Програма "Точка зору", Перший канал, 3 лютого 2006 року

6 Лютого 2006
1263
6 Лютого 2006
13:17

Програма "Точка зору", Перший канал, 3 лютого 2006 року

1263
Кінець газової війни чи тимчасове перемир’я. Гість в студії - голова Секретаріату Президента Олег Рибачук.
Програма "Точка зору", Перший канал, 3 лютого 2006 року

ПРОГРАМА "ТОЧКА ЗОРУ" ВІД 3 ЛЮТОГО, ПЕРШИЙ КАНАЛ

ВЕДУЧИЙ
:  Добрий вечір, мене звати Максим Драбок, це прямий ефір і програма «Точка зору». Кінець газової війни чи тимчасове перемир’я. Про що говорили Ющенко і Путін сьогодні по телефону. Чи варто ділити урядові портфелі перед виборами і що планує помаранчева Банкова. На ці та інші запитання точка зору голови Секретаріату Президента, пана Рибачука. Добрий вечір.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента: Доброго здоров’я.

ВЕДУЧИЙ: Наближаються холоди – одні минули, інші наближаються. Як Ви, не змерзли? Чи економите газ вдома?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, мені тут повезло, тому що я десь декілька років назад зробив мудре рішення – ми купили плиту, яка має дві конфорки електричних, дві газових.

ВЕДУЧИЙ:  Порадите українцям таку саму?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ну це складно радити, але ще є дрова – традиційний український енергетичний запас. І дрова пішли в хід цього разу теж.

ВЕДУЧИЙ:  Головна подія тижня – створення спільного підприємства «РосУкрЕнерго» і «Нафтогазом». Відповідно, оцінки – суперечливі. Це перемога, поразка чи тимчасове перемиря. Ваша думка?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, я просто згадую вчорашнього ньюзмейкера по погоді – бабак харківський, який прогнозував, що до середини березня буде зима і цьому бабаку можна зараз сказати і мільйонам українців, які нас зараз дивляться, що до кінця цього року і наступних п’ять років ми будемо з газом, нам гарантована ціна на цей газ – 95 цифрами і літерами 95, я сьогодні читав цей контракт – це велика перемога для України.

ВЕДУЧИЙ:  Тим не менше, точка зору експертів суперечлива – одні заявляють, що все ж таки буде 95 протягом всіх п’яти років, інші – що буде тільки протягом першого півріччя.

Едуард ЗАНЮК, керівник прес-служби НАК «Нафтогаз України»: ціна газу, який постачатиметься за цим контрактом зафіксована на п’ять років і складає 95 доларів за тисячу кубометрів.

Олександр РЯЗАНОВ, голова наглядової ради «УкрГаз-Енерго»: ціни на газ для України на друге півріччя залишилися незафіксованими. Вони залежать від домовленості із Туркменістаном і остаточно будуть визначені тільки наприкінці першого півріччя цього року.

ВЕДУЧИЙ:  Та все ж таки, зважаючи на цю думку, буде Україна мати 95 доларів протягом п’яти років, чи все ж таки буде переріз, зважаючи на ціни інших країн.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, я так розумію, це – представник «Газпрому» коментував.

ВЕДУЧИЙ:  Так, так. Ну Рязанов, який зараз буде виконувати обов’язки.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента: Під цим контрактом стоїть підпис – 5 років і ціна на контракт. Тому я думаю, що Росія і представник «Газпрому» буде безумовно зацікавлений в тому, щоб контракт виконувався. У нас немає підстав ставити під сумнів його підпис і зобов’язання. Це – репутація, репутація поставщика газу і за цим уважно слідкують – вона дуже дорого коштує, ця репутація.

ВЕДУЧИЙ:  сьогодні відбулася телефонна розмова Ющенка і Путіна. Про що вони говорили, власне, це була ініціатива, за повідомленням російської прес-служби саме української сторони. Кажуть, що порозумілись і що так привітали з підписанням. Окрім цих формальних повідомлень, про що вони ще говорили?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ну я не був при цій розмові, хоча це не так важко передбачити – я був учасником останньої зустрічі президентів в Астані. Я думаю, що вони абсолютно щиро привітали один одного з тим, що була підписана угода – це пакет домовленостей, тому що дуже багато було лякалок. Ми можемо повторити ці лякалки – це не тільки ціна газу, це – баланс газу, тому що, пам’ятаєте, розказували нам, що у нас буде дефіцит – декілька десятків мільярдів туркменського газу в тому числі, тому що, мовляв, контракт з Туркменістаном підписали і Україна і Росія. Мені приємно говорити, тому що я сьогодні три години провів у нарадах, навіть у співбесідах з головними переговорщиками Ющенка, заступниками Плачкова і мушу підтвердити ще раз – по-перше українці будуть знати дуже детальну інформацію про те, що відбулося. Президент гарантував, що максимальна публічність буде забезпечена цьому процесу. На наступному тижні ви побачите не один круглий стіл, почуєте не один аналіз експертів, але головні герої переговорів готуються зараз до більш прогнозованих питань і відповідей і наступний тиждень буде це тиждень таких, знаєте, інформаційних повідомлень від експертів, де всі перестороги, де будуть приймати участь такі експерти, як там Гайдук, чи Єрмілов, чи Тарута, які публічно засвідчували свій скептицизм по нараді. Там будуть представники Парламенту і, звичайно, представники преси. Україні зізнаються багато, дуже багато від першоджерел.

ВЕДУЧИЙ:  Дізнаємось, хто стоїть за «РосУкрЕнерго»?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Я думаю, що за «РосУкрЕнерго» ми дізнаємось, питання тільки часу. Я точно знаю, хто там не стоїть – там не стоять представники української влади. Там не стоїть, я кажу про українську владу.

ВЕДУЧИЙ:  Стару, чи…

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Нинішню, так. Нам складно говорити про стару, але я знаю…

ВЕДУЧИЙ: Родичів також немає?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Родичів також немає. І ну можливо, це велике розчарування, але нічого не веде там до сім’ї Президента, я це знаю і думаю, що головне – в цьому легко буде пересвідчитись, бо зробити цю таємницю довго буде, протримати довго буде дуже важко. Це ж прикута увага не тільки там української громадськості. Ви чули про ФАТ, ви знаєте про суворі закони збереження таємниці, але і права аудита, я думаю, що «РосУкрЕнерго» вперше стало компанією, яка привернула увагу, і не тільки Українського Антимонопольного Комітету, але світової громадськості.

ВЕДУЧИЙ:  Президент сьогодні також під час телефонної розмови сказав, що вони задоволені позитивним контактом, позитивними відносинами, які зараз відбувались останнім часом. Тим не менше, делегацію Мінагрополітики не зустрічали в Москві, не відбулося переговорів.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ну це щоб не вмерти від надлишкового щастя, напевне. Звичайно президенти задоволені тим, що  вирішилось напевне ключове питання для наших стосунків , яке останні напевне місяці привертало увагу – це питання газових стосунків. І воно не тільки привертало увагу громадськості українців чи росіян, але, ну, без перебільшення всього світу.

ВЕДУЧИЙ: А інші проблеми – м'ясо, сир, молоко? Зараз, кажуть, крупи вже хочуть забороняти і вже лампочки, вже відносини, вже торгівельна війна до лампочки дійшла. Пишуть такі заголовки.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, просто в таких війнах не буває переможців. Це точно можна прогнозувати, я…

ВЕДУЧИЙ:  Це політичні війни?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  В мене немає сумнівів в цьому, тому що найти економічну мету тут дуже важко.

ВЕДУЧИЙ:  Якщо президенти порозумілися, є політична воля, то нема політичної волі це припинити це?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, це той випадок, коли президенти мають порозуміння, але я пам’ятаю першу зустріч Віктора Ющенка, тоді прем’єра і прем’єра тоді Путіна, коли Віктор Андрійович згадує цей елемент, коли він цікавився, якого біса у переліку товарів, які заборонені там до ввозу в Росію стоять кримські вина. Невже Росія там заповнена кримськими винами, ці карамельки і Путін щиро дивувався, але багаторічна традиція – хтось пролобіював списки, тощо.

ВЕДУЧИЙ:  Залишається буквально кілька хвилин. І щоб закрити російську тематику. Коли буде посол Росії призначений в Україні. Ви можете щось…

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента: Питання. Я знаю, не хочу розкривати таємницю, але я знаю, що зійшлись на кандидатурі і що відбулося останні там формальні погодження.

ВЕДУЧИЙ:  Тобто коли очікувати призначення? Тиждень, два?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Дипломатичні речі. Але питання так, питання вже ну так, днів-тижнів.

ВЕДУЧИЙ:  Це дипломат якийсь кадровий, чи це політик? Ну хоча б натяк.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Так. Ні, це не кадровий дипломат, але скоріше політик.

ВЕДУЧИЙ:  Як Вам живеться зараз за новою Конституцією, за змінами до Конституції, як це вплине на роботу Секретаріату?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, так, як очікувалося, так і вплинуло. Просто якщо у випадку влада-опозиція, то ми, працюючи у владі, робили роботу за опозицію, я жартував, це в уряді – там опозиція нічого не робила, влада працювала за себе і опозицію. В даному випадку найбільші прихильники  Конституції, я маю на увазі, в Парламенті найбільше зробили для того, щоб все більше і більше питань виникало, а що саме, а як саме країна живе після першого січня. Що в мене, що мене надихає, що говорить про більш оптимістичний підхід – це те, що зараз всі зрозуміли, що пройшло –  це перше січня, пройшла ця ейфорія, що, виявляється, життя продовжується, і потрібно шукати…

ВЕДУЧИЙ:  Ну ви казали, що ці зміни, вони не є дієвими, ефективними, які нинішні є, і є дисбаланс і що це за дисбаланс і як, знову ж таки перебалансувати? У кого забрати, кому додати повноважень.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Тут питання не забрати-додати, питання дійсно – згармонізувати, воно має працювати. Вже найбільш гарячі голови думають над цим. Це має бути, це мають бути наповнення, найпростіший механізм – це прийняття у Верховній Раді закону про Кабінет Міністрів – многостраждальний закон, стільки років він не проходив, закон про Президента, де б виписувались, в тому числі і функції Секретаріату, багато питань знімалося б, новий регламент діяльності Верховної Ради, судова реформа, тобто є речі, про які говорять усі ті, хто реально прагне порозуміння, але ну спочатку треба пройти через це, хто є крутіший, хто є головніший, хто насправді керує всім.

ВЕДУЧИЙ:  Хто насправді керує зараз цією ситуацією?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  І прийшли до висновку, що без порозуміння ситуація стає некерованою. Ми про це говорили раніше. Ми про це говорили, але ну треба було пройти експеримент.

ВЕДУЧИЙ:  Президент переніс своє звернення до Верховної Ради, власне, він каже, що сьогодні ваш заступник заявляв, Матвієнко, що хоче Президент вичерпати всі механізми порозуміння. Що це за механізми?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ні, я не думаю, що Президент переніс.

ВЕДУЧИЙ:  Він не буде виступати на початку відкриття сесії.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Мова йшла, так, це не про переніс, мова йшла…

ВЕДУЧИЙ:  Це протягом двох тижнів просто…

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Мова йде про те, що Президент точно буде виступати.

ВЕДУЧИЙ:  Так, але не на початку.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Це пов’язано з тим, що погоджувальна рада, я не хочу там розкривати таємниці переговорчого процесу, але є така думка, що, можливо, до виступу Президента можуть пройти інтенсивні двосторонні чи багатосторонні консультації. Чи це потрібно, чи не потрібно, буде зрозуміло в понеділок, коли вже збереться погоджувальна рада, але Президент готовий і до такого сценарію розвитку.

ВЕДУЧИЙ: Формат цього столу – це гілки влади, голови гілок влади там – Литвин, Єхануров, Президент, чи буде якась інша комісія.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Так, так, це можливі, можливі конфігурації, коли деякі політичні лідери, керівники фракцій заявили про бажання провести консультації з Президентом, безумовно логічно було б мати і консультації за участю і спікера, і голови уряду, але в даному випадку це вже деталі. Просто є думка, що потрібно провести консультації, і тоді, можливо…

ВЕДУЧИЙ:  Політичними питаннями в Секретаріаті займається ваш перший заступник, Іван Васюн, Ви завжди це підкреслюєте. Ви як знавець помаранчевої команди, все ж таки, чому зараз немає порозуміння в переговорах щодо блокування або створення коаліції, чому от все ж таки воно не відбувається, ну от як очікували політичні сили, немає порозуміння? Що на заваді?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Насправді, працюючи на посаді Голови Секретаріату, не можеш не бути учасником політичних переговорів і, звичайно, є розподіл функцій, але, говорячи, відповідаючи прямо на Ваше запитання, я думаю, що те, що відбулося, дуже багато людей насправді дають правильну характеристику подіям, що об’єднало всі сили в зовнішній виклик, тобто бажання перемогти, перемогти, виграти у системі імені Кучми. І це об’єднало різних політиків, навіть з різними ідеологічними…

ВЕДУЧИЙ: А потім це амбіції, що це, це яка причина?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Потім, потім кожен отримав шанс, насправді отримав шанс, і виявилось, що багато людей, які були дуже яскравими гравцями під час, в опозиції, під час боротьби президентської гонки, не витримали, звичайно, випробовування оцією буденною, щоденною роботою в уряді.

ВЕДУЧИЙ:  А зараз що заважає порозумітися?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  А зараз мені здається, що такий вічний український, така надія, щоб не прогадати в часі. Комусь здається, що ми будем сильніші після виборів, і я думаю, що оці вибори, просто це буде такий, свого роду або холодний душ, або фільтр, який дуже багатьох або заспокоїть, або просто виведе з політичної орбіти. Я жартома відношусь, але серйозно відношусь до того, що після березневих виборів бажаючих працювати в Секретаріаті буде набагато більше, але зараз кожному здається, що саме він переможе, що він один переможе, блок імені його переможе і в коаліції можна продешевити.

ВЕДУЧИЙ:  Так. Олег РИБАЧУК вважає, що, власне, в Україні немає ані культури, ані традиції створення коаліційних переговорів, він казав про це в одному з інтерв’ю нещодавно і, відповідно проти розподілу повноважень перед виборами.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента, цитата з «Україна молода», 3 лютого 2006 року:  «Зараз ведеться така собі упереджу вальна війна. Насправді хоч хто б там що говорив про національні інтереси, турботу за державу тощо – реально кожен при цьому тримає в рукаві свої кадрові пропозиції. І всі чомусь забувають чудову приказку: не кажи «гоп», поки не перескочиш».

Роман БЕЗСМЕРТНИЙ, керівник виборчого штабу блоку «Наша Україна»: Мова не йде про дерибан посад, мова йде про реалізацію європейського принципу розподілу відповідальності за ті чи інші сфери державної діяльності між політичними силами, які укладають угоду.

ВЕДУЧИЙ:  То власне, чи потрібно ділити портфелі перед виборами?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ви знаєте, їх…

ВЕДУЧИЙ:  Чи це європейський підхід, ви як європейський політик, як це позиціонуєте.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Ну так, коаліції, коаліції дійсно бувають і часто робляться коаліції, які йдуть на парламентські вибори у команді і вони розраховують на певну кількість місць у Парламенті, сподіваються там отримати більшість і сформувати уряд. Тут в нашій, українській ситуації сьогоднішній, от тут якраз криються питання, тому що в нас головний приз – це посада прем’єр-міністра, і от з чим зіткаються переговорщики зараз – що все інше можна домовитись, але наперед хочуть обумовити місце за свою політичну силу прем’єр-міністра і це…

ВЕДУЧИЙ:  Тобто проблема між політичними силами, що вони хочуть отримати собі посаду прем’єр-міністра, відповідно, це між фаворитами помаранчевих сил.

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Тобто про інше, мовляв, так. Це моя, можливо, суб’єктивна думка, але думка, в тому числі, учасника багатьох переговорів.

ВЕДУЧИЙ:  Так, у нас залишається буквально 30 секунд. Що ви плануєте робити після 26 березня?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Радіти перемозі демократичних сил і спостерігати за тим, настільки швидше ми будем іти до Європи.

ВЕДУЧИЙ:  Планів на виконавчу владу немає?

Олег РИБАЧУК, голова Секретаріату Президента:  Виконавчу? Ні, я думаю, що я чітко заявив про те, що я не хочу бути у Парламенті, ми добилися одного – ми працюємо в зовсім іншій країні, де є можливості реалізації…

ВЕДУЧИЙ:  Дякую, дякую. Отже це була точка зору голови Секретаріату Президента Олега Рибачука. На все добре. Майте свою точку зору і поважайте точку зору інших.

 

Стенограма підготовлена компанією Sourcer. www.sourcer.com.ua

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1263
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду