕДУЧИЙ: Заяви Петра Жебрівського журналіст Юрій Сидоренко і оператор Андрій Тримбач записали 6 лютого вдень, а вже ввечері гостем Алли Мазур у ТСН був сам В’ячеслав Кириленко.


ВЕДУЧА: Про угоду. Фракція з нею згодна чи ні?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Безумовно, бо якби фракція не була з нею згодна, то підпис голови фракції під текстом заяви про спільну опозиційну діяльність був би сьогодні відкликаний.


ВЕДУЧА: Добре, як в такому разі…?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Однак після дискусії такого, як ми з Вами знаємо, не трапилось.


ВЕДУЧА: Як в такому разі Ви оцінюєте нинішні заяви Ваших однопартійців?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: А я ніколи не дозволю собі давати оцінку заявам колегам по фракції. Але я хочу наголосити…


ВЕДУЧА: Поясніть їх принаймні.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я хочу наголосити, що якби більшість депутатів фракції не підтримувало таку дію, то підпис голови фракції з-під заяви був би відкликаний. А взагалі по цій темі треба питати не тільки у політиків і не тільки у експертів, а запитати треба у виборців. І я думаю, що вони дадуть чітку відповідь з приводу того, повинні демократичні сили в парламенті діяти спільно, принаймні по ключових темах, чи не повинні.


ВЕДУЧА: Пане В’ячеславе, але у Вашій фракції є чимало впливових політиків і пан Жебрівський найпевніше говорив не лише від себе. Чи означає це, що все-таки у фракції є сильна опозиція до співпраці з блоком Тимошенко?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Є різні думки. У фракції не має більшості і опозиції. Ми єдина пропрезидентська фракція «Наша Україна». А думки в ній, як ми всі з вами знаємо, завжди були різні. При чому по ключових питаннях вони часто були просто діаметрально протилежні.


ВЕДУЧИЙ: Запитання В’ячеславе Анатолійовичу. Мені здається, що ситуація вимальовується приблизно так: Ви отримали від президента команду підписати угоду з БЮТ, але її не отримав Петро Порошенко. Сам Порошенко про це говорити не став, доручив Петру Жебрівському. Але Порошенко отримав подарунок від Ющенка у вигляді подання Віктора Коваля на голову СБУ, і це ускладнило ваші відносини з БЮТ. Я цитую слова Олександра Турчинова в «Главреді» від 6 лютого: «Хочу нагадати, що згідно з підписаною між БЮТ і «Нашою Україною» заявою, позиції по всіх кадрових питаннях мають узгоджуватися. І про це дійсно є пункт». Має право така версія на існування, яку я висунув?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я думаю, що спрощено і занадто персоніфікований підхід.


ВЕДУЧИЙ: А як було насправді?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Оскільки… Насправді консультації щодо можливого ухвалення спільних документів між «Нашою Україною» і БЮТ тривали ще із другої половини позаминулого тижня. Відбулося два засідання політради «Нашої України», і одне спільне засідання політрад «Нашої України» і Блоку Юлії Тимошенко. Також відбулася зустріч фракцій з президентом України Віктором Ющенко. Після того усі необхідні повноваження для підписання спільних документів були делеговані мені, як керівникові фракції, крім того, і за чинними документами я маю на це повноваження. Що і було зроблено, спільна заява про опозиційну діяльність була підписана.


Олег ВОЛОШИН, журнал «Експерт»: Олег Волошин, журнал «Експерт» - Україна. Пане В’ячеславе, я би хотів розвинути те, що щойно сказав пан Піховшек. Голосування по обранню віце-спікера Миколи Томенка. Складається враження, знову ж таки, що частина фракції поінформована про те, що таке голосування буде і, більше того, поінформований Секретаріат президента, більше того, погодження йде про таке голосування на рівні Секретаріат президента – керівництво БЮТ. Частина фракції взагалі про це не знає. Тобто в мене питання таке: наскільки правильно складається враження, що, починаючи з Вашого обрання керівником фракції, що відбувалося в Секретаріаті президента, до сьогоднішнього дня відбувається просто через, в тому числі за Вашої підтримки чи за Вашої допомоги, спроба посилити контроль президента над всією «Нашою Україною», яка цьому протидіє, як може?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: По-перше, обрання відбувалося не так в Секретаріаті президента, як відбувалася чергова зустріч фракції з президентом Ющенко. Вона не була першою, і вона не була останньою. Тому головне - не де обирається керівник фракції, а у демократичний спосіб чи ні. До речі, я хочу сказати, що для мене особисто, для багатьох моїх колег відставка Романа Безсмертного була несподіваною. А фракція, у свою чергу, не могла лишатися без керівництва. Коли президія партії «Наша Україна» ухвалила рішення про підтримку визначеної кандидатури – відбулося демократичне обрання керівництва. З приводу дій, то я би не виходив на якісь окремішності, які речі, які домінуючим чином паралізують ситуацію. Бо ми виходили не тільки із питання необхідності підтримки тих чи інших кандидатур з демократичної опозиції на ті чи інші посади. Ми виходили з базового принципу, що тепер на цій стадії розвитку країни в умовах антидемократичного і антиукраїнського реваншу, який насувається, спільна діяльність двох демократичних опозиційних фракцій у парламенті є конче необхідною. І тому ми керуємось понад усе у цьому рішенні думкою виборців, а виборці, які голосували і за «Нашу Україну», і за БЮТ, завжди вимагали від нас єдності в опозиційних діях і протистоянні. Тому будь-які питання, які можуть ускладнювати взаємодію і при цьому мають кадровий характер, все-одно будуть вирішуватися. Ми підтримали Томенка, і ми сподіваємось на підтримку БЮТ усіх кандидатур, які вносить президент України і наша фракція.


ВЕДУЧИЙ: Тоді в продовження запитання: чому угода з БЮТ не була підписана раніше, а була підписана зараз, якщо виборці вимагали цього протягом довгого часу?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Очевидно, занадто довго приходило усвідомлення того, що без взаємодії і погодженої діяльності двох фракцій демократичної опозиції протистояння реваншу не буде ефективним. Тепер це розуміння є чітким, і я думаю, що це – головний здобуток, який останнім часом має демократична опозиція.


Степан БАНДЕРА, газета «Говорить і показує Україна»: Степан Бандера, «Говорить і показує Україна»: Таке запитання стосовно заяви: ну заява, як заява, це… чи це універсал, чи декларація про наміри, Ви говорите про другі документи, які можуть бути підписані. Що конкретно пропонують опозиційні сили, які другі документи можуть бути?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я скажу те, що є насправді. Є чинна заява про спільну опозиційну діяльність у парламенті, і там є більше десяти пунктів, які чітко окреслюють взаємні зобов'язання «Нашої України» і БЮТ. І ця заява є публічною, вона всім відома, її відкрито для ознайомлення. Інші документи, які обговорювалися, але лише попередньо – це є такі документи, як угода про створення коаліції опозиційних сил, це є об'ємний документ із шести розділів, який передбачає принципи співпраці двох фракцій, перебуваючи в опозиції і у випадку перемоги на дострокових парламентських виборах. І цей документ програмового характеру, він потребує довшого часу для опрацювання. Але він не набув легітимності, оскільки не схвалений жодним керівним органом ні блоку «Наша Україна», ні БЮТ. Але він буде обговорюватись, і перше обговорення цього документу відбулося. Однак, він не ухвалений, тому в пресі, зокрема, йде різночитання, щодо заяви і угоди. Заява підписана, а над угодою йде робота.


Діана ДУЦИК, газета «Без цензури»: Діана Дуцик, газета «Без цензури». Якщо можна, я трошечки в інше русло переведу нашу розмову. Перед… буквально перед початком цієї сесії парламентської «Наша Україна» зробила заяву про те, що вона збирає підписи за відкликання Олександра Мороза з посади голови Верховної ради. Тимошенко сказала, що вона, в принципі, теж не проти підтримати цей процес. Скажіть, будь-ласка, чи щось змінилося, тому що якось ця тема затихла, можливо це змінилося після обрання Томенка віце-спікером?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Не змінилося. І фракція «Наша Україна» збирає підписи щодо відкликання голови Верховної ради Олександра Мороза із своєї посади, БЮТ надав нам у цій нашій ініціативі цілковиту підтримку. Ну, після того, коли підписи будуть зібрані, ми про це оголосимо і будемо ухвалювати рішення, як діяти далі. І це рішення, яке продиктовано не емоціями, а довготривалими процесами, які ми спостерігаємо у Верховній раді. Звичайно, для нас детонатором було опублікування Закону «Про Кабінет міністрів України», але і раніше нас багато що не влаштовувало у діяльності голови Верховної ради, і понад усе те, що, на мою думку, він прямо причетний до того, що тепер структура електорального вибору виборців, і структура правлячої коаліції і розстановки сил в парламенті не співпадають. Виборці проголосували за одне, а в парламенті правлять зовсім інші. І це є, до речі, вже готова політична підстава для дострокової парламентської кампанії.


Вадим ДЕНИСЕНКО, тижневик «Коментарі»: Вадим Денисенко, тижневик «Коментарі». У вашій спільній заяві, заяві «Нашої України» та БЮТ зокрема говориться про те, що ви плануєте спільно діяти на рівні регіонів, на рівні областей, міст і районів. На сьогоднішній день, по суті, ми можемо назвати близько 6-7-ми тільки обласних рад, в яких позиції «Нашої України» та БЮТ щонайменше діаметрально протилежні. Зокрема на Волині, ми можемо сказати, що, якщо зараз «Наша Україна» відійде від своїх позицій перехоплення депутатів БЮТ, то голова облради зміниться, те ж саме відбудеться в Тернополі і в кількох інших регіонах. Що зараз відбувається, і чи справді пішли директиви на рівень регіонів, і чи готові Ви до того, щоб поступитися на рівні областей, міст, районів своїми нинішніми посадами голів облрад, голів комітетів і так далі?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Ну, історія стосунків між «Нашою Україною» і БЮТ і в центрі, і на місцях не є простою. Це всім відомо. Однак я вважаю, що тепер ситуація в Україні зайшла настільки далеко, і антидемократичні сили настільки потужні і незламні у своїх намірах докорінно змінити обличчя країни, на мою думку, в гірший бік, що треба забувати попередню історію і працювати над тим, щоби погоджувати дії і в парламенті, і в тих місцевих радах, де щодо цього існує гостра необхідність. І, до речі, про це також іде мова в заяві про спільну опозиційну діяльність. Однак при цьому «Наша Україна» буде зберігати власні підходи до принципових ключових питань, бо ми – інша політична сила, ми – демократична політична сила, але в нашій програмі є ті постулати, які для нас є безумовною цінністю, і які ми будемо відстоювати в будь-якому випадку.


Михайло НИЩИШИН, журнал «Профіль»: Михаил Нищишин, журнал «Профиль». Скажите, пожалуйста, победившей оранжевой команде, там, не удалось вместе создать правящую коалицию, потому что считается, что не удалось договориться о постах премьера и спикера. Скажите, вот как теперь, вы призываете к досрочным выборам Верховной рады. Означает ли это, что «Наша Украина» будет поддерживать кандидатуру Юлии Тимошенко в премьеры? То есть, вернется лозунг Майдана «Юлю в премьеры»? Спасибо.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я думаю, що про ці речі просто говорити поки що зарано, оскільки дострокова парламентська кампанія не оголошена, і нам усім необхідно буде ще дуже активно попрацювати над тим, щоб ці побажання стали політичною реальністю. Я думаю, що після такої кампанії і у випадку перемоги демократичних сил повторення пройдених помилок не буде, і ми зможемо вирішити питання так, щоби всі активні люди отримали ті пости, на які вони заслуговують. В будь-якому випадку, головне, щоб перемогла демократія. Я думаю, що ми зможем цього досягти.


Вікторія ЧИРВА, газета «Известия в Украине»: Вікторія Чирва, газета «Известия в Украине». Пане В’ячеславе, Ви завжди повторюєте, що ви – демократична сила.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Так.


Вікторія ЧИРВА, газета «Известия в Украине»: І нам журналістам видається, що занадто демократична, це зводиться до того, скільки депутатів у фракції, стільки і думок. Вам, як лідеру фракції, чи не заважає це працювати, і чи не заздрите Ви внутрішньопартійній дисципліні, яка панує, наприклад в Партії регіонів? Дякую.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Ви не повірите, але це мені допомагає працювати. І я, по-перше, не перший рік в парламенті, по-друге, я дуже давно знаю більшість своїх колег, які тепер є учасниками фракції «Наша Україна». По більшості ключових питань у нас завжди були різні думки, часом діаметрально протилежні. Дискусії завжди були гарячі. Я думаю, що із цієї ситуації, в якій тепер перебуває фракція «Наша Україна», в зв'язку із новими політичними реаліями, які передбачають погодження дій демократичних сил, ми вийдемо з честі. Ніхто ніколи у фракції «Наша Україна» не буде відбирати у жодного депутата права на те, аби мати власну думку. І це не є наша проблема, це є наше багатство.


ВЕДУЧИЙ: В’ячеславе Анатолійовичу, у мене є два питання по ходу того, що Ви вже сказали сьогодні, так? Минулого тижня журналіст Мустафа Найєм у співавторстві з іншим своїм колегою з «Комерсанта України» опублікували статтю, де йшлося про проект вже не заяви, а угоди, якоїсь угоди, яка має бути в майбутньому укладена між БЮТом і «Нашою Україною», зокрема те, що БЮТу відходить посада прем'єр-міністра України і віце-спікера – першого віце-спікера, а «Нашій Україні» - посада спікера і першого віце-прем'єра України. Чому це викликало так, так би мовити, ну, зацікавлення серед багатьох журналістів – ми пам'ятаємо, як 2 липня 2004 року була укладена угода між Віктором Ющенком і Юлією Тимошенко про створення коаліції «Сила народу». Вона вийшла, з'явилася в пресі, вона була таємною, з'явилася в пресі 26 січня 2004 року - через три дні після обрання Віктора Андрійовича президентом України. Там було зафіксовано, її опублікував Юрій Морозов – ваш тодішній член фракції «Наша Україна», в «Українській правді» 26 січня 2004 року… 26 грудня, вибачте, 2004 року. Ми припускаємо, що і в даному випадку може мати місце прецедент таємних угод. Ви можете відносно цього щось сказати?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я можу спростувати, оскільки таємних угод жодних немає. Можу повторити, що один раз на спільному засіданні політрад блоку «Наша Україна» і Блоку Юлії Тимошенко відбулося обговорення проекту угоди про створення коаліції опозиційних сил, у якій мови не йде про жодні посади, а мова йде про принципи діяльності опозиції, і потім - у випадку перемоги на дострокових парламентських виборах. Але мова йде в сенсі регламенту і в сенсі спільних програмових засад. І угода ця не ухвалена, вона взята політичними партіями-учасницями блоку «Наша Україна» і БЮТ для обговорення в партіях і для напрацювання спільних позицій.


ВЕДУЧИЙ: І друге запитання моє. Ви вже сказали тільки що в програмі про можливість дострокових виборів, про поширення електорату. Ми… дуже багато людей називає тему про дострокові парламентські вибори спекуляцією, оскільки Конституція чітко визначає перелік із 3-х позицій, по яким можуть бути призначені дострокові вибори. Чому Ви так настільки на цьому наполягаєте? Адже не йдеться ні про те, що Верховна рада не може зібратися протягом 30-ти днів, сформована парламентська коаліція, сформований уряд.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Політично я вважаю, я уже говорив, передумови для дострокової парламентської кампанії визріли уже давно. І це пов'язано з невідповідністю вибору виборців у березні 2006-го року і структурою правлячої коаліції. Одна фракція дістала підтримку, як демократична фракція, а потім перейшла на бік протилежних політичних сил. Це - уже політична передумова, як у будь-якій європейській країні. Я не кажу про той політико-правовий хаос, який щомісяця додатково з'являється в Україні внаслідок все нових і нових ініціатив правлячої коаліції в парламенті.


ВЕДУЧИЙ: Ну а юридично?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: А щодо юридичних передумов, то, безумовно, їх може жорстко надати вердикт Конституційного суду, який розглядає справу щодо легітимність діючого Кабінету міністрів. Якщо вердикт буде такий, що дозволить мати справу із достроковою парламентською кампанією, то ми займемося тим, про що говоримо зараз, як політичну мету.


ВЕДУЧИЙ: У мене, і я думаю, серед журналістів дуже багато запитань, хто головний у новій коаліції, хто старший, хто молодший партнер. Чи готова «Наша Україна» підтримати Юлю Тимошенко в наступних президентських виборах, і в свою чергу, наскільки БЮТ готовий підтримати Ющенко на другий президентський термін? На це питання прошу відповісти після реклами.


Вітаю. В ефірі частина друга «Епі-Центру» на каналі «1+1». І я повторю запитання, яке я поставив перед рекламою. Хто головний у цій новій коаліції, хто старший, хто молодший партнер? Чи заходять обов'язки так далеко, що «Наша Україна» готова підтримати Юлію Тимошенко на наступних президентських виборах, або БЮТ готовий підтримати Ющенка на другий термін?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Головних нема. Ми рівноправні партнери. Ми дві великих демократичних, опозиційних фракції, кожна із яких має відтінки у своїх поглядах, які поважаються партнерами, але в головних, концептуальних питаннях ми, очевидно, дуже близькі. З приводу підтримки кандидата на наступних президентських виборах, то ми вважаємо, що ту програму, яку має реалізувати президент Ющенко, можна реалізувати за два терміни. Тому, якщо президент ухвалить рішення про участь у президентських виборах на другий термін – «Наша Україна», безумовно, підтримає цю кандидатуру. Ясна річ, що ми будемо пропонувати зробити те саме усьому демократичному політикуму, як тим, що в парламенті, так і тим, що поза парламентом.


ВЕДУЧИЙ: В’ячеславе Анатолійовичу, Юрій Луценко і Тарас Стецьків, радники президента, започаткували новий громадянський рух під назвою «Народна самооборона». І є враження, що всі сили й ресурси «Нашої України» кинуто на розкрутку цього політичного проекту. В яких відносинах «Наша Україна» і «Народна самооборона»? Це клон чи це милиця для президента Ющенка на другий термін, тобто вони підтримають його там? Вашу відповідь я хочу почути після того, як почую точку зору одного з лідерів «Народної самооборони».


Тарас СТЕЦЬКІВ, радник президента України: «Самооборона» - це, в першу чергу, громадянська ініціатива, яка покликана згуртувати людей на принципах самоорганізації і самодопомоги. Це є спроба створити масовий громадянський рух, який буде боротися за права людей, і який буде чинити тиск на владу і брати владу під контроль. Якщо влада буде чинити свавілля і беззаконня по відношенню до народу, то «Самооборона» буде організовувати народний протест. В якихось моментах «Самооборона» може сполучатися з президентом чи, вірніше, підтримувати дії президента, в якихось моментах «Самооборона» діє самостійно. Це не є проект започаткований десь ззовні.


ВЕДУЧИЙ: Ваш коментар, В’ячеславе Анатолійовичу.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Треба сказати, що є близькість між «Нашу Україну» і «Народною самообороною» хоча би в сенсі виникнення цих двох сил, бо «Наша Україна» колись постала теж, як результат колосальної громадянської активності, яка мала місце під час і після помаранчевої революції. «Народна самооборона» зараз постає теж, як громадська сила, як та сила, яка виникає завдяки підтримці людей, які не готові бути в політичних партіях, але хочуть посісти активну громадянську позицію. Ми це вітаємо. Але треба сказати, що «Наша Україна» - це окрема політична партія із своїми завданнями. Причому із деякими тими, які, окрім нас, ніхто не виконає. Патріотичні питання, українські питання, євро інтеграційні питання ми будемо ставити в парламенті і поза парламентом як ті, які до нас близькі і неминучі до реалізації. І тут, напевно, не всі і в громадянському середовищі, і в парламентському середовищі будуть надавати такої ваги цим питанням. Наприклад, питання щодо просування України до НАТО, тепер це непопулярне питання, але в нашій програмі воно стоїть, і ми над ним все-одно працюємо. Наприклад, як посилення статусу української мови, як державної, не дивлячись на відкат у мовному питанні, який пропонується правлячою коаліцією. Наприклад, такі питання, як визнання Української повстанської армії воюючою стороною, а її бійців – ветеранами другої світової і учасниками бойових дій. Зрештою, такі питання, як євроінтеграційна справа, яка на порядку денному для нас стоїть дуже гостро. Ми окрема політична сила, ці питання для нас важливі, ми будемо їх реалізовувати. А громадські ініціативи, які слугують зміцненню, подекуди уже і відновленню демократії ми будемо вітати і з «Народною самообороною» ми будемо співпрацювати.


Діана ДУЦИК, газета «Без цензури»: Чи може «Наша Україна» підтримати ініціативу «Народної самооборони», яку нещодавно озвучив Юрій Луценко щодо проведення референдуму про розпуск Верховної ради? І чи може це бути першою спільною акцією «Нашої України» і «Народної самооборони»?


ВЕДУЧИЙ: Тільки хочу сказати, що це відверто незаконно йде.


Діана ДУЦИК, газета «Без цензури»: Ну я не знаю, хай прокоментують.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я вважаю, що це абсолютно прийнятна ідея, тому що волевиявлення виборців, громадян по будь-якому із важливих питань завжди є цікавим, і для відповідальних політиків – важливим. В будь-якому випадку я шаную діяльність Юрія Луценка хоча б за те, що він належить до тих уже, можливо і нечисленних, політиків, які не втратили віру в наші принципи. Його активність слугує активізації громадянського суспільства, яке потребує зараз підживлення.


Діана ДУЦИК, газета «Без цензури»: Тобто це треба вважати так, що, якщо, наприклад, Конституційний суд не приймає відповідне рішення, яке… про яке Ви говорили, яке може дати поштовх до дострокових виборів, то буде включена ця ініціатива, тобто референдум по розпуску Верховної ради?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Я думаю, що ліпше запитати у ініціаторів ідеї, але не думаю, що ці речі жорстко взаємопов'язані.


Вадим ДЕНИСЕНКО, тижневик «Коментарі»: Пане В’ячеславе, протягом минулого року «Наша Україна» показала себе, як, ну, часто ненадійний партнер по відношенню до Юлії Тимошенко.


ВЕДУЧИЙ: Наприклад?


Вадим ДЕНИСЕНКО, тижневик «Коментарі»: Ну, наприклад, це те, що Тимошенко не стала прем'єром зразу після виборів. Ну добре, це ми можемо дуже багато говорити. Але на сьогоднішній момент чи не здається Вам, що «Наша Україна» свідомо занижує ранг підписання цієї угоди, тому що насправді проти лідера партії, проти лідера цілого Блоку Тимошенко стоїть підпис ваших голів фракцій, чому цю угоду не підписав, наприклад, Балога, ну, не кажучи вже про Ющенка?


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Угоду підписали… Не угоду, заяву про спільну опозиційну діяльність у Верховній раді України підписали керівники двох фракцій: «Наша Україна» і Блок Юлії Тимошенко. І це, на мою думку, якраз той рівень відповідальності, який забезпечить ефективну реалізацію тих норм, які передбачені у заяві, бо, власне, найбільше навантаження щодо цієї реалізації лягає на парламентські фракції. А президент України є главою держави, є президентом всіх українців, він відповідає за… відповідає за багато загальнонаціональних процесів, а угода і заява – це не є партійні речі, вони будуть реалізовуватись, особливо щодо заяви, на парламентському рівні, тому логічно, що підписи поставили два керівника фракцій.


Михайло НИЩИШИН, журнал «Профіль»: В’ячеслав Анатолійович, президент і «Наша Україна» часто заявляють, що існуюча Конституція не є досконалою, її треба поліпшити, внести зміни, винести на розгляд Конституційного суду або взагалі написати нову Конституцію. Скажіть, будь-ласка, не дивлячись на об'єднання, у вас немає конституційної більшості в парламенті, тобто у вас є 204 голоси, разом з тим конституційну більшість втратила і правляча коаліція, якщо ви будете з БЮТом голосувати консолідовано. Скажіть, от який механізм поліпшення Конституції, про яке говорить «Наша Україна»? дякую.


В’ячеслав Кириленко, лідер фракції «Наша Україна»: Президент запропонував механізм конституційної комісії, до якої увійдуть не тільки, а може і не стільки політики, як авторитетні громадські діячі, експерти, загальновизнані, кваліфіковані правники, я думаю, що така комісія, до речі, спільно з представниками Верховної ради може напрацювати текст нової редакції Конституції, яка дозволить зберегти керованість країною, по-перше, і, по-друге, найголовніше – територіальну цілісність і державний суверенітет країни, тому що, на мою думку, внесення все нових і нових змін до Конституції без аналізу і без відповідальності призведе до того, що наступне питання порядку денного буде не питання про повноваження президента, уряду чи місцевої влади, а про збереження територіальної цілісності державного суверенітету країни. Я думаю, в зв'язку з цим має бути принципово новий підхід до нового тексту Конституції, який надасть необхідні повноваження всім гілкам влади і забезпечить керованість країною. А та реформа, яка відбулася 8 грудня 2004 року, всією наступною практикою аж до теперішнього дня довела свою недолугість і кон'юнктурність. Це була не конституційна реформа, а технологія для того, щоби кандидату, який перемагав на виборах, це вже було очевидно, зменшити максимально повноваження з тим, аби він не міг реалізувати свою платформу. Я, до речі, не голосував всі три рази, в тому числі 8 грудня 2004 року, і вважаю, що зробив правильно.


Олег ВОЛОШИН, журнал «Експерт»: Пане В’ячеславе, я не стану питати, хто приймає рішення в Народному союзі «Наша Україна», тому що ви скажете, що в нас демократична структура, приймаємо колегіально. Але, хто безпосередньо оперативно керує всією структурою партії? Регіональними структурами і взагалі фінансовими питаннями? До кого, зрештою, звертаються члени партії? Тобто це Віктор Балога? Це ви, як керівник фракції? Чи це Віктор Ющенко? Чи взагалі ніхто на сьогоднішній день не керує безпосередньо Народним союзом «Наша Україна»? Тому що, здається, таке враження, що восени це питання про керівництво винесене, зависло в повітрі, воно і висить до сьогоднішнього дня.


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Головою ради партії в грудні місяці обрано Віктора Балогу. Крім того, є виконком партії, який є постійно діючою виконавчою структурою і президія партії, яка збирається також регулярно. І до неї входять найбільш відомі люди із середовища «нашої України». Тому, партія керована. І якщо цим цікавитесь, то ви дістане щодо цього підтвердження. Головне, що партія продемонструвала здатність до реформування і до відвертої розмови про ті проблеми, які на виду у суспільства. До речі, таких партій в країні дуже мало, якщо не одна.


Степан БАНДЕРА, газета «Говорить і показує Україна»: Перед тим ви сказали досить цікаву фразу про другий термін. Чи можливий другий термін висування Віктора Ющенка, буде ухвалювати президент сам це рішення. І виникає питання, чи президент для партії чи партія для президента? А що як з’їзд раптом «нашої України», партії, вирішить, що Віктор Андрійович вже один термін відбули і пора другого кандидата від партії на президента висувати?


В’ячеслав КИРИЛЕНКО, лідер фракції «Наша Україна»: Я може лише підтвердити, що у випадку ухвалення президентом рішення про участь у наступних президентських виборах, «Наша Україна», безумовно, підтримає його кандидатуру і зробить все можливе для повторної перемоги. Але хортів би сказати, що понад усе і перш за все у повсякденній і стратегічній діяльності президент України Віктор Ющенко є Главою держави і президентом всіх українців. І він не займається, повірте, щодня партійними проблемами. Він займається проблемами набагато складнішими. А в партії є кому займатися партією.


Діана ДУЦИК, газета «Без цензури»: Продовжуючи тему керівницт

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7190
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду