Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 24 вересня 2007 року

25 Вересня 2007
26694
25 Вересня 2007
15:13

Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 24 вересня 2007 року

26694
Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 24 вересня 2007 року

ВЕДУЧА: Добрий вечір. Ви дивитесь "Тільки про головне". І тільки про головне ми говоримо з головними особами української політики. Нагадую, в цій програмі, крім питань ведучих, з гостем говорять і наші телеглядачі. Сьогодні це мешканці таких міст: Полтава, Одеса, Черкаси та Київ. В кінці програми до розмови долучиться людина, яка є поза політикою. Традиційно спочатку ми не називаємо прізвища. Отже, гість студії в політиці вже не один десяток років. З них в опозиції дванадцять. Тричі балотувався у Президенти. За іронією долі був третім. Пише вірші і робить переклади. Отже, Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України - гість нашої студії. Добрий вечір, Олександре Олександровичу.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Добрий вечір.

ВЕДУЧА: Отже, до виборів залишається п'ять днів. Активна, така гаряча пора. Ваші відчуття, як все пройде? І особливо те, що стосується Соціалістичної партії.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я вважаю, що все пройде нормально. Буде все гаразд. Оскільки ми маємо, на кого спертися. І ті зустрічі, які я проводив, наші активісти на місцях, міністри в тому числі, депутати свідчить про те, що підтримка хороша. Все зводиться до того - ми зможемо забезпечити чесні вибори. Бо готуються не стільки вибори, скільки фальсифікація виборів. Перш за все збоку всієї вертикалі виконавчої влади на чолі з Президентом.

ВЕДУЧА: Вважаєте, чим закінчаться вибори? Ви говорите про фальсифікацію.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я вважаю, що вибори то самі по собі пройдуть чесно і об'єктивно. А далі все буде зв'язано із здатністю протидіяти фальсифікації. А її, вона сьогодні розгорнута надзвичайно широко. Причому ніколи цього не було.

ВЕДУЧА: Маєте на увазі оці мертві душі, двійники?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Та не тільки двійники. У нас по областях десь, особливо в західних областях, по двісті і більше навіть, двісті п'ятдесят тисяч людей, яких немає сьогодні в Україні. А вони є у списках виборців.

ВЕДУЧА: Це Ви про заробітчан, про це, що ось пан Цушко сказав сьогодні, це свіжа інформація, що він направив до ЦВК МВС список з трьох з половиною мільйонів заробітчан для виключення їх зі списків виборців.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я одержав такі матеріали з Міністерства внутрішніх справ. Але і там не повні ще данні. Я, наприклад, маю аналіз по Чернівецькій області. Близько двохсот тисяч громадян відсутніх в Україні - це з усіх чи дев'ятсот тисяч виборців у області. Це дуже тривожна ситуація, якщо хтось спробує...

ВЕДУЧА: Їх вилучать тепер зі списку виборців?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Їх треба вилучати.

ВЕДУЧА: Це найбільше виборці чиї? Якої партії, якої політичної сили?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Вони поза політикою. Але скористатися тим можуть ті, хто мають там найбільший вплив до, на владу. Адміністрація, райони, всі-всі, всі вони з "Нашої України".

ВЕДУЧА: Як Ви вважаєте, вибори закінчаться спокійно, це не буде громадянського конфлікту, без крові?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Було б дивним, якби після виборів розпочалося кровопролиття. Власне, вибори проводяться для того, щоб його не відбулося. Свого часу провокації збоку Секретаріату Президента і самого його було, були такі. Ви пригадаєте і попередні, за всі попередні роки ні перший, ні другий Президент не посміли навіть подумати про те, що можна кинути війська на Київ. А нинішній Президент це зробив. Це груба провокація, це...

ВЕДУЧА: Про які внутрішні війська Ви говорите?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Внутрішні війська міліції. Команда віддана була. І треба сказати, що зусиллями перш за все міністра і керівників підрозділів на місцях вдалося попередити таку авантюру.

ВЕДУЧА: Добре. Ми з Вами ще будемо в процесі нашої розмови, півтори години майже будемо ще говорити про вибори, про всі перипетії, які з ними пов'язані, ще щодо Вашої виборчої кампанії, щодо виборів, які наближаються. Чи пройдуть соціалісти в Парламент. Ви сказали, що пройдуть. І знаю, що Вам неодноразово раніше говорили про те, що вас уже більше не буде в Парламенті. Я знаю, що Ви мені зараз про це нагадаєте, що нам вже неодноразово пророкували. Але все-таки ми залишалися, і ті, хто пророкували, хтозна вони де. Але все-таки я не можу не запитати. Якщо раптом так станеться, оскільки зараз ми вже не можемо називати соціологічні прогнози, але все-таки говорять, що менше ви набираєте. Ваші дії?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я би хотів не дії зараз зупинятися. Ми тоді з Вами зустрінемося і поговоримо. Я хотів би сказати, не посилаючись знову на цифри, на проценти, оскільки закон того не дозволяє, сказати, на кого ми розраховуємо. У нас є 17 мільйонів селян, які добре знають, що крім соціалістів ніхто не боровся проти перетворення землі в товар. Тобто, їх обезземелення. У нас є близько двох мільйонів працюючих на більше тисячі підприємств, які завдяки зусиллям Валентини Семенюк, відновлені до виробництва. Півтора мільйона громадян, які проживають в гуртожитках. І які завдяки знову ж таки...

ВЕДУЧА: Ну, пані Валентина була в "ТСН", говорила про ці моменти. Тобто, ми знаємо, ця інформація оприлюднена.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ясно. Ілона, це Ви...

ВЕДУЧА: Я просто не хочу, щоб це зараз була, знаєте, як передвиборчий піар.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Чекайте. Це Ви знаєте, але ті, хто дивляться, ніхто не скаже, не дасть гарантії...

ВЕДУЧА: Щоб зараз це не була як політична реклама, що Ви зараз себе рекламуєте.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні.

ВЕДУЧА: Ось ми такі, такі, робимемо те-то, те-то.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Власне кажучи, тут нічого дивного немає. Я і хотів би поспілкуватися з Вами, певною мірою відстоюючи позиції Соціалістичної партії. Бо я так само можу говорити про приблизно три, я ж не кажу, що це вони всі одностайно голосують або голосуйте за нас. Я кажу, на що ми можемо розраховувати. Ми можемо розраховувати на три мільйони і більше студентів і учнів профтехучилищ, які добре знають, які зміни відбулися завдяки діяльності нашого міністра Станіслава Ніколаєнко. І так я можу продовжувати цю тему, говорячи про те, що в нас є, на кого розраховувати, і тому я спокійний за результати.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Я хочу ще зараз долучити до розмови політолога Володимир Малінковича, який знаходиться зараз в нашій студії на Хрещатику. Добрий вечір Вам, пане Володимире. От, Ви щойно почули, пан Мороз сказав про те, на кого вори орієнтовані. Як Ви вважаєте, чи правильна ця орієнтація, і що робити далі партії задля її перспектив: залишатися орієнтованими на цю верству населення чи треба якось переорієнтовуватися?

Володимир Малінкович, політолог: Добрый вечер. Я считаю, что у Мороза достаточно сил для того, чтобы пройти в Парламент. Сегодня рейтинг чуть ниже порогового, но еще около двадцати процентов населения не определилось. Если двадцатая часть только проголосует за социалистов, то социалисты будут в Парламенте. А в Парламенте они очень нужны. Просто крайне необходимы. Я думаю, это факт.

ВЕДУЧА: Пане Володимире, перед тим, як Ви зараз почнете, я хочу одразу уточнити, от, з Ваших попередніх слів. Ви сказали, що трошки менший рейтинг, ніж треба. Але раніше він який був? Рейтинг впав?

Володимир Малінкович, політолог: Нет. По сравнению с прошлогодним упал, да, действительно. Но в общем-то...

ВЕДУЧА: А чому?

Володимир Малінкович, політолог: А-а?

ВЕДУЧА: Чому, як Ви вважаєте?

Володимир Малінкович, політолог: Я думаю, тут очень много причин. Я считаю, что Мороз и Социалистическая партия допустили серьезную ошибку в свое время, когда поддержали в 2004 году нынешнего Президента. Без нынешнего Президента, без, вернее, поддержки Социалистической партии, Ющенко не был бы Президентом. Я думаю, что Александр Александрович, который является сторонником политической реформы, думал таким образом поддержать политическую реформу. Но мы видим сегодня, что Президент борется за свою власть, и игнорирует Парламент по существу. И вот эта ситуация, когда Социалистическая партия с одной стороны оставила часть своего электората и перешла к оранжевым, а потом вернулась от оранжевых в коалицию, она несколько смутила избирателей Социалистической партии. Но, я думаю, что дело не в том, что социалисты потом вернулись в коалицию, а ошибка как раз заключалась в том, что на прошлогодних парламентских выборах социалисты должны были держаться нейтральной позиции, самостоятельно выступать, как самостоятельная политическая сила.

ВЕДУЧА: Я Вас зрозуміла. А зараз давайте поставимо кому і дамо можливість відповісти пану Олександру. Як Ви вважаєте чи це була помилка в 2004-ому, коли Ви підтримали Президента?

Олександр Мороз: Я вважаю, що ми діяли за обставинами. Інакше не можна було діяти. Політичну реформу треба було реалізовувати, треба було прийняти зміни до Конституції. Ми підтримали Віктора Ющенка, тому що він дав гарантії, причому їх підписав, про те, що буде влада і права перед місцевими громадами, він дав гарантії, що буде продовжено мораторій на продаж землі. Він зобов'язався довести до завершення справу Ґонґадзе. Він також багато ще інших прийняв зобов'язань на себе і ми думали, він же ж з гаслом йшов, слово і діло.

ВЕДУЧА: То я правильно Вас розумію, що Ви також вважаєте, що це була помилка, що Ви підтримали Ющенка в 2004-ому.

Олександр Мороз: В той час, це не була помилка, в той час...

ВЕДУЧА: А зараз з огляду?

Олександр Мороз: А зараз з огляду на всі події, що відбулися, очевидно, треба б було брати міцніші гарантії на те, що він буде робити те що говорив.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Зараз ставимо три крапки і повернемося до розмови після реклами. Не перемикайте, за кілька хвилин ми продовжимо розмову з Олександром Морозом, лідером Соціалістичної партії.

Реклама

ВЕДУЧА: Добрий вечір ще раз, отже, нагадаю, ви дивитесь "Тільки про головне", наш гість сьогодні Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України. Продовжуємо розмову. І щоб нам з Вами поставити крапку на цьому питанні що до розчарувань і помилок, і підбити підсумки за цей період. Скажіть, то що стало остаточною крапкою, це Ви вже тоді, минулого літа, зрозуміли, розчарувались і тоді вже вирішили піти в цю коаліцію, адже Ви були вже майже в цій коаліції, помаранчевій? Що було остаточним?

Олександр Мороз: Ви, очевидно, помітили, що і після того, як ми створили антикризову коаліцію соціалісти, і я, зокрема, намагалися підтримувати Президента, тому що для людей приємніше, коли є лад у структурах влади, тому ми йшли на різні переговори. Я згодом зрозумів, що це тільки маскування істинних намірів. Тому сьогодні вже цілком зрозуміло, що це таке, які ці наміри, що вони, що хочуть Президент і його оточення. Розпочалося це після того як ми, по суті, створили коаліцію, почали працювати, дали змогу третині уряду бути сформованим від "Нашої України", а потім бачили, що йдуть заїзди, бо інше було на меті.

ВЕДУЧА: Я перепрошую. Я дозволю собі за цитувати з Вашого вірша. У Вас є збірка віршів, ми ще з Вами про це поговоримо. Але Ви знаєте, от коли я читали, мені здалося, що Ви абсолютно щиро писали, от такі моменти: "На Майдані совість під рентгеном, хто без неї, той сюди не йде". Або: "До Майдану ми виносимо правду, сподівання, що в душі живуть, тут ніколи не пробачать зраду, за правду, ні, не проклянуть". І так далі, тут кілька стовпчиків. Ви все-таки, у Вас залишилося от те відчуття, яке тоді було, чи ні, ви передивилися, розчарувалися, і взагалі, як Ви тепер ставитеся до Майдану.

Олександр Мороз: Справді, це тема для окремої розмови. Ну, по-перше, вірші не щиро писати не можна, по-перше. По-друге, Майдан залишився Майданом, це така історична подія в житті людей. Це було прагнення свободи, передчуття свободи і я чим далі більше переконуюся, що ті, хто стояв на трибуні Майдану, я не часто там стояв, я більше знаходився поміж людей, то можу с казати, що ті, хто стояли на трибуні були від Майдану дуже далеко, а як він закінчився, то вже й соромляться там показуватися, бо вони здали ті прагнення, ті ідеї, на які сподівалися люди.

ВЕДУЧА: Далі продовжимо розмову з політологом. Пане Володимире, Ви мене чуєте? Продовжуємо розмову, от що до політреформи. Як Ви вважаєте, що далі буде з політреформою, наприклад, якщо там не буде підтримки від Соціалістичної партії.

Володимир Малінкович, політолог: Значит, политреформы в Украине не будет, если не будет Мороза в Парламенте, проводить политреформу будет некому. То есть, какие-то варианты реформы будут, но это всё будет направлено на установление диктатуры одного человека. И мы видим, что практически все политические силы хотят одного, собственной власти или власти собственной политической группировки. И только Мороз защищает, последовательно защищает политическую реформу европейского образца. По существу, до самого конца, до самых последних дней Мороз защищает парламентаризм в Украине. Мы видим Президент грубо нарушает закон, а Парламент, всё-таки работает.

ВЕДУЧА: Пане Володимире, а як Ви думаєте...

Володимир Малінкович, політолог: Не будет Мороза, не будет парламента.

ВЕДУЧА: Я зрозуміла.

Володимир Малінкович, політолог: Настоящего, европейского.

ВЕДУЧА: Це все прекрасно, так. А як Ви вважаєте, наше суспільство, наша політична еліта, вона готова до політреформи?

Володимир Малінкович, політолог: Наша политическая элита ни к чему не готова. Наша политическая элита - это, прежде всего, админресурсс и бизнес-кланы. Бизнес-кланы хотят решать проблемы где-то у себя, в дали от общества и практически превратить избирателя в объект, а не субъект политической жизни. Для того, чтобы избиратель стал субъектом политической жизни в Украине, крайне необходимо, чтобы у нас была парламентская республика европейского образца. И как раз Социалистическая партия последовательный сторонник такой республики, а Мороз самый квалифицированный её защитник. Поэтому, при всех минусах, которые, на мой взгляд, есть в Соцпартии и тех ошибках, которые Мороз, с моей точки зрения, совершал, я считаю, что Социалистическая партия крайне необходима в парламенте.

ВЕДУЧА: А скажіть, будь ласка, які це помилки? Ми зараз будемо обговорювати, скажіть, які це помилки.

Володимир Малінкович, політолог: Ну, я уже говорил, главная ошибка - это связь с оранжевыми и дело не в Майдане. Вы правильно сейчас Александр Александрович говорите, что на Майдане стоял народ желающий свободы, а перед этим народом на трибуне стояли карьеристы желающие власти.

ВЕДУЧА: Добре, я зрозуміла Вашу точку зору, я Вас зрозуміла.

Володимир Малінкович, політолог: Вторая ошибка - это то, что уже на следующий год, вот время парламентских выборов Социалисты не пошли самостоятельно, а всё-таки пошли в блоке с командой оранжевых. И, хотя, уже в общем-то знали, что, на что способен наш нынешний Президент.

ВЕДУЧА: Ну, ми Вас зрозуміли, Ваш погляд.

Володимир Малінкович, політолог: И следующая, простите, ещё одна важная ошибка Мороза серьёзная.

ВЕДУЧА: Коротко, будь ласка.

Володимир Малінкович, політолог: Он согласился 27-ого мая на подписание соглашение о том, что Президент может распустить парламент на основании 82-ой статьи. Он этого по Конституции делать не может, это ошибка.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Вже перебрали трохи часу. Дякуємо Вам за Вашу точку зору, дякуємо, що прийшли і говорили з нами на цьому ефірі. До речі, я нагадаю, що це був політолог Володимир Малінкович. Ну, а ми тему політреформи і парламентських виборів вже далі тоді продовжимо після розмови з глядачами. А зараз у нас уже готова, готові наші телеглядачі з міста Полтави. Але, з початку я Вам поставлю просто уточнююче питання, якщо можна коротко дайте відповідь. За хвилину будемо говорити з полтавчанами, раніше це вважали Вашим електоратом, можливо, зараз вважають, але, принаймні в 2006-ому там було 13 відсотків. Тобто, це можна вважати базовим електоратом СПУ. Але зараз цей регіон перепрошую за слово, активно обробляють і Блок Юлії Тимошенко і "Партія Регіонів". Як Ви будете залишати все-таки вплив на цей регіон чи ні, все-таки віддасте?

Олександр Мороз: Всі партії обробляють ці регіони в межах можливого, і в межах тієї довіри, яка є в них, в громадян до цих партій, в тому чи іншому регіоні. У нас зберігається довіра до соціалістів у Полтаві, на Полтавщині.

ВЕДУЧА: А що Ви робите, щоб зберегти за собою Полтавщину?

Олександр Мороз: Ми просто відверто говоримо з людьми і наші активісти, їх на Полтавщині багато, крім того, там багато голів сіл соціалістів, депутатів обласної ради, районних рад, сільських рад і так далі. Це люди, які користуються авторитетом, які на своєму прикладі довели, що вони...

ВЕДУЧА: Добре, добре. Полтавчани нас уже чекають. Ми зараз зрозуміємо їхні настрої по їхніх запитаннях і по їхньому спілкуванню з Вами.

Олександр Мороз: Будь ласка.

ВЕДУЧА: Доброї ночі Полтава. Дякуємо, що ви з нами, не спите в цей час. Отже, будь ласка, ви зараз маєте змогу поспілкуватися з гостем студії, ваші запитання.

Кореспондент з Полтави: Доброї ночі. Дійсно, не зважаючи на пізній час, тут у Полтаві на Театральній площі зібралось до волі багато людей, які хочуть поставити питання Олександру Морозу. Почнемо. Ваше питання, будь ласка.

Мешканець Полтави: Олександр Олександрович, я Володимир Рижко, голова обласної ради четвертого скликання. Як практик, як вчений з питань управління абсолютно переконаний, що основним гальмом в розв’язанні соціальних проблем регіону є саме надмірна централізація влади. Тому ми підтримуємо реформу, ми її чекаємо. Але Олександре Олександровичу, все, що трапляється, має свої причини, це Ви не раз так говорили. В історії України було вже, коли була і централізація, і децентралізація, незалежної України. Що ж робити, щоб реформа, яка, безумовно вірю, вона буде, щоб вона носила не зворотній характер, це перше. І друге, хто Вас підтримує реально, яка політична сила сьогодні?

Журналіст м. Полтава: Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Дуже гарне запитання, тим паче, що воно в тему повністю, і я міг би детально говорити про переваги політреформи, про необхідність децентралізації влади, але, очевидно, міг би говорити про інструмент, яким чином забезпечити те, що властиве для Європи як модель управління. Як зробити, щоб керував на місці не чиновник, призначений зверху, а люди, обрані місцевою громадою. Для цього треба зробити реформу місцевого самоврядування, податкової системи, бюджетної системи і так далі, ввести відповідні зміни до Конституції, що ми підписували в угоді із Віктором Ющенком у 2004 році. А для цього, щоб це стало реальністю, треба, щоб люди підтримали соціалістів, бо тільки за тим у них є перспектива. І тут я міг би подякувати Володимиру Малінковичу за його абсолютно переконливу аргументацію. В деталях я міг би ще...

ВЕДУЧА: Він багато приємних слів Вам сказав.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, але він там і критику зробив, я можу пояснювати деякі нюанси, але, в принципі, він правий, що тільки із соціалістами можлива влада на місцях передана людям, які там проживають. Ніколи начальник, призначений зверху, не буде робити те, що потрібно громаді, він буде весь час годити тому, хто його призначив.

ВЕДУЧА: Хочу Вас запитати, чи готові люди назвати ти мінуси, з якими стикнулися там, на місцях, але це вже тоді поговоримо після, бо зараз ми забираємо час у людей. Будь ласка, Ви ще не відповіли, хто підтримує з партій, запитували.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Підтримують, я можу сказати так, громадські організації підтримують. Наприклад, Вища рада освітян і науковців України прийняла на своєму засіданні рішення про підтримку соціалістів...

ВЕДУЧА: Ні, очевидно, мається на увазі, чи підтримують Вас, наприклад, такі великі мегаблоки, як, наприклад, Партія Регіонів і так далі.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Якщо так ставити питання, Партія Регіонів підтримує абсолютно, підтримують комуністи, і я вважаю, цього вже було би досить...

ВЕДУЧА: Чому Ви з ними не пішли одним списком?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Це інше питання, тому, очевидно, ми не будемо на нього гаяти час зараз, це не від нас залежить.

ВЕДУЧА: Добре, тоді повернемося до цього, я собі це занотую. Будь ласка, наступне запитання.

Журналіст м. Полтава: Будь ласка, коротко.

Олексій Рябоконь, Пирятин, голова районної ради: Олексій Рябоконь, Пирятин, голова районної ради. В мене питання знову ж таки про гасла Майдану, і одне з основних - це розмежування влади і бізнесу. На жаль, з того часу...

Журналіст м. Полтава: Питання, будь ласка.

Олексій Рябоконь, Пирятин, голова районної ради: Ця проблема набула ще більше злочинних масштабів. Який вихід із ситуації, як Ви бачите вихід з цієї ситуації, бо без цього не можна говорити про прозору і чесну владу.

Журналіст м. Полтава: Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я вдячний дуже автору запитання за справді ключове запитання, і хочу сказати, що можна говорити про політичну волю, Президент має бути налаштований, бо ми чули ці обіцянки на Майдані і пізніше, а насправді нічого не робилося, навпаки, робилося все в зворотному напрямку. Так от, для того, щоб боротися з поєднанням бізнесу і влади, як ми сьогодні це спостерігаємо, то одним із важливих засобів є переміщення влади на місця, децентралізація влади. Це те, що збігається з політичною реформою, її продовженням, підвищенням ролі і статусу місцевих рад і їхніх виконкомів, ліквідація районних адміністрацій, де є, і обласних адміністрацій, де є такі, знаєте, ключові ланки зв’язку корупції з центром. А тим паче, централізація влади, яку відстоює сьогодні Президент, це якраз те, що веде до корупції. А децентралізація влади ставить владу під контроль, там все прозоро, тому що формуються бюджетні потоки на місцях, знизу формується бюджет, витрачається на конкретні потреби, люди це все бачать, там украсти важко.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Наступне запитання з Полтави, будь ласка.

Жителька Полтави: Добрий вечір, Антоніна. Таке питання: для того, щоб побороти корупцію, необхідна зміна в судовій системі. Як Ви передбачаєте реформувати судову систему, і чи може сам народ в процесі голосування вибирати суддів? Дякую.

ВЕДУЧА: Чим переймається молодь. Якщо можна, зрозумілою мовою про судову систему і реформу.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Звичайно, судову систему реформувати потрібно. Ми прийняли в першому читанні Закон "Про судову систему і судоустрій". Президент спочатку ініціював, підтримав цей проект, потім почав блокувати його. А тим часом... Я розумію, чому, тому що один суд контролюється БЮТом, другі суди контролюються Президентом, голови судів призначаються, всупереч Конституції і роз’яснення Конституційного суду, Президентом, і робиться їхня зачистка для того, щоб підготуватися до фальсифікації виборів. Це все факти. Тому є пропозиції відносно обрання суддів і відносно зміни статусу їх, не довічне обрання на посади, а з певними періодами. Все це можна аналізувати, але важливо, як організована робота суду, які взаємини в структурах влади. Якщо буде хоч якась узурпація влади, що ми спостерігаємо сьогодні, наміри узурпації, суд тоді незалежним бути практично не може.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Дякую за відповідь і дякую полтавчанам, Полтаві на добраніч, приємних снів, дякуємо, що ви в таку пізню годину були з нами. І тепер переходимо до Одеси. Одесити, будь ласка, ваші запитання, добрий вечір, наш гість до ваших послуг, може відповідати на ваші запитання.

Журналіст м. Одеса: Добрий вечір, студія. Вас вітає Одеса, ми зібралися на Театральній площі і у нас є до пана Мороза такі питання. Будь ласка.

Жителька Одеси: Добрий вечір, мене звуть Арина, я студентка другого курсу, і мене цікавить таке питання: чому в минулому році я платила за свій контракт 5360 гривень, а цього року першокурсники платять 9500 гривень, і магістратура коштує майже 11000. Скажіть будь ласка, скільки коштуватиме мені магістратура через два роки, і на якій підставі так підвищуються ціни? Таке питання.

ВЕДУЧА: Ми зрозуміли Ваше запитання. От, щойно говорили, що пан Ніколаєнко робить все можливе, а тут виходить, бачите, було п’ять, тепер дев’ять. Що далі?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Як Ви, очевидно, знаєте, що ціни за навчання на контрактній основі не міністр встановлює, а кожен окремо ВУЗ. Тому...

ВЕДУЧА: Але ж міністр може навести порядок, сказати, що: "Ні, ось така планка, далі не можемо піднімати, майте совість"?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Це функція відповідного університету, а не міністра, і в компетенцію міністра це не входить, я хочу сказати. Але проаналізувати, як використовуються ці кошти - інша справа. Тому якщо дівчина поступала в магістратуру, проте в інший ВУЗ, де могла продовжити своє навчання, де ціни дешевші.

ВЕДУЧА: Але ж якщо вона тут вчилася, і тут якість хороша знань, то чому мають?..

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Це треба розглядати в кожному конкретному випадку.

ВЕДУЧА: Добре, зрозуміло.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я прибічник не плати і в магістратурі, і за навчання, але я міг би сказати, що лінія, яку веде міністерство, приймали за бюджетні кошти, коли він став міністром, тільки 37 відсотків, сьогодні 56. Наступного року в бюджеті закладено вже 60 відсотків. Ми через два роки перейдемо на 75 і вийдемо на вимогу Конституції. Конституція передбачає: стипендія дорівнює прожитковому мінімуму, так передбачаються всі доходи громадян, найнижчі доходи громадян, найнижчі в тому числі. Наступного року стипендія 530 гривень. Це відповідає вимогам Конституції. Тому якраз міністр діє абсолютно правильно.

ВЕДУЧА: Час спливає, будь ласка, наступне запитання.

Журналіст м. Одеса: Будь ласка.

Житель м. Одеса: Шановний Олександр Олександрович. До Вас звертається Вилклинський селищний голова Овідіопольського району. Скажіть, будь ласка, якщо по якійсь причині будуть зірвані вибори, або визнані недійсними, і Парламент не розпочне свою роботу, то що буде чекати нашу державу в майбутньому?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я хочу Вас заспокоїти, тому що такі наміри були, зірвати вибори, не визнати їх дійсними, не визнати легітимність Парламенту, і так далі. А щоб цього не трапилося, ми провели два засідання нинішнього місяця і, очевидно, найближчим часом, через пару тижнів проведемо ще засідання Парламенту з питань бюджету, і тим самим ліквідуємо останню юридичну підставу Президента визнавати Парламент не правочинним і оголошувати дострокове його припинення. Тобто, 90-та стаття Конституції. Тому ми це передбачили, якщо вибори будуть, якісь інтриги будуть вестися довкола цього, тоді буде діяти Парламент, обраний 26 березня 2006 року.

ВЕДУЧА: Наступне запитання.

Житель Одеси: Добрий вечір. Мене цікавить Ваше ставлення до мовної проблеми. Як Ви вважаєте, чи доцільно вводити російську мову другою державною. Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Сьогодні ми часто чуємо пропозицію: давайте проведемо референдум про недоторканність, про мови, про прийняття Конституції шляхом референдуму, що є, до речі, грубим порушенням самої Конституції, і так далі. Я глибоко переконаний, що це не ті основні питання, які хвилюють сьогодні людей. А їх хвилює те, що дозволяє їм жити нормально. Тому я переконаний, що всі ці питання можна вирішувати шляхом прийняття відповідних законів, і не треба проводити абсолютно такі, деструктивні референдуми, які розколюють суспільство.

ВЕДУЧА: А щоб все-таки зрозуміти ставлення Вашої політичної сили до цього питання, Ви за чи проти введення російської мови як другої мови? Навіть якщо через закон.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Так, я вніс проект закону вже шість років тому, і зараз його відстоюю, "Про порядок застосування мов в Україні", де кожна мова, відповідно до Європейської хартії, відповідно до традицій і потреб людей, кожна мова має повне право на існування у всіх життєвих потребах людей, і вона повинна підтримуватися, а найперше - російська, оскільки нею користується практично половина громадян України.

ВЕДУЧА: Одесити не сплять, вони хочуть поставити свої запитання нашому гостю. Будь ласка, у вас є така можливість.

Житель Одеси: Тарасенко Владимир Васильевич, председатель профкома открытого акционерного общества "Сталь канат". Уважаемый Александр Александрович, скажите, какие меры нужно принять, чтобы защитить сегодня отечественного производителя?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Чудове запитання, але, правда, воно складне для відповіді, бо треба часу чимало. Я хочу сказати...

ВЕДУЧА: Тезово.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Тезово, треба, знову ж таки, починаючи з децентралізації влади, підтримки ініціатив трудових колективів, суб’єктів господарювання, це можуть бути бізнесові структури, і так далі, регулювання інтересів, або сприяння інтересів трудових колективів через норми законодавства, які стосуються податкової системи, можливості розпоряджатися прибутками для розвитку соціальної сфери на виробництвах, і гарантії, які, якщо це йдеться про приватне підприємство або акціонерне товариство, гарантії реалізації соціальних зобов’язань інвесторів перед початком приватизації, контроль за цією сферою, особливо з боку Фонду державного майна. Так, як робиться, наприклад...

ВЕДУЧА: Там, з цього боку, контролюють якраз Ваші колеги.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Якраз контроль жорсткий, і Валентина Семенюк це забезпечує, я міг би для прикладу приводити "Міталстіл Криворіжсталь", там би давно вже забули про соціальні гарантії, якби не було записано це в угоді і якби регулярно, щоквартально звітність з цього приводу була, контролювалася Фондом держмайна.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Наступне запитання, будь ласка, Одеса.

Журналіст Одеса: В нас вже запитання закінчилися, так що можемо передати слово іншому місту.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Отже, наступні міста у нас будуть, це Черкаси і Київ. Отже, зараз з Олександром Морозом будуть говорити черкащани і кияни, але буде це після реклами.

Реклама

ВЕДУЧА: Добрий вечір ще раз. Отже, ви дивитеся "Тільки про головне", на запитання відповідає Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України. Олександре Олександровичу, що до політреформи, яка стала в нас вже дорівнювати, в Україні, хаосу, оскільки тоді склалися певні невідповідності, перетягування повноважень один одного, і чи не вважаєте Ви, що пропорційна система, це ще зарано для України, оскільки це дуже негативно відбилося на місцях в місцевих радах, оскільки раніше люди знали: це наш депутат, він відповідає за три-чотири будинки, тепер вони в списках, міському голові не підвладні, для людей нічого не робиться, знову таки, хаос і неефективно.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ілоно, тут два питання, які не зв’язані між собою безпосередньо, хоч контакти є між ними.

ВЕДУЧА: Поясніть.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: По-перше, політреформа - це одне, а система виборів - це інше, бо не політреформа винна в тому, про що Ви тільки сказали, а винні ті, які порушують Конституцію, найперше - Президент, я про це кажу відверто, і в очі, і йому в тому числі. Треба дотримуватися Конституції і законів, а не скаржитися на те, що вона не така, як комусь подобається. Це перше. А відносно системи виборів - справді, їх треба вдосконалювати. Я ще 2002 року був співавтором закону, який не пройшов через Парламент, до речі, його і "Наша Україна" тоді не підтримала, який передбачав поєднання партійного списку із закріпленням депутатів за округами. Як це робити, я думаю, ми не будемо зараз займати час людей, щоб пояснити, але я переконаний, що ми у Парламенті, який буде створений після виборів 30-го числа або в складі цього Парламенту такі зміни в Закон "Про вибори" обов’язково внесемо, бо ті недоліки, про які Ви говорите, мають під собою підставу.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Які недоліки цікавлять черкащан, ми зараз дізнаємося безпосередньо з перших вуст. Отже, Черкаси, добрий вечір, дякую, що не спите і ви з нами, ваші запитання нашому гостю.

Журналіст м. Черкаси: Вітаємо, Київ, ми знаходимось на Європейській площі міста Черкаси, і в нас уже є запитання до Олександра Мороза.

Житель м. Черкаси: Добрий вечір, Сергій Гура, заступник міського голови. Скажіть, будь ласка, як Ви відноситеся до такого питання, щодо створення муніципальної міліції?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я гадаю, що треба з цього приводу порадитися із міністром Василем Цушком, і на мій погляд, в містах, особливо де є потреба така і є можливості міської влади, а це при реформі буде легше зробити, бо появляться кошти, якими розпоряджається безпосередньо муніципалітет та, власне кажучи, рада міська, можна це використати. Мова йде якраз не про альтернативність цих підрозділів, координацію їх дій, але це можна робити і на розсуд міської влади можна це все виносити.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Будь ласка, що ще цікавить людей в Черкасах?

Журналіст м. Черкаси: Будь ласка, Ваше запитання.

Геннадій, журналіст: Олександре Олександровичу, Геннадій, журналіст. Хотів би Вас запитати слідуюче. Під час відвідин однією з осіб лідера потужної парламентської фракції Черкас було скоєне одним із автомобілів кортежу її ДТП, при брутальному порушенні правил дорожнього руху, і це не перший вже випадок на черкащині, коли високопосадовці, як би, порушують правила, і дійсно, страждають із-за цього люди. Скажіть, будь ласка, як Ви відноситеся до цих випадків конкретно, і чи Ви при своїх переїздах коли-небудь порушували правила дорожнього руху?

ВЕДУЧА: Я думаю, що Ви однозначно скажете, що Ви не порушували і ставитеся до цього негативно.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я думаю, що мені легко відповідати на це запитання, тому що я за кермом не сиджу. А в даному випадку, я знаю про цю обставину, є відповідальність всіх перед законом, і повинно бути не на гаслах Президента: "Закон один для всіх", коли всі знають, що це не так, а повинно бути справді так, як слід, і з цього приводу не треба проводити референдум про скасування недоторканності і інших речей. Ми проголосували цю норму, давайте, ми її відправили до Конституційного суду, суд, до речі, прийняв до розгляду, тим самим підтвердивши легітимність Парламенту, тепер він дасть відповідь, ми проголосуємо всі. Нехай прийдуть до сесійного залу й проголосують, і не буде з цього приводу зайвих розмов. Це одна обставина, а друга обставина: не треба під маркою якоїсь, я навіть пояснити не можу, якоїсь затії ліквідувати Державтоінспекцію, треба, щоб вони були, виконували свої обов’язки, їм платили нормальну зарплату. Ці лінії проводить Василь Цушко. Я вважаю, що це абсолютно правильний підхід. Кожен на дорозі водій, суб’єкт руху, повинен нести відповідальність перед законом, тобто перед виконанням, за виконання правил дорожнього руху.

ВЕДУЧА: Наступне запитання з Черкас.

Житель м. Черкаси: Шановний Олександре Олександровичу. На сьогоднішній день депутати місцевих рад практично позбавлені можливості впливати на формування переліку об’єктів, які ремонтуються або будуються за рахунок коштів, які передаються до місцевих бюджетів як субвенції із державного бюджету. Що, на Вашу думку, необхідно змінити, щоб виправити подібну ситуацію? Дякую.

ВЕДУЧА: Якщо можна, коротко.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Коротко. Я знаю, як формуються субвенції, яка послідовність. І оскільки вони вже йдуть фактично під конкретні об’єкти, які пропонують місцеві ради, то там манеру практично не існує. Отже, зміна системи влади, інший порядок формування бюджету знизу догори розкриває цю проблему, дає її можливість вирішувати на основі рішень відповідних комісій і самих рад.

ВЕДУЧА: Наступне запитання.

Олег Петренко, голова міського спорткомітету: Олег Петренко, голова міського спорткомітету. Питання таке: той механізм проведення тендерів, який існує зараз, робить практично неможливим на місцях нормально закуповувати ліки для лікарень, продукти для шкіл. Дуже хотілося б почути Вашу думку щодо цієї проблеми.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ви знаєте, що рік тому потрібно було внести зміни до Закону "Про закупівлі". Я одержав близько 40 проектів законів про зміни до системи закупок. Ми його зробили, закон, кращий, ніж був раніше, але в ньому є певні процедури, потребують вдосконалення. Президент, підписавши закон, звернувся до нас: "Давайте до 15 серпня внесіть зміни, я підпишу", щоб зняти ці речі, про котрі говорить автор запитання, бо це і лікарень стосується, та, власне кажучи, всіх, особливо бюджетних організацій. І ми зробили, але не до 15 серпня - до 15 червня зробили всі зміни. Закон треба підписати Президенту, але йому Балога, керівник Секретаріату, не дозволяє. Він каже, що не можна.

ВЕДУЧА: Ви звідки про це знаєте, що йому Балога не дозволяє?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ну, тому, що він не приймає навіть на підписи пошту від Верховної Ради. Чомусь йому здалося, що немає Парламенту. Весь світ знає, що є Парламент, сесія ОБСЄ працює у нас на запрошення...

ВЕДУЧА: Олександр Олександрович, я перепрошую, а чому тоді Ви погодилися на вибори і зараз говорите про свою програми, ідете не ці вибори, якщо вважаєте, що все-таки Парламент залишається і Ви в ньому?..

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я пояснюю. Парламент, за Конституцією, працює до дня складення присяги новими депутатами. Тому він абсолютно відповідно до Конституції працює тепер. Те, що дехто у Секретаріаті Президента, я маю на увазі, сам Президент не читає Конституцію, або не знає, або її навмисне порушує, це їхні проблеми, за це доведеться відповідати.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Наступне запитання, будь ласка.

Житель м. Черкаси: Я живу в селі і бачу, як приватизовуються землі сільськогосподарського призначення. Хотілося б знати, до яких пір буде ця приватизація і коли вже залишаться землі селянам, і не буде такого дерибану землі.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Дякую Вам, я зрозумів запитання. Якщо немає закону, а Ви кажете, приватизація продовжується, то це називається не приватизація, це називається крадіжка. Тому треба розбиратися з тими, хто порушує закон. А землі сільгосп призначення, це моя лінія, яку я дотримуюся, і не я, партія дотримується вже багато-багато років, причому, світовий досвід це підтверджує, потрібно все-таки тримати в руках держави, перш за все, для того, щоб вона не стала, ну, не було із землею те, що сталося з ваучерами в промисловості. Тому я гадаю, що в нас є і досвід інших країн, і в Сполучених Штатах, до речі, і в Швеції, і в інших країнах. Можна сьогодні розвивати викуп паїв, земельних паїв у селян державою і передавати їх в оренду потім від імені держави, від суспільства, від народу тим, хто користується землею, хто працює на землі.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Дякуємо черкащанам, ось такі питання цікавили місто Черкаси, і тепер ми слухаємо, що цікавить столицю. Добрий вечір, кияни. Будь ласка, ваші запитання до нашого гостя.

Журналіст м. Київ: Вечір добрий, студія. Київ ще не спить, тут зібралися, на Михайлівській площі, в основному, прихильники Соціалістичної партії, тому у них є кілька запитань до Олександра Мороза. Прошу, перше запитання.

Житель Києва: Добрий вечір, мене звати Ярослав. Шановний Олександре Олександровичу, скажіть, будь ласка, на Вашу думку, наскільки правомірним, з точки зору Конституції України та законів України, є введення особисто Президентом всієї України прямої передвиборчої агітації за одну окрему і, до речі, всім відому політичну силу? Дякую.

ВЕДУЧА: Сказав журналіст, що це ваші прихильники, тому, очевидно, і таке питання, щоб все-таки Ви сказали своє слово негативне щодо Президента.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, чому, хто сказав, що він негативно ставиться до Президента, він просто запитує, чи може Президент це робити.

ВЕДУЧА: Щоб Ви сказали своє негативне слово до Президента.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, він не так ставив питання, щоб я сказав слово. А я скажу, я негативно ставлюся до того...

ВЕДУЧА: От я так це й прогнозую, що Ви зараз це скажете.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ну, я думаю, що не може бути Президент всієї країни, вести агітацію за одну політичну силу чи за іншу. Але він за одну тільки веде, і, причому, мені, відверто кажучи, хотілося, щоб це запитання зі Львова задали, де вітають його слова, різні речі, вибачте, демагогічні, тому що я можу про це вести дискусію. Це у Львові, у мільйонній столиці, духовній столиці України, де в 21-му сторіччі люди одержують воду тільки по кілька годин, де немає води для каналізації і все. І от виявляється, що Президент підіймає ось ці питання - недоторканність, референдум проведемо, скасуємо пільги, ще інші нісенітниці подаються людям замість того, щоб зосередити зусилля на тому, щоб можна було піти назустріч потребам людей. Я часто буваю у Львові, інколи в Трускавці відпочиваю, бачу і там ті ж самі проблеми. Треба ділом займатися, яке хвилює людей, а не займатися політикою, заради політики, готуючись до наступних президентських виборів.

ВЕДУЧА: Олександр Олександрович, я не є адвокатом Президента, але вчора, наприклад, у нас в програмі, в "ТСН підсумках", була Марина Ставнійчук, яка пояснила, на питання ведучої вона пояснила це так: "По-перше, з юридичної точки зору Президент не є суб’єктом виборчого права, а з моральної точки зору він може агітувати як і будь-хто, і йому потрібна підтримка в Парламенті, потім, яка б його просто підтримала, та політична сила, на майбутнє". Це було таке пояснення Марини Ставнійчук.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я би не вів суперечку з Мариною Ставнійчук.

ВЕДУЧА: Позаочі.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Тим паче, позаочі, бо я знаю, вона непоганий юрист, але вона конюнктурно підходить до цього питання. Нехай вона приведе приклад будь-де в світі, щоб президент вів за якусь політичну силу, яка має шанс десь на 12 відсотків підтримки виборців, так само, як і на минулих виборах одержати і вести всупереч інтересам суспільства. Він же весь час повторював, що він представляє все суспільство, його народ обрав, а не "Наша Україна", тому вести таку агітацію - це, по-перше, примітив, а по-друге, це не те, що потрібно для суспільства, і не функція Президента, я хочу сказати. І інші юристи, до речі, абсолютно переконливо доводять, що це не так, між іншим.

ВЕДУЧА: Нас чекають кияни.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я зараз, я теж киянин, нехай вони почекають, вибачать. Справа ось у чому, що відповідно до Конституції, Президент повинен діяти в спосіб і в межах визначених Конституцією. Хай найде він там, у Конституції, що треба агітувати за одну партію, ні Кравчук, ні Кучма собі цього не дозволяли.

ВЕДУЧА: Але ж і не написано, що забороняється в Конституції.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Що не забороняється - це пишеться для суб’єктів юридичних, а не фізичних.

ВЕДУЧА: Добре. Давайте, що ще цікавить, будь ласка, кияни, ваше запитання.

Мешканець Києва: Петро Тігунов, громадська організація "Захист дітей війни", Подільський район міста Києва. Олександр Олександрович, що передбачено в бюджеті на наступний рік для дітей війни, на що сподіватися людям. Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Добре, що Ви задали це питання, спасибі Вам, тому що багато на зустрічах це питання задають люди старшого віку. Хочу сказати, що мені, як одному із співавторів цього закону, який підтримав його прийняття, постійно створював допомогу організації "Захисту дітей війни", і долали супротив попередніх урядів, щодо фінансування цього закону, тепер приємно сказати, що частково він уже фінансується. На наступний рік, я коротко буду говорити, ми в бюджеті передбачаємо втричі більше фінансування, ніж на нинішній рік, але обговорюючи проект бюджету на наступний рік, ми говоримо про те, що уряд повинен знайти ще приблизно два мільярди гривень, для того, щоб хоч би половину добавки до пенсії, яка передбачена цим законом, там 30 процентів, щоб половину вже можна було фінансувати з наступного року. Микола Азаров, зустрічаючись з керівниками громадських об’єднань "Захист дітей війни" від областей, сказав, що протягом двох років ми можемо вийти на повне фінансування цього закону.

ВЕДУЧА: Ви в бюджеті на наступний рік закладаєте гроші на пільги депутатам?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Справа в тому, що у бюджеті закладається, скажімо, фінансування Верховної Ради. Там не розписуються детально всі речі, по-перше. Потім, ніде не йде стаття, де написано "Пільги" або що, одне. І друге, я закінчу думку, і друге, бюджет складається на чинній основі, законодавчій базі, тому ми прийняли закон про скасування пільг усіх, нехай Президент його підпише, якщо навіть буде щось включене, вибачиться все.

ВЕДУЧА: А наперед ви могли б менше закласти грошей, враховуючи те, що ви ж відмовились від певних пільг, і відповідно тепер фінансування має бути менше?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я хочу сказати, юридичні особи, Верховна Рада, тощо, так само і депутати не можуть керуватися тим, відмовились ми законно чи незаконно. От відмовились шляхом прийняття закону, треба закон підписати Президенту і все буде гаразд.

ВЕДУЧА: Проблема вся знов в Президентові, зрозуміло. До наступних запитань, кияни, що вас ще цікавить?

Мешканець Києва: Олексій Дмитрович. Шановний, Олександр Олександрович, БЮТ обіцяє повернути втрачені заощадження Радянського банку вже в наступному році. Як Ви думаєте, чи під силу це зробити, чи це просто передвиборчий популізм? І як соціалісти планують вирішити цю проблему в найближчому майбутньому? Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Пройшло два роки, як БЮТ був при владі. За цей час повернуто близько мільярда гривень людям. Якщо можна за два роки повернути, то чому ж не повернули. Чому не було спроби два роки назад повернути і навіщо людям вішати локшину на вуха, говорячи про те, що можна там перевести в цінні папери і все? Яка різниця людям, чи через 20 років будуть грати в своєрідні лотереї з їх цінними паперами, чим треба зараз гроші повертати? Тому я хочу сказати, фантазія тут не проходить, але повернути людям заощадження можна за п’ять-сім років при одній умові, буде хоч би 70-100 соціалістів в Парламенті, то повернуть, не буде...

ВЕДУЧА: Це не передвиборчий популізм?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, абсолютно ні.

ВЕДУЧА: Чому, якщо БЮТ, то це передвиборчий популізм, якщо ви, то ні?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Два роки, я кажу, не можна цього зробити за два роки. Ми обговорювали це питання досить широко, я можу розказати цілий механізм, і проект закону підготовлений для того, як це все робити. Треба створити фонди додаткові, треба зобов’язати, скажімо, частиною прибутку ділитися комерційним банкам із цим фондом для повернення заощаджень, треба передбачити кошти від приватизації тільки на повернення заощаджень. Ми ж наполягали, приватизували, чи продали "Криворіжсталь", не треба було цього робити, але продали, ми пропонували, давайте хоч десять мільярдів покладемо в цей фонд і віддамо людям, це велика справа, я в деталі вдаватися не буду.

ВЕДУЧА: Це дійсно таке глобальне питання, ми зараз можемо багато часу на це витратити.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, це не глобальне питання, це те, що пече людям сьогодні. Треба робити цю справу, обов’язково повертати, але що зробили - розікрали кошти від приватизації "Криворіжсталі", тепер ходять і знов немає грошей і всі ніби не винні.

ВЕДУЧА: Наступне запитання.

Мешканець Києва: Шановний Олександр Олександрович, соціалістичну партію завжди асоціювали як партію соціального захисту. Скажіть, будь ласка, бюджет наступного року наскільки буде являтися соціально зорієнтованим? Дякую.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Відчувається, що люди готувалися до передачі, бо це, справді корінне питання.

ВЕДУЧА: Це ж кажуть Ваші прихильники, то, можливо, тому вони підготовлені.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Та не тільки тому. Соціальна спрямованість бюджету - це абсолютно може поставити запитання будь-хто, прихильник будь-якої політичної сили, це корінне питання. Ви зверніть увагу, минулого року ми не голосували за бюджет до тих пір, будучи в коаліції, до тих пір, поки перерозподіл бюджету, валового продукту через бюджет був не здійснений на два з половиною проценти більше, ніж пропонувалося урядом з самого початку. Відмінність соціальних політичних сил, які владу складають і ліберальних, полягає в тому, що більше перерозподіляється через бюджет валовий продукт. І нам треба цю пропорцію змінити принципово, але тут треба мати на увазі ще одну обставину, бо це багато хто не враховує, це можна робити тоді, коли працює економіка, на базі економіки, тобто це шлях послідовний.

ВЕДУЧА: Так зараз же кажуть взагалі економічне диво, у Януковича взагалі такий прорив. Але чому збільшився дефіцит держбюджету?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ви зверніть увагу, хто каже так - Президент каже, причому, виступаючи у Івано-Франківську.

ВЕДУЧА: Економічні фахівці також кажуть.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, виступаючи у Франківську на мітингу, на самміті ЄЕС говорить, із переконливістю говорить про те, що уряд забезпечив, тобто в Україні забезпечено на вісім процентів зростання ВВП і так далі, і так далі. Він як би ще при цьому добавив, що всупереч протидії опозиції мене особисто, то це було б тоді справедливо. Так от правильно все говориться відносно зростання економіки, але паралельно із зростанням економіки, треба і щоб зростали і пропорції перерозподілу через бюджет валового продукту, бо це кошти для освіти, медицини, для всіх інших соціальних потреб і соціальних гарантій для населення.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. На цьому ми дякуємо киянам, дякую, що прийшли в таку пізню годину, ставили запитання, на добраніч. І ми далі продовжуємо розмову з нашим гостем. Олександр Олександрович, все ж таки, щоб договорити на цю тему, щодо бюджету. Але дивіться, все ж таки, з першого січня буде мінімальна зарплата 505 гривень. Хіба можна прожити на такі гроші, при тому, що прожитковий мінімум буде 564?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: А на ту суму, яка була раніше, або півтора року, можна було прожити?

ВЕДУЧА: Зрозуміло, що зараз ми можемо кивати на тих, але зараз вже ми говоримо про вас.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я не на тих киваю, я говорю про те, що є об’єктивності, вище яких стрибнути не можна.

ВЕДУЧА: Зрозуміло, але у вас зараз є можливість, оскільки Ви говорите, що соціально орієнтований бюджет, є можливість зараз зробити краще.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ви тільки що сказали про дефіцит бюджету. Він, до речі, не зростає так, як сьогодні дехто...

ВЕДУЧА: Але він більший ніж на цей рік.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: 2,53 був, 2,37 чи щось таке, це фактично на тому ж рівні дефіцит бюджету. І, до речі, менше стандартів Європейського союзу, там три проценті дефіцит бюджету. І він не несе ніякої загрози для економіки, для фінансової системи і так далі. Тому треба, я ще раз повторюю, акуратно дивитися на можливості держави, на можливості фінансової системи, де можна, і ми при розгляді бюджету будемо дивитися, який процент буде перерозподілу. Але ми можемо до всіх стандартів, передбачених Конституцією відносно мінімальних зарплат, середніх зарплат, тощо, вийти до кінця наступного року.

ВЕДУЧА: Продовжуємо розмову. Скажіть, Ви задоволені ходом виборчої кампанії в партії? Була інформація про те, що на закритому з’їзді Ви говорили, що не задоволені, зокрема називали пана Рудьковського, щоб він коментував лише те, що в межах його повноважень.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Критика така була, але вона не стосувалась до виборчої кампанії.

ВЕДУЧА: А за що Ви його критикували?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Було за що.

ВЕДУЧА: Скажіть.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Треба, я ж сказав, а Ви повторили. Треба завжди, маючи якесь політичне завдання, йти до його досягнення, до розв’язання його, використовуючи аргументи, які сприяють тому, а не супутньо створити ще якісь проблеми, на які потім треба витрачати час і зусилля.

ВЕДУЧА: А які проблеми створив Рудьковський і що він не розв’язав, яке його політичне завдання? Розкажіть виборцям, зараз же слухають ваші прихильники.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ні, так я ж тим, кого це стосується, я вже сказав.

ВЕДУЧА: Зрозуміло.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я хотів сказати, наприклад, про те, що він повинен був би, йдучи до виборців сьогодні, говорити, от ви бачите, РНБО мене хоче зняти з роботи, я не буду казати, що це незаконна конструкція владна РНБО, бо це все одно, що школярі знімають директора школи шляхом голосування. А сказав би, послухайте, люди добрі, у мене в галузі один з найбагаточисельніших в Україні за минулий рік, я постукаю по дерев’яному, не загинув ні один чоловік. А он, дивіться, той, хто вирішує у РНБО мою долю...

ВЕДУЧА: Але скільки ж було аварій протягом цього року теж на залізниці, про це теж знають.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Менше, ніж в минулому році, я можу сказати. А що сказати про зношені колії, про залізницю зношену, про вагони на 80 процентів...

ВЕДУЧА: Він же ж міністр, може ж це питання вирішувати.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Але міністр за один рік не може зробити все відразу. Те, що він зробив, наприклад, сьому частину ще за указом Президента Кучми 2000-го року, зробив це завдання, вже сьому частину, там із семи тисяч кілометрів доріг більше тисячі відремонтовано - це кусок великий роботи. До речі, попередні уряди, всі цього ніхто не робив і так далі. А підписані контракти на випуск АН-48, а автобани, які робляться сьогодні за кредитами при інвестуванні зарубіжних сторін і так далі.

ВЕДУЧА: Це вже давно йде мова про ці автобани.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Мова йде, а робиться тепер.

ВЕДУЧА: Кожен, хто приходить, завжди говорить: "Я роблю, при мені робиться".

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Послухайте, давайте, Ілона, сядемо в автомобіль, поїдемо в Чернігів і звідти поїдемо на прогулки по трасі в сторону Прилуків, в сторону Росії, і ми побачимо, що дорога краща, ніж від Києва до Борисполя. Це говорить про те, що можемо, вміємо робити, але треба просто палицю коло себе ставити.

ВЕДУЧА: Можливо, тому, що ця область, вона на дотації від держави, а деякі області, вони як розвиваючись, вони навпаки, багато віддають державі. Добре, пішли далі.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ілона, ні, не торкайтесь тем, де Ви не фахівець. Ви прекрасно ведете передачу, але відносно дотаційності...

ВЕДУЧА: Ви знаєте, мені не обов’язково бути фахівцем і знати всі нюанси.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Безперечно.

ВЕДУЧА: Оскільки я говорю, якщо можна так сказати голосно, вустами людей, те, що цікавить людей, і простою людською мовою я запитую, і Ви зараз людям це пояснюєте.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ілона, біда в тому, що у нас всі області, крім міста Києва, дотаційні, а так не повинно бути. Не повинно бути, Маріуполь дає сім процентів валового продукту і дотаційний. Або Іллічівськ, який у наступному році буде давати 75 тисяч євро на одного громадянина, проживаючого у місті, на одного працюючого, більше ніж в Німеччині дають, і дотаційне місто. Це абсурд, цю схему треба ламати абсолютно. І кожен керівник районної ради, міської ради підтвердить те, що я кажу сьогодні. Це сьогоднішня система влади - це гальмо в розвитку України, і я шкодую, що це гальмо в руках тримає сьогодні Президент, намагаючись зконцентрувати владу в своїх руках.

ВЕДУЧА: Добре. У нас залишається дуже мало часу, давайте ще на тому, на чому Ви добре знаєтесь. Скажіть, будь ласка, от всіх завжди цікавить, хто фінансує політичні партії. Хто фінансує соціалістів?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Соціалістів фінансують соціалісти.

ВЕДУЧА: Вашу виборчу кампанію, ну хто, назвіть там.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Триста тисяч членів партії.

ВЕДУЧА: Тобто кожен, по скільки дають членських внесків? Ви про це маєте на увазі?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: У нас в статуті написано, що матеріальна допомога партії, хто, скільки може. Депутати, наприклад, дають приблизно в місяць по тисячі гривень, інші, хто, скільки може. Є у нас і підприємці, які допомагають. Я ж не приховую того, що реклама на телебаченні сьогодні одна секунда більше тисячі доларів, одна секунда. А тепер давайте подивимось, хто, скільки разів...

ВЕДУЧА: А чому політична реклама має бути безкоштовною, якщо вже про це говорити?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: А хто сказав, що безкоштовно, але хто сказав, що секунда повинна коштувати більше тисячі доларів.

ВЕДУЧА: Очевидно, є певні розцінки на це, і вони виходять з певних тарифів. Якщо Ви в якомусь маленькому містечку будете замовляти, тоді, відповідно, там і буде менше коштувати.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: А реклама, яка йде у вас на передачі не політичного змісту, така ж ціна? Ні.

ВЕДУЧА: Реклама не може йти в межах передачі, вона йде поза програмою.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Ми сьогодні з Вами ведемо передачу, нас уже кілька разів переривали на рекламу, ця реклама не політична. Так от виникає питання...

ВЕДУЧА: За цю рекламу теж платять.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Такі ж розцінки? Не такі.

ВЕДУЧА: Ви знаєте, не бухгалтер програми, не зможу Вам це сказати.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: А я знаю, що не такі.

ВЕДУЧА: Чому Ви не пішли, ми обіцяли з Вами повернутися до цього моменту, чому ви не пішли одним списком із Партією Регіонів? Хто кому відмовив?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я гадаю, що можна було йти однією коаліцією, щоб людям було зрозуміло, що це коаліція, а це ті, хто називають себе опозицією. Я навмисне кажу, називають себе, бо вони мають всю вертикаль виконавчої влади і половину рад очолюють, але соціологія так, я запропонував таку схему, соціологи показали, що краще йти окремо, тому пішли окремо.

ВЕДУЧА: Як би Партія Регіонів і комуністична партія підтримали вас і протистояли достроковим виборам, не погодилися на них, виборів би не було?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Можливо, але тут дискусія, не одна тема, Ви її десь розпочали вже, Малінкович розпочав, що це помилка була або що. В той час, це кінець травня нинішнього року, загроза була кровопролиття, спровокована Секретаріатом Президента, та, власне і Президентом, він за це відповідав. Тому треба було уникнути кровопролиття, і ми зробили те, що потрібно було зробити в той час. Але зверніть увагу, ми підписали угоду, де є сім пунктів, сьогодні ті, хто підписував з боку, Президент мається на увазі, перш за все, звернув увагу тільки на другий пункт - 30 число, а на інші не звертає, а вони не виконуються.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Далі до розмови долучається людина, яка є поза політикою, як я і обіцяла на початку програми, це Євген Сверстюк, доктор філософії, письменник, правозахисник, лауреат державної премії імені Тараса Шевченко. Я ще кілька слів про Вас скажу. Євген Олександрович був переслідуваний в кінці 60-их, на початку 70-их за участь в Самвидаві і протестів проти арештів. Був заарештований за виготовлення та розповсюдження документів Самвидаву до семи років таборів та п’ять років заслання. Добрий вечір Вам, пане Євгене. Дякую, що Ви прийшли до нас в таку пізню годину.

Євген Сверстюк, письменник, доктор філософії: Дорий вечір.

ВЕДУЧА: Ви слухали нашу розмову. Що Ви можете сказати з цього приводу?

Євген Сверстюк, письменник, доктор філософії: Нічого, я просто слухав.

ВЕДУЧА: Що у Вас виникло? Взагалі ми говорили про ситуацію до виборів, у нас є певні очікування після виборів. Які у Вас очікування після виборів?

Євген Сверстюк, письменник, доктор філософії: Я сподіваюсь, що ця каламутна вода, яка зараз нагромадилася останнім часом, повинна трохи зійти. Можливо, що не зовсім очиститися, але ми переживаємо саме такий період виходу з епохи застою.

ВЕДУЧА: Як Ви ставитесь до перевиборів?

Євген Сверстюк, письменник, доктор філософії: Я думаю, що це єдиний вихід з цієї ситуації. Я ставлюсь так, як, думаю, народ ставиться. Народ давно чекав, що треба вийти з цієї патової ситуації, з цієї боротьби за владу і з тієї непевності, і зрештою, з цієї ганьби, яку ми кожен раз переживаємо, дивлячись звіти наших політиків по телебаченню.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Дякую Вам, що Ви сказали свою точку зору, долучились з Вашим коментарем. І на сам кінець до Вас, Олександр Олександрович, про що Ви мрієте після виборів?

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Я мрію про те, що ми забезпечимо такий порядок, при якому Конституція буде дотримуватись всіма суб’єктами влади. От ми тільки що послухали Євгена Свирстюка, я знаю його біографії, добре читав його твори і хочу сказати, вони справді грунтовні, але скрізь там проходить червоною ниткою, та, власне, він і боровся свого часу, право людей, громадян і закон повинен дотримуватися. Так от, якщо ми сьогодні під ту чи іншу вигоду будемо ігнорувати Конституцію, закони, то ладу в Україні не буде. Якщо будуть зруйновані структури влади, так як сьогодні, судова система зруйнована, Конституційний суд не працює, ЦВК не може працювати ефективно і так далі, будуть втручатися шляхом РНБО і так далі.

ВЕДУЧА: Зрозуміло. Нам залишається тільки сподіватися на те, що все-таки так воно і буде.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: Справа в тому, що я сподіваюсь, що вибори будуть визнані чинними, якщо ні, то буде діяти нинішній парламент, і ми крапку у цій вакханалії поставимо.

ВЕДУЧА: Сьогодні на програмі ми точно вже мусимо ставити крапку.

Олександр Мороз, лідер Соціалістичної партії України: От я Вам дякую за те, що Ви так, скажімо, потерпіли наш діалог до такої пізньої хвилини.

ВЕДУЧА: Дякую, що прийшли, відповіли на деякі не зовсім приємні питання, на цьому ставимо крапку, це був Олександр Мороз, лідер СПУ і голова Верховної Ради п’ятого скликання. Завтра буде інший гість, який буде представляти іншу політичну силу, і говорити ми будемо тільки про головне, і глядачі також зможуть поставити свої запитання. Тепер далі слово "ТСН", моїй колезі, Наталії Мусійчук, яка розкаже про останні новини сьогодні в світі та в Україні. Дякую, що були з нами цієї пізньої години. До побачення.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
26694
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Читач_вона
6048 дн. тому
Зовсім не зрозуміла суперечка відносно використання слова "ведучий". За правилами використання професій, вчитель вживається відносно як жінки, так і чоловіка (а не вчителька та вчитель). Так само і ведучий, хоча в деякий випадка пишуть і ведуча, але це не є помилкою.
otar
6049 дн. тому
Від імені ТК перепрошую всіх читачів за велику кількість помилок :( Ми, на жаль, не можемо вичитувати всі розшифровки, тож мусимо ставити їх у такому вигляді, в якому нам їх надає фірма - постачальник послуг. Із останньою ми будемо вести серйозну розмову про якість наданого нам продукту.
підтримую
6056 дн. тому
До речі, в тексті ж є звернення до ведучої, Мороз звертається на ім"я до неї...
совість
6056 дн. тому
Майте совість, програму з Морозом вела І. Довгань, відповідно в тексті ведуча. Якщо не дивитесь програми, то хоча б перевіряйте, це ж ваша робота!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду