Літній шторм критики влади посилився. Настрої українців у соцмережах. 1-7 червня

Літній шторм критики влади посилився. Настрої українців у соцмережах. 1-7 червня

10 Червня 2024
566

Літній шторм критики влади посилився. Настрої українців у соцмережах. 1-7 червня

566
Значний гнів як на росіян, так і у критиці влади. Ця емоція зросла за тиждень з 25% до 31%. Владу критикують за тарифи, підходи до мобілізації, недоречні витрати, стан фортифікацій. Радість та надію пожвавлює світова підтримка України. Дослідники з громадської організації CAT-UA проаналізували емоції та новини, які їх викликали за тиждень з 1 по 7 червня 2024 року.
Літній шторм критики влади посилився. Настрої українців у соцмережах. 1-7 червня
Літній шторм критики влади посилився. Настрої українців у соцмережах. 1-7 червня

Критика влади: інформаційний відступ України

У дні, коли немає масованих повітряних атак, критика влади є ключовим меседжем проукраїнського середовища. Приводів не бракує: це і просто погана влада, і корупція, і ситуація з електроенергією, і мобілізація. У контексті останньої – жінки критикують ініціативу створення військової поліції та запровадження практики «доносів на ухилянтів» за гроші. Але також є і базові занепадницькі меседжі – «війна лише для Зеленського, на ній наживаються, відправляють людей на забій».

Проблеми з енергетикою і тарифи: позиції влади слабкі

З одного боку, поширюється чимало російських вкидів про те, що відключення електроенергії – «лише для підвищення тарифів», «електрика йде на експорт» тощо. З іншого, влада не може цілком ефективно спростовувати такі заяви, адже звучить критика і від журналістів умовно якісних медіа щодо корупції в «Енергоатомі» та інших учасниках енергоринку. Окрім того, мало помітні зусилля зі спростування російських фейків, комунікація недостатньо наочна і слабко поширюється. У темі тарифів мало говорять про обґрунтування необхідності непопулярних рішень. Натомість у тренді – розповіді про змову НКРЕКП з олігархами, також – про те, що влада порушила свої ж закони – про заборону підвищувати тарифи під час війни.

ТЦК: перевага, створена запуском додатку Резерв+, вичерпалася

Призначення рівненського воєнкома в Ужгород викликає насмішки в соцмережах. Гнів на ТЦК тримається, але побільшало скоріше звинувачень у тотальній корупції й нечесності, ніж у неприйнятних методах роботи. Хоча й підозр щодо других не бракувало – зокрема, на тлі смерті чергового військовозобов’язаного в ТЦК на Житомирщині, обставини якої активно з’ясовували, не без конфліктного фреймінгу.

Світова підтримка: саміт у Нормандії допомагає утримувати позиції в інфопросторі

Значна увага – до світових лідерів на саміті у Нормандії (зокрема, Володимира Зеленського і Джо Байдена, на зустріч яких покладалися великі надії). Під вечір з’являються подробиці про обіцянку Емманюеля Макрона надати винищувачі Mirage 2000, але й вимога Джо Байдена не бити американською зброєю далі, ніж на 320 км, яка була сприйнята негативно. Вітання Володимира Зеленського та ветерана ДСВ розійшлося соцмережами із позитивом, але без значної уваги. Пізніше відзначають, що Байден вибачився через ненадання вчасної підтримки, та дуже радіють новій допомозі від США (про це більше пишуть новинні сторінки та канали, згодом – поширення людьми). Ще одне джерело радості – очікування на «французьких інструкторів», про яких пишуть поряд з обіцянкою винищувачів.

HIMARSами по РФ одразу після отримання дозволу: Україна зберігає ініціативу і в інфополі

Пишуть про миттєве застосування західної зброї одразу після отримання дозволу бити нею по РФ, привертають увагу конкретні знищені на території ворога цілі: С-300, «Іскандер-М» тощо. Військові транслюють радість із тих напрямків, де очікують на наступ росіян (як-от Сумщина), з огляду на можливість превентивних ударів. Обговорюють реакцію пропагандистів на наші удари, особливо тішаться знищенню систем ППО.

Емоції проукраїнських громадян

Гнів – присутній у 31% усіх постів про війну – на росіян за обстріли та руйнування (Вовчанськ, енергетика), вперті спроби наступу, катування полонених, екоцид. У критиці влади за тарифи, підходи до мобілізації, недоречні витрати, стан фортифікацій. Також критикують світ – ігнорування Саміту миру, позиція Джо Байдена щодо України в НАТО, примус до перемовин. Зловживання ТЦК, зрадників/ухилянтів.

Радість – 20% – регулярно викликають зведення ворожих втрат, удари по

тилах – нарешті й західною зброєю, волонтерські звіти, події життя попри війну. Ситуативно – День захисту дітей. Дозволи партнерів бити по РФ – найбільше від Олафа Шольца.

Тривога – 16% – окрім повітряних, викликає ворожий наступ – найбільше в перший день тижня, знеструмлення, посилення мобілізації або навпаки можливість її провалу.

Сум – 12% – окрім військових некрологів та звісток про цивільні жертви, фіксуються сплески у День пам’яті загиблих дітей та роковини підриву окупантами Каховської ГЕС. 

Надія – 8% – на підтримку світу та поставки зброї – Mirage-2000, F-16 та ін., на щасливе майбутнє дітей – до Дня захисту, розвал РФ.

Гордість  –  6% та Вдячність – 4% – сплеск з нагоди Дня журналіста. Також помітне виконання пісні «Україно» воїном після повернення з полону.

Сміх – 2% – помітний тренд на сміх з «ветеранів СВО», які нікому не потрібні в РФ: їх бояться, б’ють, зневажають.

Для довідки

Згідно з методологією дослідження CAT-UA щодня за допомогою автоматизованих систем моніторингу вивантажується повний масив згадувань воєнних термінів — це понад 50 ключових пошукових слів — у дописах мереж Facebook, X, Telegram, YouTube, VKontakte, Odnoklassniki, TikTok.

Із загального масиву повідомлень, написаних користувачами з України, щодня випадковим чином виокремлюється 1350 дописів, що складає приблизно 0,25% від їх загальної кількості. Похибка вибірки складає не більше 3%. Дані обробляються вручну: виокремлюються користувачі з проукраїнською позицією — у середньому 85% від загальної кількості — і визначаються висловлені ними емоції на основі протоколів кодування. Адже моніторинг включає й користувачів з окупованих територій, де окупанти створюють свій контент.

Громадська організація CAT-UA протягом двох років досліджує настрої в соціальних мережах та надає звіти для військово-політичного керівництва України, щоб через регулярний моніторинг сприяти стійкості інформаційного поля попри спроби путінського режиму його зруйнувати.

Ілюстрація: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду