Верховна Рада прийняла постанову про створення суспільного мовлення"Детектор медіа"

21 Червня 2005
1118
21 Червня 2005
21:55

Верховна Рада прийняла постанову про створення суспільного мовлення"Детектор медіа"

1118
Верховна Рада України схвалила проект Постанови про рекомендації парламентських слухань „Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні” від 13 квітня 2005 року № 7404. За текст постанови проголосувало 315 народних депутати.
Верховна Рада прийняла постанову про створення суспільного мовлення"Детектор медіа"
Нову редакцію Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України” народні депутати можуть розглянути вже сьогодні після обіду - проект включений до порядку денного.

Текст Постанови Верховної Ради Про рекомендації парламентських слухань "Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні" від 13 квітня 2005 року "ТК" подає повністтю. "Враховуючи пропозиції учасників парламентських слухань "Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні", що відбулися 13 квітня 2005 року, Верховна Рада України п о с т а н о в л я є:

1. Вважати за необхідне, з урахуванням пропозицій учасників парламентських слухань, на сьомій сесії Верховної Ради України четвертого скликання розглянути як невідкладний проект нової редакції Закону України “Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України”, в якому передбачити порядок обрання та повноваження Наглядової ради, інших керівних органів Суспільного телебачення і радіомовлення, принципи діяльності, господарювання та фінансового забезпечення Суспільного телебачення і радіомовлення.

Передбачити, що реформування державного телерадіомовлення у Суспільне здійснюється на наступних засадах: - Суспільне телерадіомовлення має слугувати інтересам громадян, а не інтересам влади чи політичних сил, влада не повинна контролювати чи втручатися у діяльність Суспільного телерадіомовлення; - Суспільне телерадіомовлення має відповідати високим професійним стандартам журналістики, інформувати громадян про події об’єктивно, збалансовано, неупереджено;

- Наглядова рада має бути єдиним органом, який призначає та звільняє керівників Суспільного телерадіомовлення;

- Наглядова рада повинна формуватися у спосіб, що гарантує максимальну незалежність та політичну незаангажованість цього органу та довіру до нього з боку громадськості;

- держава повинна гарантувати достатнє фінансування Суспільного телерадіомовлення у спосіб, який не підриває незалежності телерадіоорганізацій; - Суспільне телерадіомовлення може базуватися на основі державної власності за умови забезпечення редакційної незалежності;

- Суспільне телерадіомовлення повинне розвиватися в напрямку збільшення кількості розповсюджуваних телерадіопрограм та іншої інформації (інтернет, телетекст, інтерактивні додатки) на базі впровадження нових технологій багатоканального цифрового мовлення.

2. Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення після прийняття відповідних законодавчих рішень та формування Наглядової ради Суспільного телерадіомовлення здійснити необхідні заходи з реформування Національної телекомпанії України та Національної радіокомпанії України в телерадіоорганізації Суспільного телебачення і радіомовлення України.

3. Кабінету Міністрів України: а) Розробити та передбачити у Законі України про Державний бюджет України на 2006 рік окрему бюджетну програму розвитку Суспільного телебачення і радіомовлення України;

б) Розробити пропозиції щодо забезпечення фінансової незалежності Суспільного телебачення і радіомовлення України та розглянути можливість здійснення його фінансування за рахунок надходжень з визначених джерел, зокрема з реклами, ігорного бізнесу, тоталізаторів, лотерей і таке інше;

в) До кінця 2005 року реорганізувати Національну телевізійну компанію України у державну установу „Українське телебачення” (“УТ”) – перший та другий канали Суспільного телебачення;

г) До кінця 2005 року реорганізувати Національну радіокомпанію України у державну установу „Українське радіо” (“УР”) – перший, другий та третій канали Суспільного радіомовлення;

д). З метою стабілізації стану Концерну радіомовлення, радіозв’язку та телебачення, забезпечення перспектив його розвитку та модернізації, реорганізувати Концерн та його підприємства в єдине державне підприємство „Український радіозв’язок та телерадіомережі” (УРЗТРМ) з включенням його до Суспільного телебачення і радіомовлення України.

4. Кабінету Міністрів України, Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення розглянути можливість створення на базі обласних державних телерадіокомпаній, державної телерадіокомпанії Автономної республіки Крим, Київської та Севастопольської міських державних телерадіокомпаній загальнонаціонального телевізійного та радіоканалу Суспільного телебачення і радіомовлення України.

5. Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення надати методичну допомогу у підготовці реєстрації та ліцензування організацій Суспільного телебачення і радіомовлення України.

6. Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення спільно з Національною комісією регулювання зв’язку України розробити План розвитку національного телерадіоінформаційного простору з включенням до нього оптимальних радіочастотних мереж для потреб Суспільного телерадіомовлення на всій території України з використанням технологій багатоканального цифрового ефірного телерадіомовлення.

7. Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації створити комплексну робочу групу для виконання передбачених цією Постановою завдань та до 1 грудня 2005 року подати Верховній Раді України інформацію про хід виконання цієї Постанови.

8. Видавництву Верховної Ради України в установленому порядку підготувати до тиражування та видати у липні 2005 року матеріали парламентських слухань "Перспективи створення громадського телерадіомовлення в Україні".

9. Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"

Читайте також:

Закон України про внесення змін та доповнень до Закону України "Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України"(нова редакція)
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
"Детектор медіа"
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1118
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду