Інтерв’ю Ігоря Бакая телеканалу «Інтер» - журналістська знахідка чи політична спецоперація?(оновлено)

3 Березня 2006
27603
3 Березня 2006
19:43

Інтерв’ю Ігоря Бакая телеканалу «Інтер» - журналістська знахідка чи політична спецоперація?(оновлено)

27603
2 березня телеканал «Інтер» показав інтерв’ю з розшукуваним українським МВС Ігорем Бакаєм, який переховується в Росії. Думки експертів.
Інтерв’ю Ігоря Бакая телеканалу «Інтер» - журналістська знахідка чи політична спецоперація?(оновлено)

Запитання «Детектор медіа»:
- Як Ви вважаєте, інтерв'ю Ігоря Бакая телеканалу "Інтер" - це приклад журналістського розслідування чи спецоперація? Якщо останнє, то чия?

Відповідають: Олег Єльцов, Микола Княжицький, Отар Довженко, Володимир Полохало, Юрій Луканов,  Сергій Дацюк, Дмитро Тузов, Андрій Єрмолаєв, Володимир Ар’єв, Олеся Яхно, Всеволод Степанюк, Анатолій Луценко, А. Подолян.

Олег Єльцов, головний редактор інтернет-сайту «Тема»

- Я однозначно це сприймаю як приклад вдалої журналістської роботи. Я сам довго шукав Бакая, мав обіцянку щодо першого інтерв’ю, але на жаль...Шкода, що я не працюю на «Інтері», поставив би тоді більше запитань.

Судячи по формату самої розмови, я не сказав би, що це замовний матеріал. Не помітно було, що журналіст ставить питання, які зручні Ігорю Бакаю. Інтерв’ю з ним – це безсумнівний журналістський успіх.

Микола Княжицький, генеральний директор компанії „Медіа Дім”

 - Для мене немає значення, чому це інтерв’ю з’явилося на «Інтері». З точки зору журналістики – це цікаво. Бо всі говорять про Бакая: політики, журналісти, правоохоронці. Отже, дати висловити йому свою точку зору – це цілком природно.

Інше питання – чому в ефір вийшло інтерв’ю, а не, скажімо, журналістське розслідування його діяльності, яке б включало і фрагменти розмови і з самим Ігорем Бакаєм.

Отар Довженко, «Детектор медіа»

 - Говорити про журналістське розслідування тут не можна, адже головне запитання до Бакая, якого всі так чекали, і яке анонсувалось у мас-медіа - "Хто є засновником "Росукренерго"?" - навіть не було поставлене (якщо не було вирізане). Нагадаю також, що нещодавно журналісти "Закритої зони" (5 канал), приїхавши до Москви з метою взяти в Бакая інтерв'ю, за кілька днів його навіть здалека не побачили, зате ними зацікавилась ФСБ. Отже, аби зв'язатись і організувати зустріч із Бакаєм, аж ніяк не досить бажання журналістів: потрібне посередництво впливових осіб із обох сторін.

Кому вигідно? В результаті інтерв'ю "постраждалими" виявились Юрій Луценко, Плачков і Єхануров (який угадується в тих "вищих за Плачкова людях", із якими нібито говорив Бакай). А ось від Президента підозра була ніби навмисно відведена. "Почерк",  схожий на політтехнологів БЮТ (із їхньою концепцією "за Ющенка, але проти оточення"), менше - СДПУ(о), і зовсім не схожий на Партію Регіонів, яка діє грубіше й не зосереджується на дискредитації окремих міністрів. Не хотілось би робити необґрунтованих припущень, але БЮТівські ЗМІ протягом 2 березня активно просували в маси ідею "на злодієві шапка горить": мовляв, нашоукраїнці занадто хвилюються з приводу майбутнього інтерв'ю. Викриття готувалось надзвичайно ретельно: більшість заяв, що кидають тінь на українських можновладців, неможливо перевірити, але виглядають вони правдоподібно. В ініціативу самого Бакая, його щире бажання змити з себе бруд звинувачень не віриться. Адже він сам сказав, що Україна для нього в минулому.

Мститись Луценкові мають причини практично всі опозиційні сили, бо в останній місяць перед виборами він зі своїми списками судимих кандидатів може здорово нашкодити. Припускаю, що інтереси "інтерівських" груп впливу - есдеків, Юрія Бойка, Тимошенко і, можливо, регіоналів, - збіглись. Ще одна версія, що спадає на думку - своєрідне попередження незговірливим партнерам, аби вони серйозніше думали про підписання коаліційної угоди, що відіграватиме до виборів роль пакту про ненапад.

Володимир Полохало, політолог, кандидат в народні депутати за списком БЮТ

- Без сумніву – це спецпроект. Там були сюжети, спрямовані проти суб’єктів виборчого процесу, в тому числі – проти лідера БЮТ Юлії Тимошенко.

Думаю, що рішення про саме інтерв’ю приймали не журналісти. Воно приймалося на вищому політтехнологічному рівні.

Що варто при цьому підкреслити – і для Бакая, і для Кучми, і для Пінчука Тимошенко була основним ворогом. Тому антагонізм з боку Бакая відносно Тимошенко зрозумілий. Але це не може створити для неї жодного негативного контексту. Навпаки, це тільки додасть Тимошенко популярності.

Стосовно того, чиє це може бути замовлення – ми ж розуміємо, що український ТБ простір прямо чи опосередковано контролюється Росією. І він завжди працював проти Юлії Тимошенко. Сьогодні це відбувається менш одіозно – немає Джангірова, Лапікури. Але маніпуляція свідомістю все одно продовжується.

Юрій Луканов, незалежний журналіст:

 - Хоча в розмові з Бакаєм  і прозвучало кілька сенсаційних речей, але балачка з однією особою апріорі не може бути розслідуванням. Розслідування - це все ж таки з`ясування істини, а воно можливе лише тоді, коли інформація з одних вуст співставляється з інформацією з інших вуст.

Відносно спецоперації – дуже схоже. Адже, як мені пригадується, ця балачка анонсувалася як щось таке, під час чого пан Бакай видасть нам щось невідоме про «РосУкренерго». Натомість Бакай розповів про те, який він білий і пухнастий і який негідник пан Луценко, котрий на нього навішав усіх собак, а сам при тому є таємним громадянином Ізраїлю, а також свого часу побив якогось священика в Рівному. Отож, замість анонсованого з`ясування суспільно важливої інформації, яка має відношення до газових проблем, ми отримали компромат на Луценка. Це теж, звісно, важливо, але виглядає як переведення суспільної уваги на іншу тему.

Крім того, коли Бакай розповідав про те, яка добра і лагідна Росія по відношенню до України і яка неввічлива Україна – то це просто піар Москви, який має спрацювати проти нинішньої влади.

Крім того, до авторів передачі залишилося парочка запитань. Бакая нещадно різали. Чому? Його знімали в різних місцях – це було видно з освітлення. Можна припустити, що в різний час. Чому?

Сергій Дацюк, корпорація «Гардарика»

 - Це інтерв’ю дуже погано рекламували. Я, наприклад, хотів його подивитися, але не знав, о котрій годині воно вийде в ефір. Інформацію про такі резонансні події треба краще доводити до глядача.

Дмитро Тузов, шеф-редактор служби новин телеканалу "Тоніс"

 - Ігор Бакай демонстрував, наскільки міцні його позиції в Росії (телеканал "Інтер", прайм-тайм, президентські апартаменти, "Майбах" - з таким набором на вибори не ходять ) і давав зрозуміти - ХТО за цим стоїть. Думаю, це був спосіб трохи напружити тих людей, які зараз в Україні і які мали раніше з ним справи. Бакай, на відміну від Лазаренка, який практикує аналогічні включення із Штатів, просто категорично намагався не сподобатись глядачам. Екс-керівник ДУСі свідомо працював "на негативі". Тому що це були мессіджі не для пересічного "піпла". А із своїми пацанами треба говорити однією мовою - хіба що фільтруючи вже зовсім ненормативну лексику.

Я думаю, що це був телевізійний шантаж. І це не все - Бакай позиціонував себе в якості експерта в газових справах. Давав зрозуміти, що знає весь бекграунд. Чи міг Путін таким чином передавати привіт українським експертам, які засумнівались у потрібності всім відомого газового посередника? Не виключено. Адже Бакай однозначно дав зрозуміти, що "сеанси зв’язку" з Києвом триватимуть. Тож крок вправо-вліво прирівнюється до втечі. Цікаво, що ця гра може дати протилежний результат. Бакай переграв сам себе. Вгодований писок, що розтягнувся на весь екран у поблажливій усмішці із словами: "Украина для меня пройденный этап" (читай - "отработанный материал") не лише нагадав деморалізованому електорату справжнє обличчя того, що називають "режимом Кучми". Він повернув нас у часи, коли все сказане представниками такої еліти сприймалось нормальною людиною з точністю до навпаки. Тож, якщо це елемент геополітичної гри, Москва помилилась з ньюзмейкером.

Андрій Єрмолаєв, директор центру соціальних досліджень „Софія”

 - Уверен, что это не имеет никакого отношения к журналистскому расследованию. Я глубоко убежден, что это хорошо продуманный ход, скоординированный с политическим руководством соседней страны.

Во-первых, нынешнее руководство «Интера» тесно связано с крупными бизнесс-гуппами, которые сотрудничают с Кремлем. Во-вторых, господин Бакай впервые использовал аргументы, которые свидетельствуют о том, что он пользуется информацией спецслужб. В частности биография министра внутренних дел, аргументированный состав по собственному пребыванию в России, демонстрация документов. Еще два-три месяца назад все выглядело намного более сомнительно и спорно.

Но, на мой взгляд, интрига состоит не в этом. Само по себе интервью вчера выглядело немножко смешно, т.к. было очевидно, что оно было серьезно купировано. Мне кажется, что дело не в эфире, а в самом факте этого интервью. Три-четыре дня негласных торгов, которые велись между Киевом и Москвой – стержень этой интриги. Предмет торгов, судя по реакции ряда украинских политиков и журналистов – угроза о распространении действий РосУкрЕнерго. Включая поспешность, с которой целый ряд политических сил, включая «Нашу Украину», начали оправдываться, говоря о том, что с этим интервью были ознакомлены заранее. По всей видимости, разговоры в этом интервью шли о купюрах. Грустный вывод – господин Луценко стал ценой вопроса.

Самое грустное для политической системы Украины состоит в том, что любая информация имеет формальные и не формальные сигналы. Неформальный сигнал вчера был дан по факту этого интервью. Власть, заботясь о личной политической безопасности готова сдавать. Вчера произошла сдача Луценко. Имидж и репутация Луценко – цена вопроса. Но любой соратник Ющенко теперь задумается, не станет ли их репутация ценой следующего вопроса.

Сколько бы Игорь Бакай не утверждал о своей самостоятельности, он никогда не был самостоятельной фигурой, как в плане бизесс-деятельности, так и в политическом плане. Со времен, когда он получил добро на крупный бизнес от Леонида Кравчука и начал работать по линии поставки туркменского раза, он получил политическое покровительство. После расследования, которое провела первая администрация Кучмы, Бакай получил новые преференции благодаря тому, что его схемы и технологии газового бизнеса были включены политические силы и игроки. Более того, по состоянию на сейчас большая часть соратников Бакая очень хорошо себя чувствует при современной политической системе. Достаточно назвать господ Шарова, Кучеренко и Ивченко.

Я думаю, что его интервью было подготовлено и санкционировано. Вероятней всего решения принимались на уровне высшего руководства России. Появление Бакая – это угроза того, что остальные компроматы пойдут синхронно, а так же новым заявлением о приоритетах правительства, которое может быть сформировано в случае победы «Партии Регионов». Напомню, что первая позиция, которую они пропагандируют – быстрое улучшение отношений с Россией и новое решение газового вопроса. Думаю, что сейчас, за месяц до выборов, Москва делает все, чтобы создать условия именно для преференции именно к оппозиционному правительству. А правительство, которое могло быть предложено Виктором Ющенко, ставится на информационный компроматный барьер.

Володимир Ар’єв, продюсер студії «Закрита Зона»

 - Я вважаю, що це інтерв’ю не є прикладом ні журналістського розслідування, а ні спецоперації. Хоча якщо друге було, то воно невідомо який мало б ефект, оскільки поки що наслідків цього, крім того, що Бакай сказав про Плачкова, я не бачив.

Я би те ж з задоволенням взяв би інтерв’ю у Бакая, і ми це намагалися зробити, коли робили одну програму, і наша журналістка спеціально їздила у Москву, щоб віднайти пана Бакая. І нічого у нас не вийшло, тому що очевидно, Бакай чи був не готовий говорити, чи був готовий говорити тільки, якби про інтерв’ю домовлялись особи близькі до нього, і кому він довіряє сам. А замість інтерв’ю нам давали поради не влізати у ці справи і по швидше забиратися геть з Росії.

В даному випадку можу сказати, що в домовленостях такого інтерв’ю задіяні певні сили близькі до Ігоря Бакая, не виключено, що задіяні сили ФСБ чи Кремля, тих людей, до яких Бакай близький. Так само не виключено, що це інтерв’ю міг організувати і власник каналу Інтер Хорошковський, який працює одним з керівників однієї російської найпотужнішої компанії. З точки зору телевізійного бізнесу, це абсолютно був правильний хід Хорошковського, зробити інтерв’ю з людиною, яку давно хотіли почути в Україні.

Інша справа виконання. Я думаю, що Олександр Колодій недотиснув Бакая, чи свідомо чи спеціально, я не знаю. Але він трохи, як мені здалося, навіть підігравав йому, хоча питання могли бути більш жорсткими, і по конкретним справам. Але якщо питання не були такими жорсткими, то очевидно могли бути певні домовленості, або умови поставлені каналу. Я не думаю, що це була спецоперація, навіть якщо її спланували. Але під час інтерв’ю мені було навіть смішно.

Олеся Яхно, директор інституту національної стратегії

- Думаю, що журналістське розслідування – це дуже молодий і не надто розвинутий жанр. Я схиляюсь до того, що за задумом це мала бути спецоперація. Хоча вона й не вдалася.
Склалось так, що будь-хто з відомих політиків, кого прийнято вважати олігархами не виступає з гучними заявами. Так відбувається не через якісь принципи, а через те, що в цьому просто немає потреби. Так само як і немає потреби це робити Бакаю. Тому, можна припустити, що є якісь політичні сили, які стоять за ним і яким це вигідно. Тим паче, наскільки мені відомо, то ініціатива цього інтерв’ю йшла саме від Бакая, а „Інтер” просто погодився на таку його пропозицію.

З усього інтерв’ю за вагомістю я виділяю дві сказані речі. Перша – про підписані газові угоди з Росією. Друга – щодо ізраїльського громадянства міністра Луценка. Також ознаками спец операції є те, що напередодні ефіру була заява Червоненка, який зазначив, що найближчим часом не радить Бакаю виступати. А також те, що Бакай міг організувати свій виступ коли завгодно. І стає незрозуміло, чому він зробив це саме зараз.

Кому є вигідною ця спецоперація? По-перше, представникам колишньої влади і нинішнім опозиціонерам, які є кандидатами у виборчому процесі і і мають гарні стосунки з Росією. По-друге, представникам розколотої помаранчевої коаліції.    

Всеволод Степанюк, провідний економіст аналітичного центру „Соціум”

- На мою думку, це не журналістське розслідування ні спецоперація. Дійсно Бакай має дуже цікаву інформацію для суспільства. І те, що репортери його знайшли, взяли інтерв’ю і показали це широкому загалу тільки додає честі тим репортерам. Я вважаю, що потрібно брати інтерв’ю, і потрібно формувати суспільство не односторонньо, а показувати думку тих людей, яких обвинувачують у всіх гріхах.

Думаю, що це вже давно потрібно було зробити, і це треба робити постійно для того щоб люди, яких звинувачують могли давати власні відповіді на ці звинувачення. І щоб та інформація, якою вони володіють, могла дійти до суспільства.

За жанром, я б визначив це як дуже вдалий журналістський репортаж.

Бакай сказав про речі, які є всім відомими. Про те, що більшість капіталів в Україні досягнута завдяки російському газу, назвав конкретні імена. Тобто нічого нового він не вніс. Просто сам факт того, що він про це сказав є свідченням того, що в Україні все ж таки є свобода слова.

Анатолій Луценко, керівник аналітичного департаменту центрального штабу блоку «Наша Україна»

- На мою думку інтерв’ю Бакая є все ж таки прикладом спецоперації. Мені здається що це зовнішній сценарій втручання в вибори в Україні.

Насправді все що було сказано було вихолощеним, тому що всі задуми, які перед ним ставилися не були реалізовані. Інтерв’ю - втручання зовнішнього фактору в виборчий процес України. І також, каналам треба намагатись більш зважено підходити до підбору інтерв’юерів, тому що іноді, в гонитві за сенсацією переходиться межа коректності, здійснюється опосередкований вплив на виборчий процес закордонними громадянами і державами, що є забороненим законодавством.

А.Подолян, читач «Детектор медіа»

- Сумно, сумно, аж за край! Дякуючи Интеру народ побачив (побачив!!) обличчя  старої (частково і нової)влади. Бийтеся за пенсію, видирайте чуби за мову, паскудьте то Тимошенко, то Януковича, то Ющенко, сусіда, мера. А ми, такі тихенькі, такі собі добродії, що не рахують грошей (чужих), тихою сапою горошенят назбирали, по бідному, трохи не на "Запорожцях" їздимо. Якщо український народ (піпл) зовсім не здурів, то має вже зрозуміти Бакаїв.Зрозуміти що значить "допомогти декільком бізнесменам піднятися".Як він допоміг, на службі у держави? Чи не використовуючи службове становище? Як кажуть "усьо понятно". А ті підняті бізнесмени просто віддали, коли час настав (як домовились пацани!), декілька сотен гривень братану. Ось він і бізнес трохи має у сусідній державі. А бачте, яка влада помаранчева, хоче посварити український народ з російським через такого доброго, ділового, бувшого українця з Рівненщини. Ну а цей перл "не пальцем зробленний", ну ще вже "вообщє". Фраза, яка мабуть буде брендом пана Бакая на довгії счасливі його літа. Весь світ про це вже буде знати. Не так він зроблений, як інші. Закон для піпл, а для нього це виключно особисті наскоки пана Луценка, ще й до того ізраїльського громадянина. Щось багато у нас таких з явилося, дивіться залишені мною українці, хто вами керує.


Игорь Бакай: "Я ведь тоже не пальцем деланный..."

«Інтер» коментує резонанс навколо ексклюзивного інтерв’ю Ігоря Бакая, яке вийде сьогодні, 2 березня, о 23.00.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Наталія Данькова, Євген Булавка, «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27603
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду