Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 25 вересня 2007 року

26 Вересня 2007
25695
26 Вересня 2007
14:14

Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 25 вересня 2007 року

25695
Телепрограма «Тільки про головне» з Ілоною Довгань, «1+1», 25 вересня 2007 року

ВЕДУЧА: Доброго вечора. Ви дивитесь "1+1". Ми знову повертаємося до розмов в прямому з лідерами політичних сил. До виборів залишається все менше і менше, отже, номера перші, другі, треті говорять тут в цій студії тільки про головне. Наш формат стандартний, ви його вже знаєте, ми будемо чути і бачити запитання з декількох міст України. Сьогодні це буде Полтава, Кіровоград, Івано-Франківськ. Ми будемо говорити сьогодні з нашим гостем. Ми будемо чути точку зору політолога, сьогодні це буде Віталій Кулик. І врешті решт наприкінці ефіру ми почуємо точку зору людини, котра дуже далека від політики і може за все це спостерігати збоку, і вносити свої рішення, і, ймовірно, підвести свою річ, свій вердикт, давайте так використаємо це слово, свого роду совість, котру варто дослухатися, коли мова заходить про політику. Отже, сьогодні у нас знову гість, представник "Нашої України. Народної самооборони", Юрій Луценко. Пане Юрію, вечір добрий.

 

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Вітаю Вас.

ВЕДУЧА: Давайте розпочнемо з моменту морального до якоїсь міри. Поверну, якщо Ви не бачили, то зауважу, був ефір у нас, Тарас Чорновіл, і ми розпочали з деяких цитат, і було питання щодо порядності політики, щодо чесності політики, коректності. І панові Тарасу я привів деякі висловлювання пана Януковича, відповідно, я Вам провожу Ваше висловлювання. Останнє: "Всі ми зрозуміли, що з козла не буде молока, навіть якщо зробити його прем'єром чи мером". Наскільки зараз політики можуть бути політично-культурними? Це є політична культурна, Ваша остання ця цитата сьогоднішня?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: З моєї точки зору нормальний політичний афоризм. Візьміть книжку висловів Черчеля, Ви побачите там абсолютно аналогічні речі, які він висловлював років 150 тому в своїх політичних умовах. Політика має бути концентрованою, афористичною, але не переходити на приниження людської гідності або не втручатися в сім'ю.

ВЕДУЧА: А Ви можете, дивлячись на останню виборчу кампанію, проаналізувати збоку і свою політичну силу, і ваших опонентів, наскільки порядними, наскільки вони, політики, висловлюючи щось, поважали людей, котрі стояли за тими політиками?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я ще раз кажу, обмеженнями є не втручання в сім'ю, чого насправді наші політичні опоненти не демонструють.

ВЕДУЧА: А персонально, а по персоналіям, якщо йде якесь некоректне висловлювання, регулярно воно повторюється в ефірі, так треба робити чи все-таки це хвороба дитячості української політики?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, це в будь-якому світі політики обмінюються дошкульними виразами, таким афористичними, можливо, дещо утрованими, підкреслюю, речами, але в цьому нічого немає. Ми, коли пішли в політику, дали можливість поставити себе на обстріл своїм політичним опонентам, так само, як і вони. Я ще раз кажу, я тільки єдине не хотів би, щоб в це вплутували, як це сталося зі мною, абсолютно надуманими брехливими речами дружину, дітей, близьких, знайомих тощо. А все решта, політики жертвують частиною свого я для того, щоб висловлювати політичний інтерес. І це обоюдне. Але, бачте, коли, наприклад, я жодного разу не дозволив собі принизливих ставлень до 30 відсотків українців, які підтримують наших політичних опонентів. Мені це подобається, не подобається, але я мушу враховувати, що сьогодні "Партія регіонів" є саме такою, серйозною політичною силою для півдня і сходу України. Але, на відміну від Януковича, який в Севастополі кричав на мітингу: "Что будем делать с "оранжевыми" после победы? Кончать их? Хорошо. Будем кончать". Ну, це кончений політик, який може собі дозволяти такі вислови. Я ніколи не ображав тих людей, які обирають ту чи іншу політичну силу. Але сам політик має мати вміння відповісти на гостре слово аналогічним.

ВЕДУЧА: А тепер давайте від лірики до суті. Знову ж таки цитата, Ваш колега по політичній силі: "Ми попереджаємо "Партію регіонів", якщо за шість днів, а не за шість місяців вони не проголосують за наш закон про скасування депутатської недоторканності, то будуть нові вибори, і люди вже дадуть оцінку всім остаточно". Це Кириленко. Можете пояснити, що мається на увазі, ці вибори, що 30, вони не останні, історія триватиме?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, насправді, це дещо гіперболізовано для дохідливості, "Партія регіонів" розуміє не завжди з першого разу, тому на всякий випадок ми їм сказали. Скасування депутатської недоторканності...

ВЕДУЧА: Перекладаючи на реалії, як це треба оцінювати?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Реалії дуже прості. "Партія регіонів" говорить про те, що вона готова скасувати депутатську недоторканість. Зібрала засідання неіснуючої Верховної Ради нібито для скасування. Ніби навіть проголосували відповідний закон і сьогодні заявляє, що депутатських пільг віднині немає. Відкриваємо їхній бюджет, все на місці. І проїзд депутатів безкоштовний, і трьохмісячні оклади в кінці року, і безкоштовне отримання житла, і утримання помічників, все є.

ВЕДУЧА: Ви пам'ятаєте пояснення, це тільки проект, а оскільки проект, там може бути записано що завгодно, допоки не буде поставлено останній підпис.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тобто, поки нема виборів, можна вішати локшину на вуха цим лохам, і казати, що ми відмовимося від пільг. Але, насправді, ми навіть і не збираємося цього робити. В бюджеті, в якому завжди кожна копійка добавляється з трудом, сьогодні закладена колосальна кількість депутатських пільг, десь на 300 мільйонів. Тому ми попереджаємо "Партію регіонів", що цей номер їм не пройде, ми скасуємо депутатські пільги і всі будуть рівні перед законом. Це наша вимога. Шість днів чи шість тижнів не є принципово важливо, головне, що ми це зробимо.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, для скасування потрібна конституційна більшість?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, не потрібна. Це скасування норми закону "Про статус народного депутата", для цього потрібна проста більшість, і разом з Блоком Юлії Тимошенко, хочуть цього "Регіони" чи не хочуть, ми змінимо і цей закон, і викреслимо ці видатки із державного бюджету.

ВЕДУЧА: А от в такому разі навіщо взагалі звертати увагу, ну, припускаємо, ви ведете цей діалог з позиції сили, ви створили коаліцію, ви маєте більшість, і незалежно від точки зору "Партії регіонів" ви зможете зробити те, що ви декларуєте. В такому разі навіщо взагалі "Ми попереджаємо... якщо вони не дадуть..." і так далі? Ви просто приймаєте цей закон, вони мають, мусять його дотримувати, чи ви не певні в тому, що будете мати 226?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, ми спокійні в тому, що ми отримаємо більшість, так само, як отримала демократична більшість в 2004 році на президентських виборах, в 2006 на парламентських виборах. І тільки через зраду Мороза вона зникла. Але в даному випадку ми спокійні за свій результат, проте "Партія регіонів" всю виборчу кампанію веде на перехоплювання гасел своїх політичних опонентів. І вони, мавпуючи нас, кажуть, що ми вже відмінили пільги. Тому ми їм і нагадуємо, панове, ви ці пільги не відмінили, ви залишили їх в бюджеті, і тому ми вас попереджаємо, з вами чи без вас ми це обов'язково зробимо. І навіть не намагайтесь зупинити нас, бо це загальнонародна вимога, п'ять мільйонів підписів, які ми зібрали під цією вимогою, є серйозною підтримкою нашої політичної сили. Сподіваюся, і "Партія регіонів" хоча би вперше не збреше, а після виборів зробить те, що зробить сьогодні.

ВЕДУЧА: Повертаючись до того, що може бути або не може бути після цих виборів. Скажімо, парламент не починає працювати, таке може бути, да, в такому разі 30 вересня дарма, і ми залишаємося без парламенту. У вас, власне суть питання, ваша політична сила спрогнозувала собі ситуацію, за якої 150 ваших просто не беруть мандати і все.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, для нас це не прийнятно. Ми завжди сповідували...

ВЕДУЧА: За будь-якої ситуації?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми завжди сповідували демократію і визнання чесних результатів виборів. Навіть коли Мороз переметнувся у табір своїх політичних опонентів, з якими він воював 15 років, ми не кричали про розпуск парламенту. Це було прикро, це було не морально, це було неприємно, але тим не менше ми визнали цей результат.

ВЕДУЧА: Про майбутнє, про ту ситуацію, котра може статися.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так само і тут. Ми не збираємося ставити ультиматуми і шантажувати парламент, як народ вирішить, так і буде. Президент України вже заявив, ми приймемо будь-який чесний результат волевиявлення наших людей. Саме для цього були створені дострокові вибори.

ВЕДУЧА: Навіть якщо ви будете мати підозру в якихось там масованих фальсифікаціях, і ваше внутрішнє політичне я, якщо кажете, ви вважаєте, що це ваша чесна позиція, ваше внутрішнє моральне не буде дозволяти взяти ці мандати, бо це буде не чесно, визнання якоїсь фальсифікації, щось того, що ми зараз не можемо передбачити.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я знаю, що наші політичні опоненти заклали можливості масової фальсифікації, в першу чергу, через сотні тисяч мертвих душ, які вони вписують у списки виборців. Докази в мене є, є передав в СБУ 140 тисяч прізвищ і номерів паспортів, які на вимогу керівництва МВС, паспортної служби МВС, було наказано дописати, не перевірити, а дописати до списків на Харківщині. Дійсно, через тиждень СБУ доповіла про те, що передала в комісії для вилучення із списків 94 тисячі мертвих душ, включаючи покійного пана Кушнарьова, який трагічно загинув нещодавно на полюванні. В даному випадку мова йде про масове фальшування списків, далі в нас є інформація про те, що на одному з Дніпропетровських заводів є устаткування для виготовлення печаток, а керівник цього заводу близький особисто до керівництва "Партії регіонів".

ВЕДУЧА: До чого це веде?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це може призвести до того, що вони намалюють фальшовані бюлетені, під якими, використовуючи мертві душі, підіб'ють неймовірний результат "Партії регіонів", поставлять точні дублікати печаток, підпишуться своїми членами комісій, а "помаранчеві", які відмовляться від участі у фальсифікаціях, вони вже заранее, розпочавши акцію прикриття, заявили, що "помаранчеві", мовляв, не будуть хотіти ставити підписи.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, от Ви кажете, на одному з Дніпропетровських заводів. Я так розумію, що ви маєте цю інформацію, і скоріш за все, за логікою просто...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я передав її в СБУ на минулому тижні.

ВЕДУЧА: Якщо так, то служба безпеки має до виборів відреагувати і ця ситуація має не виникнути. Правильно?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Очевидно. Я розраховую на те, що силові структури зроблять свою справу, комісії по перевірці списків, які сформовані в кожній області, зараз ретельно чистять списки виборців, це друга частина. І третя частина - разом із БЮТ ми координуємо своїх спостерігачів і членів дільниць, аби вони ретельно відстежували, інформували і не допустили жодних фальсифікацій і викривлень. Я, в принципі, розраховую в те, що всі політичні сили, є три великі партії, три відповідальні національні політичні сили зійдуться на тому, що треба прийняти вибір людей таким, як він буде, а не такий, як комусь хочеться.

ВЕДУЧА: Давайте дамо слово нашому політологу, це Віталій Кулик. Пане Віталію, доброго Вам вечора. Якщо Ви нас чуєте, сподіваюся, Ви нас чуєте і бачите. Ви маєте, напевно, що вже перше Ваше враження від слів Юрію Луценка. Будь ласка, озвучте його.

Віталій Кулик, політолог: Перше варто зазначити, що, слава богу, ми чуємо завірення в тому, що ні до яких силових рішень, в тому числі, зокрема, до неприйняття присяги в Верховній Раді, "Наша Україна" вдаватися не буде. Це вже дає підстави вважати, що ніяких силових рішень, ні прямих президентських правлінь в Україні після 30 вересня вже також не буде. Це достатньо позитивний крок, ми бачили певну скалацію цієї інтриги. Зараз ми чуємо заспокійливі слова з боку пана Луценка, і це також визиває певну довіру до цих результатів. Стосовно фальсифікації, ми чуємо і зворотній бік, зокрема опонентів "Нашої України", які також вказують на факти ймовірних фальсифікацій з боку "Нашої України" чи БЮТ, чи якоїсь іншої політичної сили.

ВЕДУЧА: Пане Віталію, я перепрошую, саме та ситуація, що зараз в ефірі політик каже, що за жодних обставин ми не будемо вдаватися до оцих 150. Чи можна зараз говорити, що аби що не трапилося, ми на цей крок не підемо, чи все ж таки варто політичній силі будь-якій залишати за собою ось цей останній крок? Адже ми не можемо уявити ситуацію, котра буде там після 30.

Віталій Кулик, політолог: Це по-перше. По-друге, ніколи не кажи ніколи, особливо в політиці, тому що політика - це достатньо специфічна сфера, де слово "ніколи" не застосовується. І тому є багато тих умовностей, які можуть призвести до зміни позиції тої самої сили пана Луценка. Тому я не виключаю будь-яких рішень. Але його слова, вони вказують на те, що все ж таки є здоровий глузд, і після 30 вересня ми отримаємо справжні результати, а не їх імітацію.

ВЕДУЧА: Дякую, пане Віталію. Пане Юрію, Ви отримуєте право на ремарку, слово. Але це вже буде після реклами. Не перемикайте ваші телевізори, і політолог Віталій Кулик, і наш головний герой ефіру Юрію Луценко залишаються в студії, залишайтесь і ви, це того варте.

Реклама

ВЕДУЧА: Знову повертаємося сюди, в студію, за стіл, за котрим політики говорять тільки про головне, по можливості, якщо їм є що сказати. Сьогоднішній наш гість Юрію Луценко, але зараз ми знову повертаємося до нашої студії на Хрещатику. Там знаходиться Віталій Кулик, політолог, і, власне кажучи, пане Віталію, те запитання, котре я зараз задам, воно більше спільне, як для Вас, так і пана Юрія. Припускаємо, що після виборів 30 числа "Наша Україна. Народна самооборона" і БЮТ спільно, припускаємо, набирають менше голосів, ніж в попередньому парламенті, що буде далі, Ваша версія?

Віталій Кулик, політолог: Є кілька варіацій на цю тему. Перша варіація - це затяжні юридичні війни з можливими кількаваріантними сценаріями. З одного боку невизнання цих виборів дійсними чи фальсифікація. З іншого боку це може бути те, про що Ви сказали, неприйняття 150-тю депутатами присяги народних депутатів. І третій варіант - це варіант такого з успіхом. З одного боку судові рішення в одну користь. Потім скасування цих рішень в іншу користь. І достатньо довгий час ми будемо перебувати в такій постійній нестабільності. В той же час можливий варіант, і скажімо, контр-дій, тобто, проведення масових акцій протесту, заяви про масові фальсифікації і порушення законодавства або інший варіант, третій варіант, який найбільше був би вигідний опонентам пана Луценка - це погодження перейти в опозицію і нормальна праця в опозиції.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, те ж саме запитання, Ваша версія розвитку подій?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, найперше, я ще в інституті перестав цікавитись фантастикою, тому про перемогу пана Януковича, який на минулих виборах мав 30 відсотків, я не уявляю собі, як може бути, адже схід і південь України буде голосувати ногами, не йдучи на вибори, бо він розчарований в Януковичі.

ВЕДУЧА: Припускаємо.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Не хочу казати.

ВЕДУЧА: Тобто, ми моделюємо це далі.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: За спиною пана Кулика знаходяться військові намети "Партії Регіонів", яка окупувала майдан Незалежності. Вони, явно, готуються до програшу, і явно, готуються до чергового відтворення політичного туризму із Донбасу в столицю України. Знову запрацює туристичне агентство "Ахметов-тревел" і вони будуть працювати. Сьогодні єдина запорука стабільності - перемога демократичних сих так само, як в 2004-му, в 2006-му ми повинні перемогти і в цьому році. І ми робимо для цього все, і маємо на це всі підстави. І жодних проблем тоді в країні не буде. Буде "Партія Регіонів", як відповідальна політична сила в опозиції. Їй це дуже на користь піде. І будуть дві демократичні сили, які за вісім місяців довели можливість співпраці при владі, де реалізовувати свій курс, який потім буде оцінений виборцями.

ВЕДУЧА: Ваш оптимістичний доволі сценарій для ваших двох сил. Пане Віталію, власне, щоб ми завершили логічну нашу з Вами бесіду, Ви маєте зараз повноцінне право поставити питання політику, будь-яке провокативне, по суті, як хочете, прошу.

Віталій Кулик, політолог: Скажімо, склалась така ситуація, і справді, ви не добираєте якоїсь кількості голосів, і в парламент проходить пан Литвин, його блок. Чи ймовірна ваша коаліція з ним - це по-перше? І по-друге, чому не відбулося підписання нової угоди між "Нашою Україною" і БЮТ? Тому що багато протиріч між вашими двома політичними силами. Навіть протиріччя Ваші власні і політичних сил між різними учасниками мегаблоку. Ці питання не можуть бути вирішенні в короткостроковій перспективі. І чи можливе підписання нової угоди також між БЮТ і НУ-НС? І питання щодо блоку Литвина.

ВЕДУЧА: Дякую, пане Віталій. Литвин, він, чий? Де буде?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: О це якраз запитання, чий Литвин? Який шлях розвитку України він сповідує? Він клянеться зараз виборцям, але мені так і незрозуміло, він передбачає демократичний шлях розвитку, той шлях, який був прокладений майданом? Тоді нехай про це скаже. Він передбачає так звану "широку коаліцію", тоді нам з ним не по дорозі. Голосуючи за маленькі партії, які матимуть три, чотири відсотки, ми отримуємо таку ж відповідальність перед суспільством на три, чотири відсотки. Боюсь, що будь-яка маленька партія може стати партією чергового Мороза, яка буде використовувати гасло "Не зівай, Хомка, на той ярмарок". Тому я би закликав голосувати виключно за відповідальні, крупні політичні сили, які публічно говорять про свою політику.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, заклик, ну, те, що Вам вигідно, ну, це природно. Ви закликаєте робити так, як Вам... Але ми моделюємо ситуацію. Припускаємо, Литвин проходить в парламент. Чий він буде? Ви зможете з ним знайти спільні слова якісь, спільні тези, спільні дії?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо виходити із словесної риторики, яка вживалася останні півтора роки паном Литвином, то він більше схиляється до демократичних сил. Я, в принципі, не проти того, аби вони поповнилися черговою політичною силою. Хоча, коли ми створювали демократичний мегаблок, то ми пропонували йому вступити в нього і нічого йому в цьому не заважало. Так само, як і іншим демократам, які могли вступити.

ВЕДУЧА: Так, можливо, напевно?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І сьогодні пропонувати відповідальну крупну політику.

ВЕДУЧА: Можливо, на певному етапі, умовно кажу, не знаю, можливо, комусь на банкові стало зрозуміло, що потрібна золота акція. Хтось замість Мороза, але на вашу користь і почав розробляти саме цей проект?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ради Бога, якщо пан Литвин сповідує демократичні принципи, я думаю, що було би корисно, аби він сьогодні про це сказав, ще до виборів аби чітко сказав: "Моє місце з демократичними силами". Я відкидаю співпрацю із колоніальною політикою, з "Партією Регіонів". Це був би непоганий жест. І від тоді в мене би не було жодних сумнівів про те, що ми точно перемагаємо і ще з більшим результатом. Але якщо цього не буде, то виборці будуть дезорієнтовані. Маленька політична сила може стратегічно зломити розвиток української політики.

ВЕДУЧА: Ваша угода з БЮТ?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це ризиковано. А стосовно нашої угоди з БЮТ, то дійсно таке питання існує. Я вважав і вважаю, що вісім місяців нашої спільної нормальної роботи, яка дала лише один приклад для демонстрації різних підходів і то незначних стосовно армійської реформи. Адже БЮТ і ми говоримо про необхідність професійної армії.

ВЕДУЧА: Але про різні?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Різниця лише в темпах переходу в неї. Це єдина дискусія, яка відбулася за вісім місяців нашої спільної роботи. І можливо, це вже є ознакою доброї злагодженості наших двох політичних сил.

ВЕДУЧА: Але угоди немає, чому?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: А ми запропонували для того, щоб виборці зрозуміли наші стабільні наміри про співпрацю і не тільки зараз, адже при прийнятті нової конституції при дострокових виборах місцеві органи влади, які стануть неминучим результатом нової конституції, при виборах президента, при наступних політичних кампаніях ми запропонували такий проект. Ми розробили і погодили його на рівні...

ВЕДУЧА: Що?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Він знаходиться на столі у Юлії Володимирівни. Коли вона у вас буде в студії, наскільки я знаю, це буде трішки пізніше, то спитаємо у неї. Ми готові до підписання цієї угоди і я, Луценко Юрій Віталійович, готовий поставити на ньому підпис при будь-якій погоді в будь-який день в будь-який час до виборів. Тоді би виборці отримали потужний сигнал про те, що жодних широких коаліцій, жодних зрад, жодних взаємо-побоювань не буде, причому, не тільки зараз, але на довгий період.

ВЕДУЧА: Тимошенко буде в цій студії і це буде не за горами. Відповідно, це запитання буде одним із перших. Напевно, що до нього варто готуватися. Віталій Кулик знаходився і зараз знаходиться в нашій студії на Хрещатику. Пане Віталію, ми Вам вдячні за Вашу участь в цій програмі. Але ми не ставимо навіть не те, що крапки, а навіть коми, бо саме зараз ми будемо переходити до запитань від людей. І як мені підказують, перше місто в нас Полтава. Полтавчани, якщо ви нас чуєте, бачите, будь ласка, ваші запитання до Юрія Луценко просто зараз?

Кореспондент із Полтави: Доброї ночі. Бачимо вас, чуємо вас. Полтава не спить, Театральний майдан не спить і багато людей готові задати свої питання панові Луценко. Будь ласка, Ваші питання.

Мешканець із Полтави: Я Хмелик Іван, працюю на заводі "Знамя", минулому оборонному, а зараз просто заводі.

Кореспондент із Полтави: Питання, будь ласка?

Мешканець із Полтави: В мене таке питання чисто економічне. Якою Ви вважаєте достатньою заробітну плату і пенсію для того, щоб можна було угнатися за оцими цінами, які стрімко злітають?

Кореспондент із Полтави: Дякую. Зрозуміло питання.

ВЕДУЧА: Зарплата, яка має бути адекватна цінам зараз, на сьогодні?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо казати конкретно, то думаю, що зарплата повинна бути, принаймні, в п'ять разів більша, ніж це є сьогодні в Україні.

ВЕДУЧА: А якщо реально?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це не надзвичайні розмірковуванні і побажання, а це реалії. Сьогодні українські зарплати в базових галузях промисловості, в металургії, в машинобудуванні рівно в п'ять разів менші, ніж польські і в 12-16 разів менші, ніж німецькі.

ВЕДУЧА: А наш бюджет зможе витримати такі заробітні плати?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але тепер вже те, що ми можемо запропонувати наступного року, бо ми не партією безвідповідальних обіцяльників і не говоримо про якісь фантазії, які можна зробити за один рік. Наступного року наші фахівці розрахували можливості українського бюджету, який дасть середню зарплату 2100, мінімальну зарплату 600 гривень, збільшення пенсій на 35 відсотків, але з урахуванням трудового стажу. Я думаю, що пан Іван знає, про що я кажу. Це надзвичайно важливо для людей, які довго працювали на заводах або на інших роботах. Ми говоримо про подальше підняття захищеності сімей з дітьми, пільги студентам, тощо. Я зараз не буду перелічувати всього, бо ми чітко розрахували можливості українського бюджету і будемо крок за кроком це робити. Чому я так впевнено кажу? Бо під час помаранчевих урядів темпи росту доходу населення складали кожного року і у Тимошенко, і у Єханурова плюс 22 відсотки. Нині уряд Януковича знизив їх вдвічі.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, якщо акцентувати на дохідну частину бюджету, це просто логіка розвитку економіки доведе уряд до того, що він буде в стані виплачувати такі речі, оперувати такими сумами на соціальні напрямки чи будуть якісь додаткові джерела надходження коштів? Якщо так, то які?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Кожного року український бюджет збільшується приблизно на 20 відсотків. І те, що ми закладаємо в своїх гарантіях, не обіцянках, а гарантіях соціального розвитку, базується саме на цій тенденції, але я кажу і про необхідність анти-кримінального наступу. Це єдина річ, яка може дати різкий хід бюджету. Причому, знову ж таки, це не фантазія. В 2005-му році...

ВЕДУЧА: Ну, тобто, будуть додаткові джерела?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Під час радикальної боротьби з контрабандою і з службовими злочинами бюджет зріз на 62 відсотки.

ВЕДУЧА: Додаткові.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо ми сьогодні говоримо, що половину українського м'яса завозиться через відновлені спеціальні економічні зони Донбасу за заниженими цінами, не сплачуючи жодної копійки митних зборів, то це мільярд. От мільярд вкрали в тих людей, які зараз на нас дивляться в Полтаві.

ВЕДУЧА: Давайте повернемося...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Цей мільярд треба повернути в їхні зарплати, пенсії, охорону здоров'я, освіту, тощо.

ВЕДУЧА: Симпатична панянка хоче задати Вам запитання. Прошу.

Мешканка Полтавщини: Яна, студентка. Мене цікавить таке питання, скільки ще триватимуть техногенні катастрофи? Коли відправлять у відставку Шуфрича та Рудьковського? Дякую.

ВЕДУЧА: Симпатик Ваш, 100 процентів.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Думаю, що так. А взагалі симпатичні жінки і дівчата завжди симпатизують нашій політичній силі.

ВЕДУЧА: А якщо по суті питання?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо відповідально, то це так. Цей уряд ніколи не відставить у відставку своїх, бо в них принцип кругової поруки. На цьому тримається уряд Януковича. Чому відправляю? Є дві відповіді. Перша проста відповідь, бо пан Шуфрич надав прем'єр-міністру Януковичу для партійної роботи вертольоти МЧС. Пан Рудьковський надав листа аеропортам, щоб розглядали ці вертольоти саме, як вертольоти МЧС, тобто, не справляли необхідних платежів до бюджету, якщо це політична...

ВЕДУЧА: Докази того Ви надали?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так, ці докази надані і передані у відповідні служби.

ВЕДУЧА: Органам відповідним?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так, безумовно.

ВЕДУЧА: Реакцію якусь ви зараз отримали, якщо не публічну, то кулуарну?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Реакція пана Шуфрича, як завжди одна. Він каже: "Нічого цього не було. Я про це все не знаю".

ВЕДУЧА: Ні, я маю на увазі, реакція.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Він в нас ніколи не знає ні про пожежі, ні про вибухи, ні про повені.

ВЕДУЧА: Реакція міліції, Генпрокуратури, ті, котрі мають стежити за неадекватною поведінкою чиновників? Кулуарна, принаймні, реакція була?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Нажаль, жодної реакції звідти не поступило, але пан Янукович і далі продовжує літати на вертольоті. "Прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете и бесплатно покажет кино".

ВЕДУЧА: Це звідки?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, такі спогади. Дивлюсь на молоду дівчину і згадую. Сьогодні Янукович використовує можливості цих політиків не для служіння людям, а для проведення своєї партійної пропаганди. І друга річ - якщо він їх зніме, то всім стане очевидно, що цей уряд не професіональний, цей уряд доводить до катастрофи.

ВЕДУЧА: Знову лірика. Якщо принаймні, зараза все впирається, там, в Цушка, в Медведька, в наших правоохоронців, котрі не реагують на Ваші указки, на те, що там, той чи інший чиновник порушує закон. Після виборів, припускаємо, ваша коаліція і інші люди в Генпрокуратурі, і міліції, вони відреагують на порушення колишній чиновників якимось чином чи ні?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Безумовно, але мова йде... Я хотів би зараз привести на... Ну, уточнити це запитання. Чи робили би Ви?.. Бо краще відповідати про те, що робив. Завдяки своїй політичній силі всупереч закону, покриваючи своїх? От скажу, частина, коли я ще був близький до соцпартії...

ВЕДУЧА: Нас люди чекають. Треба...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Пане Віталію, це дуже принципово. Мене тоді Мороз просив не порушувати кримінальну справу проти Рудьковського, якого німецький Інтерпол підозрював у відмиванні десятка мільйону брудних коштів у Німеччині. Він казав, що це близькі до нас, він там трошки зробив для партії. Я сказав: "Цього бути не може. Ви назначили мене міністром внутрішніх справ і закон один для всіх". Справа була порушена. Але напевно, в прокуратурі і досі лежить під сукном. Ми прийдемо до влади для того, щоб змінити і міністра внутрішній справ, і генпрокурора. І незалежно від того, яку партію вони представляють, вони мають служити закону. Це мій принцип по життю і це буде втілено наступне.

ВЕДУЧА: Наш принцип - запитання від людей. Будь ласка, Полтава, вам знову слово. Прошу.

Мешканка Полтави: Юрію Віталійовичу, урядовці знову підвищують на сім відсотків тарифи на житлово-комунальні послуги. Коли припиниться це тарифне свавілля?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Це, дійсно, одне з найпекучіших питань, яке турбує українське суспільство. Я не прихильник тих методів, які пропонує Юлія Володимирівна, коли приїжджає в різні регіони і на сесіях місцевих рад приймає рішення про пониження тарифів на п'ять, сім, інколи десять відсотків. Власне, це нічого особливого людям не дає. Як мені сказали в Хмельницькому: "Та, це ж на семечки різниця". Але знищує місцеве комунальне господарство. Отже, я вважаю, що цю проблему треба вирішувати не в області, скажімо, в Полтаві чи в Черкасах, треба вирішувати в Києві. Спеціально для цього необхідно аби віце-прем'єр-міністр України, який сьогодні введений урядом Януковича, не просто говорив про підготовку до зими, а зробив просту річ - взяв обсяги українського газу, який добувається в тому числі і в Полтаві у великій кількості, і його достатньо для забезпечення житлово-комунального господарства і потреб населення України, і його ціну 20 доларів приблизно заклав у розрахунки тарифів. Нам же закладають розрахунки російського газу - 140 доларів. Ви уявляєте, в сім разів різниця базової економічної величини, яка призводить до повного знищення українського бюджету.

ВЕДУЧА: Давайте до цієї теми повернімося в нашій четвертій частині. І знову ще дамо людям слово, бо часу в нас немає, супутник піде і все. Прошу, Полтава, вам слово.

Мешканець Полтави: Юрій Віталійович, Ви говорили, що буде створено антикорупційне бюро. А яким чином воно збирається боротися з корумпованими суддями, які зараз, ну, самі знаєте, яка ситуація склалася в нас?

ВЕДУЧА: Дякую.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Тепер ми пропонуємо не тільки створити національне антикорупційне бюро. Дякую, що Ви про це вже знаєте і чули. Воно потрібне для того, щоб справи від оперативного до слідчого супроводження щодо високо-посадовців, в тому числі і суддів, були доведені до кінця, а прокуратура лише наглядала над законністю. Так робиться у всіх країнах. Як приклад, ФБР або антикорупційне бюро у Польщі сусідній. Дві тисячі кримінальних справ, які я ініціював, будучи міністром внутрішній справ, нажаль, сьогодні знаходяться в прокуратурі. І саме для цього треба створити новий орган, який би дав їм відповідь чи це нормальні люди, чи їх шлях в цьому. Але ще одна річ дуже важлива - ми ведемо обов'язкове декларування доходів і видатків правоохоронців, держслужбовців і суддів, та членів їх сімей. Якщо вони декларують тільки зарплату, а насправді живуть в трьохповерховій віллі або мають "Мерседес", нехай навіть записаний на тещу, то антикорупційне бюро вичислить їх звідти. Бо на державній службі мають... Ну, на будь-якій службі, де живуть за рахунок наших податків, мають залишатися виключно порядні люди.

ВЕДУЧА: Пане Юрію...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І ще одне щодо суддів, остання фраза.

ВЕДУЧА: Так.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми пропонуємо створити незалежну дисциплінарну палату, яка вичистить суддів, що приймали завідома неправосудні рішення, а потім ви, полтавчани та всі українці, будете щорічно обирати місцевих суддів. Це робиться в усьому світі, це єдина запорука того, що там будуть люди, які судять справедливо, а не ходять збирати хабарі.

ВЕДУЧА: Двома словам дайте відповідь на наступне і дуже важливе запитання. Це все ідеї, ідеї, в принципі...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, цей закон розроблений. Я його демонстрував під час прес-конференції. В нас є конкретні проекти законопроектів.

ВЕДУЧА: Коли щось запрацює - це ідея невтілена в життя. А тепер дайте відповідь на запитання, коли те, що Ви сказали, буде реально працювати? Скільки вам на це потрібно часу, на введення? Півроку, рік? Фахівці, котрі вже на цю тему говорили, не дають, не називають дати. Чому?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, чому? Наш фахівець, автор відповідного закону є Володимир Стратович, знаний фахівець.

ВЕДУЧА: Час, час. Назвіть і йдемо далі.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Законопроект розроблено. На першій сесії цей закон буде внесений.

ВЕДУЧА: Так.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Очевидно, потім пройде до другого читання місяць, скажімо.

ВЕДУЧА: Так.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І скажімо, місяць або два і до кінця цього року цей закон вступить в дію. Отже...

ВЕДУЧА: На організацію антикорупційного бюро, на організацію, на механіку цю?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: При політичній волі при більшості демократичних сил у парламенту для цього достатньо часу, який залишився до кінця поточного року. Ми введемо весь пакет антикорупційного наступу до кінця цього року. З наступного року почнеться реалізація цього плану і кожен відчує доходи в бюджеті, і доходів своєї сім'ї.

ВЕДУЧА: Дякую. Відповідь прозвучала. Полтава, вельми вам вдячні за те, що цієї не надто ранньої пори ви знайшли час і можливість бути на площі, і задавати свої запитання тому політику, котрий зараз сидить в нашій студії. І переходимо до Кіровограда. Панове, так само вам доброго вечора, якщо чуєте, бачите. Ваша естафетна палочка. Задавайте ваші питання.

Кореспондент із Кіровограда: Доброго вечора, Київ. Ми знаходимося зараз в місті Кіровограді. Хочу сказати, що годину тому тут почалася велика злива і ми вимушені були покинути площу Кірова і перейти ось у це приміщення. І вже готові задавати свої запитання. Будь ласка.

Мешканець Кіровограда: Добрый вечер. У меня есть к Вам один вопрос. Вот на этих выборах есть разные политические силы и каждая обещает финансовую помощь молодым семьям. А Вы, что обещаете? И хоть выполните 1/3 своих обещаний? Спасибо.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Питання надзвичайно конкретне і надзвичайно конкретна відповідь. Ми плануємо продовжувати допомогу сім'ям з дітьми одноразову і щомісячну. Ми будемо піднімати стандарти, при яких сім'я з дітьми щомісячно може отримувати серйозну добавку до мінімально-прожиткового рівня, який визначається понад 600 гривень. Ви питаємо, чому Ви повинні мені вірити? Тому що, коли президент Ющенко і його помаранчевий уряд заявили про підняття допомоги сім'ям з дітьми в 12 разів, всі казали, що це фантастика, популізм, але ми зробили це. Той, хто зробив тоді, зможе зробити і зараз. Ми пропонуємо саме таку політику на підтримку молодої сім'ї.

ВЕДУЧА: Наступне запитання? Прошу, Кіровоград, вам слово.

Мешканка Кіровограда: Юрій Віталійович, ми регулярно сплачуємо податки. Чому в нашому місті не ремонтуються дороги, не будуються нові, а високі політики будуть собі нові шикарні будинки? Дякую.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, очевидно, відповідь знову...

ВЕДУЧА: Частково вона вже прозвучала.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Буде та же. Так, необхідно наводити порядок із боротьбою із корупцією, бо коли ми радикально очистили державну службу від корупціонерів і службових посадових злочинців, то бюджет ріс і він направлявся туди, куди потрібно людям. Сьогодні, дійсно, відновлені кримінальні схеми. Я, нажаль, не готовий вам сказати про ситуацію на дорогах, хоча підозрюю, що мова йде про однакову ситуацію, адже йдеться про Міністерство транспорту. Ось переді мною звернення вільних профспілок залізничників Україні, які говорять, що лише одним наказом Міністра транспорту...

ВЕДУЧА: Нічого не видно, в принципі, можете...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я розумію. Одним наказом Міністра транспорту, який знизив на 51 відсоток розміри тарифів для перевезення для двох приватних фірм, як тут сказано "близьких до депутата "Партії Регіонів" Пригоцького і сторонника "Партії Регіонів" Козака" на Укрзалізниці наполовину зменшені тарифи. Донецька залізниця доведена до збитковості, що ніколи не було в історії України. І на сьогоднішній день збитки, за їх словами, складають 280 мільйонів гривень. До кінця року 540.

ВЕДУЧА: В правоохоронні органи ці факти донесені?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я сьогодні отримав це звернення буквально перед вашим ефіром. Я їх передам. Навіть нинішнє МВС і в нинішню прокуратуру, але обов'язково прослідкую, будучи депутатом новообраного парламенту, чи депутатом, чи урядовцем, за тим аби це отримало гідну оцінку. Кримінальні схеми під себе ми ламали і будемо ламати далі, якщо ви нас підтримаєте.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, а Ви свідомі того, що всі ці обіцянки, котрі Ви зараз даєте в ефір, їх треба буде дотримувати і в разі вашого недотримання Вам доведеться відповідати, пояснювати, чому? Може знову знайтися якась Генпрокуратура, котра буде винна і Ви покладете вину: "Я не зробив, тому що мені заважали"?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Знаєте, в народі мудро кажуть "За одного битого двох небитих дають".

ВЕДУЧА: А Ви, хто битий чи небитий?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дійсно, моя вина і помилка президента була в тому, що ми змінили керівництво Міністерства внутрішніх справ, але не змінили керівництво Генпрокуратури. Мало того, не підвели необхідну законодавчу базу. Чому? Бо в парламенті ніколи не було більшості, яка б підтримувала президента Ющенко. Сьогодні ми розраховуємо, що ось ці люди по всій Україні підтримують дві демократичні команди, які мають спільні наміри - почати анти кримінальний наступ.

ВЕДУЧА: Суть запитання полягала... Це все зрозуміло.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І я впевнений, що помилки минулого добре навчили нас, аби їх не повторити зараз.

ВЕДУЧА: В разі того, якщо буде невиконана ваша обіцянка, ви свідомі того, що ви маєте встати і сказати, я не зміг, я пішов. Ви зробите це?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо у нас буде більшість у парламенті...

ВЕДУЧА: Ми ведемо розмову саме з цієї, якщо ви маєте більшість.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо у нас буде більшість в парламенті, і ми сформуємо наступний уряд, і я раптом не виконаю обіцянки про анти кримінальне очищення влади, про реальну відповідальність людей за розкрадені державні і людські кошти, звичайно, люди не проголосують за нас, і ми вилетимо з української політики. Я саме такий сповідую принцип, пообіцяв, виконав, продовжив владу, не виконав - вилетів.

ВЕДУЧА: Ви дали відповідь.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Саме тому я вважаю, що Янукович програє ці вибори.

ВЕДУЧА: Кіровоград, прошу, ваше наступне питання.

Мешканка Кіровограду: Добрий вечір. Ви вважаєте, що уряд Януковича є непрофесійним і не здатен керувати країною. Що ж зробите ви, якими будуть ваші перші кроки після того, як ви здобудете перемогу на дострокових парламентських виборах? Дякую.

ВЕДУЧА: А це питання часом не ви писали?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Питання таке, маленьке питання. Я, напевно, не буду говорити про все, що ми зробимо, бо є очевидним, я сповідую цілий пакет антикорупційних законів, зміну персоналій в усьому уряді, мова йде про спеціальний пакет для виконання наших соціальних гарантій, мова йде про створення нового податкового кодексу, який дасть волю підприємцям, нині, на жаль, затиснутим. Але якщо Ви вже згадали про Януковича, і я бачу, давайте так опустимося до маленьких проблем. Проста річ, я щойно повернувся із Рівненського і Житомирського полісся...

ВЕДУЧА: Якщо стисло, щоб ми дали людям слово.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Там переді мною був Янукович. І от різниця між нами, я, дійсно, звинувачую його в непрофесійності. Прилетів Янукович і каже: "Ми підняли вчителям втричі зарплату". Підходять, я через два дня туди приїхав, кажуть, слухайте, як же втричі, як нам піднімали один раз на три гривні, один раз на сім гривень і один раз на 22 гривні.

ВЕДУЧА: Втричі було?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це три рази, але не втричі. Я їм кажу, Вітя просто не там вчився, він не знає, що три рази і втричі - це різні речі. Цей уряд непрофесійний, бо він відірваний від людей, він гасає на вертольотах і не знає, чим реально живуть люди.

ВЕДУЧА: Та покиньте Ви ті вертольоти. Якщо буде...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Та я в них і не сідав, це він має їх покинути. Тим більше, що вони від МЧС, які потрібні для обслуговування повеней і пожеж по всій Україні.

ВЕДУЧА: Давайте повернімося до цієї теми, коли буде доказ, буде рішення відповідних органів, і тоді вже хтось або буде винний, і злочинець, і буде покараний, або ця тема просто буде передвиборчою...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Добре. Давайте візьмемо другу тему. Знову ж таки сьогодні...

ВЕДУЧА: До людей. А потім в четвертому нагадаєте мені Вашу цю тезу, котру Ви хотіли сказати.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Добре.

ВЕДУЧА: Прошу, Кіровоград, знову вам слово.

Мешканка Кіровограду: Добрий вечір. Юрій Віталійович, на сьогоднішній день фінансування охорони здоров'я вкрай незадовільне, а на Україну насувається епідемія туберкульозу, СНІДу і онкозахворювань. Скажіть, будь ласка, що зробить "Наша Україна. Народна самооборона" для того, щоб не сталося цієї трагедії?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви знаєте, я їхав сюди на ефір і побачив жахливий плакат: щогодини туберкульоз забирає одне життя в українців. Щогодини. Це, дійсно, проблема, при чому проблема саме там, на півдні і сході України, зв'язками з якими так гордиться нинішній уряд. Хочу Вам сказати, що сьогодні в державному бюджеті передбачена державна програма на подолання епідемії СНІДу, туберкульозу, ВІЛ-інфікованих, гепатиту тощо. Так ось гроші в бюджеті є, але уряд дав реально людям п'ять відсотків від плану. Цей уряд безвідповідальний, він не буде нічого виконувати, бо там не можна вкрасти, там людей треба рятувати. Ще раз кажу, п'ять відсотків від наявних коштів на цю проблему заклав уряд. Ми будемо просто виконувати ті державні програми, які розроблялися ще при наших урядах і допомагати людям.

ВЕДУЧА: Ми йдемо на рекламу буквально за хвилину. Закцентуйте Вашу увагу на такому моменті - корупція у Міністерстві охорони здоров'я. В одному з ефірів "1+1" три людини, котрі причетні до цієї теми, не змогли дати відповідь на запитання, що цієї корупції немає. Хотілося б почути, якщо вона є, то коли її не стане, якщо її немає, то коли будуть докази, що її немає, відкати і так далі, так далі, так далі?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я абсолютно переконаний, що це міністерство одне з найбільших, яке вражено корупцією. Між іншим, було би непогано, якби ми змогли політично взяти під свій контроль саме це міністерство, щоб довести, що антикорупційний напрям може дати людям...

ВЕДУЧА: Що значить, політично взяти під контроль?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Значить, висунути нашого представника на посаду міністра охорони здоров'я з тим, аби довести, що в кінці кінців, не тільки у всій країні, а в конкретній галузі можна дати більше і самим лікарям, які сьогодні мають жалюгідні зарплати, 700 гривень чи 800 у головлікаря.

ВЕДУЧА: Хвороба корупції, вона досить, вона стара, вона була і за кабінету Тимошенко...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Безумовно.

ВЕДУЧА: І за кабінету Єханурова.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але ще раз кажу, можна було показати на конкретному прикладі, що саме це дає і самим лікарям, і хворим, і тим людям, які просто мають обслуговуватися в системі охорони здоров'я.

ВЕДУЧА: Тоді не змогли показати, а зараз зможете, так?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Насправді, при нас таких схем як тендерна палата, яка сьогодні є причиною тотальної корупції у всій державі, в першу чергу, і закупівель швидких допомог, і ліків, і койок, і всього іншого, при нас такого хаосу не було. Автор цього закону, як Ви знаєте, автор робочої групи по розробці цього закону пан Цушко, який весь час розказує про боротьбу з корупцією. Очолювати тендерну палату представники "Партії регіонів" і комуністів. Сьогодні саме вона знущається над людьми, мільярди грошей лежать в казначействі, але не йдуть ні в охорону здоров'я, ні в освіту...

ВЕДУЧА: Ми знову йдемо на лірику, на емоції.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Це не лірика, це, на жаль, жахливий стан життя в Україні, коли влада живе одним життям, а люди не мають, як лікуватися, вчитися і просто виживати.

ВЕДУЧА: Від емоцій ми кажемо до побачення місту Кіровоград. Ми вдячні вам за ваші змістовні запитання, хоча жодного критичного, на жаль, не прозвучало в бік "Нашої України. Народної самооборони", а, напевно, що було б що спитати. Після реклами ми будемо знову говорити з людьми, і нам є що спитати і у самих у Юрію Луценка. Не перемикайте ваші телевізори.

Реклама

ВЕДУЧА: Тільки про головне с студії "1+1" сьогодні говорить Юрій Луценко. Ми попереду ще маємо включення з Івано-Франківська та Києва. Обов'язково люди зможуть надати свої запитання. Але поки, пане Юрію, декілька разів в цій студії сьогодні звучало прізвище Шуфрич. А от сам пан міністр заявляє, що скажімо, він викликає Вас на дебати на різних телеканалах за різних умов, а Ви бігаєте від нього, ховаєтесь, не хочете йти.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я ніколи не бачив дебатів, на яких пан Шуфрич чекав мене. Колись на ICTV я з ним зустрічався.

ВЕДУЧА: Ну, кулуарно кажуть, готують, готують, вони навіть підстави робили. Спочатку називали, що це буде не Шуфрич, а за кілька годин до ефіру кажуть, що це Шуфрич. І Ви дізналися, і не прийшли на ефір.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Та, ні, у нашого самозваного Чіпа і Дейла просто запалення фантазії. Я провів на сьогоднішній день 273 зустрічі з людьми. І чесно слово, мені не до зустрічі із Шуфричем.

ВЕДУЧА: Ви просто не хочете?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я бачив мільйонів, які... А мені немає, про що з ним говорити. Ну, про що говорити із Шуфричем? Ну, він клоун, який просто безсоромно говорить на чорне біле, а на біле чорне. Він просто бреше, знущається. Мені немає, про що з ним дебатувати.

ВЕДУЧА: Ну, зустріньтеся з людиною, котра вимагає і говорить, що вона гідний Вам опонент, зустріньтеся.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я розумію.

ВЕДУЧА: Зустріньтеся і тоді люди, котрі дивляться на вас, то вони скажуть: "Ось це клоун, а це не клоун".

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Секундочку, в першій п'ятірці "Партії Регіонів" є Богословська анти-Юлія і є Шуфрич, який анти-Юра. Вони так розраховували список. Але я перший номер. Нехай би Шуфрич очолював "Партію Регіонів" і я готовий був би з ним зустрітися. Тоді би суспільство давно зрозуміло, що "Партія Регіонів", насправді, це клон СДПУо. Вони всі їхні тези сьогодні використовують про НАТО, про мову. Шуфрич, насправді, мав би бути першим номером, бо він є їхнім натхненником. Тоді би я з ним зустрівся. А так він клоун, то чого мені з ним говорити?

ВЕДУЧА: Тобто, з ідейних міркувань Ви не вважаєте його рівним опонентом?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, не з ідейних, тому що виборці нічого не знайдуть цікаво в цій розмові. Це просто буде клоунада і обливання брудом. Ну, якби Ви проходили мимо, лежало двоє п'яниць в калюжі і кидалися би на всіх брудом. Ви би тоді підійшли в дискусію їхню встрявати? Я не хочу, не маю для цього потреби.

ВЕДУЧА: І саме на цій ноті ми можемо почути зараз Івано-Франківськ. Хочеться вірити, що в цю пізню годину, знову наголошую, люди є і люди бажають спілкуватись. Панове, вечір вам добрий. Прошу, ваші питання до Юрія Луценка.

Кореспондент із Івано-Франківська: Добрий вечір. Вас вітає Івано-Франківськ. На щастя, справді, поспілкуватися з Юрієм Луценко в Івано-Франківську чимало. І будь ласка, перше запитання?

Мешканець із Івано-Франківська: Добрий вечір. Пане Юрію, майже рік триває протистояння між президентом і коаліцією, і як результат маємо дострокові парламентські вибори. Соціально-економічні питання в нашій державі майже не вирішувалися. Як Ви бачите розвиток подій в новому парламенті? Дякую.

ВЕДУЧА: На коаліціаді зупиніться, будь ласка.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так, звичайно, сьогодні іде мова про вибір між демократичними силами, лідером яких є президент Ющенко, і це очевидно, і "Партія Регіонів" з їхніми сателітами. Я прихильник того, що стабільність в державі може бути забезпечена лише вашою підтримкою двох демократичних блоків. Це дасть можливість президенту проводити ту політику, за яку, власне, всі ми боролися на майдані, з одного боку. З іншого, відразу після виборів пан президент заявив про готовність скликати національну конституційну раду, яка з числа фахівців, а не політиків, яка напише реальну конституцію, яка більше не буде джерелом конфліктів і перетягування канату владою та опозицією, різними гілками влади. Я глибоко переконаний, що раз і назавжди спеціалісти мають написати відповідальну політику, за яким будуть жити всі гілки влади і всі найняті людьми політики до цієї влади. Думаю, що відразу після цього вона має бути затверджена на всенародному референдумі. І від так політики будуть діяти виключно в своїх межах, і виключно на виборців, бо інакше не отримають підтримки. І ще одна річ, я не скриваю того, що очолюю пропрезидентський блок, тому сьогодні говоримо просту річ, президент України в ході всіх цих баталій із реваншистами пана Януковича втратив практично всі повноваження. Політ-реформа Медведчука і Мороза практично знищила повноваження президента. Голосування за закон "Про Кабінет міністрів" не без участі БЮТ забрав повністю...

ВЕДУЧА: Ви прагнете розкрити все до повноважень Кучми?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я зараз повернусь. Він повністю забрав. Сьогодні у президента, погодьтеся Віталію, є право виступати по телевізору, більше нічого.

ВЕДУЧА: Ну, чому? Є право вето, він розпустив парламент.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Все, він не може сьогодні впливати на жодне... Парламент він, дійсно, розпустив, хоча політичні...

ВЕДУЧА: Губернатори, як були, так і залишились.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але в губернаторів немає жодних важелів ні фінансового, ні адміністративного характеру.

ВЕДУЧА: А чи має?.. А навіщо вони їм?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Знову ж таки, представницького... Бо всі повноваження президента і президентської гілки обрізані. Отже, ми сьогодні кажемо, якщо ми так багато вимагаємо від президента, якщо так багато кажемо про те, що він не зробив, то даймо йому потужну фракцію для того, щоб міг мати можливість через парламент, тобто, написання законів, і через формування нового уряду, тобто, через виконавчу владу, проводити свою політику. Тоді наші претензії до нього будуть обґрунтованими, тоді він зможе відповідати за ті повноваження, які ми йому делегували в якості глави держави.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, якщо взяти ось цей кубик-рубик майбутніх коаліцій різних форматів, знову ж?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: В нас немає різних форматів. Для нас є єдиний формат - блок "Наша Україна, народна самооборона" має договір виключно з блоком Юлії Тимошенко, крапка.

ВЕДУЧА: Ми про це вже говорили.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І разом ми переможемо!

ВЕДУЧА: Ми про це вже говорили. Але така елементарна арифметика. Припускаємо, що ви хочете, ви набрали якісь голоси, але у вас разом не вистачає на коаліцію, ви і БЮТ. "Партія Регіонів" хоче з комуністами, наприклад, щось зробити, але у них не вистачає разом.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Так не буває.

ВЕДУЧА: Наприклад, може бути така ситуація, варіант дуже малий. І в такому разі коаліція можлива тільки в разі частини "Нашої України" і "Партії Регіонів". Це буде патова ситуація в парламенті. Парламент на неї піде, на таку ситуацію?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, я глибоко переконаний, що вісім місяців нашої співпраці з БЮТ показали, що сторінки попередніх непорозумінь перегорнуто.

ВЕДУЧА: А якщо це буде єдиний можливий варіант? Я просто намагаюсь зрозуміти, чи може бути ситуація, коли парламент ніби обрали, але по факту його немає?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Пане Віталію, я вчився на електронного фізика і в мене вища математика була три роки навіть з трійними циклічними інтегралами. Не може такого бути, щоб демократичні сили мали меншість і "Партія Регіонів" з їхніми сателітами мала меншість. Хтось в парламенті завжди має більшість. Я знаю, хто це буде. Це будуть об'єднанні демократичні сили.

ВЕДУЧА: І про це ми знову говорили. Івано-Франківськ, прошу, ваші запитання знову?

Мешканець Івано-Франківська: Добрий вечір. Пане Юрію, скажіть, будь ласка, зараз дуже багато людей змушені, особливо з нашого регіону, виїжджати за кордон на заробітки. Скажіть, будь ласка, коли в України будуть достойні умови праці і достойні умови оплати цієї праці?

ВЕДУЧА: Таке теоретизовано питання. Скільки? Років десять на це потрібно?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, я би не сказав. Це навпаки дуже практичне питання сьогодні. Колосальна кількість наших земляків мусить виїжджати за кордон. Я у Ковелі, у Волинській області, зустрічався під польським консульством із колосальною чергою цих людей. І вони так само, як цей молодий юнак, говорять про те, що держава не тільки не створює умови для робити тут, але й не дає можливості, ну, не сприяє можливості отримання візового режиму, підтримки від імені держави.

ВЕДУЧА: На що зараз треба поставити наголос? Як би от ваші всі?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Вам не сподобається, але я знову скажу.

ВЕДУЧА: Давайте не повторюватись.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ще коли я був міністром внутрішніх справ України, разом з президентом я був в числі офіційної делегації в Стокгольмі, де ми підписали с керівництвом Європейського союзу угоду про відносини з Європейським союзом. Зокрема вона передбачає полегшений режим отримання віз.

ВЕДУЧА: Зачекайте одну хвилинку, отут зробіть паузу. На що зараз слід поставити наголос, на створення зручності тим людям, котрі хочуть будь-що поїхати працювати за кордон чи починати обіцяти, що ми зараз зробимо так, щоб вони повернулись? Ну, в будь-якому ж разі ані ви, ані "Партія Регіонів" не зможуть запропонувати ту зарплату умовно, як в Португалії?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Безумовно.

ВЕДУЧА: Тобто, зручності?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Сьогодні треба говорити про зручності для людей, які знайшли можливості для достойного життя своїх родин за кордоном. Звичайно, це не означає, що ми знімаємо з себе відповідальність за підняття доходів населення, принаймні, до польського, румунського, чеського рівня. Так от, повертаючись до теми про договір з ЄЕС, він підписаний. І він передбачає спрощений режим для таких людей, які хочуть виїхати на заробітки в західну Європу.

ВЕДУЧА: Щось заважає їм?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: А нинішній парламент, в якому більшість регіоналів, комуністів і соціалістів, весь час бореться із НАТО, і тому не ратифікує цю угоду. Вони бояться угоди з ЄЕС, бо вони сповідують постколоніальну політику. І мільйони людей, які сьогодні попри державу, не завдяки, а попри державу виживають, ще мають проблеми з тим, що держава не хочу їм дати дорогу на заробітки. Ми повинні створити європейську більшість у парламенті. І от на цьому прикладі видно, що слово "європейська більшість" не є таким слоганом. Це реальна річ. Ми ратифікуємо цю угоду ще цього року, щоб наші люди з січня-місяця мали можливість легкого доступу на ринки праці у західну Європу.

ВЕДУЧА: Івано-Франківськ, ваші запитання знову, прошу.

Мешканець Івано-Франківська: Добрий вечір пане Юрію. Бізнесмен з Івано-Франківська Богдан Сахан. Ви знаєте, що нещодавно Верховна Рада розглядала питання бюджету 2008 чи враховані в цьому бюджеті соціальні ініціативи Президента? Дякую.

ВЕДУЧА: Це останнє запитання з Франківська і йдемо на Київ, прошу.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, нажаль ці соціальні завдання, які ставив Президент, які є абсолютно реальними і прорахованими фахівцями секретаріату Президента, не враховані. Натомість, пільги народним депутатам там залишилися, пільги міністрам залишилися, всі речі, про які п'ять мільйонів підписів свідчать про необхідність їх скасування лишилися в цьому бюджеті. В цьому бюджеті лишилися не розв'язаним проблеми сільської медицини, проблеми захисту сімей з дітьми, проблеми інвалідів чорнобильців...

ВЕДУЧА: Бюджет Вам не подобається?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Якщо для Франківська, гірських, гірської частини України...

ВЕДУЧА: Пане Юрію, якщо от питання повернути в конструктив, власне, коли Азаров писав цей бюджет, він ні з опозицією не радився і каже, що це тільки початок розгляду і могли б це справити. Припускаємо, Ваша більшість, Ви пишете свій бюджет. Президент сказав, що, в принципі, на 2008-ий можна написати бюджет реальний, бездефіцитний. Ваша коаліція в разі її створення буде писати бездефіцитний бюджет?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Безумовно, безумовно. Бо ми розуміємо, що сто мільярдів, я підкреслюю, сто мільярдів гривень, які запозичив уряд Януковича за кордоном і є одною із основних причин, чому сьогодні немає легендарного м'яса за 17 гривень, чому росте олія і борошно, і так далі. Не можна творити дефіцит, бо він призводить до інфляції, і до вимивання доходів кожного українця. Наші бюджети були і будуть бездефіцитними.

ВЕДУЧА: Ну, були дефіцитними, бездефіцитного бюджету ще не було в Україні.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Вони були дефіцитними на один, півтора, два відсотки, це прийнятна межа.

ВЕДУЧА: А зараз буде нульовий?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Можливо нульовий, можливо двох відсотковий дефіцит, але це не є принципово, але такої інфляції, яку розкручує пан Янукович, однозначно ми не допустимо.

ВЕДУЧА: Дякую Івано-Франківськ, це були ваші запитання, дякую, що цієї пізньої пори ви вийшли на вулицю аби їх задати. І завершуємо наш телеміст Києвом. Києве, вечір вам добрий, прошу, задавайте.

Кореспондент з Києва: Добрий вечір, так само як і Івано-Франківськ Київ не спить і тут люди вже чекають близько години, бажають поспілкуватися із паном Луценком. Трохи померзли, але сподіваємося, що саме з нашого майданчика пролунають якісь критичні запитання. Отже, перше запитання. Будь ласка, представтеся хто Ви?

Мешканець Києва: Геннадій, місто Київ. Пане Юрію, таке запитання. Скажіть, будь ласка, наскільки реальними є перевибори мера міста Києва, і в який найближчий час вони можуть відбутися? Дякую.

ВЕДУЧА: Це перше критичне запитання, напевно, до Вас.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Боюсь, що це критичне, але не що до мене запитання. Це реально, я впевнений в тому, що демократія, це, в тому числі і право на помилки людей.

ВЕДУЧА: Час, коли це реально?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Але ще цього року, одне із головних завдань нашої політичної сили узгодженої з Блоком Юлії Тимошенко є закон про дострокові вибори київської влади.

ВЕДУЧА: А кандидатура узгоджена зараз?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Кандидатура буде узгоджена лише після того як відкриються двері для змін. Я не хотів би, аби хтось думав, що добивається власних амбіцій, я хочу...

ВЕДУЧА: Чому Ви одразу про себе почали говорити?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Бо я не хочу узгоджувати будь-які персоналії, звичайно, ми будемо пропонувати кандидатури від нашої політичної сили на цю посаду.

ВЕДУЧА: Це будете Ви?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Як вирішить команда. Я ще раз кажу, сьогодні мої амбіції лежать в тому аби відкрити двері для змін. І в даному випадку, після того як вони будуть відкриті ми постараємося узгодити цю кандидатуру.

ВЕДУЧА: Тобто, ймовірні, можливі торги. Ви нам кандидатуру на мера Києва, а Ви нам, скажімо, якесь крісло в міністерстві якомусь там?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не думаю, що такі торги є аж такими грубими як Ви описуєте, бо і БЮТ, і наш блок розуміє необхідність зімни нинішньої космічної влади в Києві. Їхні космічні епітети і космічні деребани всього що погано лежить не можуть бути.

ВЕДУЧА: Ну, не можуть Вам відповісти Ваші опоненти, давайте не звертись до них...

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Вони мені відповіли минулої ночі, коли дві сотні лайт-боксів були замальовані нецензурщиною одним почерком. А провладні газети Києва цьому сьогодні надзвичайно зраділи. Тому в них є свої методи відповіді, а в мене є свої.

ВЕДУЧА: Звернення, скарга міліції.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я хочу змінити безвідповідальну, брехливу і корумповану київську владу. І ми це зробимо ще цього року.

ВЕДУЧА: До міліції звернулись за фактом хуліганства?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ні, ми просто звернулися до власників лайт-боксів і все непотребство було витерто. Тепер треба ще витерти непотребство на чолі Києва.

ВЕДУЧА: Києве, ваше наступне питання, прошу.

Кореспондент з Києва: Наступне запитання, представтесь, будь ласка.

Мешканець Києва: Іван. Доброї ночі, Ваша політична сила спрямовує себе на європейський вибір, на вступ до Євросоюзу. Скажіть, будь ласка, що це дасть для громадян України? І безпосередньо, як Ви плануєте вступати в Євросоюз? Дякую.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Це одне із принципових питань. Бо багато хто говорить про Європу, але уникає питання НАТО. А вхідним білетом в Євросоюз є виключно вхід в НАТО.

ВЕДУЧА: І Ви в тому числі.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я не акцентую на цьому питання, бо воно має бути вирішено тоді, коли прийде до нього час.

ВЕДУЧА: Коли?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Очевидно, коли наші стандарти дозволять нам говорити про вступ до Європейського союзу, а сьогодні це ще дуже далеко, тоді ми поговоримо, що єдиним вступним білетом для всіх наших сусідів із східної та центральної Європи був саме такий крок. Я не збираюся приховувати того, що в свій час буду це підтримувати. Але сьогодні, сьогодні мова йде про дотягнення до європейських стандартів, життя, безпеки, охорони, економіки, демонополізації, тощо.

ВЕДУЧА: Це природні речі, багато країн Європи входили до Євросоюзу спочатку ставши членами НАТО, це є факт.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Всі країни Європи за останнє десятиліття тільки так і входили, винятки, які є в Євросоюзі були лише через особливу політичну ситуацію в повоєнній Європі в 50-70-ті роки.

ВЕДУЧА: Питання полягає в тому, що Президент, як почесний голова Вашої партії не артикулює, що вектор: "Ми йдемо в НАТО залишається". Ваша політична сила на цих виборах не артикулює, що вектор, "Партія Регіонів", за тиждень до виборів все ж таки підняла на прапор агітації: "Ми проти НАТО". Ви про це мовчите, боїтеся спугнути виборця?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми не мовчимо, коли нам задають запитання ми чітко відповідаємо, ми будемо піднімати стандарти до того моменту, поки для нас буде можливим подати заявку на членство в Європейський союз.

ВЕДУЧА: А в роках?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Після цього, в разі, якщо нам виставлять в вимогу вступити для цього в НАТО, а ми для цього дотягнемо, знову ж таки стандарти і зарплати, і оснащення, і озброєння, і формату наших збройних сил, ми поставимо це питання на всенародний референдум.

ВЕДУЧА: Роки, скільки це треба. Буде самміт НАТО в 2008-ому році на весні, там може бути змінений статус?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що це питання...

ВЕДУЧА: Не вступ, статус, принаймні?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Можливо, статус може бути змінений, але питання про вступ до НАТО, не є актуальним принаймні, до 2010-ого року. Тому будь-які гасла, жужала, якими лякають один одного пан Янукович, роз'єднуючи Україну, сьогодні не є актуальними як і завжди. Що до Європейського союзу, більш актуальним є не вступ в ЄС, на разі це далека ціль, а здобуття статусу зони вільної торгівлі с країнами ЄС, це надзвичайно було б вигідно для українців. Це дало б йому можливість і легко виїжджати на заробітки, і продавати свої товари.

ВЕДУЧА: Ну, ми про це вже казали.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: І зняти, наприклад, на автомобілі, от хлопці бачу, мають перспективу в очах. Вони могли б купити автомобіль не по двійній ціні "Фольксваген" польського варіанту, у нас сьогодні збої на таможні. А так як це роблять всі наші сусідні країни. Я знаю, що, навіть сьогодні країни Північної Африки статус зони вільної торгівлі з ЄС, ми цього обов'язково доб'ємося, але для цього в парламенті треба проєвропейську більшість і ми готуємося до її створення.

ВЕДУЧА: Ще одне запитання, Київ, прошу, у нас уже не так багато часу, кажіть.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Давайте критичне, обіцяли.

Мешканець Києва: Добрий вечір, Юрій Віталійович. Таке запитання. Ваш однопартієць, колишній київський начальник міліції, Віталій Ярема, заявив, що на виборах буде використовуватись міліція як адмінресурс та для фальсифікації результатів виборів. Скажіть, будь ласка, Ви як колишній Міністр внутрішніх справ України, що Ви зробите щоб цього не трапилось? Дякую.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Дякую. Найперше, хочу поправити, пан Ярема не є членом будь-якої партії, бо я завів такий порядок в міліції і Міністр і всі мої підлеглі були позапартійними.

ВЕДУЧА: Колишній Ваш колега, так.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Він, дійсно, є депутатом від фракції "Наша Україна", але це зовсім інше питання. З фальсифікаціями треба боротися. І я відразу попереджав фальсифікаторів, що буду знати про їхні наміри ще до того, як вони їх будуть реалізовувати. Отже, я передав тиждень тому, вже десять днів тому до служби безпеки України копію електронного листа нинішнього керівництва МВС, пана Цушка і його підлеглих, які зобов'язували харків'ян дописати 140 тисяч мертвих душ. Сьогодні служба безпеки України підтвердила факти багатьох десятків тисяч мертвих душ в Харківській області. Аналогічна робота йде і в Києві, і в Донбасі, і в Криму, і в інших областях.

ВЕДУЧА: І ще запитання.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ми не допустимо фальсифікації, і, якраз такі як пан Ярема цьому є гарантія, бо всі колишні начальники обласних управлінь міліції звільнені Цушком через політичні мотиви, він їм так прямо і сказав, що політика змінилась, ідіть геть. Вони всі ввійшли в виборчі штаби "Нашої України", щоб відновити законність в МВС і позапартійність в МВС.

ВЕДУЧА: Прошу Київ, питайте.

Мешканець Києва: Доброго вечора. Мене звати Оксана, я голова секретаріату молодіжного ГУУАМу. І в мене таке запитання. Минулого року дуже багато розмов вилося про те, що "Нашій Україні" потрібні свіжі сили, нові, а зараз, коли Ви очолюєте список об'єднаної "Наша Україна", "Народна самооборона" чи з'явилися нові обличчя, нові люди? Дякую.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ну, Вам видніше чи ми нові люди і чи ми молоді люди. Скажу лише одне, середній вік нашого списку 42 роки і мені 42 роки. Моє день народження 14 грудня. Ми маємо 14 номер. Проголосуйте і підтримуйте молодих політиків.

ВЕДУЧА: Але їх не багато, якщо?..

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Як не багато, я можу Вам перелічити, навпаки, не багато людей з досвідом, як, наприклад, колишній, вірніше, перепрошую, теперішній голова Національного банку України. Нинішній почесний головний редактор "Сільських вістей", колишній київський столичний голова, власне, напевно, можливо, ще генерал Москаль. Це якраз, чотири-п'ять, можливо, шість осіб, які мають дійсно великий досвід, і я впевнений, що вони потрібні, затребувані в роботах парламентських комітетів.

ВЕДУЧА: Навіть, якщо вони не підпадають під формулювання молоді?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що в жодному разі ми не обіцяли похід комсомольського загону на вибори. Ми казали, про те, що політику будуть формувати молоді. І перша п'ятірка, ви бачите, я найстарший, мені 42, наймолодший Яценюк, йому 35. Так само можна сказати про десятку, де є Доній, де є Володя Ар'єв, де є інші, зовсім молоді люди.

ВЕДУЧА: Ну, не будемо перераховувати перелік Вашої партії.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я ще раз скажу, середній вік нашої партії 42 роки, саме це свідчить про те, що не тільки Славко Вакарчук і не тільки Олесь Доній, і не тільки Луценко, чи вся п'ятірка, але в цілому, наш заряд на омолодження політиків, перезавантаження України, він буде витриманий, але не без вивчення досвіду старших колег.

ВЕДУЧА: Дякуємо Київ, напевно, що ми будемо, не будемо більше чути ваших запитань, у нас не так вже багато залишилось часу. Пане Юрію, от звучало прізвище пана Яреми, ми взагалі говорили до певної міри про Київ. Саме в Києві фігурувала теза, що було б не погано, якби в Україні була легалізована проституція. Як взагалі Ви ставитеся до цього питання, абсолютно серйозного, без жартів питання в Європі?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Ви праві, абсолютно серйозне питання.

ВЕДУЧА: Слід чи не слід.

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: З моєї точки зору слід це зробити, але перед цим треба реально і ретельно прописати законодавче поле аби тут українці не знайшли свій особливий шлях. В зв'язку з тим, що проституція є, і вона сьогодні, фактично приносить колосальні тіньові прибутки, тіньовим ділкам. Я згадую, у нас було тисячі кримінальних справ, що до так званої торгівлі людьми, до якої підпадає питання проституції. Як і незаконне вивезення наших людей за кордон для сексуальної експлуатації. Отже, це питання треба легалізовувати, але для цього треба підготувати...

ВЕДУЧА: Скільки часу на це треба?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Я думаю, що це багато років. Тут питання не тільки в законодавчій базі, але й підготовці психологічного і морального клімату країни. Аби це явище було широко, громадсько обговорено, можливо, тоді, парламент, після вивчення громадської думки і прийде до необхідності його легалізації.

ВЕДУЧА: Відповідь ми отримали, власне в цей момент варто звернутися до, знову ж таки, до нашої студії на Хрещатику. Надійшов час аби сказала своє слово совість цього ефіру, це письменник Юрій Покальчук. Пане Юрію, ми Вас вітаємо. Ви чули нашу розмову, будь ласка, в першу чергу скажіть враження, як людини далекої від політики, вірите, не вірите, зневажаєте, довіряєте, прошу.

Юрій Покальчук, письменник: Ну, дуже гарно виглядає все, знаєте, навіть занадто гарно, от. Хоч мені подобається Луценко і багато з того, що він говорить воно дуже цікаво і захоплює, але зразу, знаєте, я почну з ширшого. От, ну, скажіть... Мені взагалі подобається, мені здається, що у нас, в нашій державі, насправді, ми живемо в демократичній державі, тому от це все що сьогодні відбувається, це можливе тільки тому, що держава демократична. Добилися тої демократії, з попередньої революції, але добилися, розумієте, це. Це перший момент, я почав з такого, з позитиву, от. А другий, я хотів би спитати, от, звертаючись так от до всіх, де в програмах партій слово культура, в якій мірі воно виведено? Я як письменник, розумієте, мене це, дуже, так би мовити непокоїть і, тому що все це дуже добре. Як дивися одних послухаєш добре. Ну, я, звичайно, що скажу, мова - це теж Батьківщина, вже ті, хто підтримує державну мову, вже це зрозуміло, що це свої люди. Але, з другого боку, я не можу одномірно дивитися на минуле, розумієте, на те, що хтось кимсь, через особисті амбіції, як я можу це так просто все зразу пробачити.

ВЕДУЧА: Пане Юрію, власне Ви проартикулювали запитання, а от де в програмі "Нашої України" і "Народної самооборони" слово культура?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Бачте, я щойно почув гарний афоризм про те, що мова - це також Батьківщина. Я недавно побачив у своєї улюбленої Ліни Костенко таку фразу: "Нації вмирають не від інфаркту, нації вмирають, коли в них забирають мову". В нашій програмі абсолютно чітко артикульовано, пільги українській книжці, пільги українській книгарні і державні закупівлі для українських бібліотек. Це три речі, які по нашому глибокому переконанню врятують українську культуру і дадуть її молоді.

ВЕДУЧА: Питання одне, де інша культура?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Інша культура у нас представлена Донієм, Вакарчуком.

ВЕДУЧА: Концепція бачення?

Юрій Луценко, «Наша Україна - Народна Самооборона»: Іншими людьми, які будуть нести те в що вони вірять, в написання законів.

ВЕДУЧА: А от Юрій Покальчук сміється зараз, коли Ви сказали, що саме це є відображення Вашої культури. Пане Юрію, чому смієтесь?

Юрій Покальчук, письменник: Це дуже, це дуже правильні позиції, я хочу просто бачити щоб вони насправді прийшли в життя. Ми, декларації про це і в попередньому коли звучали парламенті. У нас там були письменники і музиканти, і як раз все в фракції "Наша Україна", але вони якось так як десь завмерли, розумієте. Я, насправді, для мене як для письменника це дуже важливий момент.

ВЕДУЧА: А як Ви цьому собі даєте відповідь, пояснення, чому завмирає все це діло?

Юрій Покальчук, письменник: Тому що, Ви знаєте, от дуже гарно процитував Юрій Віталійович, от цей початок, але, я думаю, що в кожному списку є досить багато людей, на яких цінники можна повісити, розумієте, от біда яка. Справа в тому, що от ці переходи з одних партій в другі, вони викликали, ну, я маю на увазі попередній парламент, викликали сумнів і недовіру, сумнів відносно моралі, розумієте. Думаючи, чи справді всі будуть робити це. Це дуже гарно, я скажу, те що я сьогодні послухав, про що говорити. Це те, що Ви, от дай Боже, щоб це все вийшло, але є ще друга частина. Але я ще хочу наголосити от на чому. Ви розумієте, протиставлення сходу і заходу, зараз воно, скажімо, політичне виглядає, все одно, хочеш цього чи не хочеш. Я їздив по, недавно був у Луганську і в Донецьку, і в Луганську мені сказали: "Та ми ваш далекий схід, ми ваш Владивосток, не забувайте нас".

ВЕДУЧА: Пане Юрію, резюмуйте однією фразою, Ваше враження, слід чекати чогось доброго, ось так культура, мораль з'явиться чи ні, дайте одним словом відповідь і ми закінчимо.

Юрій Покальчук, письменник: Я скажу так, якщо все те, що було зараз сказано справді переможе, то, безперечно, слід чекати перемоги. Але я закінчу Вам словами Нечуя-Левицького з дуже відомої прекрасної повісті "Кайдашева сім'я". "Груша всохла і брати помирилися". Я все-таки хочу, щоб нашій державі був загальний мир, після того, коли, після бою, щоб найшли консенсус, тому що та частина теж дуже багато людей голосувало за синьо-білих, ми маємо з ними мати справу.

ВЕДУЧА: Дякуємо, дякуємо, пане Юрію. Я нагадаю нашим глядачам, що то був Юрій Покальчук, письменник, він сьогодні був совість нашого ефіру. І Юрій Луценко був гостем нашого ефіру. В якості резюме, дозвольте, це зроблю я, а не Ви. Аби наша груша не всохла, тоді все буде добре. Дякую вам. Дякую вам шановні глядачі, це не останній ефір, нам є ще про що говорити, до виборів залишилось декілька діб, будемо говорити тільки про головне.

Стенограма підготовлена компанією Sourcer.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25695
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду