«Артикль 19» занепокоєна відсутністю дієвих кроків до створення суспільного мовлення в Україні

21 Червня 2005
1376
21 Червня 2005
21:20

«Артикль 19» занепокоєна відсутністю дієвих кроків до створення суспільного мовлення в Україні

1376
Відома в світі організація звернулася до голови Верховної Ради України Володимира Литвина з відкритим листом, який ми публікуємо повністю.
«Артикль 19» занепокоєна відсутністю дієвих кроків до створення суспільного мовлення в Україні
20 червня 2005 року Пану Володимиру Литвину

Голові Верховної Ради України

Київ, Україна

про початок створення громадського мовлення в Україні

Шановний пане Литвин,

«Артикль 19» - всесвітня кампанія на підтримку свободи слова - висловлює занепокоєння з приводу того, що відсутні будь-які дієві кроки у напрямку створення громадського мовлення в Україні. Наскільки нам відомо, обговорення законопроекту про громадське мовлення на засіданнях Верховної Ради постійно відкладається й, у зв’язку з наближенням пори відпусток, ми маємо побоювання, що це питання не розглядатиметься ще декілька місяців.

Громадське мовлення відіграє фундаментально важливу роль у демократичному суспільстві як єдиний ефективний засіб гарантування плюралізму думок та розповсюдження інформації в інтересах громадськості. Така інформація є вкрай необхідною для того, щоб люди були проінформовані про дії обраної ними влади та брали участь у політичних процесах. Вчасне створення громадського мовлення також стане виконанням зобов’язання вашого президента, пана Віктора Ющенка, яку він дав на початку свого строку, коли публічно обіцяв створити громадське мовлення.

«Артикль 19» наполягає на дотриманні основоположних принципів під час створення громадського мовлення, зокрема щодо цілковитої незалежності громадського мовлення від політичних, комерційних, або інших сил. На питанні незалежності також наголошує Рекомендація № R (96) 10 Комітету міністрів Ради Європи „Про гарантії незалежності громадського телерадіомовлення”, якої, будучи членом Ради Європи, Україна має дотримуватися 1. Процес становлення громадського мовлення має бути прозорим із проведенням різноманітних консультацій з усіма сторонами, що проявляють інтерес.

Таким чином, ми просимо Вас забезпечити, у найближчий час, проведення обговорення законопроекту у Верховній Раді. Як внесок до дискусії, ми надаємо Вам нашу статтю „Доступ до ефіру. Принципи свободи слова та регулювання мовлення” 2, де перераховані принципи, які мають бути включені у законодавство про громадське мовлення для забезпечення дотримання міжнародних стандартів у цій галузі. Ми і надалі перебуватимемо у розпорядженні української влади у разі виникнення будь-якої потреби щодо надання порад та рекомендацій під час розробки відповідного законодавства та послуг, які ми надаємо багатьом країнам світу з демократією, що розвивається.

З повагою,

Доктор Агнес Каламард

Виконавчий директор

1 11 вересня 1996 року 2 Опубліковано „Артиклем 19” у квітні 2002 року.

Усі матеріали з проблематики створення Суспільного мовлення в Україні та реформування державних ЗМІ "Детектор медіа" публікує за підтримки МВФ "Відродження"
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
«Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1376
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду